route mexico Taxco

Voeg deze 6 magische dorpen toe aan je backpack route door Mexico

De promotie van de pueblos magicos, zoals de dorpen in Mexico genoemd worden, is gestart als overheidsinitiatief om het rijke en diverse culturele erfgoed van Mexico ook in minder bekende delen van het land op de kaart te zetten. En met een goede reden, want elk van deze 111 (!) plaatsen heeft iets unieks te bieden. Zonder dit programma zouden de meeste toeristen, inclusief mijzelf, deze spots waarschijnlijk over het hoofd zien en dat zou zonde zijn! Hieronder vertel ik je waarom je een bezoekje aan deze zes magische dorpen in ieder geval moet overwegen als je in Mexico gaat backpacken. Klaar om je backpack route uit te breiden?

Taxco

route mexico Taxco taxco markt in mexicoTaxco mexico route

Taxco

Als je van mooie sieraden houdt en met name zilver, dan moet je echt een keer naar Taxco in de staat Guerrero. Omdat Taxco vroeger een plaats was waar veel zilver werd gewonnen is het uitgegroeid tot dé stad van zilver. De eindeloze stalletjes en winkeltjes die zilver verkopen zijn daar het bewijs van. Hier kun je urenlang rondstruinen op zoek naar dat ene perfecte souvenir. Op de straatmarktjes zijn deze het meest betaalbaar, in de winkeltjes vind je net wat meer kwaliteit. Naast alle sieraden waar je je aan kunt vergapen is de stad zelf ook prachtig om te zien vol knusse en levendige straatjes, talloze kerken en andere historische gebouwen.

Tequila

Tequila mexico

Tequila

Wat ik dus echt niet wist voordat ik naar Mexico ging is dat er een plaats is die Tequila heet. Deze plaats is het hart van de tequilaproductie en het drankje is hier dan ook naar vernoemd. Een bezoek aan Tequila draait hier dan ook compleet om en je kunt hier uiteraard een agaveplantage bezoeken (de plant waar tequila van gemaakt wordt), zien hoe tequila geproduceerd wordt én natuurlijk: heel veel tequila proeven. Want als je dacht dat er slechts één soort is heb je het mis. Tequila komt in veel verschillende soorten en smaken en er worden ook verschillende soorten likeurachtige drankjes gemaakt van de agave. Een overnachting boeken voor na zo’n proeverij is dus zeker geen overbodige luxe.

→ Je kunt Tequila ook bezoeken met een dagtrip vanuit Guadalajara

Chignahuapan

route mexico Chignahuapan

Chignahuapan mexico kerstballenChignahuapan

Chignahuapan

In dit plaatsje kwam ik eigenlijk per ongeluk terecht omdat we bij de verkeerde bushalte uitgestapt waren, op weg naar Zacatlan. Toen bleek maar weer dat dit soort ongelukjes soms voor de meest leuke verrassingen kunnen zorgen, want Chignahuapan is de plaats van kerst! Oké, volgens de officiële beschrijving zijn ze gespecialiseerd in handwerk waarbij de nadruk ligt op kerstversiering. En dat is duidelijk want zodra we uit de bus stappen zien wij tot onze verbazing ovéral kerstversiering. Van kerstballen tot kerststalletjes en slingers voor in de boom tot aan straatverkopers met oorbelletjes in de vorm van kerstballen. En dit doen ze het hele jaar door! Waarom precies? Dat is een beetje onduidelijk. Zelfs wanneer we het vragen krijgen we het antwoord: ‘tsja, dat is nou eenmaal zo hier’.

Atlixco

Atlixco route mexico route mexico Atlixco

Atlixco

Nog zo’n plek die iets heeft met kerst! Want in aanloop op de feestdagen versiert Atlixco de straten met levensgrote lichtgevende opblaasfiguren die je al lopend kunt bewonderen. En dit pakken ze niet klein aan, want dit is voor mij in ieder geval de meest uitbundige en bizarre straatversiering die ik ooit voor kerst gezien heb. Vergezelt door een glaasje glühwein of een Mexicaans biertje kun je hier prima een avondje doorbrengen, al lijkt het op sommige momenten wel alsof je door een pretprak loopt. Ook buiten de kerstdagen om is dit een heel schattig plaatsje om te bezoeken met mooie kleurrijke straatjes versierd met bloemen (daar staat Atlixco vooral bekend om) en rijke culturele geschiedenis.

San Cristobal

route mexico San Cristobal San Cristobal route mexico San Cristobal route door mexico

San Cristóbal de las Casas

San Cristóbal is denk ik één van de bekendste pueblos magicos van Mexico en mag ook zeker niet ontbreken op dit lijstje. San Cristóbal is namelijk één van mijn favoriete plekken in Mexico. Een groot deel van de bevolking behoort tot de Maya cultuur en dat geeft een bijzondere sfeer aan de stad. Daarnaast is San Cristóbal ook weer een mooie en kleurrijke stad met allerlei leuke barretjes en cafétjes die twee warme drankjes uit de streek serveren: koffie en warme chocolademelk. Verder wil je ook de omgeving van Sán Cristóbal niet missen want de stad is omgeven door prachtige bergen.

Cholula

Cholula

Cholula

Cholula is de stad waar ik zes maanden woonde en studeerde, maar dat is niet de enige reden dat deze stad in dit lijstje is opgenomen. In Cholula staat namelijk de op één na grootste piramide ter wereld! Aan de buitenkant zie je het er niet af en je herkent de piramide vooral aan de kerk die er bovenop gebouwd is, maar je kunt dus ook een bezoekje brengen aan de binnenkant van het bouwwerk waarbij je alles verteld wordt over de belangrijke positie die Cholula vroeger had binnen het Azteekse rijk. Naast deze geschiedenis heeft Cholula ook nog een modernere kant, deze stad is namelijk een échte studentenstad vol hippe cafés en restaurants en je vindt er ontzettend veel street art die je per fiets kunt ontdekken.

Hier vind je al onze Mexico artikelen →