Campeche Mexico

Campeche: Dit wil je doen in deze koloniale piratenstad in Zuid-Mexico

Sinds 1999 prijkt de binnenstad van Campeche op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het eerste gezicht lijkt het een koloniale stad zoals je er wel meerdere tegenkomt in Zuid-Mexico, maar zodra je de stadsmuren binnenloopt, word je betoverd door het unieke karakter van de stad. Ben jij benieuwd naar wat deze stad allemaal te bieden heeft? Wij sliepen een paar dagen in Campeche (in het mooie Hotel Plaza Campeche) en ontdekte de tofste plekjes voor je! Lees hieronder gauw verder en zorg dat je ook naar Campeche gaat tijdens jouw Mexico reis!

Dit wil je zeker doen in Campeche

palenque in mexico

Campeche Mexico Historisch centrum

wat te doen in campeche to do

De geschiedenis van Campeche

Campeche is de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat in Zuid-Mexico. De stad ligt een goede 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Yucatan, Mérida. De stad werd in 1540 door Spaanse veroveraars gesticht op de plaats waar voorheen de Mayas de stad Ah-Kim-Pech hadden gebouwd. Campeche werd vroeger vaak geplunderd, de beruchte Nederlandse piraten Laurens de Graaf en Rock de Braziliaan deden dit in de geschiedenis van de stad meermaals. In Campeche zelf kun je nog meer ontdekken over de geschiedenis en ook in reisgidsen is vaak meer over de historie te lezen.

Dit wil je zeker doen & zien in Campeche tijdens je Mexico reis

Campeche yucatan mexico muur Campeche yucatan mexico muur stadsmuur campeche in mexico

1. De ommuurde binnenstad

Campeche is een unieke stad dankzij de volledig ommuurde binnenstad. De stadsmuur, die je de dag van vandaag nog steeds kan bezoeken, is een herinnering aan een moeilijke tijd voor de lokale bevolking. Vroeger was Campeche namelijk een belangrijke haven van waaruit goederen van het schiereiland Yucatan naar Cuba werden verscheept en van daaruit weer naar Europa werden gebracht. Door haar rijkdom trok de stad al snel piraten aan en werd er vaak geplunderd. Na een grote aanval, van maar liefst 20 piraten schepen, werd er een stadsmuur van 3,5 meter dik gebouwd rondom de stad. De bouw van deze stadsmuur duurde 18 jaar en had het gevolg dat Campeche nadien één van de best verdedigde steden van het Spaanse rijk werd.

wat te doen in campeche kerk mexico centrale plein kerk campeche to do campeche mexico

2. Ga, net als in veel andere steden in Mexico, ook in Campeche naar het centrale plein

Vele Mexicaanse steden worden gebouwd in een ‘grid’, Campeche is hier niet anders in. Dit zorgt ervoor dat je de stad makkelijk al lopend kan verkennen. Centraal bevindt zich steeds het ‘centrale plein’. Dit plein is omringd door een aantal musea en je vindt er genoeg leuke tentjes waar je een tortilla of koude Corona kunt scoren. Typisch voor Campeche is het rode toeristische treintje, dit brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Tja, je kan er in gaan, maar gewoon rondlopen is eigenlijk wel het leukst! Vanaf het plein heb je trouwens ook een mooi uitzicht op de Catedral de Campeche en bewonder die niet alleen overdag, want ook ’s avonds is deze prachtig verlicht.

campeche mexico pastel kleurige huisjes streetart campeche wat te doen in campeche

3. De mooiste foto’s maak je in Calle 59

Wanneer je een bezoekje brengt aan Campeche zal je betoverd worden door de prachtige kleuren van de gebouwen. Ze fleuren het straatbeeld op en zijn een prachtige decor voor leuke foto’s. Het is dan ook niet voor niets dat het centrum van de stad is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Calle 59 (een autovrije straat), vind je veel leuke restaurantjes maar bovenal de mooiste gekleurde huizen van de stad. Wanneer je door de stad loopt moet je sowieso goed kijken naar alle gebouwen. Je zal namelijk op de gekste plekken prachtige street art tegenkomen! Na je bezoek aan dit leuke straatje en het ronddwalen tussen de kleurrijke gebouwtjes is het tijd voor een welverdiende pauze, kies dus een leuk plekje uit, geniet van iets lekkers en als je toffe foto’s hebt gemaakt is dit een top moment om ze te bewerken (wist je trouwens dat je hier heel goed onze presets voor kunt gebruiken? Met Presets laat je de kleuren van je foto net wat meer schitteren, check de Preset Pack hier!).

campeche eten campeche strand mexico to do palenque mexico rondreis

4. De beste zonsondergang in Campeche zie je bij het strand vanaf de malecon

Campeche ligt aan de golf van Mexico wat dus wil zeggen dat je kunt genieten van een ultieme zonsondergang bij het strand! Al moet daar wel bij gezegd worden dat het niet echt een typisch strand is, want echt zwemmen of luieren aan zee kun je er niet. Gelukkig is er wel de Malecon vanwaar je uitzicht hebt over het water. En tijdens je bezoek aan Campeche moet je ook zeker ‘s avonds een keer de tijd nemen om op de Malecon plaats te nemen en je vanaf daar te laten betoveren door een eindeloze zonsondergang. De stad wordt tijdens deze zonsondergang prachtig verlicht met mooie rode, oranje en paarse tinten. Hou dus ook zeker hier weer je camera klaar!

Campeche mexico hotel tip Hotel kamer campeche mexico Campeche Mexico overnachten

Zo plan je je trip naar Campeche tijdens je Mexico reis

Wil je tijdens je eigen Mexico reis ook naar Campeche? Een leuke plek om te overnachten is Hotel Plaza Campeche, dit ligt naast het San Martin Park (een klein, maar gezellig parkje) in het centrum van de stad. Het heeft een buitenzwembad en gratis privéparkeergelegenheid (een must in deze stad wanneer je met een huurauto reist!). Het hotel bevindt zich in het historische centrum van de stad, met de pier op zo’n 500 meter afstand en de kathedraal van Campeche op slechts 3 minuten lopen. Het hotel beschikt naast fijne kamers ook over een Mexicaans restaurant dat typische regionale gerechten serveert, dus daarmee is het de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad!

Campeche eten

Leuke plekken om te eten in Campeche:

  • Ga naar het Mexicaanse restaurant in Hotel Plaza Campeche
  • In Calle 59 kun je leuk eten in Campeche, ga bijvoorbeeld naar Rincón Colonial of La Parrilla Colonial Campeche
  • Zin in Aziatisch? Dan kun je in Campeche eten bij de foodtrucks bij Mings!

Hier vind je al onze Mexico artikelen →