Excursies lapland ijshotel ice hotel

In dit IJshotel in Zweden wil je ooit slapen: Ice Hotel Jukkasjarvi

Een iglo achtige entree vormt de ingang van het ijshotel in Jukkasjarvi, een klein plaatsje in Zweden. Een inmiddels wereldberoemd hotel dat bestaat uit ijswitte wanden, de mooiste sneeuw-sculpturen en letterlijk de coolste bedden die je ooit zult zien.

Ga naar Ice Hotel Jukkasjarvi

→ Tip: Boek een reis naar Zweeds Lapland via Abel Reizen
→ Lees ook: Dit zijn de 11 coolste ijshotels

activiteiten lapland ijshotel ice hotel zwedenIce Hotel Jukkasjarvi kandelaar lamp

Ice Hotel Jukkasjarvi trouw locatieIce Hotel Sweden hotelkamer astronautExcursies lapland ijshotel ice hotelice hotel Jukkasjarvi Igloo muur ijshotel zweden_-2

Het Ice Hotel in het Zweedse Jukkasjarvi

In 1989 werd het Ice Hotel opgericht in het Zweedse dorpje Jukkasjärvi dat zo’n 200 kilometer ten noorden van de Arctische cirkel ligt. Waarom hier zul je misschien denken? Dichtbij Jukkasjärvi stroomt de Torne River en hier komen de bouwstenen van het hotel vandaan. De Torne is een wilde rivier van zo’n 520 kilometer lang waar vanaf het begin van de lente tot aan de winter het meest heldere ijs uit gehakt kan worden. Alle muren van het ijshotel, de ijspilaren en bedden worden dus van natuurlijk ijs gemaakt. Het meeste ijs is extreem helder blauw, maar als je goed kijkt zul je soms een bubbel of grasspriet in het blok kunnen ontdekken.

Tientallen kunstenaars werken jaarlijks in Jukkasjarvi aan de sculpturen in het Ice Hotel

Zodra de eerste sneeuw valt reizen kunstenaars vanover de hele wereld naar het Ice Hotel in Jukkasjärvi. In een aantal weken tijd creëren zij kunstwerken in de suites en centrale ruimtes van het hotel. Je zult dus gewone basic kamers in het Ice Hotel vinden, maar ook kamers waar astronauten, ijsmonsters of gigantische sneeuwvlokken de wanden sieren. Kijk ook even naar de plafonds in de centrale hal als je binnen bent, de verschillende gigantische kandelaren die daar hangen zijn gemaakt van zo’n 1000 handgemaakte ijskristallen. Een mooier ijskasteel ga je niet vinden en het is iets om extra te waarderen op het moment dat je er bent, want na een aantal maanden zal alles wat je ziet zijn gesmolten.

Van sculptuur workshop tot Ice Hotel

De manier waarop het ijshotel is ontstaan, is trouwens een hele bijzondere. De bedenker is Yngve Bergqvist, hij werkte in 1989 samen met Japanners tijdens een sculptuur workshop in Jukkasjärvi. De mooiste ijskunstwerken werden toen gemaakt in de buitenlucht. In dat jaar was van een overnachtingsplek nog geen sprake, maar het volgende jaar besloten ze een ruimte voor de sculpturen te bouwen en dit werd een igloo van 60 vierkante meter: de ARTic Hall. Voor deze galerij kwam meer en meer aandacht, een bar werd binnenin gepend en in de daarop volgende jaren groeide de igloo uit tot een ruimte van 250 vierkante meter. Op een avond vroeg een groepje mensen of het echt niet mogelijk was om in de hal te overnachten en omdat ze goed uitgerust waren met slaapzakken en rendier huiden werd een poging gewaagd. De volgende ochtend was het groepje zo enthousiast dat de ARTic Hall, terwijl het helemaal niet zo bedoelt was, omgedoopt werd tot hotel. In het begin van de jaren ’90 kreeg het Ice Hotel pas echt de vorm die het nu heeft en in de loop der jaren is het steeds verder en verder uitgegroeid. Om je een idee te geven: Inmiddels telt het hotel zo’n 150 ijs-hotelkamers en 150 warme kamers!

Ice Hotel Sweden hotelkamer astronauten Ice Hotel Sweden hotelkamer Ice Hotel Sweden ijs hotelkamerIce Hotel Sweden entree

Doe een ijskoud drankje uit een glas van ijs in de Ice Bar

Slapen is niet het enige dat je kan bij het Ice Hotel. Er is namelijk ook een Ice Bar waar je warme chocolademelk uit vierkante glazen van ijs kunt drinken. Van deze glazen moeten er honderden worden gemaakt, want je kan er maar een enkele keer uit drinken. Tenzij jij zelf een refill haalt natuurlijk. De gewone glazen worden gelukkig gewoon met een machine gemaakt, maar alle champagne glazen zijn puur handwerk. De champagne glazen doen denken aan van die kelken van vikings of ridders. Als je met zo’n glas in de hand nog eens goed beseft dat je je in een ijskasteel bevindt, kun je je niet anders dan een ijsprins(es) voelen.

ice hotel Jukkasjarvi Ice Bar in ijslettersIce Hotel Jukkasjarvi kunst sculptuur

Ice Hotel Sweden kandelaar lamp-2 ice hotel Jukkasjarvi Igloo muur ijshotel zweden_-2

Een nachtje in het Ice Hotel slapen?

Er zijn 300 beden in het Ice Hotel te vinden. Een aantal zijn ijskoude kamers, een aantal andere warme. De verdeling is ongeveer 50/50. Je vraagt je misschien af waarom je in een warme kamer zou gaan slapen als je hier eenmaal bent. Als je dit doet slaap je ten eerste een stuk warmer, de gevoelstemperatuur in de ijskamers is namelijk -5. Stel je even voor dat je ’s avonds naar de wc moet..! Maar daarnaast kun je overdag ook gewoon in het Ice Hotel rondlopen en alle kamers bekijken met de bijbehorende sculpturen bekijken. Alle gasten die in de ijskamer slapen, checken als het ware elke dag uit waardoor de kamers ook toegankelijk zijn voor daggasten.

Het ijshotel bezoeken?

Een dagje naar het Ice Hotel is ook al een aanrader, alle kunstwerken zijn magisch mooi om te zien en naast de indrukwekkende hal is er ook een kapel gemaakt waar je kunt trouwen. Je kan je nacht bij het Ice Hotel zelf boeken, maar het is ook mogelijk om een nacht of bezoek op te nemen in een Lapland reis van Voigt Travel, bekijk hier hun opties voor het Ice Hotel. En een andere goede reisorganisatie met reizen naar Zweeds Lapland is Abel Reizen!

→ Bekijk hier al onze Lapland artikelen