Vakantie Isle of Skye Schotland quirang

8 redenen om op vakantie te gaan naar Isle of Skye in Schotland

Isle of Skye in Schotland is één van de mooiste eilanden van Europa en moet zeker op je to-do lijstje komen te staan. Van off-the-beaten-path wandelroutes tot van folklore omgeven kastelen en adembenemende uitzichten: alles vind je terug op dit Schotse eiland. Hieronder vind je alle 8 redenen waarom een vakantie naar Isle of Skye op je bucketlist thuis hoort:

8 redenen waarom je op vakantie wilt naar Isle of Skye

Vakantie Isle of Skye Schotland storr

The Old Man of Storr

De vergelijking met het Midden Aarde uit de Lord of the Rings films maak je al snel wanneer je in Schotland bent, maar op Isle of Skye doe je dat aan lopende band. Hoewel de Old Man of Storr niet te zien is in de Tolkien-verfilming, kun je hem wel spotten onder meer de film Prometheus en de video van Sign of the Times van Harry Styles. Het is een indrukwekkende rotspartij aan de oostkant van het eiland en is een onderdeel van de Trotternish Ridge.

Portree

Vakantie Isle of Skye Schotland storr Portree Vakantie Isle of Skye storr portree

Portree / Port Righ

Overnachten kan op veel plekken, maar Portree – de ‘hoofdstad van Skye’ – vind ik een van de leukste. Er zijn wat pubs, enkele goede restaurants en winkeltjes, maar verwacht vooral een schattig vissersdorp, met gekleurde huisjes die vooral bij zonsondergang erg mooi zijn om te zien. Voor een restaurant met traditionele, maar geen van Schotse clichés doorspekte menukaart ga je naar Scorrybreac. Je kunt vanuit het restaurant ook nog eens uit op de sfeervolle baai uitkijken!

Quirang

Vakantie Isle of Skye Schotland quirang Isle of Skye Schotland quirang

Quirang

Wie van wandelen houdt, moet Skye eens in zijn leven gezien hebben. De route van Old Man of Storr naar Quirang is fantastisch. Heb je weinig tijd of ben je niet zo’n wandelaar? De route is met de auto ook grotendeels te berijden en nog steeds erg mooi om te zien. Ook Quirang is een locatie die veel wordt gebruikt in films, waaronder Star Wars en gezien het dramatische karakter van het landschap erg begrijpelijk. Ik vind het één van de mooiste plekken van Schotland die ik heb gezien.

Fairy Pools

isle of skye fairy pool

Fairy Pools

De Fairy Pools zijn een reeks poeltjes in het zuidwesten van Skye. Ze zijn heel blauw en je kunt er zo een duik in nemen, als ze niet zo koud waren. Je kunt een wandeling doen van 2,5 kilometer, waarbij je alle pools passeert. Trek wel even goede wandelschoenen aan, want het kan er glad zijn!

Talisker

talisker Vakantie Isle of Skye Schotland

Whisky proeven

Aan het Loch Harport vind je Talisker, de oudste whiskydistilleerderij van Isle of Skye die nog in bedrijf is. Whisky die op de Schotse eilanden gemaakt worden, krijgen vaak een turfachtige smaak, zo ook met Talisker. Je kunt een rondleiding en proeverij krijgen bij de distilleerderij.

Kliffen

Isle of Skye kliffen

isle of skye wandeling schotland vakantie

Watervallen van Isle of Skye

Kilt Rock is vernoemd naar de beroemde kilts van de Schotten. De rotspartij waaruit deze kliffen bestaan, lijken (met een beetje fantasie) op een kilt. Bij Elishadder kun je een indrukwekkende waterval zien die zestig meter naar beneden raast.

Watervallen & Kastelen

Kastelen en geesten

Dunvegan Castle is één van de oudste nog bewoonde kastelen van Noord-Schotland. Er woonden in de afgelopen 750 jaar chiefs van de Clan McLeod. Het ligt aan het Loch Dunvegan, waar je regelmatig zeehonden en zee-otters kunt spotten! Duntulm Castle, op het schiereiland Trotternish, is een ruïne uit de vijftiende eeuw en werd ooit door de Vikingen gebruikt als versterking. Volgens de folklore, zouden er een aantal geesten rondwaren rond het kasteel. Zo zouden de doodskreten van Hugh MacDonald nog steeds te horen zijn. Hij werd in het kasteel doodgehongerd. Ook zou er zo nu en dan een kindermeid te zien zijn die een baby uit het raam laat vallen op de rotsen… Freaky!

Schapen

isle of skye schapen schotland isle of skye schapen

Schapen en hairy coos!

Eigenlijk is er teveel om op te noemen: Eeuwenoude bruggen, duizelingwekkende kliffen, sprookjeachtige meren, heel veel schapen, bergen, spookachtige ruïnes en de mooiste uitzichten die je maar kunt bedenken. Als je geluk hebt, kom je op je weg zo nu en dan ook nog een hairy Coo tegen, de bekende Schotse Hooglander. Ga je naar Schotland? Reserveer dan een paar dagen voor Isle of Skye en dompel jezelf onder in een magische wereld.

Hoe plan je je vakantie naar Isle of Skye in Schotland?

Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. De naam komt uit het Schots-Gaelisch en betekent ‘gevleugeld eiland’ (Eilean Sgiath). Het is ruim vier uur rijden vanuit de luchthaven van Edinburgh en twee uur vanuit Inverness. Je komt op het eiland via de Skye Bridge, die het eiland verbindt met het vasteland, of via de veerdienst vanuit Armadale.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Schotland