aberdeen

24 uur in Aberdeen, een stad in Schotland met een rauw randje

Aberdeen city – een Schotse stad waar streetart, industrie en strand samenkomen. En dat op slechts anderhalf uur vliegen van Amsterdam. Met ruim 200.000 inwoners is het de derde grootste stad van Schotland. Toch hebben nog maar weinig toeristen van deze stad gehoord. Anders dan in Edinburgh, ben je in Aberdeen een van de weinige toeristen op straat. In dit artikel tips voor 24 uur Aberdeen-city.

Het verhaal van Aberdeen | Schotland

In Aberdeen zijn olie en gas bepalend geweest. Toen in de jaren ’70 grote aardolie- en aardgasreserves op de bodem van de Noordzee zijn gevonden, ging het snel: Aberdeen mondde zich uit tot ‘oliehoofdstad van Europa’. Lange tijd teerde de stad en haar inwoners op deze gas- en oliewinning uit de zee. Naar schatting heeft dit ruim een half miljoen banen gecreëerd. Nu de gas- en oliewinning terugloopt is de regio genoodzaakt om op een andere manier inkomsten te genereren. Daarom zijn daar festivals om de stad te versieren met streetart, verschijnen kunstwerken in het centrum en worden toeristen met open armen ontvangen. Hoewel je als bezoeker weinig te maken hebt met het verleden, is het wel bepalend voor hoe de stad zich heeft gevormd. De haven met grote schepen, olietanks in de verte, het verouderde vissersdorp Footdee, plus de industriële sfeer verspreidt door de stad – Aberdeen heeft een rauw randje. Bezoekers die van diversiteit en uitersten houden, zitten goed in Aberdeen.

Tips voor 24 uur in Aberdeen

24 uur in aberdeen city

1. Marischal College

Naast de oliehoofdstad van Europa, wordt Aberdeen door sommigen ook wel de Granieten hoofdstad genoemd. Door de vele witgekeurde granieten gebouwen, waar Marischal College de toon zet. De universiteit heeft meer weg van een kasteel, zeker wanneer je het binnenplein bezoekt en de kloktoren gadeslaat.

Straatjes in Aberdeen city

Streetart in Aberdeen

2. Gelukhebbers: dolfijnen spotten bij Torry Bay

Op het binnenplein van de Marischal College tref je ook een felgekleurde dolfijn. Deze staat symbool voor de dolfijnen die voor de kust van Aberdeen zwemmen. Nabij Torry Bay, vanwaar je uitkijkt over de haven, zie je met een beetje geluk de dolfijnen zwemmen. Wij waren in april 2018 minder gelukkig; vanwege een groot bouwproject zijn ze tijdelijk verdwenen. Vraag na bij de locals of ze alweer terug zijn voordat je naar Torry Bay gaat, het ligt namelijk redelijk uit het centrum. Overigens kan je in het centrum opzoek naar nog meer gekleurde dolfijnen, er zijn zo’n vijftien door de stad verspreid.

aberdeen

3. Streetart met Nuart festival

Wanneer je wandelt door de straten van Aberdeen kom je vanzelf in aanraking met het Nuart festival. Hoewel dit festival een keer per jaar plaatsvindt, plukt de stad hier het hele jaar door de vruchten van. Tijdens het festival maken kunstenaars verspreidt door de stad nieuwe streetart. Van klein tot groot, van verf tot recycle-kunst. De combinatie van typisch Schotse gebouwen en streetart maakt het een bijzonder gezicht. Daarnaast zijn sommige kunstwerken haast niet te missen, en moet je naar andere kunstwerken echt opzoek. In de foto’s een sfeerimpressie.

De felgekleurde eenhoorn is het werk van kunstenaar Bordalo ii. Het heeft een maatschappelijke boodschap, hij haakt in op het wereldwijd groeiende probleem van plastic en verspilling. In het begin realiseer je je haast niet dat je naar afval zit te kijken.

Wil je meer weten over de kunstwerken? Neem deel aan de tour door de stad. Deze start tussen april en oktober elke zaterdag voor het hotel Carmelite. Wandel je liever zelf langs de kunstwerken? Op de Nuartfestival website staat het overzicht van de kunstwerken door de stad verspreid sinds 2013. Daarnaast vind je in veel cafés en het hotel Carmelite de brochure van Nuart Festival.

streetart kunst in aberdeen

24 uur in aberdeen vissershuisje

4. Terug in de tijd in Footdee

Aan de pier bij Aberdeen reis je terug in de tijd. Hier vind je het oude vissersdorp Footdee, bekend als ‘Fittie’ bij de locals. De kleine huisjes geven de wijk karakter. Veel zijn versierd met bloemen en planten, sommigen pakken groter uit. Met kerstverlichting en visserselementen. Een fotogenieke wijk, die overigens nog steeds bewoond is.

24 uur aberdeen 1 dag strand

5. Aberdeen strand

Hoewel Schotland niet vaak lekker weer kent, bezit Aberdeen over een strand. Waai tijdens je bezoek lekker uit en eindig je wandeling in Footdee, hier komt het strand op uit. Ook nabij Torry Bay waar je soms dolfijnen spot zijn stranden, deze gaat gepaard met vuurtoren.

Aberdeen als uitvalbasis voor weekendtrip door Aberdeenshire

Aberdeen is een perfect start- en eindpunt voor een lang weekend roadtrippen langs de Schotse kliffen aan de oostkust en de hooglanden in Cairngorms Nationaal Park. Met de auto bezoek je deze uitersten (stad, strand én bergen) in vier dagen. Binnenkort lees je hier meer over op We Are Travellers!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Schotland