Pad Schotland Cairngorms National Park

De ‘onbekende’ hooglanden van Schotland: Cairngorms National Park

Het Cairngorms National Park is het grootste nationale park van Schotland. De outdoor- en natuurliefhebber zit hier goed: in het nationale park tref je bergen, meren en ook voor dieren spotten is dit nationale park een aanrader. Wij waren een weekend in Cairngroms en ontdekten dat we hier nog heel veel langer hadden kunnen zijn… Cairngorms National Park is een perfecte plek voor outdoor-activiteiten tijdens een bezoek aan Schotland, Aberdeenshire.

Cairngorms

Hooglanden in Schotland Cairngorms

meertje schotland hooglanden

Over het nationale park Cairngorms

Het Cairngorms Nationale park is relatief kortgeleden opgericht, namelijk in 2003. Het park is het grootste nationale park van Schotland en bedekt maarliefst 10 % van het totale oppervlak. Cairngorms dankt haar naam aan de berg Cairn Gorm, wat in het Schots-Gaelisch Blauwe of Groene berg betekent. Wanneer je rondrijdt door het park snap je die benaming al snel. Naast veel meren en kleine dorpjes, ligt in het park ook de hoogste berg van Schotland (de Ben Macdui, 1.309 meter). In totaal beslaat het nationale park ruim 4.500 vierkante kilometer.

Ballatar, het dorp voor fanatieke outdoorliefhebbers

In Cairngorms liggen vele kleine dorpjes verspreid. Verwacht geen luxe restaurants of culinair eten in de dorpen. Wel gezellige inns en Schotse cuisine. Ballatar is zo’n klein dorpje gelegen in het Nationale Park. Wij sliepen in de Deeside Inn, ’s winters staat hier het haardvuur aan en drink je lokale biertjes van de tap. Voor ons diende Ballatar als vaste plek tijdens ons bezoek aan het nationale park.

Wandelpaden

Hooglanden Schotland Cairngorms wandelen Hooglanden Schotland Cairngorms bruggen Schotland Cairngorms National Park Pad Schotland Cairngorms National Park

Wandelen nabij Lock Muick

Lock Muick is een langwerpig meer en omringd door bergen. Vanuit Ballatar is het ongeveer 45 minuten rijden, al snel laat je de bewoonde wereld ver achter je en rijd je over een slingerpaadje de hooglanden in. Hoewel je op de parkeerplaats waarschijnlijk even moet zoeken naar een plekje, is het meer absoluut een bezoek waard. Loop alleen tot de rand voor een kort bezoek aan de natuur, of besluit om langer van de bergen en rust te genieten tijdens een wandeling rondom het meer. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een wandeling, in het informatiecentrum krijg je de laatste informatie over de mogelijkheden.

Wandelen rondom het meer

In zo’n 3,5 uur wandelden wij rondom het meer. In zo’n 12,5 kilometer passeer je kleine watervallen, steile paden, een verlaten boothuis en meer. Met goed weer is de wandeling prima te doen, het pad kent amper hoogteverschillen. Aan de top van het meer komen waterstromen uit de bergen gelopen, waarschijnlijk de gesmolten restanten van sneeuw. In de winter zijn de bergen namelijk helemaal ondergesneeuwd.

In ons hotel hoorden we dat het gebied rondom Lock Muick ook erg geliefd is bij Prins Charles, hij schijnt hier regelmatig ook een rondje rondom het meer te lopen. Naar horen zeggen knoopt hij dan graag een praatje met je aan, dus wees voorbereid op een Royal kennismaking! Wij troffen de troonopvolger helaas niet tijdens onze wandeling.

Door de bergen van het meer

Het is ook mogelijk om de pieken rondom het meer te trotseren. In zo’n acht uur trotseer je verschillende passen en bergen, je start en eindigt bij Lock Muick. De wandeling is 19 kilometer lang en kent zo’n 930 meter hoogteverschil. Afhankelijk van zomer of winter condities moet je maatregelen treffen, in de winter zijn de bergen bedolven onder een laagje sneeuw en kan je soms te maken hebben met lawinegevaar. Check de (weer)omstandigheden en voorspellingen dus ook bij het informatiecentrum, zij kunnen je meer vertellen over de haalbaarheid van de wandeling.

Viewpoints

Hooglanden Schotland Cairngorms Hooglanden Schotland Cairngorms park

Dierenspotten in Cairngorms

Ook dierenliefhebbers zitten goed in Cairngorms National park. Het park is een van de beste plekken in het Verenigd Koninkrijk om dieren in het wild te zien. Zo spot je hier herten, verschillende vogelsoorten (zoals de gouden arend, buizerd en kievit), eekhoorns, hazen en nog veel meer. Verrekijker mee dus! Het diverse dier-aanbod is te danken aan het diverse landschap. Cairngorms bestaat namelijk uit hooglanden, bossen, grasweiden, wetlands en rivieren. Door deze variatie leeft maar liefst 25% van de bedreigde diersoorten van het Verenigde Koninkrijk hier in het Nationale Park.

Maar ook de niet-bedreigde diersoorten blijven interessant om te zien. Zo hadden wij tijdens de start van onze wandeling rondom Lock Muick een kudde wilde herten gezien, tijdens onze weg terug kwamen een aantal wel heel dichtbij. Drie verdwaalde herten wilden weer aansluiten bij de grote groep iets verderop. En zo hopten opeens drie grote herten voor ons over het pad.

Dieren

Dieren Schotland Cairngorms Dier Schotland Cairngorms

Roadtrippen’d terug naar Aberdeen

Vanaf het Ballatar in Nationale park is het zo’n anderhalf uur terug rijden naar Aberdeen. Door de nabije ligging is een bezoek aan het nationale park dus goed te combineren met een bezoek aan de stad Aberdeen en de Schotse kust en kliffen.