Een weekend-roadtrip door Aberdeenshire, Schotland

Bij een bezoek aan Schotland denken veel mensen al snel aan Edinburgh en de Schotse hooglanden. Uiteraard goede locaties voor een weekend weg, maar Schotland biedt nog zoveel meer. In dit artikel geven we je tips voor een roadtrip door het oosten van Schotland, waar stad, zee en bergen samenkomen.

Roadtrip

Roadtrip schotland aberdeenshire

Praktisch: huur je auto direct op Aberdeen Airport

Schiphol heeft een rechtstreekse vliegverbinding met Aberdeen. Zorg dat je je huurauto van te voren hebt gereserveerd én dat je deze op Aberdeen Airpot kan ophalen. Dit scheelt veel geregel en zorgt ervoor dat je een halfuur na landing al en route bent. Hoewel het links rijden even wennen is (zeker de rotondes), duik je zo Aberdeenshire in.

Stonehaven

Roadtrip Schotland Stonehaven Aberdeenshire

Bestemming 1: Stonehaven Harbour

Stonehaven Harbour is een schattig kleine haven. Vanaf het airport is dit ongeveer anderhalf uur rijden, tijdens de route rijd je langs de ring van Aberdeen en kleine dorpjes. De grote grijze stenen huizen en uitgestrekte heuvellandschap maken dat je je realiseert echt in Schotland te zijn. Hoewel er in Stonehaven Harbour niet veel te doen is, heeft het haventje een grote schattigheidsfactor. Afhankelijk van de stand van het water zie je de bootjes dobberen of droog liggen.

Dunnottar

Roadtrip Schotland castle

Bestemming 2: Magisch Dunnottar Castle

Op de rand van de kliffen en uitkijkend over zee, liggen de ruïnes van Dunnottar Castle. De overblijfselen lijken haast afkomstig uit een sprookje. Het kasteel kent een rijke geschiedenis waar geweld en strijd centraal stond. Zo hebben vikingen het kasteen in de negende eeuw aangevallen, en hebben de Engelsen en Schotten met elkaar gestreden over het eigendom van het kasteel. Tijdens een bezoek aan Dunnottar Castle reis je terug in de tijd. Bekijk oude keukens, gevangenissen, torens en uitkijkposten, terwijl je van het landschap en uitzicht geniet.

Op de steile kliffen hebben veel vogels een nestje weten te maken. Rond april en mei vind je hier ook de schattige papegaaiduikers, ook wel ‘puffins’ genoemd. Deze kleine vogeltjes hebben door hun zwart witte vacht en schattig gekleurde snavel iets weg van pinguïns. Ook de papegaaiduikers zijn gevestigd op de steile kliffen rondom het kasteel. Daarnaast is het naar horen zeggen ook mogelijk om vanaf Dunnottar Castle dolfijnen en soms ook walvissen in de zee te zien. Helaas, tijdens ons bezoek hielden zij zich verborgen.

Dunnottar Castle ligt op zo’n uurtje rijden afstand van Stonehaven Harbour. Heeft het voorafgaand aan je bezoek geregend of is er slecht weer voorspeld? Grote kans dat je een modderpoel aantreft bij Dunnottar Castle. Daarnaast is het overgrote deel van Dunnottar Castle niet overdekt, dus neem regenkleding mee mocht het nodig zijn.

Ardoe House

Roadtrip schotland Ardoe House Hotel

Bestemming 3: Overnachten in een kasteel

Altijd al in een kasteel willen slapen? In Schotland is de keuze reuze! Wij sliepen in het Ardoe House Hotel, een kasteel uit de 19e eeuw. Gelegen op zo’n kwartiertje rijden van Aberdeen city vandaan is een overnachting in het hotel makkelijk te combineren met een bezoek aan de stad. In het hotel zelf heb je een bar en restaurant, en kun je rondom het hotel door de tien hectaren groene wijdes lopen. Maak je bezoek compleet met de spa en sauna die bij het hotel horen.

Aberdeen

aberdeen

Bestemming 4: 24 uur Aberdeen city

In Aberdeen komen geschiedenis, streetart en moderne gebouwen samen. Bekijk de kunstwerken van Nuart Festival, bezoek het oude vissersdorp Footdee of waai uit langs het strand van Aberdeen. Omdat de stad nog niet zo bekend is als Edinburgh, loop je als een van de weinige toeristen op straat. Een verademing. Lees meer over Aberdeen city

Cairngorms

Hooglanden Schotland Cairngorms bruggen

Bestemming 5: Cairngorms National Park

In het Cairngorms National Park verruil je de stad en kliffen voor heuvels en bergen. In dit grote nationale park vind je watervallen, bergen, meren en schattige dorpjes. Ballatar is zo’n klein en aandoenlijk dorp in het nationale park. Wij waren verrast door de fanatieke outdoorliefhebbers in dit dorp. Tijdens onze lunch bij The Bothy (aanrader! Heerlijke broodjes) troffen we uitgedoste mountainbikers en hikers aan, onze sneakers met spijkerbroek en regenjack waren hier niks bij. In Cairngorms National Park bezochten wij Lock Muick, een uitgestrekt meer omringd door bergen. In zo’n drie uur zijn liepen wij rondom het meer, door bossen en over steile paadjes. Een heerlijke wandeling én een goede afsluiter voor ons vierdaagse weekend in Aberdeenshire. Lees meer over Cairngorms National Park