Wat te doen op Formentera Ibiza hippie

Wat te doen op Formentera: het kleine zusje van Ibiza

Wie aan leuke Spaanse eilandjes denkt, komt snel op Ibiza. Maar, een veel te ondergewaardeerd eiland dat het ook zeker waard is om te bezoeken, is Formentera. Het eilandje is klein. Zo klein, dat je in twintig minuten van het ene punt naar het ander kan rijden. Maar dit voegt alleen maar meer toe aan het bijzondere karakter van Formentera. Overal op het eiland kan je wel terecht voor leuke activiteiten: hiken langs de zee bij zonsondergang, een wijnproeverij om Formentera’s exclusieve wijn te proeven of rondstruinen langs een van de vele hippiemarkten in de stad. Genoeg te doen dus. Ik zet een paar van mijn favorieten op een rijtje!

6 x Wat te doen op Formentera?

→ Hotel tip voor Formentera: Hotel Casbah

1. Drink mojitos bij de Pirata Bus

Het begon allemaal toen een groepje hippies uit Duitsland in de jaren ’70 met hun Volkswagenbusje Formentera bezochten en op slag verliefd werden. De charme van het eiland had hun gegrepen en liet hen niet meer los: ze parkeerden hun busje op het strand en besloten het in een beach bar te transformeren. Na een tijdje moest het busje van de overheid verwijderd worden, maar de bar werd vervangen door een houten kiosk. Al veertig jaar lang is de Pirata Bus de favoriete hang out voor iedereen die hier langs komt. Tip: probeer hun speciale mojito, die zo lekker is omdat ze siroop hebben verwisseld voor een bijzonder lekkere rum.

Pirata Bus

Wat te doen op Formentera

Wat te doen op Formentera pirata bus

2. Kijk je ogen uit op Formentera’s traditionele hippiemarkt

Formentera staat bekend als een hippie eiland. Hippies van over de hele wereld kwamen naar Formentera om hier hun leven op te bouwen. Het was perfect: in de tijd van de oorlog vluchtten veel hippies naar Formentera om legerdienst te ontwijken – op Formentera was er weinig politie, er gingen weinig boten naar het eiland en het was spotgoedkoop. En natuurlijk de grootste bonus: het is er heerlijk weer. Natuurlijk zijn de voetafdrukken van de hippies overal terug te vinden: in de cafeetjes, op de stranden, maar misschien wel het leukste: in de markten. Dit is iets wat je echt niet kan missen! Loop rond, praat met mensen en verkopers, geniet van de sfeer en de livemuziek – net alsof je terug in de jaren ’60 bent. Bring on the flower power!

Hippiemarkt

hippie markt op formentera doen hippiemarkt formentera tips Wat te doen op Formentera hippiemarkt Wat doen op Formentera hippiemarkt ibiza

3. Proef Formentera’s traditionele wijnen

Als ik op reis ben vind ik eten echt een van de belangrijkste factoren, zeker als je op zo een bijzonder eiland als deze bent. Alles wat je eet is vers: de vis, de paella – ik had hier wel een verhaal bij kunnen schrijven over het lekkere eten. Maar wat ook bijzonder lekker was? De wijn! Bezoek de wijngaard Terramol en leer van alles over hoe dit familiebedrijf hun wijn produceert. Een groot deel van de wijnen blijft op Formentera, want, in hun woorden: “it is important for us to keep it ours.”

Wijn

Doen op formentera wijn proeven doen op formentera wijngaarden Wijn proeven op Formentera wijngaard formentera tips

4. Struin door het liefelijke hoofdstadje Sant Francesc

Je kan het bijna geen stad noemen, als je onze grote Nederlandse steden bent gewend, maar Sant Francesc weet wel je adem te ontnemen. Gebouwen in felle kleuren, overal prachtige bloemen – het lijkt net alsof je een schilderij binnen stapt. En zo voelt het ook een beetje. Neem alle kleuren in je op!

Sant Francesc

Wat te doen op Formentera Ibiza hippie wat te doen op formentera bezoek Sant Francesc doen op formentera dorpjes bloemen Wat te doen op formentera ga naar Sant Francesc

5. Gouden overnachtingtip: slaap in hotel Casbah

Hotel Casbah, gelegen in het hart van Formentera, was echt mijn favoriete hotel. Omring door pijnbomen, 200 meter verwijderd van het strand en een gigantische mediterrane tuin in de binnenplaats. Je slaapt in een klein huisje met een prachtig interieur. Het is rustig, klein en er hangt een ontspannen sfeer. Hotel Casbah is een reflectie van het hedendaagse leven op Formentera – waardoor je je meteen thuis voelt.

→ Meteen boeken: Hotel Casbah

Casbah

wat te doen op formentera hotel tips ga naar casbah Formentera Casbah hotel tip casbah hotel formentera tips wat te doen op formentera casbah hotel

6. Doe een zonsondergang-hike op Formentera

Een zonsondergang is overal op de wereld prachtig om te bekijken, maar als je bovenop een klif op Formentera zit, niks hoort behalve het rustige geruis van de zee en de zon langzaam onder ziet gaan – dan durf ik wel met zekerheid te zeggen dat het hier ietsje mooier is om te bekijken. Wij gingen mee met Walking Formentera en liepen eerst ongeveer drie kilometer langs het water en door de bosjes. Je leert over verschillende natuurverschijnselen en op het einde kom je aan op een prachtig plekje waar je de tijd krijgt om van de zonsondergang te genieten. Zeker een aanrader!

Praktische informatie over Formentera

Je bereikt Formentera al binnen een paar uur met Vueling. Vlieg eerst naar Ibiza, waarna je met de bus naar de haven kan en meteen de ferry kan pakken. In dertig minuutjes kom je aan op een heel andere wereld: een zee zo blauw dat het licht lijkt te geven, stranden zo wit dat je meteen een tan hebt, ga maar door. Je bent meteen op een paradijs belandt. De voertaal op Formentera is Spaans of Catalaans. Als je meer wil weten over Formentera, bezoek dan de website Formentera.es.

→ Bekijk hier al onze Ibiza artikelen