San Sebastian citytrip La Concha

7 tips voor een citytrip San Sebastián!

De leukste tips voor een korte stop in San Sebastián, het Rio de Janeiro van Spanje aan de Golf van Biskaje. Je kan er overweldigend goed eten, in sterrenrestaurants en in de tientallen pintxos-barretjes. Maar ook het strand en de interessante Baskische cultuur is een reden om naar dit stukje Spanje te trekken voor een citytrip.

Dit wil je niet missen tijdens jouw citytrip naar San Sebastian

1. Sterrenrestaurants

Eigenlijk heb je maar één echte reden nodig om naar San Sebastián te gaan en dat is eten op hoog niveau. Vergeet Barcelona, Madrid of Sevilla. Deze stad heeft de hoogste michelinsterdichtheid van Spanje en wordt ook daarom ook wel de gastronomische hoofdstad van Spanje genoemd.

2. Pinxtos!

Erg leuk, die sterrenrestaurants, maar voor wie een kleinere portemonnee heeft óf helemaal geen zin heeft om in een duur sterrenrestaurant te dineren, biedt de stad heel veel mogelijkheden. Die vaak nog gezelliger zijn ook! Bezoek daarom de vele kleine pintxos-barretjes in de oude stad. Pintxos zijn kleine gerechten, vaak op een stukje brood, met een stokje er doorheen. Ze liggen vaak op schalen op de bar en je kan ze gewoon pakken. Na het eten worden de stokjes geteld en afgerekend.

3. Stranden

De stranden van San Sebastián zijn beroemd. La Concha is prachtig en het ernaast gelegen Zurriola is de perfecte surflocatie. In de zomer kan het er wel erg druk worden. Je kan ook een bootje nemen naar het piepkleine eilandje Isla de Santa Clara, in de baai van San Sebastián. Hier is een klein strandje en staan strandstoeltjes voor je klaar. Tijdens vloed wordt het eilandje wel voor een deel onder water gezet!

San Sebastian citytrip La Concha

Baai San Sebastian citytrip tips

4. Urgull

Deze berg is beslist de moeite waard voor wie een mooi uitzicht op de stad wil. Wandel ’s ochtends de met dicht bos begroeide berg op naar de top. Onderweg kom je een spookachtig oud kerkhof en fort tegen. Bovenaan staat het twaalf meter hoge Christusbeeld, waardoor het meteen duidelijk wordt waarom San Sebastián (Donostia voor locals) de bijnaam Rio de Janeiro van Spanje heeft. Het uitzicht vanaf de top is een absolute aanrader.

5. Plaza de la Constitución

Boek een Airbnb aan dit plein en geniet van het bruisende hart van de oude stad. De balkonnetjes van de appartementen zijn vrolijk gekleurd, er vinden regelmatig evenementen en concerten plaats en rondom het plein barst het van de pintxos-barretjes. Vroeger werd dit plein gebruikt als plek voor stierengevechten.

6. Flaneren over de Concha Promenade

De promenade aan La Concha, het grootste strand van de stad, is een ervaring op zich. Aan de ene kant de geweldige baai van San Sebastián, aan de andere zijde statige hotels zoals Londres, Palacio Miramar en Perla Spa, die doen herinneren aan de tijd dat de Spaanse royalty hier verbleef.

7. Cultuur!

Na het heerlijke eten misschien wel een van de belangrijkste redenen om naar San Sebastián te gaan: cultuur. In 2016 was het de culturele hoofdstad van Europa en die titel doet de stad graag eer aan. Het San Telmo Museum voor oude en hedendaagse kunst is zowel van binnen als van buiten een blikvanger. Maar er zijn ook musea gewijd aan wetenschap (Eureka!), fashion (Cristobal Balenciaga), zeevaart (Museo Nava) en beeldhouwwerken (Chillada Leku, tijdelijk gesloten). In september vindt het internationale filmfestival plaats dus je hebt ook nog kans om beroemde sterren te spotten! Ook kom je het ene na het andere street art kunstwerk tegen. Wil je er helemaal een cultuuruitje van maken? In anderhalf uur tijd sta je in die andere Baskische stad, Bilbao, waar je het wereldberoemde Guggenheim kunt zien.