citytrip ronda andalusie brug 2

Wil je op citytrip naar Spanje? Ga naar romantisch Ronda in Andalusië!

Op ongeveer 100 kilometer van Malaga ligt Ronda, één van de oudste steden van Spanje. De sfeer is er lekker laidback, biedt dankzij de ligging aan een 120 meter diepe kloof spectaculaire uitzichten en is één van belangrijkste redenen waarom je een bezoek zou moeten brengen aan de Spaanse provincie Andalusië.

Alles over Ronda in Andalusië

→ Tip: Vliegtickets naar Spanje vind je hier
→ Leuke hotels: Catalonia Ronda of Buddhalounge Apartments

Ronda

Eerst even wat info over Ronda

Ronda ligt in het zuiden van Spanje, in Andalusië. Het ligt strategisch op een bergplateau dat wordt doorkliefd door de indrukwekkende El Tajo-kloof, waardoor de stad wordt gesplitst in twee delen. Maar dat is niet het enige wat Ronda interessant maakt. Zoals in veel steden in Andalusië zijn de Moorse invloeden nog steeds zichtbaar. Bijvoorbeeld bij de de Baños Árabes en de smalle kronkelende straatjes van de oude stad.

Ronda maakt deel uit van de zogenaamde “Pueblos Blancos” van Andalusië. Deze pittoreske dorpen zijn beroemd om hun witgekalkte huizen. Dat steekt mooi af tegen die groene en bruine rotsen.

Leuk weetje: de beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway was een grote fan van Ronda en beschreef de stad uitgebreid in zijn boek “For Whom the Bell Tolls.” Hemingway was vooral gefascineerd door de stierengevechten in Ronda, die hij als een van de meest opwindende in Spanje beschouwde.

Misschien zijn die laatste niet meer helemaal van deze tijd, maar toch wordt het tijd om zelf een bezoekje aan Ronda te gaan brengen!

Deze dingen wil je niet missen in Ronda, Spanje

1. Puente Nuevo

De stad is groot geworden onder de Romeinen en Moren – net zoals de rest van Andalusië – en die historie voel je overal in deze door 36.000 mensen bewoonde stad. Ernest Hemingway en Orson Welles hadden er hun zomeroptrekjes. Eén van de trekpleisters is de Puente Nuevo, een stenen brug die als een van de drie bruggen de Tajo de Ronda-kloof met de Guadalevin-river overspant. De brug verbindt het noorden van de stad – met iets minder boeiende bezienswaardigheden – met het oude, zuidelijke deel. Het is meteen ook een mooi startpunt om de stad te verkennen.

vallei citytrip ronda andalusie

2. Case del Rey Moro

De eerste stop is Casa del Rey Moro, vernoemd naar de Moorse koning die er overigens nooit gewoond heeft, want het werd gebouwd in de achttiende eeuw, lang nadat de Moren Spanje verlaten hadden. Het heeft ook een Moorse tuin, aangelegd in 1912. Wat dit gebouw zo bijzonder maakt, is de watermijn die onder het gebouw ligt, aangelegd door de Moorse koning toen Ronda onder vuur lag.

In de watermijn daal je ongeveer 300 treden af door donkere gangen en kamers, waaronder de Sala de Secretos. Deze ruimte werkt als een fluistergalerij, zoals je deze ook in de St Pauls Cathedral in Londen vindt. Als je vanaf de ene kant van de ruimte tegen iemand aan de overkant praat, hoort diegene je perfect, terwijl iemand die in het midden van de ruimte is niets verstaat van wat er gezegd wordt. Probeer het zelf eens uit!

Wanneer je dan (eindelijk) beneden bent, sta je opeens onderaan de grote kloof waar je eerder nog in keek. Vogels vliegen op en neer tussen de rotsen en het blauwgroene water van de rivier kabbelt rustig door de kloof. Er heerst een haast serene stilte. Daarna mag je wel alle 300 treden weer omhoog om terug te keren naar de Casa del Rey Moro – de enige in- en uitgang.

casa del moro citytrip andalusie

3. Jardines de Cuenca

Wanneer je de Puento Viejo oversteekt – eigenlijk zie je de tuinen al liggen vanaf de Casa del Rey Moro – kun je wandelen door de Jardines de Cuenca. Vanuit deze tuinen geniet je weer van een fantastisch uitzicht op de kloof beneden en misschien wel het beste uitzicht op het oude Ronda. Wandel nu La Ciudad verder in, terug via de Puento Viejo.

ronda citytrip uitzicht

4. Museo de Lara

Ik houd altijd van de kleine, onopvallende musea in steden als dit, vooral als er gekke of opvallende collecties te zien zijn. Daarom sloeg ik Museo Lara zeker niet over. Het zit wat weggestopt in het Paleis van de Graaf van de Bataanse Eilanden en herbergt de collectie van Juan Antonio Lara Jury. De collectie bestaat uit de meest uiteenlopende objecten, zoals oude horloges, klokken, wapens en stierenvechtersmemorabilia. Maar dit museum is vooral de moeite waard vanwege de kelder. Hier vind je exposities over de Spaanse Inquisitie en hekserij, martelwerktuigen en de meest bizarre wezens, samengesteld uit meerdere opgezette dieren, die zo weggelopen lijken te zijn uit een Jeroen Bosch schilderij. Een tarantula met een vleermuiskop, bijvoorbeeld. Creepy!

5. Palacio de Mondragón

De Moorse geschiedenis van Andalusië, en Ronda in het bijzonder, vind je met name terug in het Palacio de Mondragón. Dit was het paleis van de Moorse heerser Abbel Mallek. Het paleis is niet heel groot, maar heeft erg veel authentieke elementen in de Mudejar-plafonds, de tegels, op de binnenplaats en ook in de waterpartijen in de tuinen. Hierdoor leg je meteen de link met dat andere Moorse paleis met haar tuinen, het Alhambra de Granada. Zoals ik aangaf is het Casa del Rey Moro geen écht authentiek Moors paleis dus als er één gebouw in Ronda de titel Huis van de Koning mag dragen, is het dit paleis.

naar de banos arab citytrip Ronda Andalusie

6. Plaza Duquesa de Parcent

Vervolg je tour nu naar het Plaza Duquesa de Parcent, het mooiste en meest romantische plein van Ronda. Het is er rustig, groen en er is heel veel te zien. Meest opvallende gebouw is de Iglesia de Santa Maria del Mayor, gebouwd op de ruïnes van een moskee. Er zijn nog Moorse invloeden te zien in de bouwstijl. Op dit plein is het vooral ’s avonds sprookjesachtig mooi.

7. Baños Arabas

Voor de volgende stop moet je een stukje wandelen, naar de Baños Arabas. Je wandelt langs de hoge muren van Ronda een stuk naar beneden, net buiten de stadsmuren en komt uit bij het Arabische badhuis uit de 12e eeuw. Dit is een van de best bewaard gebleven Arabische hammams in Spanje. Ook hier vind je vanzelfsprekend de herkenbare Moorse stijl, met als hoogtepunt de stervormige licht- en luchtgaten in de koepelplafonds.

8. Ontdek ook deze plekken

Ronda biedt nog veel meer bezienswaardigheden, zoals enkele musea en een stierenvechtersarena.

  • Wijnhuizen: rondom Ronda vind je wijngaarden- en huizen waar je lokale wijn kunt proeven.
  • Casa Don Bosco: dit museum is gewijd aan het stierenvechten en herbergt een uitgebreide collectie stierenvechtersuitrusting en andere spullen.
  • Museo de Ronda: dit museum biedt een uitgebreide kijk op de geschiedenis van Ronda, van de prehistorie tot het heden. Je vindt er een indrukwekkende collectie archeologische vondsten.
  • Calle Espinel: dit is de belangrijkste winkelstraat van de stad. Je vindt er boetiekjes, ambachtelijke winkels en cafés.

sfeer Ronda citytrip Andalusie

Plan je reis naar Ronda

Beste reistijd

Ronda heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters. Daardoor is het het hele jaar door een fijne vakantiebestemming. In het najaar en voorjaar staan de omliggende bergen in bloei staan, dan is het er op z’n mooist.

Hoe kom je er?

Je vliegt al voor een paar tientjes vanaf Eindhoven Airport naar Malaga; vanaf daar is het iets meer dan anderhalf uur rijden naar wat ik één van de mooiste historische stadjes van Europa vind.

Vliegtickets vind je hier

→ Wil je een auto huren? Bij SunnyCars boek je altijd voor een all-in prijs

Overnachten in Ronda

Zorg dat je minimaal één overnachting boekt en wacht totdat de grote groepen toeristen ’s avonds de stad verlaten. Dan keert de rust terug in de stad en wordt het een heerlijk, romantisch en slaperig stadje. De tapasrestaurantjes vullen zich dan met locals en de smalle straatjes in de oude stad worden mooi verlicht. Rode wijn in de hand, schaaltje tapas voor de neus en genieten. Romántico!

Deze hotels zijn fijn om te overnachten:

Staat een bezoek aan Ronda al op jouw bucketlist?

→ Bekijk hier al onze Spanje artikelen