Het Alhambra in Granada is een plek die beslist op je bucketlist thuishoort. De oorsprong van het gebouw ligt in 889 en is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een fantastisch staaltje architectuur. UNESCO vond dat ook, dus het staat inmiddels ook op de Werelderfgoedlijst.
Alhambra de populairste attractie van Spanje?
Het is daarom ook meteen de meest populaire attractie van Spanje; maar liefst 2,4 miljoen mensen bezoeken het paleis jaarlijks. De locatie van het paleis met de bijbehorende tuinen (Generalife), is fenomenaal. Op een berg, uitkijkend over Granada, biedt het Alhambra geweldige uitzichten op het Sierra Nevada gebergte en het glooiende Andalusische landschap.
Het Rode Paleis Alhambra
Klein geschiedenislesje: Het Alhambra begon ooit als een fort op de strategisch gelegen Al-Sabika berg. In die tijd bestond Spanje zoals we het nu kennen nog niet. Granada was een Moors koninkrijk, onder heerschappij van de Islamitische Nasrid-dynastie. Toen de Nasriden aan de macht waren, werd begonnen met de bouw van het paleis, waar de royals jarenlang woonden. Toen Spanje werd heroverd door de katholieken (de Reconquista), werden de Nasriden verdreven. De oorspronkelijk Arabische naam qasr alhamrā (Rode Paleis) verbasterde tot Alhambra. De rode kleur bleef.
Islamitische bouwkunst
De Islamitische kunst en architectuur vind je dus overal terug in Andalusië, zoals in het Mezquita in Córdoba, maar nergens is het zo groots en goed bewaard als in het Alhambra. Het Alhambra herbergt dan ook een grote collectie van Nasrid en Mudéjar kunst. Er zijn zeven hallen gewijd aan deze kunstvoorwerpen.
Alhambra bestaat uit meerdere gebouwen: Nasrid Paleis, Alcazaba en Generalife
Het Alhambra is niet één gebouw. Het bestaat eigenlijk uit drie delen (met elk een apart toegangsticket). De Nasrid Paleizen vind ik het mooiste deel van het Alhambra. Hier kom je de mooiste architectuur tegen. Daarnaast ligt het Alcazaba, een fort dat een fantastisch uitzicht biedt op Granada. Ten slotte kun je de Generalife bezoeken. Dit zijn de grote, groene en weelderige paleistuinen, gebouwd in de 14e eeuw. De sultans van Granada zochten hier rust en schaduw. Je kunt dit nu zelf ook doen, door een mooi plekje op te zoeken.
Hoogtepunten tijdens het bezoeken van Alhambra
Dwalend door het paleis – en toegegeven, op een drukke dag ook veel andere toeristen ontwijkend – kom je de meest bijzondere monumenten tegen. Zo vind je op de Leeuwenhof (Palacio Los Leones) de beroemde marmeren fontein, die door twaalf leeuwen gedragen wordt. Kijk omhoog en je ziet de meest weelderige plafonds in Nasrid- en Mudéjarstijl. Het Palacio de Camores was het paleis van de sultan en is gebouwd rond het Patio de Los Arrayanes. Je kunt ook bij het Alhambra natuurlijk kiezen om met een tourguide mee te lopen, die je veel informatie zal geven. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar het zelf ontdekken. Koop een boekje over het Alhambra en ga zelf op verkenningstocht! Bereid je van tevoren echt even voor, zodat je alles kunt zien wat je wil zien.
Hoe lang heb je nodig als je Alhambra gaat bezoeken?
Om het Alhambra met haar tuinen goed te kunnen bekijken, heb je zeker een halve dag nodig. Als je ’s ochtends gaat, ben je de grote drukte voor. ’s Middags komen de meeste touringcars vanuit alle hoeken van Andalusië. Je kunt er ook voor kiezen om ’s avonds te gaan, maar dan is alleen het Nasrid paleis geopend. Er is ook een avondbezoek mogelijk in de tuinen. Je kiest er dus voor om s’ochtends tussen 8:30 uur en 14:00 uur te gaan, of ’s middags tussen 14:00 en 18:00 uur. ’s Avonds kun je er alleen tussen 20:00 uur en 21:30 uur terecht, maar is het paleis wel sprookjesachtig mooi verlicht. Koop je tickets wel vooraf op de website, want er is elke dag maar een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar.
Ga niet alleen naar Alhambra maar bezoek ook Granada
Zorg ook zeker dat je Granada bezoekt voor of na je bezoek aan het Alhambra. De stad is niet groot en er heerst een heerlijk relaxte sfeer, zodat je na je bezoek even lekker kunt eten in de smalle straatjes. Zeker na een aantal uur in de felle zon, zijn die schaduwrijke steegjes, verse (soms zelfs gratis) tapas en een koude cerveza een verademing.