Alhambra spanje

Alhambra Granada bezoeken: Een complete gids met alle tips!

Het Alhambra Granada in Spanje is een plek die beslist op je bucketlist thuishoort. De oorsprong van het gebouw ligt in 889 en is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een fantastisch staaltje architectuur waar je gegarandeerd je ogen uit kijkt als je er rond dwaalt. UNESCO vond dat ook, dus het staat inmiddels ook op de Werelderfgoedlijst. Je vindt dit bijzondere complex in Granada in Spanje. Benieuwd hoe je het beste Alhambra Granada kan bezoeken? We vertellen je hieronder alles over, zoals waar je tickets kan kopen en wat bijvoorbeeld leuke adresjes zijn om te logeren (wat dacht je bijvoorbeeld van Catalonia Granada Hotel mét zwembad).

Alhambra Granada bezoeken in Spanje

→ Handig: Vind hier vliegticket-deals naar Spanje
Huur een auto bij Sunny Cars

het Alhambra Granada

Alhambra Granada, misschien wel de populairste attractie van Spanje

Alhambra Granada is een van de meest populaire attracties van Spanje; maar liefst 2,4 miljoen mensen bezoeken het paleis jaarlijks. De locatie van het paleis met de bijbehorende tuinen (Generalife), is fenomenaal. Op een berg, uitkijkend over Granada, biedt het Alhambra geweldige uitzichten op het Sierra Nevada gebergte en het glooiende Andalusische landschap.

Wat kost entree Alhambra?

Er zijn verschillende soorten tickets die je kan kopen. Entree voor Alhambra zonder toegang tot de Nasrid paleizen kost 16 euro. Wil je ook naar de Nasrid paleizen (wat wij aanraden, want dit is het mooist) dan kost entree 25 euro. Wil je echt alles zien met een gids? Dan kost het entree voor Alhambra vaak 40 euro. Koop je tickets wel vooraf online en denk goed na over het tijdsslot, want je kan het Alhambra slechts op gezette tijden bezoeken me een vooraf gekocht kaartje.

→ Meteen je tickets kopen: Bestel hier je tickets voor Alhambra

Alhambra uitverkocht

Het Alhambra kan in het hoogseizoen snel uitverkocht zijn. Koop dus op tijd een entree ticket als je er echt naartoe wilt tijdens jouw vakantie. Is het toch uitverkocht? Dan kan het nog wel zo zijn dat tickets met een gids nog wel te koop zijn, deze zijn wel wat duurder, maar zo ben je wel verzekerd van je entree én je leert het meest over deze bijzondere plek.

→ Tip: Als het Alhambra is uitverkocht, probeer dan nog tickets met een gids te scoren, die zijn er vaak nog wel!

Hoe lang duurt een bezoek aan Alhambra?

Om het Alhambra met haar tuinen goed te kunnen bekijken, heb je zeker een halve dag nodig. Als je ’s ochtends gaat, ben je de grote drukte voor. ’s Middags komen de meeste touringcars vanuit alle hoeken van Andalusië. Je kunt er ook voor kiezen om ’s avonds te gaan, maar dan is alleen het Nasrid paleis geopend. Er is ook een avondbezoek mogelijk in de tuinen. Je kiest er dus voor om s’ochtends tussen 8:30 uur en 14:00 uur te gaan, of ’s middags tussen 14:00 en 18:00 uur. ’s Avonds kun je er alleen tussen 20:00 uur en 21:30 uur terecht, maar is het paleis wel sprookjesachtig mooi verlicht. Koop je tickets wel vooraf op de website, want er is elke dag maar een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar.

Alhambra paleis spanje Alhambra Granada tuin Alhambra Granada bezoeken

Hoe is de Alhambra ontstaan?

Klein geschiedenislesje: Het Alhambra begon ooit als een fort op de strategisch gelegen Al-Sabika berg. In die tijd bestond Spanje zoals we het nu kennen nog niet. Granada was een Moors koninkrijk, onder heerschappij van de Islamitische Nasrid-dynastie. Toen de Nasriden aan de macht waren, werd begonnen met de bouw van het paleis, waar de royals jarenlang woonden. Toen Spanje werd heroverd door de katholieken (de Reconquista), werden de Nasriden verdreven. De Katholieke Koningen toverden na hun verovering in 1492 Alhambra om tot een Koninklijk Paleis. De oorspronkelijk Arabische naam qasr alhamrā (Rode Paleis, in het Arabisch: قصر الحمراء) verbasterde tot Alhambra. De rode kleur bleef en Het Rode Paleis heette vanaf toen Alhambra.

Wie heeft Alhambra gebouwd?

Het Alhambra werd eeuwen geleden gebouwd, in de jaren 1200 om precies te zijn, door de koning Muhammed Al-Ahmar. Ook wel de stichter van de Nasriden en deze Moorse heerser woonde als eerst in het paleis in Granada.

Islamitische bouwkunst

De Islamitische kunst en architectuur vind je dus overal terug in Andalusië, zoals in het Mezquita in Córdoba, maar nergens is het zo groots en goed bewaard als in het Alhambra. Het Alhambra herbergt dan ook een grote collectie van Nasrid en Mudéjar kunst. Er zijn zeven hallen gewijd aan deze kunstvoorwerpen.

Muren van Alhambra in GranadaAlhambra bezoeken Granada

Waaruit bestaat het Alhambra?

Het Alhambra bestaat uit verschillende onderdelen, zoals: Het Generalife paleis (de tuinen), de Nasrid Paleizen, het paleis van Comares, Palacio de Lion en het Alcazaba fort.

De mooiste delen van Alhambra: Nasrid Paleizen, Alcazaba en Generalife

Het Alhambra is niet één gebouw. Het bestaat eigenlijk uit verschillende delen (met elk een apart toegangsticket). De Nasrid Paleizen vind ik het mooiste deel van het Alhambra. Hier kom je de mooiste architectuur tegen. Daarnaast ligt het Alcazaba, een fort dat een fantastisch uitzicht biedt op Granada. Ten slotte kun je de Generalife bezoeken. Dit zijn de grote, groene en weelderige paleistuinen, gebouwd in de 14e eeuw. De sultans van Granada zochten hier rust en schaduw. Je kunt dit nu zelf ook doen, door een mooi plekje op te zoeken.

Wat zijn de Nasrid paleizen?

Het meest bezochte gedeelte van Alhambra, naast de tuinen, zijn de Nasrid Paleizen. Deze paleizen zijn voorzien van de allermooiste details en architectuur en dit was dan ook dé plek waar de laatste koningen en Nasrid sultans leefden.

Hoogtepunten tijdens ons bezoek van Alhambra

Dwalend door het paleis – en toegegeven, op een drukke dag ook veel andere toeristen ontwijkend – kom je de meest bijzondere monumenten tegen. Zo vind je op de Leeuwenhof (Palacio Los Leones) de beroemde marmeren fontein, die door twaalf leeuwen gedragen wordt. Kijk omhoog en je ziet de meest weelderige plafonds in Nasrid- en Mudéjarstijl. Het Palacio de Camores was het paleis van de sultan en is gebouwd rond het Patio de Los Arrayanes. Je kunt ook bij het Alhambra natuurlijk kiezen om met een tourguide mee te lopen, die je veel informatie zal geven. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar het zelf ontdekken. Koop een boekje over het Alhambra en ga zelf op verkenningstocht! Bereid je van tevoren echt even voor, zodat je alles kunt zien wat je wil zien.

→ Meteen je entree regelen: Boek hier een ticket met audiotour

uitzicht granada spanje Alhambra Granada tuinen alhambra

Welke stad ligt het Alhambra?

Het Alhambra ligt bij de stad Granada in Spanje, in het zuiden van het land, in de regio Andalusië aan de voet van de majestueuze Sierra Nevada. Het complex zelf ligt wat hogerop, op een heuvel, aan de zuidoostelijke kant van de stad om precies te zijn. Vanuit het centrum van Granada is het 10 minuten rijden met de auto of iets minder dan een half uurtje lopen. Het ligt ook een beetje aan waar je verblijft in de stad.

→ Handig: Vind hier vliegticket-deals naar Granada

Hoe kom je bij Alhambra vanuit Granada

Ben je in Granada en wil je naar de stad? Je vindt het Alhambra via het adres C. Real de la Alhambra en je kan er vanuit het centrum naartoe wandelen. Het is ook een optie om de bus te pakken, deze gaat vanaf Plaza Nueva en daar gaan de bussen 30 en 32 of neem het toeristentreintje. Vanaf Plaza Isabel La Católica kun je eventueel ook nog de C3 bus nemen, dit zijn speciale Alhambra bussen.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Granada?

Om het Alhambra zelf te bekijken heb je zeker een halve dag nodig. Het beste is om ‘s ochtends te gaan, dan is het het rustigs. Maar wil je ook meer van Granada zien? Dan is het zeker leuk om hier langer te blijven in de omgeving. Wij konden ons er met gemak een paar dagen vermaken al kun je al veel zien in een dag. De stad Granada is namelijk niet groot, maar er heerst een heerlijke relaxte sfeer, zodat je na je bezoek even lekker kunt eten in de smalle straatjes. Zeker na een aantal uur in de felle zon, zijn die schaduwrijke steegjes, verse (soms zelfs gratis) tapas en een koude cerveza een verademing.

Leuk om te doen in Granada

Granada heeft trouwens nog meer leuke to do’s. Een paar dingen die je bijvoorbeeld niet wilt missen zijn:

 1. De Kathedraal van Granada: De imposante Kathedraal van Granada is een meesterwerk van de Spaanse renaissance. Bewonder de prachtige buitenkant, maar kijk ook zeker even binnen want alle pracht en praal is echt betoverend.
 2. De Albaicín: Dwaal tijdens je bezoek aan Granada zeker even door de charmante straatjes van de Albaicín, dit is de oude Moorse wijk van Granada. De sfeer die er hangt is zo fijn, maar ook de witgekalkte huizen, geplaveide straten en de kleurrijke bloempotten die her en der staan maken dit echt tot een fotogeniek stukje van de stad.
 3. Het Sacromonte-gebied: Verken vanuit Granada ook zeker het Sacromonte-gebied, dit staat bekend staat om de grotwoningen en de authentieke flamenco-optredens die hier zijn. Je kan hier vanalles leren over de gypsy-cultuur en bezoek hier ook de Sacromonte Abbey.
 4. Flamenco: Tijd genoeg? Ga dan ook zeker naar een Flamenco show als je in dit deel van Spanje bent, het is zo bijzonder om de gepassioneerde dansers en muzikanten bezig te zien.
 5. De Carrera del Darro: Wandel langs de pittoreske Carrera del Darro, een straat die parallel loopt aan de rivier de Darro en waar je machtig mooie herenhuizen kunt zien en verrast wordt door romantische hoekjes. Hier zitten trouwens ook veel leuke cafeetjes!
 6. Het Science Park (Parque de las Ciencias): Wil je naast alle historie ook nog wat moderns doen in de stad? Dan kun je voor een beetje afwisseling naar het Science Park in Granada gaan. Dit is een interactief wetenschapsmuseum.
 7. Tapas eten: Als er  tot slot iets is dat je moet doen in Granada, dan is het wel genieten van een paar goed gevulde borden tapas. Wat kunnen ze hier lekker koken! Denk er een glas lokale wijn bij en je wilt eigenlijk niet meer naar huis!

Hotels Granada

Zoek je een leuk adresje om te overnachten? Kijk eens naar:

Alhambra spanje

Nog een paar praktische tips voor je Alhambra bezoek

Last but not least hebben we nog een paar praktische tips voor als je naar het Alhambra gaat…

 • Koop je tickets écht vooraf, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, als je dit niet doet is de kans heel groot dat je niet naar binnen mag
 • Let op je entree tijd, aan je ticket zit namelijk een tijdsslot gekoppeld
 • Pak een plattegrondje mee zodra je naar binnen gaat, zo ben je er zeker van dat je niet de mooiste delen mist wanneer je eenmaal binnen bent
 • Wil je meer te weten komen over deze plek? Boek een ticket mét audiotour!
 • Doe fijne schoenen aan, want je zal heel wat wandelen binnen!
 • Zoek je een leuk hotel in Granada? Kijk eens bij Catalonia Granada (hip hotel mét zwembad) of Vincci Albayzin
→ Bekijk hier al onze artikelen over Spanje