Caminito del Rey

De gevaarlijkste wandelroute van Spanje? El Caminito del Rey!

De tickets voor het bewandelen van El Caminito del Rey had ik al even op zak toen ik iets voorbij zag komen wat op bovenstaande titel leek: de gevaarlijkste wandelroute van Spanje, of misschien wel Europa, was weer geopend voor publiek. Het was een tip van m’n moeders collega om dit pad te bewandelen, maar toen ik dat las had ik natuurlijk nog meer zin om dat avontuur aan te gaan! Benieuwd geworden? El Caminito del Rey is een bijzondere plek en ik ga je er álles over vertellen!

El Caminito del Rey

→ Tip: overnacht in de mooiste hotels in Málaga
De beste vliegticketdeals naar Málaga
→ Boek een compleet verzorgde vakanties naar Spanje

Wat is Caminito del Rey?

El Caminito del Rey is een wandelpad dat oorspronkelijk werd gebruikt voor het vervoer van goederen. Tientallen jaren werd het pad intensief gebruikt, waardoor het al snel in verval ging. Ook al was het pad vervallen, veel thrill seekers zochten het gebied alsnog op. Al klimmend, klauterend en met gevaar voor eigen leven. Je had niet alleen schitterend uitzicht, je kon ook ieder moment te pletter vallen als het pad het begaf of bij een misstap. Lange tijd was dit gewoon mogelijk, tot dat er een aantal doden vielen. Toen heeft de gemeente het pad gesloten en iedereen die dat verbod negeerde, stond een boete van €6000,- te wachten. En daar kun je toch echt heel veel leukere dingen mee doen.

El Caminito del Rey sinds een paar jaar weer open voor publiek

Maar de gemeente heeft in die tijd zeker niet stilgezeten. Het pad is volledig gerenoveerd en in 2015 weer opengesteld voor publiek. Wel met mate: er wordt gewerkt in tijdslots en per tijdslot mag er een bepaald aantal personen vertrekken. Dat is ook wel begrijpelijk, want als je nagaat dat het pad maar een meter breed is en eenrichtingsverkeer is, wil je ook niet met teveel mensen op een kluitje zitten. Het oude pad loopt gewoon onder het nieuwe pad door en dat is erg gaaf om te zien! Doordat de toegang gereguleerd wordt, is het ook noodzakelijk om van tevoren te reserveren. En geloof me, het zit snel vol! Tickets kosten een tientje en die bestel je hier.

Caminito del Rey

Caminito del Rey gevaarlijkste wandelroute Spanje

Wat kun je verwachten van de route van El Caminito del Rey?

Sowieso een héél mooi uitzicht. Je wandelt grotendeels langs kliffen en dalen, met turquoise wateren aan de voet. Achter iedere bocht zit wel weer een andere verrassing. Zwaar is het niet; je hoeft niet veel bergen op en af en het pad is simpel, met hier en daar trappetjes. Het pad is prima te doen voor kinderen. Eigenlijk is het vooral de warmte die de wandeling zwaarder maakt. Zo nu en dan staat er een bankje waar je even een broodje kunt eten of kunt uitrusten. Prullenbakken zijn er niet, dus neem een zakje mee in de tas voor het afval.

Van een breed bospad tot een eenrichtingsweggetje langs een klif

Je wandelt op een stuk van een meter breed, in de bossen zijn het gewoon brede zandpaden. Passeren is niet heel gemakkelijk, dus wees voorzichtig! Of het geschikt is voor mensen met hoogtevrees? Tja, dat verschilt per persoon denk ik. Mijn moeder had er totaal geen last van omdat je eigenlijk continu afgeleid bent door al het moois om je heen. Wel moet je tegen het einde aan een wiebelige brug over. Verder ben je onderweg verplicht een helm te dragen voor je eigen veiligheid. Ook staat er op bepaalde punten personeel als aanspreekpunt wanneer er iets is en om alles in goede banen te leiden.

bos gevaarlijkste wandelroute Spanje Caminito del Rey

el caminito del rey wandelroute

Praktische informatie

Er is heel wat nodig om alles op een rijtje te hebben voor het bewandelen van El Caminito del Rey. Dus ik ga een poging doen om alles te coveren:

De route van Caminito de Rey

De route is lineair. Dit betekent dat je niet op hetzelfde punt eindigt als waar je begint. Goed dus om in je achterhoofd te houden! Tussen het begin- en eindpunt rijden wel pendelbussen. Onderweg zijn geen faciliteiten voor eten, drinken of een toiletbezoekje. Je laatste mogelijkheid tot naar het toilet gaan is bij het beginpunt. Je legt de route deels af op het pad naast de klif en deels door het bos.

Zo kom je er en zo kom je weer thuis

Goed, een routebeschrijving vanaf Málaga. Vanaf het treinstation Málaga Maria Zambrano neem je de trein richting Ronda, die eenmalig per dag om 10.05 uur vertrekt. Een kaartje hiervoor koop je bij de bemande servicebalie, dus zorg dat je ruim op tijd bent voor het geval er een rij staat. Je kunt de tickets niet uit het automaat halen en een enkeltje kost €4,85. Koop ook direct een ticket voor de terugreis, want deze kun je in El Chorro niet meer kopen. Dan zit je daar dus echt stuck. Er gaan twee treinen terug: rond 15.00 en om 18.00 uur, reken goed na op basis van je geboekte tijdslot welke terugreis voor jou voordeliger is, je treinticket is namelijk tijdsgebonden. Je stapt uit bij de halte El Chorro – Caminito del Rey. Dit is maar een klein uurtje (en de trein is supercomfy). Direct naast het minitreinstation staan pendelbussen klaar die je naar het beginpunt brengen van de route, die kun je echt niet missen! Vanaf de plek waar de bus je afzet moet je wel nog 2,7 kilometer lopen naar het échte beginpunt. Voordat je aan die wandeling begint kun je er nog een terrasje pakken en naar de wc. Zorg dat je op dit punt ook genoeg water voor onderweg inslaat!

De route eindigt onderaan de berg bij het treinstation van El Chorro. Ben je met de trein gekomen, dan kun je vanaf hier gewoon naar het station wandelen en eventueel bij een café zitten om tijd te doden totdat die ene trein eindelijk komt.

Kom je liever met de auto? Dan raad ik aan om deze ook bij het treinstation neer te zetten. Zet je de auto liever bij het beginpunt neer, dan kun je vanaf het station weer de bus nemen naar deze plek. Tickets voor de bussen, á €1,55, kun je tegelijk met je toegangsticket voor El Caminito del Rey kopen.

Welk tijdslot neem je en hoelang doe je erover?

Wil je je niet haasten, dan zou ik een tijdslot na 12.30 uur nemen. 12.30 uur red je nog net met de trein, maar dan heb je geen tijd voor een drankje voordat je begint. Wij hadden het slot van 13.30 uur en stonden om 13.00 uur bij het beginpunt, daardoor hadden we wel tijd voor een drankje vooraf. Denk trouwens aan de tijd die je nog met de bus moet afleggen en de wandeling van zo’n 45 minuten naar de start! Met de auto kun je natuurlijk een eerder slot nemen, wat zeker een goed idee is gezien de warmte en drukte. Om 13.30 uur begonnen wij de wandeling en rond 15.30/15.45 uur stonden we bij het eindpunt. Wij hadden dus de bus van 18.03 terug en hebben in de tussentijd bij een restaurantje wat gedronken en gegeten. Denk er dus goed over na welke trein je terug neemt want dat is ook weer afhankelijk van je tijdslot! Reken 2 á 2,5 uur om de route af te leggen, inclusief wat pauzes onderweg. Het is zonde als je de route moet haasten omdat je de trein van 15.00 uur moet halen en het is superzonde als je de hele trein mist.

Wat neem je mee?

Zorg dat je een comfortabele tas hebt met veel water. Er is tijdens de Caminito del Rey wandelroute namelijk geen mogelijkheid tot water kopen of waterkraantjes. Je moet alles dus bij je hebben. Reken op zo’n liter per persoon, want het kan erg warm worden. Neem ook voldoende zonnebrand mee! Een lunch en wat te snacken voor onderweg is ook geen overbodige luxe. Zorg dat je fotocamera een polsbandje heeft, want als hij eenmaal beneden ligt dan krijg je ‘m never nooit meer terug..!

Wat doe je aan?

Je loopt half in de zon, half in de schaduw. Op zich is een shirt met korte mouwen niet noodzakelijk tegen het verbranden, maar smeer je wel in. Ik heb gewoon in een hemdje gelopen een korte sportshort. Hieronder heb ik mijn bikinitopje aangedaan, zodat ik m’n shirt ook eventueel uit kon doen (wat ik ook heb gedaan). Zorg voor stevige wandelschoenen: met open schoenen of slippers red je het niet. Omdat je een helm op hebt, is een hoed of pet niet nodig. Je helm beschut je aardig tegen de zon en ik had geeneens een zonnebril nodig!

Mijn tip is vooral: ga dit doen! Málaga is een van mijn favoriete steden geworden en mede doordat de natuur zo dichtbij is. Een heerlijke ontsnapping van zo’n bruisende, gezellige stad. Hoe je de rest van je dagen in Málaga vult? Zo bijvoorbeeld.

→ Bekijk hier al onze Spanje artikelen