Excursies lapland sneeuwscootersafari

Op sneeuwscooter safari: alles wat je wilt weten & waar je het kan doen!

Zin in een avontuurlijke activiteit in de sneeuw? Op sneeuwscooter safari is dan een hele toffe uitdaging. Je kunt in verschillende landen op een sneeuwscooter rijden, maar vooral Lapland, IJsland, Finland, Canada en Zweden zijn erg populaire bestemmingen. Hier ga je dwars door besneeuwde bossen, over bevroren meren en rivieren en door een dik pak sneeuw. Het geeft een enorme kick om door het prachtige sneeuwlandschap te zoeven met je scooter. Ervaring vooraf is niet nodig, een sneeuwscootersafari is altijd onder begeleiding van een ervaren gids. Vaak zit er zelfs een introductietocht bij de safari inbegrepen, zodat je goed voorbereid op pad gaat. De meest geschikte periode voor een sneeuwscootersafari is van half oktober tot half april, omdat de meeste meren en andere wateren dan goed bevroren zijn. Meer weten? We zetten alles dat je wil weten over sneeuwscooteren op een rij!

Alles wat je wil weten over sneeuwscooteren

→ Boek een complete reis naar Lapland met Lapland Travel of Abel Reizen
→ Of ga met TUI naar IJsland

Sneeuwscooteren

Is sneeuwscooteren moeilijk?

Voordat je gaat sneeuwscooteren, krijg je de juiste uitrusting aan. Een goed zittende helm, handschoenen, dikke winterkleding en snowboots zijn essentieel. Om een sneeuwscooter te mogen besturen, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs en dus minstens 18 jaar oud zijn. Er mag een kind achterop bij je, maar die moet ook minstens 1.40 meter groot zijn. Het besturen van een sneeuwscooter is niet heel moeilijk, maar je moet wel even weten wat je moet doen natuurlijk.

De scooter volgt de sporen van de sneeuw, dus heel intensief sturen is niet nodig. Het is wel belangrijk dat je in de goede richting stuurt en goed om je heen kijkt. Je rijdt in een colonne en houdt voldoende afstand tot je voorganger. Dat is belangrijk voor de veiligheid, maar ook fijn omdat je zo goed van de omgeving kunt genieten. Bij het remmen en gasgeven is het belangrijk om op te letten en als je van de scooter afstapt, moet je ‘m uitzetten. Dit is om te voorkomen dat je per ongeluk tegen het gaspedaal aankomt en je scooter ervandoor gaat zonder jou.

Wanneer je meegaat met een tocht, stop je af en toe even om eventueel van bestuurder te wisselen en om te kijken of alle scooters nog bij elkaar zijn. Je kunt kiezen voor een kortere tocht van zo’n twee uur, maar ook voor langere dagtochten of meerdaagse sneeuwscootersafari’s. Daarbij overnacht je onderweg in een hotel of hut, afhankelijk van de reisorganisatie waarbij je boekt.

Hoe snel is een sneeuwscooter?

Een sneeuwscooter gaat gemiddeld zo’n zestig kilometer per uur, maar vaak rijd je op grote sneeuwvlakten wel wat harder. Je zit meestal met z’n tweeën op de scooter, dus houd vooral ook rekening met je medepassagier. De gids van de groep geeft de snelheid aan, dus harder dan dat ga je niet. Bereid je zeker voor op een goede adrenaline boost tijdens het rijden, want het is sowieso een toffe ervaring.

Ontdek de tofste sneeuwscooter bestemmingen:

Lapland

Sneeuwscooteren in Lapland

1. Lapland

In Fins en Zweeds Lapland kun je heel goed verschillende sneeuwscootersafari’s doen. Doordat Lapland een groot oppervlakte heeft en relatief weinig inwoners, zijn er veel gebieden waar in het rustig is en je goed kunt scooteren. Het berglandschap van Zweeds Lapland is indrukwekkend om te bewonderen vanaf een sneeuwscooter, net als de toendravalleien bij Nuorgam in Fins Lapland. Er zijn verschillende organisaties waarbij je een sneeuwscootersafari kunt boeken en zo meteen een ervaren gids meehebt op je reis.

In de dorpen Levi, Kuusamo, Ruka, Ivalo, Rovaniemien Saariselka kun je heel eenvoudig een safari met een sneeuwscooter boeken. Vanaf hier kies je dan voor een dagtocht of een meerdaagse safari.

→ Wanneer je een complete reis naar Lapland boekt, is een sneeuwscooter tocht vaak inbegrepen. Boek bijvoorbeeld via Voigt Travel of ga op reis met Lapland Travel.

Lees hier al onze Lapland artikelen

IJsland

sneeuscooter safari IJsland

2. IJsland

Net als in Lapland is de sneeuwscooter een veelvoorkomend voertuig in de winter. In IJsland kun je verschillende safari’s maken langs indrukwekkende gletsjers en bevroren watervallen. De gletsjer Vatnajökull is een van de plekken waar je goed met je sneeuwscooter langs kunt rijden. Het is de grootste gletsjer van de wereld, als je de ijskappen op de Noord- en Zuidpool niet meerekent. Deze gletsjer vind je in Zuid-IJsland, en hij is echt gigantisch.

Ook de Langjökull gletsjer is een mooi gebied om te sneeuwscooteren. Deze ligt in het westen van IJsland. De gletsjer is bijna duizend vierkante kilometer en daardoor supergeschikt voor een mooie sneeuwscootersafari in IJsland.

→ Wil je naar IJsland en daar op sneeuwscootersafari? Via Voigt Travel kun je sneeuwscooteren in IJsland of ga met Tui naar IJsland, zij organiseren ook betaalbare trips naar IJsland in de winter!

Lees hier al onze IJsland artikelen

Zweden

Lapland sneeuwscooter

3. Zweden en Spitsbergen

Ook in Zweden kun je in de winter goed op sneeuwscootersafari. Er zijn verschillende plekken waar je met de sneeuwscooter op pad kunt. Zo is Dalarna een geschikt gebied, maar ook het skigebied Sälen is een mooie plek om te scooteren. Vanaf eind november tot met eind maart kun je in Värmland in Zweden ook goed sneeuwscooteren. Er ligt dan meer dan voldoende sneeuw en zo kun je er goed een sneeuwscootersafari maken. Een aantal organisaties in de regio organiseert er verschillende tochten.

Spitsbergen, een eilandengroep die ten noorden van Noorwegen ligt en bij het koninkrijk van Noorwegen hoort, is daarnaast een geschikte plek voor een sneeuwscootersafari. Er zijn diverse reisorganisaties die een tocht organiseren op deze eilandengroep. Hier kun je mooie reizen Spitsbergen boeken.

→ Wil je sneeuwscooteren in Zweden? Boek een winter trip via Voigt Travel of Abel Reizen

Lees hier al onze Zweden artikelen

Canada

Met de sneeuwscooter door Canada

4. Canada

Niet alleen in Europa kun je hele toffe sneeuwscootersafari’s maken, maar ook in het prachtige Canada is dat mogelijk. Zo kun je een tocht maken in het gebied rondom Whistler. Dit stadje is vooral bekend als groot skigebied in Noord-Amerika, maar je kunt er dus ook goed op sneeuwscootersafari. Je scootert door de bossen en hebt een prachtig uitzicht op de bergen die met sneeuw bedekt zijn.

Het landschap van Québec is geweldig om op deze manier te zien. De stad Alma en het gebied eromheen is erg mooi om te ontdekken met de sneeuwscooter. Alma ligt aan de Saguenay rivier en er liggen verschillende natuurparken in de regio van Alma, waaronder Parc National de La Pointe-Taillon en het Parc des Grands-Jardins. In de winter worden de paden in en rondom het stadje vrij gemaakt, zodat je er goed op pad kunt met de sneeuwscooter. Ook vanuit de stad St. Alexis des Monts is het goed mogelijk om een sneeuwscootersafari te doen. Een begeleide tocht vanuit deze stad kun je bij veel verschillende organisaties boeken en zo ondervind je hoe het is om door de sneeuw te stuiven op een coole sneeuwscooter.

→ Naar Canada in de winter? 7 dingen die je sowieso wilt doen tijdens je vakantie

Reisorganisaties die sneeuwscooter safari’s aanbieden

Wil je een reis boeken waarbij je op sneeuwscooter safari gaat? Deze reisorganisaties bieden mooien safari tochten per sneeuwscooter aan:

Heb jij al een vakantie naar de sneeuw gepland om zelf te gaan sneeuwscooteren? We horen graag hoe je het vond!


→ Bekijk hier al onze reistips