Dagje Zwolle tips

Dagje Zwolle: Zo beleef je de ultieme 24 uur in Zwolle

Zin om een dagje weg te gaan in Nederland? In dit artikel nemen we je mee naar Zwolle! Wij hebben voor je uitgezocht en getest hoe je de ultieme 24 uur in Zwolle kunt beleven. We zeggen expres 24 uur, want bij een dagje écht weg zijn, hoort wat ons betreft ook een avondje logeren bij een über fijn hotel. Wij verbleven één nachtje bij het Pillows Hotel dat we vonden via Booking.com, dit zit in een statige straat tegenover het station, en we hebben vanuit daar een onwijs tof dagje Zwolle beleeft. Ook zin om een lekker dagje weg te ervaren? Pak ook de trein of je auto naar deze hanzestad en ontdek hieronder hoe je het ultieme dagje Zwolle kunt ervaren!

9 tips waarmee je het ultieme dagje Zwolle beleeft

Dagje Zwolle tips

1. Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach en… koffie!

Welke dag begint er nou niet goed met een flinke kop koffie? Oke, of een kop vers gezette thee of warme choco als je niet zo van de cappuccino’s, espresso’s of flat white’s bent! Maar waar drink je de beste warme drankjes in Zwolle nadat je hier naartoe bent gereden met de trein of auto? Wij tippen je de volgende vier coffee spots. Als je ergens je dagje weg moet beginnen dan zijn dit alle vier top plekken:

  • Anne & Max op Sassenstraat 39
  • Foodboutique op de Roggenstraat 3
  • Barista Cafe in de Diezerstraat 109
  • De Gillende Keukenmeiden bij Meerminneplein 7

2. Inchecken bij Pillows Hotel

Nadat je bent bijgekomen van je rit naar Zwolle en je jouw nodige dosis caffeine of warme kop thee hebt gehad, is het fijn om in te checken bij je hotel. Wij sliepen tijdens onze 24 uur in Zwolle bij het prachtige Pillows Hotel. Dit zit direct tegenover het station, in een prachtig klassiek pand en het is een van de mooiste accommodaties in de stad. De inrichting heeft iets Scandinavisch en Parisienne tegelijk. Je waant je hier echt even in een wereldstad en het enige wat wij konden denken, is dat we hopen dat ons eigen huis er ooit ook zo tof ingericht uit zal zien. Bij binnenkomst werden we meteen verwelkomd door een welkomstdrankje, kregen we een kaartje van de stad zodat we binnen no time alle leuke plekjes konden vinden en eenmaal op de kamer lag ook nog een doosje bonbons op ons te wachten. Fijner inchecken kan bijna niet!

Dagje Zwolle museum de fundatie

3. Twee highlights die je moet zien: Museum de Fundatie & Waanders In de Broeren

Nadat je bent gesetteld is het tijd om de stad in te gaan! Twee gebouwen die je sowieso niet wilt missen als je een dagje in Zwolle bent, zijn Museum de Fundatie en Waanders In de Broeren. Het eerste is een museum dat er van de buitenkant al fantastisch uit ziet en doet denken aan Romeinse tijden. De reusachtige pilaren, die zowel voor als achter zitten, zijn indrukwekkend om te zien van Museum de Fundatie en de moderne ogenschijnlijk glazen koepel die er bovenop is gebouwd, maakt het helemaal een uniek gebouw. Ook al ga je niet naar binnen, hier wil je hoe dan ook langs zijn gelopen. Bekijk het museum overigens niet alleen vanaf de Blijmarkt, maar juist ook aan de kant van de Stadsgracht. Vanaf daar zit er namelijk ook een gouden vogel op de rand van het gebouw. De tweede iconische plek die je niet wilt missen is Waanders in de Broeren. In een oude kerk, uit de 15e-eeuws, is een hippe boekenwinkel gecreëerd. Onwijs tof om te zien! En als je binnen bent, kijk dan ook meteen even of je een van de WeAreTravellers boeken kunt spotten: Backpack Bestemmingen, Verliefd op Europa of Verliefd op Nederland.

4. Verdwaal in het centrum

De binnenstad van Zwolle heeft een sterachtige vorm en wordt tegenwoordig nog steeds begrensd door de voormalige grachten. Het centrum is hierdoor een afgekaderd stukje en door alle knusse straatjes is het heerlijk om hier te slenteren of te verdwalen. De Sassenpoort is een van de opvallendste gebouwen die je zult tegen komen, maar loop ook door de Sassenstraat (misschien wel de leukste winkelstraat van de stad), wandel over het Bethlehemkerkplein, duik af en toe een zijstraatje in en laat je verrassen door wat je vanzelf tegenkomt. Voor leuke winkeltjes als Moonloft, dat op de Spoelstraat 32 zit, moet je misschien wel even Google Maps er bij pakken, maar ga verder gewoon op pad en kijk vanzelf waar je terecht komt.

Dagje Zwolle binnenstad Dagje Zwolle moonloft

5. Uit eten bij Coperto Restobar

De mooie kamers zijn niet de enige reden dat wij een nachtje boekten bij het Pillows Hotel. Er hoort namelijk ook een onwijs goed restaurant bij het hotel. Het restaurant dat bij Pillows hoort is Coperto Restobar en als je goed uit eten wilt in Zwolle, dan is dit echt een aanrader. Er is een fine dining surprise menu dat samengesteld wordt door de chef of je kunt a la carte allerlei bijzondere gerechtjes bestellen. Denk er een bijpassend wijnarrangement bij en je hebt een perfecte avondje uit eten! Je kan hier trouwens ook reserveren als je niet in het hotel slaapt, maar hoe lekker is het om na een avondje lang tafelen zo naar je zachte bed te rollen?

Dagje Zwolle coperto restobar-2 Dagje Zwolle coperto restobar uit eten Dagje Zwolle coperto restobar

→ Lees ook: Ontdek de leukste B&B’s in Overijssel

6. Zwolle by night

‘s Avonds, na het avondeten bij Coperto Restobar, hebben we nog een mooie stadswandeling gemaakt langs de stadsgracht. Aan de kant van de Burgemeester van Roijensingel loopt een mooi pad langs het water, maar in de winter zijn de straten van de binnenstad ook versierd met gezellige lampjes dus duik ook zeker nog even het centrum in als je er nog niet aan toe bent om naar bed te gaan. In de Sassenpoort hangt bijvoorbeeld een reusachtige lamp die ‘s avonds mooi is om te zien.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Zwolle (@hanzestadzwolle)

7. Ontbijten bij Pillows Hotel

We hadden niet alleen een overnachting bij het Pillows Hotel Zwolle geboekt, maar ook via Booking.com meteen geregeld dat we in het restaurant wilden ontbijten de volgende ochtend. En het ontbijt… is echt een aanrader! Verwacht een etagere vol lekkers, schaaltjes vol Griekse yoghurt met bloemenhoning en homemade granola, verse croissantjes en knapperige chocoladebroodjes. Yep, wakker worden is hier echt niet vervelend!

Dagje Zwolle pillows hotel ontbijt-2 Dagje Zwolle pillows hotel ontbijt

pillows hotel in zwolle

8. Typisch Zwolse lekkernij proeven?

Wil je nog een souvenir of aandenken scoren voor je dagje Zwolle voorbij is? Ga dan naar het Zwolse Balletjeshuis, dit zit in een authentiek pand aan het Grote Kerkplein. Als er iets typisch Zwols is, dan zijn het Zwolse Balletjes en de enige echte plek waar je ze kan kopen is bij dit kleine winkeltje. Het zijn kleurrijke snoepjes die in verschillende smaken worden verkocht. Als je tijd en zin hebt, zeker even proberen en bij binnenlopen!

9. Tijdens je dagje Zwolle de stad vanaf grote hoogte bewonderen

Je dagje Zwolle met een ultiem hoogtepunt eindigen? Ga dan naar de top van de Peperbus. Vanaf hier zie je Zwolle zoals je het nooit eerder zag. De peperbus is de toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. De toren is 75 meter hoog, dus je snapt dat je hier echt het letterlijke hoogtepunt van je dagje weg beleeft! Een ticket kost 3,50 euro en zo heb je een perfect eind van je dagje weg.

Meer leuke dagjes weg in Nederland beleven zoals deze in Zwolle?

Lees ook:

→ Bekijk hier al onze tips voor Nederland