liemers_rhederlaag_sup

De Liemers: Alles wat je moet weten voor jouw weekend weg!

Ik had er nog nóóit van gehoord, jij waarschijnlijk ook niet, maar laatst was ik een paar dagen in de Liemers. Ik vond het zelf nogal natuurrijk klinken, misschien lag het ergens bij de Ardennen in de buurt? Maar niets was minder waar; de Liemers is ‘gewoon’ een schitterende regio in Nederland! Alleen enigszins verstopt, naast de Achterhoek en achter het gezellige Arnhem en Nijmegen. Zonde dat alleen zo weinig mensen deze plek nog lijken te kennen, want we hebben een heerlijk weekend gehad (zo sliepen we bijvoorbeeld leuk bij Buitengoed De Panoven) en vervelen hoeft ook echt niet hier. Zin om net als ons ook een leuk tripje te beleven in dit gebied? Hieronder vind je alles wat je moet weten over de Liemers, zodat jij je eigen weekendje weg in eigen land kan plannen!

Wat is precies de Liemers?

De Liemers is dus een regio tussen de Duitse grens, Arnhem en Nijmegen in. Zevenaar, Duiven en Westervoort vormen het hart van de Liemers en werken hard samen om meer mensen deze mooie streek te laten zien, want hij wordt nog te vaak vergeten! De Nederrijn loopt dwars door het gebied, net als veel geschiedenis waarvan veel gelukkig behouden is gebleven.

Dit wil je doen in de Liemers

de liemers breuly

Ontdek de Liemers te fiets!

Doordat de Nederrijn de regio doorkruist, is er genoeg te zien en te doen. Want waar water is, zijn vaak veel recreatiemogelijkheden! Het rivierenlandschap zorgt bijvoorbeeld voor prachtige fietsroutes. Het fietspadennetwerk in de Liemers is echt bijzonder goed, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Je kunt duidelijk zien dat daar veel zorg en liefde in is gestoken. Wij verkenden de regio met de mountainbike en fietsten van Zevenaar richting de Nederrijn, om vervolgens langs de oevers richting Arnhem te fietsen voor een stuk taart. Want dat mag worden beloond! We konden ook kiezen voor een e-bike, misschien past dat beter bij je. Voor ieder is er keus!

liemers-fietsen-5 liemers-fietsen-uitzicht de liemers fietsen

Bourgondisch genieten

Wat het meeste indruk op me heeft gemaakt tijdens m’n weekend in de Liemers is de keuken. Oh jongens, wat is het hier lekker eten! Veel restaurants doen echt hun best om volledig met streekproducten te werken. Bij Eet-Lokaal in Zevenaar wist de ober elk gerechtje van onze proeverijplank toe te lichten met waar deze vandaan kwam en hoe het is klaargemaakt. Alles kwam uit de Liemers en alle ondernemers werken nauw samen, daar krijg je toch een warm gevoel van? Je krijgt dus ook altijd weer wat anders op je bord, want in de zomer komen er heel andere groentes van het land dan in het najaar, bijvoorbeeld. Zo stond bij brasserie Een Mooie Dag in Duiven een kersentiramisu op de kaart, want het is het kersenseizoen! En uiteindelijk proef je dat verschil écht.

Tip: wil je meer weten over seizoensgebonden producten? Breng dan zeker een bezoek aan kwekerij De Groene Schuur en maak een praatje met Ferdinand. Hij is niet alleen chef, maar traint ook andere koks om groente en fruit optimaal te benutten. Maak een wandeling met hem door de kas en laat hem vooral vertellen, er gaat een wereld voor je open! Je kunt hier ook meteen je boodschappen doen in de streekwinkel, met natuurlijk zoveel mogelijk producten uit eigen kas en de regio.

Lees meer over wat te doen in de Achterhoek

liemers-eet-lokaalde liemers restaurants -groene-schuureet-lokaal-proeverij

Ga Suppen op de Rhederlaag

Nog zo’n plekje in de Liemers dat je niet wilt overslaan: de Rhederlaag. Dit is een mooi meer en de perfecte plek om te Suppen. Niet zo’n zin om net als ons actief bezig te zijn? Je vindt hier ook een heerlijk zandstrand waar het zomers ideaal zonnen is! Wij huurden SUP’s bij Grand Cafe Rutghers.

liemers_rhederlaag_sup de liemers liemers_rhederlaag-sup-2

De geschiedenis van Nederland verkennen

Ik verklapte het net al een beetje: dit stukje Nederland heeft nog veel geschiedenis in zich dat ze goed hebben weten te behouden. We sliepen bijvoorbeeld bij Buitengoed De Panoven, een industrieel erfgoed waar vroeger dakpannen en stenen werden gemaakt. Op het eerste oog wellicht iets oubollig, maar het barst hier van geschiedenis! Het bedrijf is al jarenlang in de familie en nu runnen Ernst en mama Erna het, om de fabriek zo goed mogelijk te behouden en te laten zien hoe het er vroeger aan toeging. Doe hier dus vooral een rondleiding, want pas dan snap je het verhaal en ze weten veel over de geschiedenis in de regio. Alle machines werken ook gewoon nog!

liemers-panoven-zonsondergang

Fort Pannerden & Landgoed Huis Sevennaer

Ook ga je terug in de tijd bij Fort Pannerden, aan de andere kant van het water, waar je met een pondje kunt komen. Inclusief museum, dus daar ben je wel even zoet. Zelf wilden wij ook nog even naar binnen bij Landgoed Huis Sevenaer, een historische kasteelboerderij, maar dat ging ons niet helemaal lukken. Wel een aanrader voor jou!

Jouw tripje naar de Liemers plannen?

  • Het makkelijkst ga je naar de Liemers met de auto
  • Zoek je een leuke accommodatie? Kijk eens bij Buitengoed De Panoven voor een overnachting!
  • Lekker eten in de Liemers: Eet Lokaal & koop mooie producten bij De Groene Schuur
→ Bekijk hier al onze tips voor Nederland