Wat te doen in Apeldoorn hotspots

10 x wat te doen in Apeldoorn & een lijstje leuke hotspots

Apeldoorn, een mooie historische én natuurrijke plek in Gelderland. Er is van jong tot oud van alles te doen, zowel in Apeldoorn als in de nabije omgeving. Zowel voor een dagje uit, weekendje weg als voor een iets langer tripje. Yep, je kan je je hier prima vermaken, zeker in combinatie met Arnhem en de Veluwe! Benieuwd wat te doen in Apeldoorn en in de omgeving? Hieronder vind je tips met to do’s, maar ook aanraders wat betreft waar je lekker een hapje en drankje kan nuttigen.

Wat te doen in Apeldoorn & omgeving

→ Hotel tip: StayOkay Apeldoorn of Hotel et le Cafe de Paris

Wat te doen in apeldoorn Wat te doen in apeldoorn bos Wat te doen in apeldoorn met regen apenheul apeldoorn wat te doen Wat te doen in apeldoorn met kind

1. Paleis het Loo

Paleis het Loo, hét paleis waar de oranjes lang gewoond en gewerkt hebben. Deze plek is zeker een bezoekje waard. De barokke tuinen, stallen en koetshuizen. Hier droom je echt even weg naar andere tijden.

Paleis het Loos is prima om je een lange middag te vermaken. Je kijkt hier gegarandeerd je ogen uit en leert meer over de Nederlande historie. Het paleis zelf is momenteel helaas gesloten vanwege groot onderhoud, maar ze verwachten het paleis weer te openen medio 2021. Nu kun je dus enkel in de tuinen op pad en het paleis vanaf een afstandje bewonderen.

2. Apenheul

Het woord zegt het eigenlijk al: apen, apen en nog eens apen! Deze harige monstertjes vind je volop bij de Apenheul. Vaak gewoon los lopend, soms dus ook super dicht bij je en in de speciale gebieden kun je allerlei verschillende soorten zien. Zowel voor volwassenen als kinderen een ontzettend leuk park, het is informatief, educatief en ontspannend. Let wel op als je hier rondloopt: De apen zitten niet achter tralies maar juist in grote natuurlijke buitenverblijven. Ze kunnen dus ook een kijkje bij jou komen nemen! Na er zelf ook een paar seizoenen gewerkt te hebben, kan ik je garanderen dat er elk jaar weer iets te zien/doen is. Met zoveel apen weet je nooit wat er gaat gebeuren!

3. Radio Kootwijk en omgeving

Ook wel de Kathedraal van de Veluwe genoemd, Radio Kootwijk, een monumentaal en imponerend zendstation. Het is een ontzettend mooi gebouw om van binnen en van buiten te bekijken. Daarnaast stelt de omgeving je ook alles behalve tegen. Je vindt vlak bij een grote actieve zandverstuiving, heerlijke wandel en fietsroutes en met een beetje geluk zie je ook nog wilde dieren tijdens een tocht. Tot slot staat er nog de 13,5m hoge uitkijktoren in de omgeving, de zandloper, op het Kootwijkerzand. Hier bovenop heb je het ultieme gevoel van vrijheid en vakantie.

4. Veluwsche stoomtrein

De Veluwsche stoomtrein is een historische stroomtrein die je door de mooie landschappen van Apeldoorn en omgeving brengt. De route brengt je van Apeldoorn naar Dieren of andersom. En krijg je niet genoeg van de treinen? Bij de halte Beekbergen is er ook nog een museumstation!

5. Klimbos Veluwe

Naast wandelen en de omgeving bekijken hebben we ook nog een actief uitje voor je in petto, namelijk het Klimbos! Klim via verschillende touwen, houtjes en tunnels van boom naar boom. Er zijn verschillende niveaus qua hoogte en diverse moeilijkheidsgraden voor verschillende leeftijden. Het Klimbos ligt in het mooie park Berg & Bos, waar ook de Apenheul ligt.

Bonus tip, bij mooi weer wil je natuurlijk het liefst op een strandje of bij een zwembad liggen. Qua strand is het een halfuurtje op de fiets naar Bussloo, hier vind je verschillende strandjes en een heerlijk recreatiemeer. Heb je toch liever een zwembad? Dan is het Boschbad een heerlijke plek, er is een groot buitenbad met ruime grasvelden waar je heerlijk kan liggen en je kan hier dus ook onwijs goed zwemmen.

Toffe hotspots in Apeldoorn

Wat te doen in apeldoorn tipis

Wat te doen in Apeldoorn hotspots

apeldoorn tips hotspots wat te doen

6. Schenkers

Een restaurant voor ontbijt, lunch en diner. Daarnaast staat Schenkers met name bekend om hun fantastische koffie! Dit is echt een heerlijk plekje in de zijstraat van het centrum.

Adres van deze spot in Apeldoorn
Schenkers vind je op de Van Kinsbergenstraat 8, 7311 BM in Apeldoorn

7. Soap

Soap is een beachclub van zeecontainers net buiten het centrum van Apeldoorn, op het nieuwe hippe Zwitsal terrein. Een heerlijk relaxte plek voor een hapje en een drankje. Met de voetjes in het zand, zonnetje op je gezicht en relaxte muziek lijkt het soms net alsof je op Ibiza bent!

Adres van deze spot in Apeldoorn
Soap vind je op de Vlijtseweg 100, 7317 AK in Apeldoorn

8. Finnegans

Als je goed en relatief goedkoop wilt eten is Finnegans de plek om naartoe te gaan in Apeldoorn. Een echte Irish pub inclusief de welbekende houten stoelen en banken. De sfeer is altijd goed en het eten is top!

Adres van deze spot in Apeldoorn
Deze Irish Pub zit bij Hoofdstraat 176, 7311 BD in Apeldoorn

9. Het Apeldoorns Koffiehuys

Dit is dé lunch en high tea hotspot van Apeldoorn. Midden in het drukke centrum vind je dit heerlijke koffiehuys in de Korenpassage. Het is er knus, gezellig en ze hebben een fantastische lunchkaart. Het broodje carpaccio is hier om te smullen!

Adres van deze spot in Apeldoorn
Het Apeldoorns Koffiehuys zit op de Korenpassage 37, 7311 LZ in Apeldoorn

10. Huis 56

Net buiten Apeldoorn ligt Ugchelen, een gezellige wijk/dorpje waar je ook het leuke restaurant Huis 56 vindt. Huis 56 is naast een woonwinkel ook sinds 2020 een restaurant geworden. De sfeer is top en qua uiterlijk hebben ze overal over nagedacht. Zelfs als je met een groepje vriendinnen wat leuks wilt doen kan je in de zogenaamde wijnkluis een wijnproeverij houden.

Adres van deze spot in Apeldoorn
Huis 56 zit op de Ugchelseweg 56, 7339 CK in Ugchelen

Wil je een nachtje blijven slapen in Apeldoorn of de omgeving?

Wil je niet een dagje naar Apeldoorn maar hier best wat langer blijven? Hieronder hebben we een paar leuke accommodaties voor je getipt:

Verliefd op Nederland banner 2

→ Lees meer over Apeldoorn in het boek ‘Verliefd op Nederland’