wat te doen op terschelling waddeneiland

Wat te doen op Terschelling? Tips voor mijn lievelingseiland

Terschelling. Ik heb er zo’n 1000 herinneringen aan. Naar horen zeggen kwam ik er al toen ik bij mijn moeder in de buik zat, en sindsdien ieder jaar weer. Het eiland heeft inmiddels een behoorlijk groot plekje in mijn hart veroverd en het voelt echt als thuiskomen. In ieder hoekje en straatje heb ik herinneringen: van klein meisje tot aan puber, op ontdekkingstocht naar avontuur (stiekem proberen om in de lokale kroeg te komen was altijd één van deze uitdagingen). Zodra je op de boot stapt laat je al je zorgen varen en als je voet aan het eiland hebt gezet voel je je vrijer en creatiever. Ik kom er echt graag: Terschelling is absoluut één van de mooiste plekjes van Nederland. Althans, dat vind ik. Je mag het met me oneens zijn, maar deze discussie ga ik dan bij deze graag met je aan! Of check misschien eerst dit lijstje met tips, dan weet je wat er te doen is op Terschelling. Waarschijnlijk heb ik je dan zo overtuigd

Boek een compleet weekendje weg via TUI!

→ Overnachten doe je o.a. bij B&B Altijd Wad of Folkshegeskoalle Schylgeralan

10x wat te doen op Terschelling

terschelling tips wat doen Terschelling strand wandeling

1. Wandelen

De natuur van Terschelling is prachtig waardoor je er perfect kunt wandelen. Vanaf West-Terschelling om precies te zijn vanaf de Walvis, kun je een wandeling van 4,5 km maken over het Groene Strand, door Doodemanskisten en Seinpaalduin. Je hoeft er alleen de rode paaltjes voor te volgen.

Het Boswachterspad Landerumheide en Waterplak is een mooie route van 6 km waarbij je ook de rode paaltjes volgt. Deze gaat prachtig over de heide en door de duinen.

Voor degenen die wat meer kilometers in de benen willen, is de Boschplaatroute een toffe optie met een afstand van ongeveer 18 km. De route begint bij de fietsenstalling bij paal 19. Vanaf daar loopt een onverhard pad naar het einde van de Boschplaat. Je kunt ook tot de vogelwachterspost bij paal 22 lopen en dan omkeren, dat kort de route flink in. De Boschplaat is wel echt de moeite waard. Dit ongerepte UNESCO-werelderfgoedgebied is perfect om zeldzame vogelsoorten en andere wilde dieren te observeren terwijl je langs de kwelders en duinen wandelt. Of ga er heen als het donker is. Het gebied is een van de twee dark sky parks van Nederland, waardoor je een prachtige sterrenhemel hebt en in de winter zelfs het Noorderlicht kunt spotten.

Wandelen op Terschelling

2. Fietsen

Je kunt op het eiland ook eindeloos langs de duinen en door het bos fietsen. Af en toe kom je door een typisch eilander dorpje waar je even pauze kunt nemen. Ik stap zelf meestal gewoon op de fiets om te kijken waar ik uitkom, maar wil je wat gerichter op pad, ga dan even langs de VVV van Terschelling en neem een kaart met routes mee. Zo mis je niks van het eiland!

Fietsen op Terschelling

3. Wrakkenmuseum

Ik fiets zelf graag naar het dorpje Formerum, waar zich het mooie Wrakkenmuseum bevindt, waar je ontzettend veel opgedoken nautische spullen kunt vinden. Echt heel bijzonder om te zien, en je kunt er ook lekker een drankje doen, of een hapje eten. En uiteraard kun je het mooist gevonden goed bewonderen, namelijk: een enorme blauwe dildo waar bij staat geschreven: “goedgekeurd door de Nederlandse vereeniging van huisvrouwen”. Toen ik de eigenaar van het museum hier eens naar vroeg, zei hij dat hij het ooit eens gevonden had op het strand, en eerst niet wist wat het was, totdat zijn vrouw het hem vertelde. Hij had hem al weggegooid, maar pakte hem voor de zekerheid toch maar mee. De bordjes met tekst die erbij staan heeft hij zelf bedacht.

4. Een dagje naar het strand

Het strand van Terschelling is enorm, waardoor er zelfs op drukke zomerse dagen altijd meer dan genoeg plek is om je handdoekje uit te rollen en een duik te nemen. Zelf ga ik altijd het liefst naar Midsland of naar het strand rondom de ZandZeeBar. Of ik maak een lange wandeling door de branding om even helemaal uit te waaien. Waait het wat harder, maar is het ook lekker warm? Plof dan neer in een duinpannetje waar je lekker in de luwte kunt liggen.

Wat te doen op Terschelling, dagje strand

5. Zeehonden spotten

Denk je aan de wadden, dan denk je aan zeehonden! Al vanaf de boot richting het eiland kun je ze op zandbanken zien liggen zonnebaden. Wil je de beestjes eens van wat dichterbij bekijken? Ga dan mee op zeehonden tocht! Je kunt mee op een echte RIB safari of op een wat rustigere boot. Informatie over de tochten en het boeken ervan vind je bij de VVV!

6. Surf & yoga les

Bij de ZandZeeBar kun je er surflessen krijgen van de befaamde eilander en surflegende Gossen Smit bij Gosurfing Terschelling. Hou je meer van yoga? Neem dan een les bij de enorm lieve en super ervaren yoga-instructeur Ezra Goudswaard bij Yogiez. Oh, en check ook zeker even de surfshop op West, Surfvillage, waar ervaren surfster Loes je helpt met alles waar je vragen over hebt.

Surfen op Terschelling

7. Paardrijden

Een van de aller leukste dingen om te doen op Terschelling is paardrijden. Bij PUUR Terschelling boek je een prachtige buitenrit op het allermooiste paardenras dat er bestaat: het Friese paard. PUUR Terschelling heeft samen met Staatsbosbeheer een mooie route uitgezet, dus je bent er zeker van dat het een mooie route wordt! De ritten zijn geschikt voor beginnende en ervaren ruiters en ook in allerlei groepsverbanden mogelijk. Zeker doen!

8. Cranberry Museum

Het Cranberry Museum is ook wel bekend als de Bessenschuur. Vroeger werd deze schuur gebruikt om de cranberries te verzamelen en sorteren na de oogst. Het is de enige originele Bessenschuur in heel Europa, dat alleen al maakt het bijzonder. De schuur is nu omgetoverd tot museum en je komt er alles te weten over hoe dit bijzondere besje op het eiland terecht is gekomen (al verklap ik er straks ook alvast meer over). Ook kun je van allerlei producten met cranberries proeven!

9. Unieke tradities en populaire events

Terschelling heeft als karakteristiek en ‘eigen’ eiland ook zijn eigen evenementen en tradities die ieder jaar weer groots worden gevierd. Het meest populaire en alom bekende evenement is natuurlijk Oerol, een groot en enorm bijzonder muziek- en theaterfestival. Van alle festivals die ik heb bezocht, blijft dit stiekem toch altijd mijn favoriet, aangezien ik alles zó perfect vind aan Oerol: de vele enorme kunstinstallaties die spelen met de natuur, het getijde en de wind, theatervoorstellingen middenin het bos, op de heide of in de duinen, de combinatie van natuur en cultuur die samenkomen als één. Het is geweldig om mee te maken, en het team van Oerol zorgt er ieder jaar weer voor dat alles tot in de puntjes verzorgd is.

Naast Oerol, wat voor het grote publiek is, heb je ieder jaar een echt Terschellings Middeleeuws volksfeest, genaamd Sunderum. Tijdens dit feest, wat op 6 december plaatsvindt, verkleden de mannen zich in zelfgemaakte pakken gemaakt van zee-algen, hei, schelpen, koebellen en andere natuurlijke materialen, en gaan ze ‘s avonds de straat op om boze geesten te verdrijven. Vrouwen mogen volgens de traditie niet meedoen, maar aan het einde komen ze allemaal bijeen voor een dansfeest, waar de vrouwen de Sunderums ontmaskeren.

Aan het einde van de zomer vindt traditioneel het Aardbeienfeest plaats, waar het einde van het zomerseizoen wordt gevierd en iedereen helemaal los gaat. Nog een bekend Terschellings fenomeen is Rock’n’Roll Street, dat ieder jaar in het begin van september plaatsvindt. Klassieke auto’s, petticoats en de jive. Sixties outfits à la Elvis, swingende vrouwen en rijkelijk vloeiend bier tijdens dit wilde weekend.

Tot slot is traditiegetrouw de eerste week van november de Berenloop. Deze marathon vindt al sinds 1997 plaats en ieder jaar wordt het eiland overspoeld door lopers uit het hele land om door de mooie natuur van Terschelling te rennen. Door de dorpen en bossen, over de duinen en over het strand, deze loop neemt je mee over het prachtige eiland en laat je zien hoeveel moois Terschelling te bieden heeft.

wat te doen op terschelling waddeneilandDe Brandaris

10. Typisch Terschellinger lekkernijen

Terschelling is een uniek eiland in ieder opzicht. Er groeien zelfs cranberries, waar ze allerlei lekkere dingen van maken, zoals jam, en zeep en een gebakje voor bij de thee. Maar hoe zijn deze cranberries eigenlijk op Terschelling terecht gekomen? Dit is een heel bijzonder verhaal. Tijdens de zeevaart in de 18e eeuw werden op schepen vaten met cranberries meegenomen om de bemanning te beschermen tegen de scheurbuik. Cranberries zijn erg lang houdbaar, bevatten vitamine C en antioxidanten. De schepen voerden door het Engelse kanaal langs de Waddeneilanden en uiteindelijk naar Scandinavië. Veel van die schepen vergingen vlak voor de kust van Terschelling, aangezien het hier erg ondiep was. Op een dag spoelden er vaten aan met zure rode bessen, waarvan niemand wist dat dit cranberries waren. Uiteindelijk zijn ze hierdoor op het eiland gaan groeien.

Wat ook een echte Terschellinger lekkernij is, is pondkoek. Dit is een grote zachte kruidkoek die zo groot is als een snijplank. Ik vond dit vroeger zo lekker dat ik weleens een hele pondkoek opat. Een lekker biertje van het eiland is de Wilde Kersenbier. En tot slot, het befaamde eilander drankje en lokale specialiteit, Schylger Juttersbitter. Dit kruidendrankje is tot de dag van vandaag populair onder eilanders en bezoekers. Het is een kruidenbitter die een beetje doet denken aan Beerenburg, maar dan kruidiger. Maar pas op! Van dit drankje drink je zo te veel en voor dat je het door hebt ben je al dronken.

Eten en drinken op Terschelling

Een oude klassieker die je niet mag missen

Terschelling heeft geweldige plekjes waar je op het terras of knus binnen kunt zitten, van de oude klassiekers tot aan nieuwe hippe plekjes met enorm heerlijk eten om je vingers bij af te likken. Op West vind je ‘t Nieuw Amsterdamsch Koffijhuijs, een oude, gezellige ‘bruine schippersbar’ waar je aan de bar kunt hangen na een lange dag, en waar je je juttertjes kunt nuttigen tot diep in de nacht. Je kunt hierbij zo diep in het glaasje kijken als je maar wilt. Deze bar zit vlakbij de haven aan de Willem Barentszstraat 17.

De mooiste strandtent van Terschelling

De mooiste strandtent, die helaas al een paar keer door een storm is meegenomen, maar daardoor zeker niet minder mooi, is de ZandZeeBar. Stormen komen en gaan maar met behulp van het hele eiland zijn ze inmiddels nog steeds een groot succes. Persoonlijk is ZandZeeBar mijn favoriete strandtent van het eiland, aangezien het een echte surf & bohemian uitstraling heeft, fijne muziek en een originele kaart (patatje rendang!).

De nieuwste hotspot van Terschelling: Pura Vida Foodbar

Loop zeker ook even binnen bij het nieuwe hippe eettentje in Midsland (en inmiddels ook op West!) genaamd Pura Vida Foodbar: geweldig eten, met liefde bereid door moeder en zoon: Olga Stubbe, voormalig chef-kok en eigenaresse van ‘t Golfje, en haar zoon, Yorick Mulder. Het was Yorick’s idee om een hip eetcafé op te zetten, en met groot succes! Alles klopt hier tot in de details, en de menukaart is enorm creatief, hip en je wilt eigenlijk alles bestellen, maar je ogen zijn groter dan je buik. Van verse Vietnamese Pho, tot poké bowls en overheerlijke taartjes, bereid door Helga herself. Zeker een aanrader om een keer te bezoeken!

Zonsondergang op Terschelling Natuur van Terschelling

Overnachten op Terschelling!

Mocht je nu heel nieuwsgierig zijn geworden naar Terschelling, dan raad ik de volgende plekken aan om te boeken: voor de avonturiers is Camping de Kooi in Hee (bij het duinmeer!) een goede aanrader, waar je met een tentje of een busje tussen de appels en peren kunt overnachten.

Slaap je liever in een hotel? Kies bijvoorbeeld voor Boschrijk op West. Dit is een prachtig hotel midden in het bos, met een sauna en het zwembad ernaast!

Ook Hotel Paal 8 bij West aan zee is een bijzonder mooi hotel met uitzicht op zee en een enorm goede keuken. Slaap je liever in een B&B, kies dan bijvoorbeeld voor B&B Altijd Wad.

Zit je liever wat verderop op het eiland? Dan is Hoorn een heel mooie plek om te verblijven. Dichtbij de ZandZeeBar en bij de Boschplaat. Ook is het hier net even rustiger dan op West. Overnachten doe je bij Hotel De Koegelwieck Terschelling of bij Folkshegeskoalle Schylgeralan. Die laatste is gebouwd op oude bunkers van de Atlantikwall. Een heel unieke plek!

Boek je overnachting direct:

Terschelling wandelen tips

Een kleine ode aan mijn lievelingseiland

Ik sluit af met een gedichtje dat ik heb gemaakt om dit bijzondere eiland te eren.

Van spontane strandfeestjes met gratis bier, tot kampvuren middenin een weiland tot vroeg in de ochtend,

Juttersbitter in de tent, nazitten in de Stoep, en ‘s nachts met 20 man de zee in met een lichtgevende gloed.

Pondkoek, cranberryjam, patatje rendang en verse vis, na één fles juttersbitter gaat het mis,

Terschelling je hebt iets moois met me gedaan, maar helaas, de laatste boot vertrekt om half 6 dus nu moeten we echt gaan.

Nog een kibbeling in de haven en een wandeling aan het wad,

Hutsj en tabee, we gaan met de wind mee.

Er is heel wat te doen op Terschelling en ik weet zeker dat ik je overtuigd heb van dit eiland. Voor mij blijft het in ieder geval mijn favoriet!


En, overtuigd? Zo plan je je tripje naar Terschelling!

Handige links:

In het boek Verliefd op Nederland vind je meer tips voor Terschelling Een leuk hotel op Terschelling: Boschrijk Je overtocht boek je via Rederij Doeksen, zij verzorgen overtochten tussen Harlingen en de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland Ontdek hier de leukste vakantiehuisjes op Terschelling



→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland