wat te doen op terschelling waddeneiland

Wat te doen op Terschelling? Tips voor mijn lievelingseiland

Terschelling. Ik heb er zo’n 1000 herinneringen aan. Naar horen zeggen kwam ik er al toen ik bij mijn moeder in de buik zat, en sindsdien ieder jaar weer. Het eiland heeft inmiddels een behoorlijk groot plekje in mijn hart veroverd en het voelt echt als thuiskomen. In ieder hoekje en straatje heb ik herinneringen: van klein meisje tot aan puber, op ontdekkingstocht naar avontuur (stiekem proberen om in de lokale kroeg te komen was altijd één van onze uitdagingen). Zodra je op de boot stapt laat je al je zorgen varen en als je voet aan het eiland hebt gezet voel je je vrijer en creatiever. Ik kom er echt graag: Terschelling is absoluut één van de mooiste plekjes van Nederland. Althans, dat vind ik. Je mag het met me oneens zijn, maar deze discussie ga ik dan bij deze graag met je aan! Of check misschien eerst dit lijstje met tips, dan weet je wat er te doen is op Terschelling en dan ben je misschien ook al overtuigd!

Tips voor mijn lievelingseiland Terschelling

terschelling tips zonsondergang terschelling tips wat doen Terschelling strand wandeling

1. Een oude klassieker die je niet mag missen

Terschelling heeft geweldige plekjes waar je kunt zitten, van de oude klassiekers tot aan nieuwe hippe plekjes met enorm heerlijk eten om je vingers bij af te likken. Op West vind je ‘t Nieuw Amsterdamsch Koffijhuijs, een oude, gezellige ‘bruine schippersbar’ waar je aan de bar kunt hangen na een lange dag, en waar je je juttertjes kunt nuttigen tot diep in de nacht. Je kunt hierbij zo diep in het glaasje kijken als je maar wilt. Deze bar zit vlakbij de haven aan de Willem Barentszstraat 17.

wat te doen op terschelling waddeneiland

2. Wrakkenmuseum

Een stukje verder op de fiets kom je in het dorpje Formerum, waar zich het mooie Wrakkenmuseum bevindt, waar je ontzettend veel opgedoken nautische spullen kunt vinden. Echt heel bijzonder om te zien, en je kunt er tevens lekker een drankje doen, of een hapje eten. En uiteraard kun je het mooist gevonden goed bewonderen, namelijk: een enorme blauwe dildo waar bij staat geschreven: “goedgekeurd door de Nederlandse vereeniging van huisvrouwen”. Toen ik de eigenaar van het museum hier eens naar vroeg, zei hij dat hij het ooit eens gevonden had op het strand, en eerst niet wist wat het was, totdat zijn vrouw het hem vertelde. Hij had hem al weggegooid, maar pakte hem voor de zekerheid toch maar mee. De bordjes met tekst die erbij staan heeft hij zelf bedacht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Het Wrakkenmuseum op Terschelling is zo tof!

Een bericht gedeeld door Jacco van der Linden (@jaccovdl) op 12 Jun 2019 om 6:20 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Eddy van Well (@eddyvwell) op 27 Aug 2020 om 2:58 (PDT)


 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ropespoetry (@ropespoetry) op 14 Sep 2020 om 4:08 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Christa Dirks (@dirkschrista) op 18 Aug 2020 om 1:19 (PDT)


3. De mooiste strandtent van Terschelling

De mooiste strandtent, die helaas al een paar keer door een storm is meegenomen, maar daardoor zeker niet minder mooi, is de Zandzeebar. Stormen komen en gaan maar met behulp van het hele eiland zijn ze inmiddels nog steeds met groot succes. Persoonlijk is Zandzeebar mijn favoriet om te zitten, aangezien het een echte surf & bohemian uitstraling heeft, fijne muziek en een originele kaart (patatje rendang!).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ZandZeeBar (@zandzeebar) op 1 Okt 2020 om 4:37 (PDT)


 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ZandZeeBar (@zandzeebar) op 14 Sep 2020 om 6:44 (PDT)


4. Surf & yoga les

Bij de ZandZeeBar kun je er surflessen krijgen van de befaamde eilander en surflegende Gossen Smit bij Gosurfing Terschelling. Hou je meer van yoga? Neem dan een les bij de enorm lieve en super ervaren yoga-instructeur Ezra Goudswaard bij Yogiez. Oh, en check ook zeker even de surfshop op West, Surfvillage, waar ervaren surfster Loes je helpt met alles waar je vragen over hebt.

terschelling kitesurfen strand

5. De nieuwste hotspot van Terschelling: Pura Vida Foodbar

Heb je inmiddels na al dat surfen en yoga-oefeningen honger gekregen? Kijk dan even bij het nieuwe hippe eettentje in Midsland (en inmiddels ook op West!) genaamd Pura Vida Foodbar: geweldig eten, met liefde bereid door moeder en zoon: Olga Stubbe, voormalig chef kok en eigenaresse van ‘t Golfje, en haar zoon, Yorick Mulder. Het was Yorick’s idee om een hip eetcafé op te zetten, en met groot succes! Alles klopt hier tot in de details, en de menukaart is enorm creatief, hip en je wilt eigenlijk alles bestellen, maar je ogen zijn groter dan je buik. Van verse Vietnamese Pho, tot poké bowls en overheerlijke taartjes, bereid door Helga herself. Zeker een aanrader om een keer te bezoeken!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pura Vida Foodbar (@puravidafoodbar) op 12 Jun 2020 om 8:40 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pura Vida Foodbar (@puravidafoodbar) op 27 Jul 2020 om 4:51 (PDT)


 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pura Vida Foodbar (@puravidafoodbar) op 14 Dec 2019 om 1:58 (PST)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pura Vida Foodbar (@puravidafoodbar) op 28 Nov 2019 om 9:44 (PST)


6. Muzikale avonden bij Café Hessel

Tot slot noem ik nog even een oude klassieker, namelijk Café Hessel, de voormalige Groene Weide. Hier kun je bijna het hele jaar door genieten van nog zo’n eilander legende: Hessel. Hij zingt hier al van jongs af aan de sterren van de hemel, vaak met zijn dochter Tess. Het is voor onze familie een traditie geworden om ieder jaar een avond naar Hessel te gaan en daarbij een Schylger Juttersbitter te nuttigen, het beruchte en beroemde eilander drankje, waar ik je later meer over vertel…

terschelling kampvuur kamperen wat te doen op terschelling tips

7. Unieke tradities en populaire events

Terschelling heeft als karakteristiek en ‘eigen’ eiland ook zijn eigen terugkerende evenementen en tradities die ieder jaar weer groots worden gevierd. Het meest populaire en alom bekende event is natuurlijk Oerol, een groot en enorm bijzonder muziek- en theaterfestival. Van alle festivals die ik heb bezocht, blijft dit stiekem toch altijd mijn favoriet, aangezien ik alles zó perfect vind aan Oerol: de vele enorme kunstinstallaties die spelen met de natuur, het getijde en de wind, theatervoorstellingen middenin het bos, op de heide of in de duinen, de combinatie van natuur en cultuur die samenkomen als één. Het is geweldig om mee te maken, en het team van Oerol zorgt er ieder jaar weer voor dat alles tot in de puntjes verzorgd is.

Naast Oerol, wat voor het grote publiek is, heb je ieder jaar een echt Terschellings Middeleeuws volksfeest, genaamd Sunderum. Tijdens dit feest, wat op 6 december plaatsvindt, verkleden de mannen zich in zelfgemaakte pakken gemaakt van zee-algen, hei, schelpen, koebellen en andere natuurlijke materialen, en gaan ze ‘s avonds de straat op om boze geesten te verdrijven. Vrouwen mogen volgens de traditie niet meedoen, maar aan het einde komen ze allemaal bijeen voor een dansfeest, waar de vrouwen de Sunderums ontmaskeren.

Aan het einde van de zomer vindt traditioneel het Aardbeienfeest plaats, waar het einde van het zomerseizoen wordt gevierd en iedereen helemaal los gaat. Nog een bekend Terschellings fenomeen is Rock’n’Roll Street, dat ieder jaar in het begin van september plaatsvindt. Klassieke auto’s, petticoats en de jive. Sixties outfits a la Elvis, swingende vrouwen en rijkelijk vloeiend bier tijdens dit wilde weekend.

Tot slot vindt traditiegetrouw de eerste week van november de Berenloop plaats. Deze marathon vindt al sinds 1997 plaats en ieder jaar wordt het eiland overspoeld door lopers uit het hele land om door de mooie natuur van Terschelling te rennen. Door de dorpen en bossen, over de duinen en over het strand, deze loop neemt je mee over het prachtige eiland en laat je zien hoeveel moois Terschelling te bieden heeft.

wat te doen op terschelling wandelen

8. Typisch Terschellinger lekkernijen

Terschelling is een uniek eiland in ieder opzicht. Er groeien zelfs cranberries, waar ze allerlei lekkere dingen van maken, zoals jam, en zeep en een gebakje voor bij de thee. Maar hoe zijn deze cranberries eigenlijk op Terschelling terecht gekomen? Dit is een heel bijzonder verhaal. Tijdens de zeevaart in de 18e eeuw werden op schepen vaten met cranberries meegenomen om de bemanning te beschermen tegen de scheurbuik. Cranberries zijn erg lang houdbaar, bevatten vitamine C en antioxidanten. De schepen voerden door het Engelse kanaal langs de Waddeneilanden en uiteindelijk naar Scandinavië. Veel van die schepen vergingen vlak voor de kust van Terschelling, aangezien het hier erg ondiep was. Scheepswrakken voor de kust, dat was natuurlijk een ware strooptocht voor de eilanders, eveneens Sil de Strandjutter. Op een dag spoelden er vaten aan met zure rode bessen, waarvan niemand wist dat dit cranberries waren. Uiteindelijk zijn ze hierdoor op het eiland gaan groeien.

Wat ook een echte Terschellinger lekkernij is, is pondkoek. Dit is een grote zachte kruidkoek zo groot als een snijplank. Ik vond dit vroeger zo lekker dat ik weleens een hele pondkoek opat. Een lekker biertje van het eiland is de Wilde Kersenbier. En tot slot, het befaamde eilander drankje en lokale specialiteit, Schylger Juttersbitter. Dit kruidendrankje is tot de dag van vandaag populair onder eilanders en bezoekers. Het is een kruidenbitter die een beetje doet denken aan Beerenburg, maar dan kruidiger. Maar pas op! Van dit drankje drink je zo teveel en voor dat je het door hebt ben je al dronken.

wat te doen op terschelling avond

9. Hier wil je overnachten op Terschelling!

Mocht je nu heel nieuwsgierig zijn geworden naar Terschelling, dan raad ik de volgende plekken aan om te boeken: voor de avonturiers is Camping de Kooi in Hee (bij het duinmeer!) een goede aanrader, waar je met een tentje of een busje tussen de appels en peren kunt overnachten.

Voor hotels raad ik Boschrijk aan op West, een prachtig hotel middenin het bos, met een sauna en het zwembad ernaast! Tot slot raad ik Hotel Paal 8 aan bij West aan zee, een bijzonder mooi hotel met uitzicht op zee en een enorm goede keuken.

Terschelling wandelen tips

10. Een kleine ode aan mijn lievelingseiland

Ik sluit af met een gedichtje die ik heb gemaakt om dit bijzondere eiland te eren.

Van spontane strandfeestjes met gratis bier, tot kampvuren middenin een weiland tot vroeg in de ochtend,

Juttersbitter in de tent, nazitten in de Stoep, en s’nachts met 20 man de zee in met een lichtgevende gloed.

Pondkoek, cranberryjam, patatje rendang en verse vis, na één fles juttersbitter gaat het mis,

Terschelling je hebt iets moois met me gedaan, maar helaas, de laatste boot vertrekt om half 6 dus nu moeten we echt gaan.

Nog een kibbeling in de haven en een wandeling aan het wad,

Hutsj en tabee, we gaan met de wind mee.

En, overtuigd? Zo plan je je tripje naar Terschelling!

  • In het boek Verliefd op Nederland vind je meer tips voor Terschelling
  • Een leuk hotel op Terschelling: Boschrijk
  • Je overtocht boek je via Rederij Doeksen, zij verzorgen overtochten tussen Harlingen en de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland
  • Via Natuurhuisje.nl kun je tot slot leuke vakantiehuisjes vinden op Terschelling
→ Bekijk hier al onze tips voor Nederland