Roadtrip montenegro tips

Woeste mediterrane parel in de Balkan: Tips voor een roadtrip door Montenegro

“Montenegro, waar ligt dat ook al weer? Ergens op de Balkan toch?” Dat was bij uitstek de meest gestelde vraag toen ik mijn vrienden vertelde dat ik in dit kleine landje een roadtrip zou gaan maken. Laat ik ook maar niet te veel uitweiden over een collegaatje die er stellig van overtuigd was dat ik op vakantie ging naar Zuid-Amerika. Nee, het kleine Montenegro ligt op slechts 3 uur vliegen vanaf Schiphol! Ik zeg “klein”, en daarmee bedoel ik ook echt klein: Montenegro is ongeveer even groot als de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg bij elkaar.

Dat Montenegro klein is betekent echter niet dat je er binnen twee uur doorheen rijdt; de ruige bergen, slingerweggetjes en adembenemende kustplaatsjes vullen makkelijk een lang weekend, of nog liever een week (of twee?) rondreizen. Ik deel een aantal bijzondere plekken die goed met elkaar te combineren zijn in een korte roadtrip, en eindig met een aantal extra suggesties voor een volledige trip door Montenegro voor degenen die wat meer tijd omhanden hebben.

Roadtrip Montenegro tips

→ Handig: Huur een auto voor je roadtrip via Sunny Cars of EasyTerra
→ Ook leuk: Boek een complete vakantie via TUI

Kotor montenegro foto 1 Kotor in montenegro Kotor tips montenegro

7 x doen tijdens je Montenegro roadtrip

De volgende 7 plekken liggen bijna allemaal aan de kust van Montenegro, en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer je dit kleine maar fijne landje aandoet. De volgorde kun je uiteraard zelf bepalen tijdens jouw eigen Montenegro roadtrip!

1. Kotor en de baai van Kotor

Kotor is een eeuwenoude havenstad, gelegen in een inham van de Adriatische zee. Het oude stadscentrum met haar roestrode daken en knusse straatjes biedt een groot contrast met de dreigende bergen waartussen ze gebouwd is. De stadsmuren, waarvan de bouw begon in de 9e eeuw, liggen hoog op de bergen en worden ’s avonds verlicht, wat een sprookjesachtig tafereel oplevert. Een echte aanrader is om met zonsopgang (als het nog niet zo warm is) deze muren te beklimmen. Het is even een workout, maar het uitzicht waarmee je wordt beloond is spectaculair.

→ Hotel tip voor Kotor: C Group apartments of Antika Guesthouse
→ Lees ook: Kotor in Montenegro: Alles dat je wilt weten voor je bezoek!

Sveti Stefan roadtrip Montenegro Sveti Stefan roadtrip MontenegroRoadtrip Montenegro tips Budva

2. Budva en Sveti Stefan

Budva wordt ook wel het Benidorm of Salou van Montenegro genoemd. Overdag liggen mensen te bakken op het strand, maar zodra de zon is ondergegaan knalt de muziek uit de speakers en komt het ene feestje na het andere je tegemoet. Laat dit je niet afschrikken: Budva heeft een schattig oud stadscentrum en fijne strandbedjes, mocht je een dagje willen relaxen. Daarnaast ligt het in de buurt van Sveti Stefan; een 15e-eeuws visserseilandje dat in de jaren 50 is opgekocht door luxehotelresort Aman. Sterren als Brad Pitt en Angelina Jolie, Sophia Lauren en Marilyn Monroe brachten hier tijd door, en tennisser Djokovic is hier getrouwd. Voor 20 euro kun je een rondleiding krijgen over het eilandje, en kun je zien wat men voor 2000 euro per nacht allemaal krijgt.

→ Hotel tip: La Villa Boutique Hotel of Hotel Pierina

Porto Montenegro foto 2 Porto Montenegro foto 3 Porto Montenegro foto 1

3. Porto Montenegro

Geen hele dagtrip, maar wél een aanrader voor een fijne lunch of avondmaaltijd bij zonsondergang. Porto Montenegro wordt het nieuwe Saint Tropez genoemd, en niet onterecht; luxe winkels en hotels en enorme jachten zijn er orde van de dag. Ondanks dat zijn er gelukkig vriendelijke prijsjes te vinden. Ik heb het dan over de restaurants, natuurlijk niet over de Dolce en Gabbana winkel.

→ Hotel tip: Regent Porto Montenegro (wel heel fancy!)

Cetinje en Lovcen montenegro roadtrip Roadtrip Montenegro tips Cetinje en Lovcen

4. Cetinje en het Lovcen gebergte

Cetinje, de oude koninklijke hoofdstad, wordt ook wel het culturele hart van Montenegro genoemd. Podgorica is de hedendaagse hoofdstad, maar Cetinje is de plek waar je moet wezen wat betreft cultuur en geschiedenis. Gelegen in het berggebied Lovcen, is dit kleine stadje met meerdere musea, een groot oud klooster en terrasjes perfect voor een dagje uit. Daarnaast ligt het op weg naar het Lovcen mausoleum; een indrukwekkend mausoleum gelegen op de top van de bergen, gebouwd voor nationale held Petar de tweede. Breng zéker een bezoekje aan het mausoleum; nergens zal je je nietiger voelen dan tussen de gigantische grijze bergen bij het graf van vorst Petar.

→ Vakantiehuisje tip: Vukova dolina (echt een heel knusse tiny house!)

Tips montenegro roadtrip Stari Bar

5. Stari Bar ruïne

Stari Bar is het oude gedeelte van de zuidelijke stad Bar, iets verder landinwaarts gelegen. Een mix van Ottomaanse, Romeinse en Middeleeuwse invloeden maken dit een bijzondere ruïne: de dikke muren, groene binnenplaatsen en de eeuwenoude olijvenpers bij de ingang overtuigen de bezoeker al snel dat dit ooit een welvarend stadje was. Wees er op bewust dat jij niet de enige bent die deze prachtige ruïne bezichtigt; ik stapte bijna op een slang, dus kijk wel even uit waar je loopt! Vergeet ook zeker niet een bezoekje te brengen aan Stara Maslina, een tweeduizend jaar oude olijfboom die iets buiten de ruïne ligt.

→ Hotel tip: Villa Irma

Herceg Novi blue cave 1 Montenegro Herceg Novi fort mamula 1 Herceg Novi 1 Montenegro

6. Herceg Novi

Nog een stad waar je beter naar de Stari Grad (Oude Stad) kan gaan dan naar het nieuwe gedeelte. De stranden en pleinen hier zijn heerlijk om even bij te komen van je trip. Vergeet niet om de Blue Cave, een grot met intens blauw water, te bezoeken; er zijn vele bootjes die je erheen brengen. Daarnaast is het mogelijk om per watertaxi naar Fort Mamula te gaan: een eilandje met een oud fort dat in de tweede wereldoorlog werd gebruikt als concentratiekamp; zeer indrukwekkend.

→ Hotel tip: Boutique Hotel & Spa Casa del Mare – Mediterraneo (super mooi en fancy spa hotel)

Roadtrip Montenegro tips

7. Trek ook het binnenland in van Montenegro tijdens je roadtrip en ga naar…

Heb je langer de tijd en wil je het land écht goed verkennen? Ontdek tijdens je roadtrip dan ook het binnenland van Montenegro tijdens je raodtrip! Grote aanraders zijn dan het meer van Shkodër, een droom voor vogelliefhebbers maar ook als je van varen en natuur houdt. Ook is het nationaal park Durmitor de moeite waard, met een enorm aanbod van hike routes; combineer het met Biogradska, nog één van de weinige oerbossen op aarde. In het binnenland gaat de route langs de Piva rivier en over de Piva kloof: turquoise blauw water (met de mogelijkheid om te raften op de nabij liggende Tara canyon), slingerende wegen en indrukwekkende uitkijkpunten.

→ Lees ook: Lake Skadar, het mooiste meer van Montenegro

Tot slot nog wat praktische info voor je Montenegro roadtrip

Vliegvelden in Montenegro: Vlieg, als het kan, op Tivat. Dit zorgt ervoor dat je meteen en route bent wat betreft de baaien en het kustgebied. Podgorica is weliswaar de hoofdstad, maar geen bezoekje waard (wat de meerderheid van de Montenegrijnen zal beamen). Zoek op TUI vliegtickets naar Montenegro.

Huur een auto voor een ultieme roadtrip door Montenegro: Hoewel in de “grote” steden het openbaar vervoer redelijk goed is, is het handig om een auto te huren (bijvoorbeeld via EasyTerra). Bereid je voor: ongeduldige Montenegrijnen halen elkaar graag in op de meeste wegen. Dit is niet verrassend, aangezien je vaak maar 50 mag rijden en nooit harder dan 80. Waag je niet aan deze gedurfde inhaalmanoeuvres, tenzij je achter tergend langzaam vrachtverkeer zit. Naast EasyTerra is ook Sunny Cars een goede autoverhuurder.

Betalen: In Montenegro betaal je met de euro. Dit is best bijzonder, aangezien het land officieel geen lid is van de EU.

Taal: Engels is nog niet zo vanzelfsprekend als in west Europa; de jongere generaties spreken een aardig woordje, zeker op de toeristische plekken, maar verwacht niet veel van de middelbare en oudere leeftijdscategorieën. Toch zijn de Montenegrijnen een erg vriendelijk volk; met handen en voeten kom je er uiteindelijk ook! Oh en handig om te weten: “Hoi” en “doei” zeggen is lekker makkelijk in Montenegro; dat hebben de Montenegrijnen door hun geschiedenis met Italië gewoon van hun overburen overgenomen. Met het woordje “ciao” begroet je, en neem je afscheid!

Prijzen: Alhoewel het land wellicht duur is in vergelijking met de omringende Balkanlanden, is Montenegro voor Nederlanders relatief goedkoop. Voor ongeveer een tientje kun je een uitgebreide avondmaaltijd nuttigen en een biertje kost tussen de 1 en 2 euro. Bekijk op TUI prijzen voor een vakantie naar Montenegro

Weer in Montenegro: Hitte. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 30 en 40 graden. Zorg dus dat je genoeg zonnebrandcrème en flessen water bij je hebt.

Hotels (of vakantiehuisjes) in Montenegro:

Leuke hotels om te logeren tijdens je trip zijn:

→ Bekijk hier al onze artikelen over Montenegro