Montenegro Mark van der Elst video

Door deze video wil jij een keer op reis naar Montenegro

Nog niet veel reizigers vertrekken op avontuur naar Montenegro, maar deze video gaat daar waarschijnlijk gauw verandering in brengen. Hij is gemaakt door Mark van der Elst (op Instagram te volgen via @marktheadventure), hij ging in de zomer in 2017 met vrienden en zijn drone op reis. Hieronder vind je niet alleen zijn Montenegro video, maar ook tips voor een route door dit bijzondere en weinig bezochte land:

Op reis naar Montenegro

Waarom Montenegro?

Het idee voor Montenegro ontstond bij Mark en zijn vrienden nadat ze een festival in Kroatië hadden bezocht. De keuze was om in Kroatië te blijven of om een hele nieuwe bestemming te verkennen. Het werd “the road less travelled” en ze gingen op naar Montenegro.

Mark over Montenegro

Mark: “Het eerste wat ons opviel bij het binnenrijden van dit land was de rust die het uitstraalt. Denk aan Kroatië, maar dan zonder de toeristen. En “zonder toeristen” mag je best letterlijk nemen. Er zijn genoeg plekken waar je gewoon geen enkele andere reiziger tegenkomt. Hierdoor staat de lokale bevolking des te meer open om toeristen te verwelkomen en je te helpen de mooiste plekjes te ontdekken. Wij zijn vanaf Split in Kroatie via Bosnie naar Montenegro gereden, een trip die toch wat langer duurt dan je van tevoren denkt, vanwege de vele bergweggetjes.”

Welke route hebben jullie in Montenegro afgelegd?

“Onze eerste bestemming was Pluzine, een klein bergdorpje met zeer gastvrije inwoners. Onze reden om dit gebied te bezoeken was de Tara River Canyon, een geweldige kloof waar kristalhelder water doorheen stroomt. Na een dagje raften in het koele water van de Tara River zijn we doorgereden naar Durmitor National Park. De weg vanaf Piva Lake (nabij Pluzine) door Durmitor National Park is prachtig met zonsondergang. De heuvels en hogere toppen van het Durmitor gebergte kleuren rood in de avondzon en zoals eerder gezegd zul je op deze weg slechts enkele auto’s tegenkomen. Dit gebied is zo mooi dat het tv-programma Top Gear hier al meerdere malen is teruggekomen om beelden op te nemen! Als je van hiken houdt kan je in Durmitor de Bobotov Kuk beklimmen, de hoogste berg van Montenegro. De beklimming geeft je onwaarschijnlijke vergezichten over het National Park, maar is echter niet gemakkelijk, wees dus gewaarschuwd! Op onze weg naar het volgende National Park, Biogradska Gora, hebben we naast de Tara Bridge geslapen, een brug met gigantische bogen die hoog over de Tara River heen loopt. Het is zeker aan te bevelen om deze brug tijdens zonsopgang te bezoeken, de ochtendmist op een heldere dag zorgt voor een mysterieus plaatje. Biogradska Gora is een National Park met een meer te midden van een groot bos. Op het meer kan je roeibootjes en kano’s huren om de natuur vanaf het water te aanschouwen. Wij huurden een roeiboot en waren letterlijk de enigen op het meer. Ook loopt er een wandelroute van ongeveer 3km langs de rand van het meer, waar je op leuke plekjes door de bomen naar het water kan kijken. Onze laatste stop in Montenegro was het Lovcen National Park, nabij Kotor. Hier is een mooi uitzichtpunt genaamd “Mausoleum of Petar II Petrovic-Njegos”, waar je kunt genieten van een panorama uitzicht over de omliggende bergen. Ook de weg vanuit het park naar Kotor geeft prachtige uitzichten over de Baai van Kotor, waar een huisje tegen de heuvel boven Kotor een mooie plek is om te overnachten.”

→ Bekijk hier al onze artikelen over Montenegro