volkswagen crafter camper conversion after (1)

Volkswagen Crafter Camper: Conversion van Tessa & Jaques

Tessa en Jaques van @the_lostvan wonen in hun bus, een Volkswagen Crafter Camper, ze kochten de bus kaal en maakten er een heuse vanlife-droombus van. Benieuwd hoe zij hun Volkswagen Crafter Camper Conversion hebben aangepakt? We vroegen Tessa er alles over en hieronder deelt ze hun tips & ervaringen met het ombouwen van een Volkswagen Crafter met je. From scratch tot vanlife-paleis!


Waar wil je meer over weten over deze
Volkswagen Crafter Camper Conversion?

Before & After
Indeling
Isolatie
Bed
Keuken
Douche & Toilet
Energie & Stroom
Opbergruimte


Volkswagen Crafter Camper Conversion Before

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)


volkswagen crafter camper conversion

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Volkswagen Crafter Camper Conversion After

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)


Volkswagen crafter camper maken

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Waarom kozen jullie een Volkswagen Crafter als camper?

We twijfelden tussen een VW Crafter of een VW Sprinter, maar bij de Crafter vond ik de voorkant iets stoerder dus toen werd het een Crafter. Deze twee modellen lijken namelijk verder heel erg op elkaar. Ook hebben we nog gedacht aan een Ducato (die zijn veel breder e wel weer wat korter), maar dat paste niet bij ons idee voor de indeling van de camper. Wat wij heel belangrijk vonden is dat we al onze spullen in de bus zelf konden hebben en daarnaast wilden we ook een bed van 2 meter lang. Dat waren twee harde eisen. De VW Crafter bus die we uiteindelijk hebben gekocht, komt uit 2013 en was van een staalbedrijf geweest. Dat kan je ook nog stiekem een klein beetje zien door wat lijnen van de stickers die er op hebben gezeten aan de buitenkant. Hij was helemaal kaal en leeg binnen, wat dus perfect was voor ons conversion project. Er stond verder nog net geen 150.000 km op te teller. We wilden bij onze aankoop wel echt onder de 150.000 km blijven, dan is de bus niet al te oud, dus dat is goed gelukt!

En toen kon het verbouwen beginnen, hoe kwamen jullie tot de indeling?

Wat wij het meest belangrijk vonden, is dat alles er in moest passen. We wilden niet allerlei dingen buiten aan de bus hebben hangen, dus alles moest in de laadruimte passen. En met alles bedoel ik: Een bed van 2 meter, een douche, een wc, tafel, een keukentje en her en der wat opbergruimte. Ik heb onwijs veel research gedaan naar wat voor ons het beste zou werken en elke keer besprak ik dat met Jaques als hij thuis kwam van werk. Zo finetunede we ons plan en uiteindelijk hebben we de beste versie uitgewerkt met behulp van mijn vader.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Stap één is isoleren, waarmee is jullie bus geïsoleerd?

We hebben gekozen voor schapenwol als isolatiemateriaal! We hebben eerst op het metaal industriële verf aangebracht om zoveel mogelijk vocht te voorkomen. Daarna hebben we het wol erop gedaan en dan direct het hout er tegen aan! Het is niet een manier van isoleren die door veel andere campergebruikers wordt gebruikt, tenminste dat idee kreeg ik in social media groepen, maar het is bizar hoe goed het werkt. Al is het 30 graden buiten, dan zit ik binnen te werken en is het gewoon nog steeds fris in de camper. Het verbaast me echt. Maar ook toen ik in -5 stond had de kachel in no time de bus warm en bleef de warmte goed binnen hangen.

Waarmee hebben jullie het plafond & de vloer geïsoleerd?

De vloer hebben we trouwens anders aangepakt, die hebben we geïsoleerd met Kingspan van 22mm en in het midden van plafond heb ik twee lagen van 22mm geplaatst.

Boren en schroeven in een goede bus, was dat nog lastig?

Als je gaat boren & schroeven in je bus moet je goed nadenken ja! Denk sowieso overal heel goed over na. Tijdens het bouwen heb ik eerst overal latten op gemaakt die in het metaal zijn bevestigd en hier boven op het hout dat je daadwerkelijk ziet. Hierdoor raakt dus geen enkele schroef het metaal. Doe je dit wel, dan kunnen de schroeven via het metaal als nog vochtig worden door condensatie en dat is verre van goed voor je bus. Ook is het slim om vooraf al te bedenken, voor je de vloer en muren gaat bouwen, om over je elektra na te denkek. Je wilt niet dat je, als alles er net netjes in zit, je bedenkt dat je toch nog ergens stroom had willen hebben of een bepaald snoer had gewild. Dat is zo zonde!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Water & ventilatie: Hoe heb je dit aangepakt?

Wij hebben een Maxxfan Delux als ventilatie gekozen en dat is echt een aanrader. De Maxxfan Delux zorgt er namelijk echt voor dat je een goede doorstroom van frisse lucht in de bus hebt. Op een warme dag zet ik hem bijvoorbeeld op AIR out en dan zuigt die de lucht uit de bus naar buiten en hierdoor word er dus verse lucht naar binnen gezogen door de ramen. We hebben een klein raam naast het bed en je voelt echt direct de lucht naar binnen stromen, super verfrissend!

Maar ook in de douche hebben we goed op de ventilatie gelet. We hebben berekend hoeveel luchttoevoer de ventilator in de douche nodig heeft en een extra rooster in de muur van de douche gemaakt. Hierdoor drogen bijvoorbeeld onze wetsuites veel sneller dan als we dit niet hadden gedaan.

Hoe zorgen jullie voor energie & stroom in de VW Crafter?

Het elektra plan is een heel gedoe geweest en de credits moet ik echt aan mijn vader geven. Het aanleggen van de stroomdraden is een ware worsteling haha. Ik heb overal buizen aangelegd voor het geval als ik een draad zou moeten vervangen.

Let trouwens ook goed op welke diktes stroomdraad je gebuikt voor de stroom toevoer. De dikte van de draden hebben namelijk veel invloed op de apparaten die je kan gebruiken. Leg je bijvoorbeeld een te dunne draad naar je koelkast, dan kan het zomaar zo zijn dat die niet goed functioneert. Lees je dus goed in over wat je apparaten nodig hebben.

We hebben op de camper drie 180 watt zonnepanelen, veel mensen vinden dit veel, maar wij gebruiken ook veel stroom. We hebben bijvoorbeeld ok een beamer om tv op te kijken in de camper gemaakt, we gebruiken onze laptops veel en daarnaast hebben we camera’s en een drone die vaak moeten worden opgeladen.

Verder heb ik met een goede deal vier 100 AH Lithium Batterijen gekocht en daar ben ik ook echt blij mee. Hier wordt de zonne-energie in opgeslagen. Op de Canarische Eiladen zitten die batterijen altijd vol, maar in de winter gaat het laden van de batterijen erg langzaam want de zon brengt bijna niks op. Dus dan is die extra opslag echt fijn!

De hele basis staat dan, hoe hebben jullie de afwerking gedaan?

We hebben gekozen voor een plafond met sauna hout. Waarom we daar zo blij mee zijn? Dat lees je hier. Op de vloer heb ik verder waterproof laminaat gelegd en in de opbergruimtes ligt vinyl. Daaronder heb ik trouwens weer waterproof multiplex gebruikt, zodat als er water op komt het geen probleem is.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Inbouw: Wat voor bed hebben jullie in je Volkswagen Crafter Camper gemaakt?

Ons bed in de Volkswagen Crafter Camper is 200 cm bij 173 cm. Aan de zijkanten van de bus hebben we dikke balken opgehangen met inhammen en daar vallen de dwars balken in, ergens halverwege staat vervolgens een tussenschot die extra stevig is en ook word gebruikt als tussenschot om de surfboards en mountainbikes  van elkaar te scheiden. Boven op ligt dan weer een bedplank / bedplaat hardboard, zo’n plank met allemaal kleine gaatjes er in, dit weeg super licht en ligt perfect. Je kan dit vaak gewoon bij de Gamma of Hornbach kopen.

Is er ook een shiny keuken gebouwd tijdens jullie Volkswagen Crafter Camper conversion?

Ik heb een oven ingebouwd tijdens onze Volkswagen Crafter Camper Conversion en dat is de beste beslissing ooit! Ik gebruik de oven elke dag. We hebben een 40 liter damptank onder de bus want de Truma 4e (boiler en heater) loopt ook op gas (en stroom). De tank is 40 liter, maar er kan maar ongeveer iets meer dan de helft in en ik doe er ongeveer een maand mee. Daarnaast heb ik een 80 liter koelkast met vriezer geïnstalleerd en een normale kraan en een filter kraan in de bus gemaakt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Hebben jullie een douche & wc in de Volkswagen Crafter Camper?

De douche cabine is van polyester en dat bleek echt de beste beslissing ooit! We hoeven ons nooit zorgen te maken over een lekkage in de douche of problemen met kit. De douche cabine is daarnaast niet alleen om te douchen, het is ook een wc. En wat nog fijner is, is dat het ook een plek is waar we natte dingen zoals wetsuites kunnen ophangen. We hebben een heater waarvan ook een uitgang in de douche uitkomt, dus als je iets wil drogen zet je de heater aan samen met de ventilator en binnen no time is alles droog!

volkswagen crafter camper conversion after (1)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Volkswagen Crafter camper opbergruimte

Wat vonden jullie belangrijk qua opbergruimte?

Dat alles in de bus zou passen, dus al onze surfboards, snowboards, kitegear en natuurlijk onze mountainbikes. We zijn natuurlijk gewend aan het wonen in Zuid-Afrika waar dingen nogal snel gestolen worden, dus daarom wilde we niks aan de buitenkant hebben. Alles moest dus in de bus passen. Hierboven zie je een beetje hoe we dat hebben aangepakt. Daarnaast is het natuurlijk ook veel beter voor de spullen om ze binnen, uit de regen en andere aanslag, op te ruimen.

In de woonruimte hebben we verder ook meer dan genoeg opslag, we hebben er voor gekozen om aan het voeten einde van het bed de kleding kasten te maken zodat het meer ruimtelijk oogt en daar ben ik echt blij mee! Veel mensen doen dit niet omdat ze dan vanuit het bed makkelijker naar buiten kunnen kijken maar dat maakt mij niet uit haha!

Zijn er dingen die je achteraf anders had willen doen?

Het schot tussen de keuken en het bed had iets hoger gemoeten want Jacques zijn kussen valt wel eens van het bed als die slaapt, maar verder heb ik echt niks wat ik me kan bedenken het anders te doen!

Meer lezen over het vanlife & campers?

Lees ook: