istrie bezienswaardigheden kroatie tips

Dit wil je zien tijdens je Istrië vakantie

Kroatië is een heerlijk vakantieland. De mooie steden, de lange kust, de verschillende eilanden en nog veel meer. In het noordwesten ligt schiereiland Istrië, niet voor niks een van de populairste vakantiegebieden. Om niks te hoeven missen heb ik de mooiste bezienswaardigheden van Istrië op een rijtje gezet.

Dit wil je doen tijdens je Istrië vakantie

Vind hier vliegtickets deals naar Kroatië
Huur een auto voor in Kroatië bij Sunny Cars

Bezienswaardigheden Istrië, Kroatië

1. Pula

Pula is de zuidelijkst gelegen stad van het Kroatische schiereiland Istrië. De stad bestaat al meer dan 3.000 jaar en staat bekend om de romeinse monumenten die hier nog te vinden zijn. Zo staat hier het wereldberoemde amfitheater, maar ook de Tempel van Augustus, de triomfboog van Sergii en ook tweelingpoort is er nog te vinden.

Het mooiste amfitheater van Istrië

Het amfitheater in Pula is één van de best bewaarde amfitheaters ter wereld. Het gebouw werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en was gemaakt voor meer dan 20.000 toeschouwers. Het amfitheater werd gebouwd om naar de gladiatorengevechten en andere vormen van vermaak te kijken. Ook bestaat het amfitheater uit ondergrondse ruimtes, daar moesten de gevaarlijke dieren zoals de leeuwen wachten totdat ze voor het publiek mochten verschijnen. Er schijnen zelfs gangen onder de grond te zijn die een netwerk van zo’n 10km vormen. Een aantal van deze gangen en ondergrondse ruimtes zijn nu omgebouwd tot museum, welke ook te bezoeken zijn. Het Romeinse tijdperk zijn we al even gepasseerd, maar het amfitheater bleef in gebruik voor onder andere toernooien en markten. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt voor concerten van verschillende beroemdheden als Andrea Bocelli en Elton John.

Zo kom je bij de mooiste highlight van Pula

Het amfitheater is van binnenuit te bezoeken voor toeristen, zeker de moeite waard. De ingang is te vinden aan de waterzijde. Vanaf de buitenkant is het amfitheater ook prachtig, loop via de zijkant omhoog en vanuit daar kun je een kijkje naar binnen nemen.

En er is meer te doen in Pula

Naast het cultuur snuiven is er natuurlijk nog meer te doen in Pula, zo zijn er tal van (souvenirs)winkels, pleinen en is er genoeg horeca te vinden. Ook kun je vanuit Pula een (veer)boot nemen naar Venetië, een prachtige stad in Italië. Een leuke uitstap wanneer je deze twee landen met elkaar wilt combineren. Blijf je liever in Kroatië? Dan vertrekken er vanuit Pula verschillende bussen en boten naar allerlei steden en dorpen in de buurt.

Amalfitheater Pula, Kroatië Amfitheater, bezienswaardigheden Istrië Cultuursnuiven in Pula Pula, Istrië cultuursnuiven
De kust van Pula

2. Fažana

Op een kwartiertje rijden van Pula ligt het pittoreske Fažana. Fažana is naast alleen een stadje ook een gemeente. Er wonen maar ongeveer 2700 mensen in dit stadje en het is gelegen op een laag stuk kust. Tegenover Fažana liggen de Brijuni-eilanden (welke ook een bezoekje waard zijn). Vanuit Fažana is het vertrekpunt voor veerboten naar de eilanden toe.

Fazana is de plek om eindeloos te verdwalen

Verder is het heerlijk wandelen tussen de smalle straatjes en over de knusse pleinen. Er zijn veel mooie gebouwen en fotogenieke hoekjes te vinden. Daarnaast zijn er heel veel terrassen en restaurants om tussendoor even lekker te genieten. Fažana behoort tot één van mijn favoriete steden in Istrië om de avonduren door te brengen.

Wat te doen Istrië, Fažana

3. Rovinj

Een eindje verderop ligt Rovinj. Een stad op een heuvel en het is echt een toeristenoord. Tot 1763 was Rovinj een eiland, maar vanaf toen is het met het vasteland verbonden waardoor het stadscentrum sindsdien op een schiereiland ligt. De middeleeuwse bebouwing die helemaal tot aan zee doorloopt, onderscheid Rovinj van andere toeristische steden. Een echte boulevard ontbreekt hier namelijk. Mooie Rovinj bezienswaardigheden zijn de omhooglopende straatjes en de kerk die bovenop een heuvel te vinden. Vanuit hier krijg je gelijk ook een prachtig uitzicht over de zee en de vele eilanden.

Ga op pad en ontdek vanzelf het mooiste van Rovinj

Rovinj is een perfecte stad om in te ‘verdwalen’. Loop rond door de smalle straatjes en kijk waar je uitkomt. Er zijn echt prachtige plekjes te ontdekken, ook waar minder toerisme komt!

Met de boot naar Rovinj?

Rovinj is natuurlijk te bereiken met de auto, maar een tip is om hier naartoe te gaan met de boot, zoals ik zelf ook heb gedaan. Mocht je niet beschikken over een auto en vindt je de boot niet fijn? Dan kan je vanuit Pula in 40 minuten met de bus mee naar Rovinj toe rijden.

Rovinj bezienswaardigheden Wat te doen Istrië, Rovinj Straatjes van Rovinj, Istrië

4. Vrsar

Een leuke oude vissersplaats met tegenwoordig ook een aantal winkeltjes. Vrsar bestaat uit twee delen: het ‘oude’ gedeelte en het ‘nieuwe’ gedeelte. In het oude, historische gedeelte vind je het culturele hart van de stad. Deze ligt op de heuvel en bestaat uit veel nauwe straatjes en steegjes waar je op je gemak doorheen kunt wandelen.

Ontdek het nieuwe gedeelte van Vrsar

Aan de voet van de berg ligt het nieuwere gedeelte; de vissershaven met daarnaast een lang strand (loop ook zeker even de hoek om wanneer je vanaf de haven komt). Er is super helder water en rotsblokken waar je vanaf kunt springen. Tip: trek waterschoenen aan.

Onbewoonde eilanden

Voor de kust bij Vrsar liggen 18 schitterende onbewoonde eilanden, die samen één van de mooiste archipels van de Middellandse Zee vormen. Vrsar is niet heel groot, maar wel heerlijk om in rond te slenteren en om uit te rusten, een absolute aanrader wanneer je in de buurt bent!

Wat te doen Istrië, Vrsar De zee bij Vrsar, Istrië Het strand bij Vrsar, Istrië

5. Lim Fjord

Een fjord in Kroatië? Bijna! Het is misschien niet hetzelfde als in Scandinavië, maar zeker wel de moeite waard. Officieel is het eigenlijk geen fjord, maar een kanaal. Omdat aan weerszijden de omgeving hoger ligt, lijkt het op een fjord en vandaar dat het door de locals ook zo genoemd wordt.

Het Limski kanaal in Istrië

Het ‘Limski kanaal’ ligt tussen Rovinj en Vrsar in. Het kanaal is zo’n 10 kilometer lang en ongeveer 30 meter diep. De naam Lim betekent in het Latijns limiet of grens. Het kanaal was eeuwenlang de grens tussen de toen nog Romeinse provincies Dalmatië en Italia. Daarnaast functioneerde het kanaal jarenlang als schuilplaats voor piraten, er is zelfs nog een piratengrot te vinden wanneer je door het kanaal heen vaart. De piratengrot is deels omgebouwd tot piratenrestaurant en is leuk om eens gezien te hebben. Aan de oevers van de Lim worden volop mosselen en oesters gekweekt welke bij één van de vele restaurants in de buurt gegeten kunnen worden.

Overal zijn wel excursies te boeken

Geen eigen boot? Dat is geen probleem, in bijna ieder omliggend dorpje of stadje is een excursie te boeken welke ook door het Lim Fjord heen vaart. Zelf nam ik de boot vanuit Pula.

Lim Fjord, Istrië Kroatië Grot Lim Fjord, Istrië Met de boot op het Limski kanaal

Wat wil jij echt zien tijdens je Istrië vakantie?

Dit waren mijn favoriete bezienswaardigheden in Istrië. Welke wil jij bezoeken? Oh en als jij zelf nog een leuke tip hebt, laat die dan ook zeker even weten in de comments hieronder!→ Bekijk hier al onze Kroatië artikelen