Padua, Italië

Padua: 8 leuke tips om te doen in deze Noord-Italiaanse stad

Indrukwekkende kerken en een kapel met bijzondere schilderingen, grote pleinen vol terrasjes, schattige restaurants én een gigantisch plein omringd door 78 standbeelden; universiteitsstad Padua (Padova op z’n Italiaans) heeft het allemaal. Struin door de straatjes, dompel je onder in alle kunst en drink op z’n tijd een caffè of spritz. Waar moet je zijn in Padua? En waar overnacht je goed? De tofste tips voor de Noord-Italiaanse stad Padua bij elkaar.

Padua, Italië

→ Hotel tip: Massimago Wine Tower en Blooms Botanical Rooms

Padua ligt in de regio Veneto, ook bekend van de steden Verona, Venetië, Treviso en Vicenza. Vanaf Padua ben je in een half uurtje (met de auto of de trein) in Venetië en in drie kwartier in Verona. Lekker centraal gelegen dus, maar de stad zelf is zeker ook de moeite waard om een paar dagen door te brengen.

1. Bezoek de bekende fresco’s van Giotto in Cappella degli Scrovegni

Eén van de meest populaire én indrukwekkende plekken om in Padua te bezoeken, is de Cappella degli Scrovegni. Wanneer je van het station richting het centrum loopt, kom je langs een groot park, waarachter deze kapel én de Musei Civici agli Eremitani te vinden zijn. Voor een bezoek aan de kapel en de musea koop je één toegangsticket. Hoewel de kapel er van de buitenkant niet bijzonder indrukwekkend uitziet, is de binnenkant dat zeker wel. De fresco’s die je op het plafond en de muren ziet, zijn belangrijke kunstwerken uit de renaissance. De schilder Giotto maakte deze schilderingen tussen 1303 en 1305. Hij beeldde verschillende Bijbelse vertellingen uit, rondom het verhaal van Jezus Christus. Vooral het helblauwe plafond met sterren erop is mooi om te bekijken. Sinds 2021 zijn de fresco’s UNESCO Werelderfgoed.

Voor je de kapel binnengaat om je te vergapen aan de schilderingen, krijg je een video te zien over het ontstaan van de kapel en de werken. Een bezoek moet je vooraf reserveren bij de ingang van de musea, want je kunt maximaal twintig minuten in de kapel blijven.

Cappella close up Cappella Padua Cappella in Padua, ItaliëGiotto's sterrenhemel

2. Bewonder de Musei Civici agli Ermitani en Palazzo della Ragione

Direct naast Cappella degli Scrovegni ligt een museumcomplex waarin je verschillende musea vindt. Het is een oud klooster met daarin een archeologisch museum en een kunstcollectie met schilderijen uit de veertiende tot de achttiende eeuw, met bekende schilders als Tintoretto, Verones en Bellini.

Musei Civici

Voor nog meer imposante fresco’s en kunstwerken ga je naar Palazzo della Ragione, dat uit 1218 stamt en aan Piazza delle Erbe ligt. In dit prachtige paleis (of markthal of stadhuis zoals het ook genoemd wordt) vind je een collectie fresco’s én een levensgroot houten paard uit de vijftiende eeuw. In dit palazzo schilderde Giotto ooit ook frescso’s, maar die zijn helaas niet bewaard gebleven en overgeschilderd. Op de benedenverdieping van het palazzo vind je veel delicatessenwinkels en drink je een prosecco of vino in een van de bars.

Piazza delle Erbe Piazze delle Erbe - Palazzo della Ragione

3. Koffiedrinken bij het ‘Caffè senza porte’

Wie een bijzondere koffie wil drinken, moet dat zeker in Padua doen. Bij Caffè Pedrocchi drink je namelijk een koffie die dezelfde naam draagt als het café zelf. In deze specialiteit zit niet alleen een espresso, maar ook mint en verse slagroom. Erbovenop komt een klein beetje cacao en voilà: un Caffè Pedrocchi. Het klinkt misschien wat bijzonder, maar het is heel verfrissend. En: je krijgt er koekjes bij (dat is in Italië heel ongebruikelijk). Dit koffiehuis werd vroeger Caffè senza porte genoemd, letterlijk: bar zonder deuren. Uiteraard had deze bar toen al wel deuren, maar géén sluitingstijden.

Caffe Pedrocchi Koffie bij Pedrocchi

4. Ronddwalen door Basilica di Sant’Antonio

Padua is een bekende pelgrimsplek in Europa en één van de kerken die populair is onder pelgrims is de Basilica di Sant’Antonio. Een imposant gebouw van buiten en van binnen een explosie van goud, marmeren beelden, muurschilderingen en altaars. Neem even de tijd voor deze kerk, want je kijkt je ogen uit. Ook al heeft deze kerk wel degelijk de naam van een heilige, in de volksmond heet de basilica ‘Il Santo’ (de heilige). De tombe van de Sant’Antonio is in de kerk te bewonderen, vaak staat er een rij met mensen voor de populaire kapel waarin de tombe staat.

Naast de overweldigende kunstwerken in de kerk, zijn de vijf kloosters die aan de basilica vastliggen ook de moeite waard om te bezoeken. Het oudste klooster stamt uit de dertiende eeuw.

Padua, ItaliëBasilica di Sant'Antonio Beeld bij tombe Sant'Antonio Plafond basilicaPlafond in basilica Sant'AntonioKlooster bij basilica doorkijkje Kloosters bij basilica

5. Ontdek de Universiteit van Padua in Palazzo Bo

Vlak bij Piazza delle Erbe ligt Palazzo Bo, waar de universiteit van Padua te vinden is. In het gebouw uit de renaissance vind je nu de bibliotheken, het kantoor van de rector en het is de plek waar de ceremonies en verdedigingen plaatsvinden. In dit paleis is ook het anatomisch theater te bezoeken en de Aula Magna te bekijken. Dit kan alleen met een rondleiding die 45 minuten duurt. Om door de openbare ruimtes te wandelen, hoef je niets te boeken en proef je tóch de sfeer.

Palazzo Bo Palazzo Bo, Padua

6. Restaurants en bars in Padua

Naast de koffie bij Caffè Pedrocchi, is er in Padua nog meer te ontdekken op het gebied van eten en drinken. Ga bijvoorbeeld bij Bar dei Osei zitten en neem een drankje en wat kleine hapjes erbij. Bij Osteria dal Capo hebben ze veel verschillende soorten pasta op de kaart staan en bij Otivm Lunch – Cafè kun je onder meer terecht voor pizza’s, panini en bruschette. Zin in een wijntje en wat kleine borrelhapjes? Ga dan naar Corte Sconta, een wijnbar waar je cicchetti (kleine broodjes met verschillende toppings) eet.

7. Wandelen door het groen in Padua

Zin in een wandelingetje door het groen? Niet ver van de Basilica di Sant’Antonio ligt Orto Botanico van de universiteit van Padua. De tuinen zijn in 1545 opgericht door de universiteit om er planten te laten groeien voor medisch gebruik. Inmiddels zijn er veel verschillende soorten planten, kruiden en bloemen te vinden.

Net iets verder dan de botanische tuinen, ligt Prato della Valle. Dit park is ellipsvormig en is omringd door 78 standbeelden van bekende figuren uit de geschiedenis van Padua. Wandel op je gemak door het park en geniet van de ruime opzet, de mooie beelden en het vele groen in de stad.

Close up Prato Prato della Valle Prato in Padua Prato Padua Prato

8. Overnachten in de studentenstad Padua

Een weekendje in Padua doorbrengen, betekent ook overnachten in een fijn hotel. Zin in een bijzondere locatie om te overnachten? Boek dan een nachtje in Massimago Wine Tower. Dit hotel zit dus in een veertiende-eeuwse toren in het centrum van de stad. Het interieur is nog heel authentiek en je waant je even helemaal terug in de tijd (met de luxe van nu). Alle kamers hebben een eigen badkamer.

Massimago Wine Tower

Ook in Blooms Botanical Rooms overnacht je fijn. Alle kamers zijn met een botanische look ingericht en hebben allemaal een eigen badkamer, airco en een koelkast. Sommige kamers hebben een balkon of een terras erbij. Daarnaast is Isola Memmia is een mooie plek om te overnachten. De twee suites die ze hier aanbieden, liggen aan een privétuin en hebben allebei een aparte ingang. Ze zijn sfeervol en licht ingericht en hebben een slaapkamer, zithoek en badkamer.

Blooms Botanical RoomsIsola Memmia

Wanneer ga jij naar Padua, Italië?


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië