Venetië en Bologna

Eén reis, twee Italiaanse steden: Bologna en Venetië

Afgelopen zomer maakte ik samen met een reisgenootje een stedenreis naar Bologna en Venetië. Omdat mijn reisgenootje al in Italië was, spraken we af in Bologna waar onze trip begon.

Bologna

Bologna ligt in de regio Emilia- Romagna en is vanaf Nederland ongeveer anderhalf uur vliegen. Vanaf het vliegveld is de stad in zeven minuten te bereiken via een monorail, de Marconi Express. Een ticket kost €16,-retour. Bologna is voor velen nog een onbekende stad waardoor er ook geen massa’s toeristen komen. Bologna staat met de vestiging van de oudste universiteit van Europa, gesticht in 1088, bekend als studentenstad en in het centrum zijn veel middeleeuwse monumenten terug te vinden. Dit maakt het zeker de moeite waard om deze stad te bezoeken. Hieronder en aantal tips voor Bologna.

→ Tip: Dit is een onwijs leuke reisgids over Bologna (handig om mee te nemen)

1. De twee torens

In de periode na de Middeleeuwen waren er tal van torens in Bologna. Inmiddels zijn er nog zo’n twintig van over in stad, waarvan de twee scheefstaande torens het meest bekend zijn: de Garisenda en de Asinelli toren. Wij beklommen de hoogste toren, de Asinelli toren. De toren is 97 meter hoog en het is een pittige klim naar de top. Hiervoor moet je eerst 498 houten traptreden beklimmen. Eenmaal op het uitzichtplatform kun je bijkomen en genieten van een prachtig uitzicht over de hele stad met haar oude gebouwen en rode daken. Entree voor de toren is €5,- waarna je een uur in de toren mag. Tickets kunnen vooraf online, voor een bepaald tijdslot gekocht worden.

Bologna, twee torens Bologna, de twee torens

2. Piazza Maggiore


Midden in het centrum ligt het Piazza Maggiore, een middeleeuws plein omringt door vier grote gebouwen. Aan het plein bevindt zich de Sint-Petronius Basiliek, die als de belangrijkste kerk van Bologna wordt gezien. De bovenkant van de Basiliek bestaat uit bakstenen omdat deze destijds nooit helemaal is afgemaakt. De basiliek is ook van binnen te bezichtigen. Ten noordoosten van Piazza Maggiore ligt de voormalige Joodse wijk, tegen het centrum aan. Deze wijk bestaat vooral uit smalle steegjes en er zijn leuke restaurantjes en terrasjes te vinden. Wij ervoeren dit als een ontzettende sfeervolle wijk. Het is ook een aanrader om s’avonds bij een van de barretjes plaats te nemen voor een drankje.

Bologna, Piazza Maggiore Piazza Maggiore, Bologna

3. Basiliek San Luca

Buiten de stad op een heuvel van 300 meter hoogte, staat de Basiliek San Luca. Vanaf het centrum is de Basiliek via een pittig wandelpad, dat deels ook uit trappen bestaat, te bereiken. Tijdens de wandeling kom je langs oude fresco’s en heb je prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. De wandeling is ongeveer vijf kilometer waarvan circa vier kilometer via een zuilengalerij. Met 666 bogen is dit de langste overdekte zuilengalerij van de wereld. Vroeger is dit aangelegd zodat men overdekt kon lopen tijdens hete dagen en bij hevige regenval. Totaal is er in Bologna veertig kilometer aan zuilengalerijen te vinden. Vanaf het centrum is de Basiliek ook te bereiken met een treintje. Deze vertrekt vanaf Piazza Maggiore naast het toeristen informatiepunt. Je kunt er ook voor kiezen met het treintje naar boven te gaan en via het wandelpad terug.

Basiliek San Luca, Bologna Basiliek San Luca Bologna, Basiliek San Luca

4. La finestrella

Tijdens de Middeleeuwen was Bologna een havenstad waar via grachten en kanalen goederen werden vervoerd. Tegenwoordig is hier niet zo veel meer van terug te zien, omdat de meeste kanalen verborgen zijn en ondergronds lopen. Echter, er zijn nog een aantal kanalen te vinden. Een mooi kanaal is te vinden aan de Via Piella. Vanaf het stenen bruggetje vind je hier het Canale delle Moline. Aan de overkant van het bruggetje zit in de muur een klein raam ‘la finestrella’, wanneer je de luiken opent heb je zich op een prachtig kanaal met kleurrijke huizen en balkons met fleurige bloemen. Dit vonden wij het mooiste kanaal van Bologna.

Bologna, La finestrella La finestrella, Bologna

Venetië

Vanaf Bologna reisden wij met de trein verder naar Venetië. We kozen ervoor om met de regionale trein te gaan. Een enkele reis koste €13,- per persoon en duurde iets meer dan twee uur. Vanwege de pandemie begon het toerisme net weer wat opgang te komen in Venetië en daardoor was het voor Venetiaanse begrippen in de zomer relatief rustig, een ultieme kans om de stad eens echt goed te ontdekken! Hieronder lees je wat er allemaal te zien en ontdekkend is in Venetië.

1. Piazza San Marco


Het meest beroemde en bekende plein in Venetië is het San Marcoplein. Aan het San Marcoplein ligt de Basiliek van San Marco, de grootste kathedraal van Venetië. De voorgevel en de beelden boven de hoofdingang zijn prachtig om te zien, maar ook de binnenkant van de Basiliek is erg mooi. Tegenover de Basiliek staat de Campanile di San Marco, de klokkentoren, met op de top de gouden aartsengel. De toren is 99 meter hoog en de top is te bereiken met een lift. Vanaf de top heb je een supertof uitzicht over Venetië, het San Marcoplein en zie je de vijf koepels van de basiliek. Entree voor de toren bedraagt €10,- Tickets zijn verkrijgbaar bij de ingang van de toren.

Piazza San Marco, Venetië Piazza San Marco Venetië, Piazza San Marco

2. Kanalen en bruggen


De stad Venetië is gebouwd op 118 eilandjes, verbonden door bruggen en kanalen. Venetië is een wirwar aan straatjes en steegjes. Sommige vol met leuke winkeltjes en andere met leuke barretjes. De smalle straatjes komen uit op pleinen waaraan terrassen en restaurantjes zitten. De beste manier om Venetië te ontdekken is dan ook lopend. Je komt over de mooiste bruggen, loopt langs kanalen en ziet meteen heel veel van de stad. De meest bekende bruggen zijn de Ponte dei Sospiri en de Ponte de Rialto. Wil je over het water de stad verkennen dan is een gondeltocht een aanrader. Wij hebben een gondeltocht gedaan van een uur waarbij onze gids vooraf het een en ander vertelde over de achtergrond van de gondels en over Venetië. Vervolgens bracht de gondelier ons langs de grachten en het Canal Grande.

Venetië, bruggen en kanalen Straatje van Venetiëbruggen en kanalen in Venetië bruggen en kanalen

3. Laguna di Venezia

In de lagune van Venetië liggen veel eilanden. Mocht je sneller willen reizen of meerdere eilanden willen bezoeken, dan zijn de waterbussen een ideale manier van openbaar vervoer. Er is een uitstekend netwerk van waterlijnen die met alle eilanden in de lagune verbonden zijn. De waterbussen gaan af en aan vanaf vele haltes. Je kunt hiervoor een dag- of meerdaags ticket kopen zodat je er onbeperkt gebruik van kunt maken.

Een van de eilanden de andere eilanden die wij bezochten is Burano. In ongeveer een halve dag is dit eiland te bezoeken en daarom is het zeker de moeite waard om te doen. Dit kleurrijke eiland is met de waterbus, lijn 12, in ongeveer een uur te bereiken vanaf de halte Fondamente Nove. Toen wij rond 11.00 uur uitstapten bij de halte Burano waren we verbaasd. We hadden er veel toeristen verwacht, maar er bleken met name locals te zijn en slechts een paar toeristen. In alle rust konden wij door de verlaten straten en steegjes wandelen en bewonderden we de gekleurde huisjes en winkeltjes. Er zijn genoeg terrasjes om een kop koffie te drinken, te lunchen en te genieten van de prachtige omgeving. Via de zuidkant van het eiland kun je via een route door wijngaarden naar de halte Mazzorbo lopen om vanaf daar weer terug te gaan naar Venetië.

Ook het eiland Lido hebben we bezocht. Vanaf de halte San Zaccaria is dit eiland in twintig minuten met de waterbus te bereiken. Er gaan diverse lijnen richting Lido. In tegenstelling tot Venetië en Burano rijden hier auto’s, kun je fietsen huren en zijn er zandstranden. Het eiland is daarom vooral populair bij toeristen die een dagje de drukte van Venetië willen ontvluchten voor een relaxte stranddag.

Venetië, Laguna di Venezia Laguna di Venezia Laguna di Venezia, Venetië Laguna di Venezia, toren

4. Hotels en appartementen

In het centrum wonen bijna geen Venetianen meer, maar zijn met name hotels en appartementen te vinden. Wij boekten een eenvoudig appartement in de wijk San Marco. Vanwege de centrale ligging een prima plek om veelal te voet op pad te gaan. Net als vele andere hotels en appartementen in Venetië hadden we uitzicht op de stad en haar kanalen wat erg tof was! Het vinden van je hotel of appartement kan overigens wel een behoorlijke zoektocht zijn, omdat de huisnummers gekoppeld zijn aan de wijken en niet aan de straatnamen. Zo zijn er in Venetië zes wijken, waarbij de nummers oplopend zijn vanaf het centrum.

Hotels en appartementen, Venetië Venetië, Hotels en appartementen

Lijkt het jou ook tof om Bologna en Venetië te combineren?


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië