Alberobello tips puglia

Alberobello: tips voor het trulli paradijs in Puglia

Alberobello is hét trulli paradijs van Puglia en voor mij is dit plaatsje een van de redenen om zo graag naar deze zuidelijke regio in Italië af te reizen. Voor wie het niet weet: Een trullo is een cirkelvormig huisje, origineel werd deze gebouwd door stenen op elkaar te stapelen, en heeft vaak een puntig grijs of wit dakje. Ze zijn giga fotogeniek en zorgen ervoor dat Alberobello het decor van een fantastische romantische film lijkt. Rijdend door Puglia zul je vaak genoeg een trullo zien, maar wat zo tof is aan Alberobello is dat je hier een zee van deze kegelvormige huisjes aantreft. In deze trulli-hoofstad zijn namelijk ruim duizenden trulli te vinden! Denk er een paar rozenstruiken bij, knusse restaurantjes, vriendelijke Italianen en volgepropte winkeltjes en je snapt dat je hier in een heel bijzonder plaatsje beland. Benieuwd wat je allemaal kan doen in Alberobello? Waar je de mooiste trulli vindt? En waar je goed kunt lunchen? Lees heel gauw verder:

→De beste vliegticketdeals naar Italië

→Overnacht in een trullo: Boek Trulli Holiday Albergo Diffuso

Huur in Italië een auto via SunnyCars

Trulli

Trulli Alberobello mooiste straatje puglia

trullo in Alberobello puglia trulli in Alberobello puglia trullo Alberobello puglia

Alberobello tips puglia

Wat zijn trulli in Alberobello en wanneer werden ze voor het eerst gebouwd?

In een van de andere Puglia artikelen, hebben we al kort uitgelegd wat een trullo (meervoud: trulli) nou precies is. Maar we zullen het hier ook nog even toelichten: Trulli zijn kleine ronde huisjes die een kegelvormig dak hebben en vroeger werden gebouwd door stenen op elkaar te stapelen. Deze huisjes, de trulli, zijn typisch voor de regio Puglia en vind je eigenlijk nergens anders ter wereld. De reden dat de huisjes uit op elkaar gestapelde stenen bestonden? De eerste trulli werden rond de 16e eeuw gebouwd, toendertijd moest er flink belasting betaald worden over huizen en daarom moesten mensen iets bouwen wat ze ook snel weer konden afbreken als er belasting geind werd. Doordat elke trullo zonder cement werd gebouwd (no worries, tegenwoordig gebruiken ze dit wel), konden de Italianen een huisje zo laten verdwijnen en hoefde er geen belasting betaald te worden.

Droom je van een eigen trullo

Tegenwoordig is een trullo een stuk steviger, al zul je tegelijkertijd ook zien dat er nog steeds heel wat van deze huisjes (of misschien beter gezegd ruïnes of trullines) te koop staan. Mocht je dus dromen van een villaatje in Italië en zin hebben in een verbouwing, kun je hier nog zeker je slag slaan! Wij zagen verschillende makelaarskantoortjes tijdens onze trip en die hadden nog volop aanbod in de etalages hangen.

Waarom is Alberobello dé trulli-hoofdstad van Puglia?

Ohja, wat trouwens nog extra kenmerkend is voor de trulli in Alberobello, is dat ze vaak voorzien zijn van een bijzonder symbool op het dak. Denk aan een zon, een groot hart of een mysterieus teken. Deze tekeningen zijn op de daken gemaakt vanwege religie, maar ook vanwege andere symbolische waardes. Het maakt de huisjes nog net iets mooier om te zien en omdat er dus honderden trulli in Alberobello te vinden zijn, staat deze plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 1996.  Hier vind je de grootste concentratie van trulli bij elkaar. Andere plekken waar je trulli vind liggen rondom Locorotondo, Martina Franca, Cisternino, en Ostuni, maar omdat je nergens zoveel trulli bij elkaar ziet als in Alberobello is dit dé trulli-hoofdstad van Puglia.

Alberobello

Alberobello puglia Alberobello straatjes met trulli Alberobello winkeltje in een trullo wandelen in alberobello puglia liefdes trullo alberobello

Waar vind je de mooiste trulli in Alberobello?

De mooiste trulli in Alberobello liggen eigenlijk best wel geconcentreerd bij elkaar in verschillende straatjes. Loop als eerst naar Largo Martellotta en duik vanaf daar de volgende straatjes in:

  • Via Monte S. Michele
  • Via Monte Santo
  • Via Monte Sabotino
  • Via Monte S. Gabriele
  • Via Duca D’Aosta

Het stukje bij Via Duca degli Abruzzi en het wijkje daarachter, dat ligt eigenlijk tegenover de straatjes die hierboven genoemd staan, is ook nog een leuk stukje om doorheen te lopen. Hier voelt het wat meer authentiek aan en minder toeristisch. Maar dwaal ook zeker zelf lekker rond! Sla een steegje in dat er verlaten uit ziet, wandel wat verder door, duik een paadje links in of kies juist het rechter straatje en ontdek al slenterend zelf de mooiste hoekjes. Dit is echt zo’n stadje waar je niet met een plattegrond op pad moet gaan, maar waar je in het oude centrum overal wel wat moois tegenkomt.

Balcone di Santa Lucia

Alberobello trulli uitzicht-2 Alberobello trulli uitzicht

Het mooiste uitzicht over Alberobello: zie een zee van trulli!

Voor het allermooiste uitzicht moet je naar Belvedere Balconata Terazza Balcone di Santa Lucia! Als je bij dit viewpoint staat zie je een zee van trulli en besef je pas echt hoeveel trulli in Alberobello staan. Je vindt dit viewpoint naast de Chiesa Rettoria Succursale Orotorio del Sacramento e S. Lucia compatrona en je kunt er vanaf het Largo Martellotta via de trappen zo naartoe lopen.

Andere tip: ga ergens naar binnen en loop door naar het dakterras! Verschillende winkeltjes en restaurantjes in Alberobello hebben een dakterras en vanaf daar heb je vaak ook een heel tof uitzicht over alle trulli. Bij sommige winkeltjes of restaurants staat buiten al aangegeven dat er een dakterras is en vaak kun je hier gewoon gratis, zonder per se iets te kopen, naartoe.

Lunchen

Alberobello restaurants

Restaurant alberobello ijsje martinucci-2

Lekker lunchen in Alberobello

Op largo Martellotta vind je een klein zaakje waar wij een van de lekkerste broodjes hebben gehaald: Gusto Salumi & Formaggi! Er is geen menu, alleen een vitrine vol goddelijke kazen en vleeswaar. Hoe je dan een broodje bestelt? Als je een beetje Italiaans kan, dan bestel je gewoon in het Italiaans natuurlijk, maar kun je dat net als ons helaas niet? En staat er bij jou ook iemand achter de toonbank die niet zoveel Engels kan? Dan wijs je gewoon aan wat je lekker lijkt en probeer je in basic Engels uit te leggen wat je nog meer wilt! Pittige chorizo? Parmigiano? Mortadella? Burrata? Voor je het weet worden nog wat extra suggesties gedaan: zongedroogde tomaatjes erbij? Vers gemaakte pesto? En voilá, je loopt met een goddelijk ingepakt broodje naar buiten! Daar staan een paar tafeltjes uitgestald en kun je in de zon genieten van je lunch. Op het plein zitten ook wat meer luxere restaurantjes, maar wij vonden dit tentje er het lekkerst, leukst en minst toeristisch uitzien!

Zin in een ijsje of taartje? In Alberobello ga je naar Martinucci

Voor een paar geweldige bollen ijs of een overheerlijk taartje, stap je in Alberobello bij Martinucci naar binnen. Martinucci: Maestri Pasticceri dal 1950, oftewel Martinucci, meesterbanketbakker sinds 1950! En dat ze goed zijn in ijs maken en taartjes bakken, hebben we geproefd. Zeker binnen lopen dus en vergeet niet dat je achterin heel leuk op het balkon kunt zitten! Je vindt deze ijssalon & bakkerij trouwens middenin de trulli-straatjes, bij Via Monte S. Michele 57.

Trulli

Straatje met trulli in Puglia

Winkeltjes in puglia in een trullo Trullo in puglia straatjes

Overnachten in een trulli

Op veel verschillende plekken in Puglia kun je  overnachten in een trulli, zo sliepen wij in een villa dichtbij Ostuni. Maar ook in Alberobello vind je uiteraard genoeg Bed & Breakfasts of hotelletjes die zijn gevestigd in een eeuwenoude trullo. Op Booking.com kun je er heel veel vinden en voor verschillende prijscategorieën. Scroll zelf even door het aanbod en kies degene uit die jij het mooist vindt. Hou er wel rekening mee dat het over het algemeen kleine huisjes zijn en dat ze vaak niet al te veel ramen hebben. Wil je graag een zwembad? Dan is het vaak slim om een huisje net buiten het centrum van een stadje te kiezen, deze trullo hebben vaak eerder een zwembad dan diegene die midden in een stad als Alberobello zitten.

De beste tijd om naar Alberobello op vakantie te gaan?

Wij waren net voor het hoogseizoen in de trulli-hoofdstad. De kans op slecht weer is dan wel iets groter, maar het aantal toeristen gelukkig een stuk kleiner. Ga je in de drukke zomermaanden naar Alberobello, dan moet je de trulli en straatjes namelijk delen met veel meer andere mensen. Lees: busladingen vol enthousiaste Duitsers en Chinezen. Onze tip is dan ook om het drukke juni, juli en augustus te mijden en juist in september of mei naar dit plaatsje te gaan.

→ Bekijk hier al onze Puglia artikelen