De grotten van Postojna

De grotten van Postojna & het Predjama Castle in Slovenië

Slovenië is met haar duizenden grotten een land dat een grote ondergrondse wereld kent. Een van de highlights in Slovenië zijn de kilometers lange grotten van Postojna die je op iets meer dan een half uur rijden van Ljubljana vindt. Het is een karstgrottenstelsel dat in de buurt van de gelijknamige plaats Postojna ligt en heeft een lengte van… hou je vast: 20.570 meter (!), oftewel 20,5 kilometer. De grotten van Postojna zijn daarmee niet alleen de langste grotten van heel Slovenië, maar ook de op één na grootste druipsteengrot van de gehele wereld. Tijdens onze roadtrip door Slovenië brachten we een bezoek aan Postojna en het nabij gelegen Predjama Castle. We bekeken zo’n 6 kilometer van de grotten per trein en legde binnen een korte wandeltocht af.

De grotten van Postojna

Wanneer we ons kaartje hebben en bij de juiste groep (we werden onderverdeeld per taal) bezoekers zijn gaan staan, lopen we met z’n allen de grotten binnen. Al gauw voel je de kou en de donkerte je omhelzen. Ook voel het steeds vochtiger aan, een contrast met de warme zomerlucht buiten, en de eerste druppel valt op mijn hoofd. Er staat een treintje klaar met wat lijkt op oneindig veel wagons. Het zijn de voorbereidingen voor de echte zomerdrukte die binnenkort zal beginnen. Wanneer iedereen zit horen we de motor starten en toeven we verder, dieper, de duisternis in.

Grotten Postojna entree trein

Eenmaal diep in de grottenstelsels mag iedereen uitstappen. Tijd om Postojna écht te bekijken. Onze gids vertelt ons over de verschillende plekken. Zo is er een balzaal waar wel eens concerten zijn gegeven, maar wordt ook uitgelegd dat er met kerst allerlei kerststukjes worden opgevoerd op verschillende plekken in de grotten en we worden gewezen op gesteente dat de vorm van alledaagse voorwerpen lijkt aan te nemen. De toren van pisa komt voorbij, maar ook een ijsje en diverse dieren. Wonderbaarlijk, grandioos en onderaards zijn woorden die passen bij wat we zien. We leren meer over stalagmieten, stalactieten, maar zien ook plekken waar beide aan elkaar versmolten zijn en we ontdekken gordijnen en zuilen tussen al het gesteente. Bizar dat water voor zulk natuurgeweld kan zorgen.

Grotten van Postojna gordijnen Grotten van PostojnaGrotten van Posotjna highlight slovenie Binnen grotten van Postojna slovenie

Postojna grotten openingstijden

De Postojna grotten zijn op bepaalde tijden geopend gedurende het jaar. De openingstijden varieren vaak per maand. Op onderstaand plaatje kun je zien in welke maand op welke tijd een tour wordt gegeven. In januari zijn de openingstijden voor de grotten dus om 10:00, 12:00 en 15:00 uur. In juli en augustus is dit elk uur vanaf 09:00 tot 18:00 uur.

Postojna grotten entree (en Predjama Castle)

Er zijn verschillende entree-tickets te koop met diverse prijzen. Als je alleen naar entree wilt voor de Postojna grotten dan kost dan 23,90 euro. Wil je naar zowel de Postojna cave als de Predjama Castle, dan kan dat met een combiticket en die kost 34,80 euro maar is veelal afgeprijsd naar 31,90 euro. Wil je alleen naar Predjama? Dan kost dit 11,90 euro. Je kunt dan nog een additionele tour toevoegen, waarbij je onder de grotten van het kasteel gaat kijken maar hier betaal je dan weer extra voor ter plekke. Er is trouwens een gratis shuttle bus service tussen de Postojna grotten en Predjama Castle, check de tijden hiervoor wanneer je daar bent. Met bovenstaande ticket ga je ook met het treintje mee de grotten in.

Posotjna, meer dan alleen grotten…

Je kan wanneer je bij Postojna bent, ook nog naar Vivarium Proteus waar je de Olm (ook wel Proteus anguinus genoemd) kunt zien. Dit is het meest bekende en grote diertje (rond de 20 centimeter) dat leeft in de Postojna grotten en hebben bijna dezelfde huidskleur als mensen. Je kan de Olmen in het Vivarium Proteus bekijken en misschien leuk om te weten, ze worden vanwege hun huidskleur ook wel ‘Human Fish’ genoemd. Het is een van de weinige dieren in volledige donkerte kunnen leven. Ook kun je wanneer je bij de grotten bent naar de EXPO waar je meer kunt leren over Karst en het ontstaan van de grotten. Verder kun je na je bezoek aan de grotten, dus ook nog naar het Predjama Castle gaan.

Predjama Castle Postojna Slovenie Uitzicht Predjama Castle slovenie Predjama kasteel slovenie Predjama Castle onderaf slovenie postojna

Predjama Castle

Misschien nog mooier dan de grotten, vonden wij de Predjama Castle dat niet veel verder te vinden is. Het kasteel is tegen een gigantische berg aangebouwd en onder het kasteel is nog een grottenstelsel te vinden, waar je niet alleen goudachtige stenen tegenkomt maar ook kleine vleermuisjes. Deze grot bezoek je met helm op je hoofd, terwijl je uit moet kijken voor de glibberige stukken. Het kasteel zelf is ook mooi om te bezoeken, al moet je ook zeker van de buitenkant genieten want dat alleen al is waanzinnig om te zien. Binnen kun je historische kamers bekijken, een heuse martelkamer (hoezo luguber) en naar een gedeelte klimmen dat nog volledige in de grotten verstopt ligt. Oh en vergeet ook niet de bel te ringen die in het kasteel hangt! Volgens mij mag je dan een wens doen!

→ Bekijk hier al onze Slovenië artikelen