op vakantie naar kos kalymnos

Reasons why: 7 x waarom je op vakantie naar Kos wilt!

Kos: Je hebt vast wel eens van het Griekse eiland gehoord. Een aantal jaren geleden was dit eiland hot en happening onder de Nederlandse vakantieganger en ging heel wat mensen op vakatnie naar Kos. Gezinnen, stellen en jongeren, ze reisden allemaal massaal af naar dit Griekse eiland voor een onvergetelijke vakantie. De laatste jaren zwakte de populariteit een beetje af. Het eiland kampte met vluchtelingen problematiek en het kreeg een grote aardbeving te verduren. Andere Griekse eilanden of Europese bestemmingen werden steeds populairder (en dat mag, want ze zijn allemaal prachtig!), maar Kos werd helaas steeds vaker vergeten. Onterecht, want de situatie op Kos is weer zoals het was en er zijn genoeg redenen waarom je voor een vakantie op dit zonnige Griekse eiland wilt kiezen! Benieuwd geworden? Je leest onze 7 redenen hieronder!

7 redenen waarom ook jij op vakantie naar Kos wilt

op vakantie naar kos kalymnos

1. De ligging & het weer

Het Griekse eiland is in ongeveer 3 uur en 45 min makkelijk te bereiken per vliegtuig via verschillende Nederlandse luchthavens. Mooie bijkomstigheid is dat Kos vanaf dit jaar het nieuwe vliegveld heeft geopend! Check hier meteen vluchten naar Kos, soms vlieg je er al voor 164 euro retour naartoe.

De temperatuur op Kos is lekker tropisch vanaf mei tot en met oktober (tussen de 20-30 graden). Dus het is een fijne zonbestemming in zowel het hoogseizoen als de maanden er omheen! Omdat je te maken hebt met een eiland, staat er vaak een lekker welkom windje. In tegenstelling tot waar het in andere landen soms nog klam kan zijn in de avond, heb je hier op Kos over het algemeen geen last van. Heerlijk!

2. Vanaf Kos kun je heel goed (eiland)hoppen

Mocht je nog richting Turkije willen, al is het voor een dagje, dan is dat vanaf Kos heel goed mogelijk. Binnen een uurtje ben je met de boot in Bodrum. Tussen het eiland en deze badplaats ligt maar zo’n 20 km. Je kunt Bodrum vanaf Kos zelfs zien liggen! Door de goede haven op het eiland zijn de verbindingen heel goed geregeld en is het ook mogelijk vanuit Kos naar andere Griekse eilanden af te reizen zoals bijvoorbeeld Rhodos. Lees hier meer over eilandhoppen in Griekenland. Win win!

kos vakantie zwemmen baai Pserimos kos griekenland

3. Je vindt er een overdosis heerlijke stranden

Wie leest over de Griekse stranden, leest vaak snel dat het merendeel van de stranden bestaan uit kiezels. Dit komt omdat veel eilanden van vulkanische aard zijn. Laat je hier niet door tegenhouden! Het populairste strand van Kos, vlak bij Kos-Stad, heet Lambi en bestaat inderdaad uit een combinatie van steentjes en zand. Echter kun je op dit strand gratis gebruik maken van bedjes bij de verschillende strandtenten en merk je hier dus weinig van. Voordeel is bovendien dat deze kiezeltjes weer niet zo aan je lichaam en handdoek blijven plakken (Ieder nadeel, heeft z’n voordeel)! Mocht je echt de voorkeur hebben voor een echt zandstrand, dan is dit op Kos ook zeker te vinden. Baaitjes of lange uitgestrekte stranden zijn er namelijk genoeg. Het strand Paradise Beach is bijvoorbeeld een aanrader, maar ook de stranden van de plaatsen Mastichari, Tigaki en Marmari zijn voorzien van lekker zacht zandstrand!

op vakantie naar kos paradise beach

4. Er zijn genoeg plekken om lekker te luieren

Het eiland leent zich er perfect voor om jezelf te installeren in een groot resort of op een strand en daar niet meer vanaf te komen. Heerlijk als je even helemaal niets wilt. Het eiland beschikt bovendien over talloze nieuwe resorts en hotels, zoals bijvoorbeeld:

Velen zijn de afgelopen jaren gebouwd of opgeknapt waardoor je ongetwijfeld een mooi en nieuw hotel (in verschillende prijsklassen) kunt vinden op elk hoekje van het eiland. All inclusive is er ook steeds meer aanwezig en wordt met de jaren beter. Een all-inclusive vakantie naar Kos kun je via TUI goed boeken. Maar… wellicht zit je niet te wachten op een all-in vakantie… Lees dan zeker even verder!

Kos stad haven

5. Ontdek Kos op een actieve manier

Vaak denkt men bij Kos aan een strandvakantie waarbij weinig actiefs wordt ondernomen. Echter is het eiland veel meer dan dat! Kos staat bekend als fietseiland (top voor ons Dutchies!) en op elke hoek van de straat kun je gemakkelijk en goedkoop een fiets huren. Fietsen op Kos is echt een aanrader! Bijna overal op het eiland zijn fietspaden aangelegd dus kun je als fietser ook echt veilig de weg op.

Er zijn veel mensen die op de fiets het hele eiland verkennen. Het is soms even doortrappen, maar Kos is in een paar dagen prima te ontdekken op de fiets. Zorg wel dat je een stevige fiets hebt met een aantal versnellingen, want soms ga je wel eens omhoog. Een goed eiland voor wielrenners dus!

Ben je iets minder van het fietsen dan is het eiland ook heel goed te verkennen met quad, buggy of auto. Het kent maar één hoofdweg en door vanaf daar afslagen te nemen kom je bij alle plekjes die je graag wilt aandoen. Geen Google Maps nodig! Gewoon op avontuur gaan.

Een andere aanrader is het huren van een jeep met open dak. Een stuk veiliger dan een buggy of quad, gezien de staat van de wegen op het eiland, maar toch met het ‘haren in de wind’ gevoel! Iets minder actief, maar dit maak je vanzelf goed door wat extra baantjes te trekken door het heldere blauwe water bij de schillende baaien!

Een jeep huren kan bij bijna alle hotels of bij de verschillende autoverhuurbedrijven zoals Tigaki Express. Voor gemiddeld 70 euro krijg je een jeep mee voor een dag! Kijk ook even op Sunny Cars voor auto verhuur op Kos

op vakantie naar kos zia

Kos stad fietspad griekenland

6. Er is genoeg te zien en doen!

Of je nu op de fiets bent of met een jeep op pad gaat. Je kunt op het eiland enorm veel dingen doen. Veelal gratis en stuk voor stuk de moeite waard. Zo kun je op het eiland een natuurlijke warmwaterbron bezoeken midden tussen rotsen in zee, heb je talloze schattige Griekse bergdorpjes waar je het echte Griekse gevoel krijgt en de zonsondergangen magisch zijn, er zijn mooie baaien en stranden met helder blauw water (goed voor ‘the gram’!). En mocht je het kind in jezelf willen loslaten, dan kan dit in de twee waterglijbaanparken op het eiland! Ook tof: Er zijn op het eiland een aantal leuke wijngaarden te vinden. En als je echt alles op Kos gehad hebt, dan kun je vanuit het centrum van Kos verschillende dagtochten per boot maken naar bijvoorbeeld vulkanisch Eiland Nisyros en droomeilanden Kalymnos, Pserimos en Plati! Hier krijg je het echte Mamma Mia gevoel, Gimme Gimme Gimme!

kos griekenland

7. Last but not least: de mensen

De meeste inwoners van Kos verdienen hun geld in het toerisme. In de wintermaanden gebeurt er weinig op het eiland, dus men moet het echt hebben van de maanden april tot en met oktober. De afgelopen jaren is het toerisme op het eiland teruggelopen en zijn toeristen huiverig om naar Kos te reizen. Onwetend over wat ze daar aantreffen. Maar… je kunt er met een gerust hart naartoe! De vluchtelingenproblematiek is grotendeels opgelost. De aardbeving in 2017 heeft op het eiland veel impact gehad. En ondanks dat de aardbeving op sommige plekken sporen heeft achter gelaten, is het eiland haar charme absoluut niet verloren! De mensen op Kos zijn ook erg sympathiek en ze zullen er alles aan doen om het jou zo veel mogelijk naar de zin te maken. Je voelt je daar een echte Griekse God of Godin!

→ Bekijk hier al onze Griekenland artikelen