7 ultieme tips voor je stedentrip naar Athene: Dit wil je weten!

Op zoek naar een leuke stad voor een Europese stedentrip? Ga dan naar Athene! Deze mediterrane stad staat bekend om zijn rijke historie en bezienswaardigheden uit de oudheid. Je kunt er ronddwalen in wijken met tal van smalle straatjes, een terrasje pakken of genieten van heerlijke Griekse gerechten. We hebben de leukste bezienswaardigheden voor tijdens een stedentrip naar Athene voor je op een rijtje gezet. Ga dus voor de verandering niet eilandhoppen in Griekenland, maar op stedentrip!

7 plekken die je moet checken tijdens je Athene stedentrip

Ga met TUI op stedentrip naar Athene (vaak voordelige deals)
→ Hotel tips voor Athene: Electra Metropolis of Semiramis
Vind via Skyscanner je tickets naar Athene (vaak al vanaf 78 euro)

1. Akropolis

Vanuit de verte is de heuvel, de Akropolis, al zichtbaar. Met een hoogte van ca. 156 meter is het één van de meest bekende bezienswaardigheden voor tijdens je citytrip naar Athene waarop in de oudheid enkele bouwwerken geplaatst zijn. De Akropolis heeft verschillende ingangen en is goed met het openbaar vervoer te bereiken. Reis je met de metro, stap dan uit bij de halte Acropoli, de zuidkant van de Akropolis waar ook de ingang van het Akropolis museum is. Op de top zijn er nog enkele bouwwerken te bezichtigen waaronder het Parthenon, een grote tempel bestaande uit gigantische zuilen met uitgehouwen beelden en de tempel van Nikè. Vanaf de top heb je ook een fantastisch uitzicht over de stad! Het Akropolis museum is ook een aanrader om te bezoeken.

Athene Akropolis Akropolis stedentrip Athene Stedentrip Athene Akropolis

2. Dionysustheater en Odeon van Herodes Atticus

Beklim je vanaf metrohalte Acropoli de Akropolis dan kom je langs het Dionysustheater en het Odeon van Herodes. Een mooie route om te lopen richting de top. Het Dionysustheater in Athene is het oudste theatergebouw in Europa. Het is gebouwd in de 6de eeuw voor Christus en de restanten ervan zijn te vinden op het heiligdom van Dionysus Eleuthereus. Vlak onder de Akropolis bevindt zich het muziek- theatergebouw het Odeon van Herodes Atticus. Dit openluchttheater wordt tegenwoordig gebruikt voor opera’s, concerten en voorstellingen.

Dionysustheater en Odeon van Herodes Atticus Athene Dionysustheater en Odeon van Herodes Atticus

3. De Agora van Athene

Ten noordwesten van de Akropolis bevindt zich de Agora van Athene. Het is een relatief groot gebied waar archeologische opgravingen zijn gedaan. Bij de ingang staat een informatiebord met plattegrond. Wandel door het gebied heen om de ruïnes van het oude Athene te bezichtigen. Een van de meest intact gebleven gebouwen is de tempel van Hephaistos.

De Agora citytrip Athene Citytrip Athene De Agora

4. Poort van Hadrianus en het Olympieion

Ten zuidoosten van de Nationale tuinen bevindt zich de poort van Hadrianus en de Tempel van Zeus, ook wel het Olympieion genoemd. De 18 meter hoge poort was vroeger de doorgang van het oude Athene naar het nieuwe Athene. Loop je onder de poort door dan kom je bij het Olympieion. Deze tempel was een van de grootste tempels van Athene. Een indrukwekkende tempel om te bezichtigen en door de zuilen heen heb je ook nog eens een mooi zicht op de Akropolis.

Poort van Hadrianus en het Olympieion Stedentrip Athene Poort van Hadrianus en het Olympieion

5. Olympisch stadion

Tegenover de nationale tuinen van Athene ligt het Panathinaiko stadion waar de eerste moderne olympische spelen werden gehouden. Voor sportliefhebbers zeker een aanrader om te bezoeken! Het van marmer gebouwde stadion is een prachtig cultureel monument in het hart van Athene. Voor de toegangspoort is het stadion al goed te zien, maar nog mooier is het stadion naar binnen te gaan! Een ticket kost vijf euro, inclusief audiotour. Je kunt door de catacomben lopen, de atletiekbaan op en de tribune op. Vanaf de bovenste plekken op de tribune heb je een prachtig uitzicht over de stad. Bij het stadion is een klein museum waar je informatie over de historie van de spelen kunt vinden en de olympische fakkels en posters kunt bezichtigen. Het stadion wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt voor sportlessen.

Ten noorden van Athene, in de buitenwijk Marousi ligt het nieuwe Olympisch Stadion, Spyridon Louis. Het stadion is onderdeel van het Olympisch sportcomplex dat gebouwd is voor de Olympische spelen van 2004. Vanaf de binnenstad is dit sportcomplex, dat teven het grootste sportcomplex van Griekenland is, in ongeveer een half uurtje te bereiken met de metro. Het futuristische ontwerp van het stadion valt meteen op zodra je komt aanlopen. Een rondleiding over het sportcomplex is mogelijk met een gids.

Olympisch stadion stedentrip Athene Stedentrip Athene Olympisch stadion Olympisch stadion Athene

6. Kolonaki en Lykavittos

Het mooiste uitzicht over de stad heb je op de Lykavittos! Deze heuvel is ongeveer 300 meter hoog en bevindt zich midden in de stad. Je kunt de heuvel bereiken door de metro te pakken naar de wijk Kolonaki, een ruim opgezette wijk met winkeltjes, terrasjes en prachtige sinaasappelbomen. Een leuk wijk om te bezoeken! Stap uit bij de halte Evengelismos en loop in westelijke richting naar de straat Poutarchou. Loop deze straat uit tot je een gedeelte met trappen ziet. Wanneer je deze trappen oploopt kom je tegenover de kabelbaan uit. Voor een paar euro kun je de kabelbaan nemen om op de Lykavittos te komen. Je kunt de Lykavittos ook bereiken via verschillende wandelpaden. Op de Lykavittos zijn een paar terrasjes en een restaurant, maar bovenal heb je een super tof uitzicht over alle stadsdelen!

Stedentrip Athene Kolonaki en LykavittosKolonaki en LykavittosKolonaki en Lykavittos Athene Kolonaki en Lykavittos Citytrip Athene

7. Monastiráki en de Romeinse Agora

Een leuke en gezellig wijk om te bezoeken is Monastiráki. Deze wijk ligt vrij centraal in Athene en heeft een mooi plein. De wijk is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, stap uit bij metrohalte Monastiráki en je staat direct op het plein. In de wijk zijn tal van smalle straatjes met leuke kraampjes, winkeltjes en barretjes te vinden. Ook in de avonduren is dit een levendige wijk waar genoeg te beleven is. Tussen de wijk Monastiráki en de Akropolis ligt de Romeinse Agora. Zowel vanaf de Akropolis als vanaf Monastiráki is dit lopend goed bereikbaar. In de straat Epaminonda zijn leuke terrasjes te vinden met uitzicht op de Agora, een aanrader is Taverna Acropolis.

Monastiráki en de Romeinse Agora

Ga met TUI op stedentrip naar Athene (vaak voordelige deals)
Vind via Skyscanner je tickets naar Athene (vaak al vanaf 78 euro)

Praktische tips voor je stedentrip naar Athene

Vanaf het vliegveld is de metro de makkelijkste manier om in de stad te komen. De metro vertrekt ieder half uur vanaf het vliegveld en doet er ongeveer 45 minuten over naar de binnenstad. Ook in de stad is er een ruime keuze aan openbaar vervoer. Het metronetwerk kent drie lijnen en is ideaal om binnen de stad te verplaatsen. De namen en aankondigingen van de haltes worden zowel in het Grieks als het Engels aangegeven.

Zoek je een leuk hotel in Athene? Kijk dan eens naar Electra Metropolis of Semiramis!

Voor de meeste bezienswaardigheden kun je bij de ingang een ticket kopen. Indien je meerdere bezienswaardigheden wilt bezoeken en/of de wachtrij voor de ticketbalies wilt overslaan is het aan te raden een combinatieticket te kopen. Dit ticket is een aantal dagen geldig en hiermee heb je onder andere toegang tot de Akropolis en de hellingen (Dionysustheater en Odeon van Herodes Atticus), de Agora van Athene en de Romeinse Agora.

Het mediterrane klimaat maakt Athene een aantrekkelijke stad om gedurende het gehele jaar te bezoeken. Echter, in de zomermaanden kan het in de stad ontzettend heet en droog zijn. De ideale reisperiode voor een bezoek aan Athene is in het voorjaar of het najaar wanneer de temperaturen aangenaam zijn. Ideaal om bezienswaardigheden in de stad te bezoeken!

Met wie ga jij op stedentrip naar Athene?→ Bekijk hier al onze Griekenland artikelen