Via Ferrata

Via Ferrata: Alles over deze bergparcoursen & waar je kunt klimmen

Ben je fan van bergbeklimmen en wandelen in de Alpen, Ardennen, Dolomieten of andere gebergten? Dan is een Via Ferrata trotseren wellicht ook iets voor jou. De term Via Ferrata komt uit het alpinisme en het betekent letterlijk ‘ijzeren weg’. De Via Ferrata is een route langs rotswanden waarbij je jezelf vastmaakt aan een staalkabel in de rotsen. In het Duits heet het klettersteigen. Op diverse plekken in Europa kun je een Via Ferrata route doen. Wat moet je erover weten? En waar kun je klimmen? De beste tips op een rij.

Alles over de Via Ferrata

→ Wil je ooit doen: Ga mee met The Mont Blanc Trail
→ Tip: Boek de tofste hikes via BookATrekking

Via Ferrata in de bergen

Ontstaan van de Via Ferrata

De geschiedenis van het klettersteigen is terug te voeren naar de Dolomieten in Italië. In dit gebied werd in de Eerste Wereldoorlog hevig gevochten. Het gebied behoorde toentertijd nog tot Oostenrijk en de strijd was dan ook tussen de Kaiserjäger, soldaten uit Oostenrijk en de Alpini, soldaten uit Italië. Doordat de strijd vooral in de bergen plaatsvond, bevestigden ze staalkabels aan de bergwanden om zich makkelijk te kunnen verplaatsen. Die routes zijn later gebruikt door klimmers die op wat onbekendere plekken in de bergen wilden komen en uiteindelijk zijn er meer Via Ferrata’s bijgemaakt, voor de recreanten.

Daarnaast vind je in Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk verschillende klettersteigen. Maar dichterbij huis, in de Ardennen, zijn ook diverse parcoursen uitgezet. Er zijn verschillende organisaties die cursussen geven in het klettersteigen, zodat je veilig kunt beginnen met deze avontuurlijke hobby.

Goede voorbereiding voor de Via Ferrata

Een goede uitrusting en enige ervaring zijn zeker van belang voor je aan een Via Ferrata begint. Bij het klettersteigen zeker je jezelf met een klettersteigset, zodat je altijd vastzit aan de staalkabel die in de bergen is bevestigd. Let bij het beklimmen goed op welk niveau de route heeft en begin echt met de beginnersroutes.

Je hebt sowieso goede bergschoenen met profiel nodig, een klimgordel, helm, klettersteigset en speciale handschoenen voor genoeg grip. Wij tippen altijd outdoorwinkel Bever als je goeie klimspullen wilt kopen. Afhankelijk van het gebied waarin je gaat klimmen, kunnen een pickel, zaklamp of stijgijzers ook handig zijn. Let tijdens het klimmen altijd op het weer, want het weer in de bergen kan zomaar omslaan. Voordat je aan een tocht begint, zorg dat je weet hoe het weer die dag is. Mocht het slecht worden, kun je altijd halverwege omdraaien.

→ Tip: Via Bever kun je goede klimspullen kopen

Steenslag

Ook goed om onderweg op te letten: steenslag. Wanneer er klimmers boven je zijn, kan het zijn dat er soms wat stenen naar beneden komen. Als dit zo is, roep dan altijd ‘steen’, of ‘sasso’ (Italiaans voor steen), en kijk niet omhoog. Een helm is hierbij dus essentieel om te dragen. Neem voor de zekerheid ook een wandelkaart mee als je gaat klettersteigen, zo weet je altijd de route onderweg.

Via Ferrata Oostenrijk trento Italie

Toffe Via Ferrata’s

Benieuwd naar waar je vette Via Ferrata’s vindt? Hieronder vind je een paar aanraders:

1. Via Ferrata in de Ardennen

Wil je in de Ardennen beginnen met een Via Ferrata? Er zijn diverse routes en locaties waar dat kan. Zo is er de klimgroeve Dieupart, waar je vanuit de organisatie de hele uitrusting krijgt en instructies voor onderweg krijgt. Je gaat hier op pad door een oude steengroeve en het is een tocht van ongeveer twee uur. Klim over obstakels, passeer bruggetjes en ga over ladders; een echt avontuur zo dicht bij huis.

Een bekende route in de Ardennen in de Pont a Lesse, maar er zijn ook Marche-les-Dames, Les Grands Malades en Landelies. Alle routes hebben verschillende moeilijkheidsgraden, dus let van tevoren goed op welke je gaat doen. Op deze locaties heb je wel enige ervaring nodig met het beklimmen van een Via Ferrata. Heb je die nog niet? Dan kun je bijvoorbeeld een cursus of workshop volgen bij Mountain Network. Daar leer je meer over de technieken en waar je op moet letten tijdens het klimmen.

Wanneer je de Pont a Lesse Via Ferrata wilt doen, heb je een klimjaarkaart nodig en je moet lid zijn van de NKBV. De Pont a Lesse ligt in de Belgische Ardennen, niet ver van Dinant. Het is geen parcours voor beginners, want het is flink klimmen en klauteren. Er zijn verschillende routes, waardoor je op verschillende niveaus kunt klimmen.

De Via Ferrata van Les Grands Malades ligt in Bouge, in de buurt van Namen. Deze tocht start onder de grond en je komt onderweg diverse bruggen en een tyrolienne (kabelbaan) tegen. Om hier toegang tot te krijgen, kun je het beste even informeren bij de Klim- en Bergsportfederatie van België.

Bij Adventure Valley Durbuy in de Ardennen kun je ook een Via Ferrata trotseren. Je hebt hier een rotswand met verschillende routes waardoor je op diverse parcoursen kunt leren klimmen. Een tocht duurt zo’n anderhalf uur en je krijgt al het benodigde materiaal bij het park. Net als de instructies voor je gaat klimmen.

→ Tip: Hier vind je georganiseerde wandelreizen naar de Ardennen

Dolomieten Via FerrataGardameer Arco

2. Via Ferrata in Italië

In de regio Trentino in Italië liggen onder meer de Dolomieten. Klaar om de bergen in te trekken in dit prachtige Italiaanse gebied? Ga dan op pad over de verschillende Via Ferrata’s in de Dolomieten, langs het Gardameer of door andere prachtige natuurgebieden. Zorg voor een goede uitrusting en ga als beginner mee met een georganiseerde tour in Trentino. In het dorpje Arco vind je de Via Colodri, een mooie en korte route die over het Gardameer uitkijkt. Een goede route voor beginners.

In de Dolomieten van Brenta vind je de Via Ferrata SOSAT. Het is een bekend klimtraject in de Dolomieten van Brenta. De Via Delle Bochette is een van de meest populaire routes die technisch niet heel moeilijk is, maar waarvoor je wel een goede conditie moet hebben. De tocht duurt drie tot vier uur, maar houd rekening met nog drie tot vijf uur extra om van het begin- en eindpunt weer terug te komen.

Ferrata Val di Scala is ook een mooie route die je voorbereidt op ‘het echte werk’ in de Dolomieten. Deze via ligt vlak bij het dorpje Caoria en is goed te bereiken met de auto. Onderweg kom je onder meer een waterval tegen en loop je over een Tibetaanse brug van twaalf meter lang.

→ Tip: Check BookATrekking voor wandelreizen in Italië

3. Via Ferrata in Zwitserland en Oostenrijk

Ook in Zwitserland vind je meer dan genoeg routes om te klettersteigen. Zo is er bijvoorbeeld het Klimpad Belvédère, dat onderweg een mooi uitzicht biedt over het Rhônedal en ver boven Sion ligt. In Les Diablerets zijn twee Via Ferrata’s te kiezen: de Tête au Chamois (kop van de berggeit) of de Rocher Jaune (gele rots). Het parcours is twee tot drie uur en je kunt de Via Ferrata’s bereiken door de kabelbaan van de Glacier 3000 in Col du Pillon te nemen naar boven.

Ook in Oostenrijk vind je diverse mooie Via Ferrata’s, bijvoorbeeld in de buurt van Imst, Innsbruck en bij de Achensee. Tirol staat vooral bekend om haar mooie klettersteigroutes.

Oostenrijk Via ferrata Oostenrijk

Zou jij eens een Via Ferrata willen proberen? Je kan ook eens kijken bij BookATrekking, zij organiseren namelijk hele toffe wandel en klimreizen!


→ Bekijk hier al onze reistips