Oz-en-Oisans

Oz en Oisans: authentieke wintersportbestemming in de Franse Alpen

Voetje voor voetje glijden we naar voren. Boven wit, onder wit, overal wit. We zijn in een heuse whiteout beland en er is geen onderscheid meer te maken tussen land en lucht. Te midden van het prachtige Oz-en-Oisans wagen we ons aan een introductie tot het toerskiën waarbij onze fantasie extra wordt benut om de waanzinnige vergezichten erbij te denken. Toch heeft zo’n witte woestenij wel wat, omdat de wereld een laagje mysterie krijgt en je écht even terug in het moment wordt geduwd. Voetje voor voetje.

Ontdek Oz en Oisans

→ Tip: Via NS International boek je treintickets naar Frankrijk
→ Handig: Boek via Sunweb een complete trip naar Oz en Oisans

Oz-en-OisansOz-en-Oisans, Franse Alpen

Authentieke wintersportbestemming

Oz-en-Oisans is een kleine, authentieke wintersportbestemming in het zuidelijke deel van de Franse Alpen, gelegen in de Isère. Aangezien een groot deel van het gebied bestaat uit hooggebergte, word je continu omgeven door grootste bergtoppen, gletsjers en andere natuurspektakels. Vanuit Grenoble ben je met de taxi of het openbaar vervoer snel in Oz en Grenoble is dan weer goed te bereiken vanuit Nederland – fijn om de bestemming dus met de trein te kunnen bezoeken. Overigens worden steeds meer busdiensten vanuit Grenoble opgestart, waardoor de trein een steeds realistischere optie wordt.

Authentieke wintersportbestemming, Oz-en-Oisans Authentieke wintersportbestemming Oz-en-Oisans, Authentieke wintersportbestemming

Als uitvalsbasis voor onze reis verblijven we in een prettig appartement met uitzicht op de vallei. Niets beter dan in de ochtend wakker worden en direct vanuit je bed weer dat verse laagje poeder te zien liggen, vol goede moed voor de nieuwe dag. Al moet erbij gezegd worden dat het nog even spannend was hoe de sneeuwval dit keer zou zijn, maar het geluk was aan onze kant. Al vroeg stonden we klaar bij de skishop wachtende op de Guide de Haute Montagne die ons vandaag zou rondleiden in de nabijgelegen bergen. Weg van het skiresort, op zoek naar de rust en kalmte van de natuur.

→ Tip: Via Sunweb kun je complete skireizen naar Oz en Oisans boeken

op wintersport in Frankrijk Voorbereiding toerskiëntoerskiën in Oz-en-Oisans

Eindeloze mogelijkheden op toerski’s

Voor wie nog nooit op de toerski’s heeft gestaan: door vellen die je onder je ski’s plakt, kun je zowaar vrij steil omhoog lopen zonder terug te glijden. Haartjes die in een bepaalde richting staan, zorgen namelijk voor veel grip. Je zou denken: waarom ooit omhoog lopen op ski’s als je ook gewoon relaxed het resort kunt verkennen met de vele liften? De mogelijkheden van het toerskiën zijn eindeloos omdat je juíst van de gebaande paden kunt, op zoek naar sneeuw waar nog geen sporen staan en waar je opeens weer dieren om je heen kunt zien en horen. Het vereist dan wel wat meer moeite, maar het gevoel van voldoening wanneer je boven komt, is niet te vergelijken!

ToerskiënToerskiën Oz-en-Oisans Toerskiën door magische landschappen Magisch Oz-en-Oisans

Sterren-diner aan eigen eettafel

Aan het einde van een intensieve dag stond er een overheerlijk diner van Monts et Merveilles op ons te wachten. Een waar sterren-diner op de eigen eettafel, bereid door Patty en Serge. Heerlijke vegetarische combinaties en een gepassioneerde chef maken dat de avond voorbij vliegt en opeens besef je hoe fijn het is om na een diner zo je bed in te kunnen rollen, zonder over ijzige weggetjes naar huis te balanceren.

sterren-diner aan eigen tafel sterren-diner Oz-en-Oisans sterren-diner

IJsklimmen in Oz-en-Oisans

Wat Oz-en-Oisans ook bijzonder maakt, zijn de talloze watervallen die in de winter bevroren zijn en voor zowel beginnende- als gevorderde ijsklimmers voor prachtige mogelijkheden zorgen. Hoogtevrees laten we even thuis om dit spektakel te aanschouwen. Een geweldige manier om de natuur van dichtbij te verkennen en een kleine adrenalinekick te krijgen.

Ijsklimmen op een waterval ijsklimmen Oz-en-Oisans ijsklimmen

Suizen van de langste zwarte piste van Europa

We duiken het skiresort toch nog even in en met goede reden. Oz-en-Oisans is namelijk de trotse eigenaar van de langste zwarte piste van Europa, La Sarenne. Deze 16 kilometer lange afdaling is een goede uitdaging voor de gevorderde skiër en het hoogteverschil van 1800 meter maakt dat je hier wel even zoet mee bent. Sta vooral bovenaan op 3330 meter stil bij de prachtige vergezichten vanaf Pic Blanc. Er wordt gezegd dat bij goed weer wel 20% van heel Frankrijk zichtbaar is vanaf de top.

La Sarenne, Oz-en-Oisans La Sarenne

We sluiten de dag én de reis af met een intensieve (vooral voor stijve harken zoals ik) yoga ervaring en kunnen met voldoening aan een comfortabele terugreis beginnen.

yoga in Oz-en-Oisansgolden hour Oz-en-Oisans wintersport groep

Wil je ook op wintersport naar Oz en Oisans?

Wil je ook wintersporten in het skigebied Oz en Oisans? Zo regel je dat:

Oz-en-Oisans is dé perfecte wintersport bestemming voor iedereen die een beetje meer uitdaging zoekt! Wanneer ga jij?


→ Bekijk hier alle artikelen over Portugal