Musea parijs

3 Musea in Parijs waar je nog nooit bent geweest

Parijs is goudmijn voor kunstliefhebbers. Je bent ongetwijfeld al bekend met het Louvre, Musée d’Orsay en Centre Pompidou, maar er zijn nog veel meer (minder bekende) pareltjes te ontdekken. Onlangs snelde ik met de Thalys richting Parijs en vond ik een aantal fantastische plekken. Ook zin in een cultureel weekendje Parijs? Zet deze drie musea dan op je lijstje.

Bezoek deze 3 (onbekende) musea in Parijs!

Museum Parijs Fondation Museum Parijs Fondation Museum Parijs Fondation

1. Fondation Louis Vuitton museum in Parijs

Het Fondation Louis Vuitton is een nieuw museum voor hedendaagse kunst. De tentoongestelde kunstwerken komen voornamelijk uit de collectie van Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Het hypermoderne gebouw werd ontworpen door Frank Gehry, beter bekend als de architect van het Guggenheim Museum in Bilbao en de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles. Het ontwerp van Gehry werd geïnspireerd door de wapperende zeilen van een schip. Het museum werd pas in oktober 2014 officieel geopend, dus de kans is klein dat je er al een keertje bent geweest. Tot 29 augustus 2016 worden er werken van 11 kunstenaars uit China tentoongesteld, waaronder Ai Weiwei. Normale tickets kosten €14, maar voor studenten en jongeren tot 26 jaar geldt een verlaagd tarief van €10. De tickets kun je het beste online reserveren.

Zo vind je het Fondation Louis Vuitton museum in Parijs

Het Fondation Louis Vuitton ligt in het 16e arrondissement en grenst aan het Bois du Boulogne. Het Bois du Boulogne diende vroeger als jachtgebied voor de Franse koningen, maar staat nu bekend als de “groene longen” van Parijs. Een tripje naar het Fondation Louis Vuitton is dus prima te combineren met een bezoek aan dit uitgebreide stadspark. Het Fondation is het beste te bereiken via bus 244 of metrolijn 1 richting Les Sablons. Via Tiqets kun je kaartjes bestellen voor musea in Parijs

Onbekende museua parijs Monnaie Monnaie museum parijs Monnaie parijs onbekend museum Monnaie onbekend museum parijs

2. Musée de Monnaie

Het Monnaie de Paris is de oudste instelling in Frankrijk en een van de oudste bedrijven ter wereld. Het werd in 864 opgericht als het officiële atelier voor de productie van de koninklijke munt. Tegenwoordig is het Monnaie de Paris nog steeds de enige verantwoordelijke voor het ontwerpen van de Franse euromunten en medailles. Het Monnaie de Paris ontwerpt ook medailles voor speciale gelegenheden, zoals het UEFA Euro 2016. Professionele graveerders werken minstens 10 jaar in het atelier voordat ze zich een “meester der munten” kunnen noemen.

Toch staat de toekomst van de munt als betaalmiddel onder druk van plastic bankpasjes en virtuele internetbetalingen. Het Monnaie de Paris heeft daarom besloten om de eeuwenoude ambacht van metaalbewerking een nieuw leven in te blazen in de vorm van het Musée de Monnaie. Dit wil de instelling doen door de traditie sterker te verbinden met de kunstwereld. Op dit moment is het museum voornamelijk een expositieruimte voor hedendaagse kunst en experimenteel vakmanschap. In de eerste helft van 2017 worden de ateliers volledig heropend als museum. Het nieuwe museum biedt dan rondleidingen door alle gerenoveerde werkplaatsen en fabrieken van het Monnaie de Paris. Via Tiqets kun je kaartjes bestellen voor musea in Parijs

Zo vind je het Musée de Monnaie museum in Parijs

Het Musée de Monnaie ligt in het 6e arrondissement en is het makkelijkste te bereiken via metrolijnen 7 (station Pont-Neuf) of 4 (station Saint-Michel). Reguliere tickets kosten €12 euro, studenten en jongeren tot 26 jaar betalen €8. Op donderdagavonden mogen studenten na 19:00 uur gratis naar binnen.

Museum Parijs Petit Petit museum Parijs onbekende musea Petit musea parijs

3. Petit Palais

Het Petit Palais werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Tegenwoordig vind je er het Musée des Beaux-arts de la Ville de Paris. Het Petit Palais wordt ietwat overschaduwd door zijn grote broer aan de overkant van de straat: het beter bekende Grand Palais. Het Petit Palais wordt daarom makkelijker overgeslagen bij een bezoek aan Parijs, maar volledig onterecht! Het Petit Palais is eveneens een kunstmuseum met een indrukwekkende collectie, maar dan gratis te bezichtigen. Ook de rij voor de ingang is altijd veel korter dan die van het Grand Palais. Er hangen verschillende schilderijen van o.a. Rembrandt, Jan Steen, Paul Cézanne, Auguste Renoir en Claude Monet.

Zo vind je het Petit Palais museum in Parijs

Het Petit Palais ligt in het 8e arrondissement en is het best bereikbaar met metrolijnen 1 en 13 (station Champs-Elysées Clémenceau). Via Tiqets kun je kaartjes bestellen voor musea in Parijs

Tip: Nuit des Musées

Alle 3 bovengenoemde musea doen jaarlijks mee aan de Nuit de Musées (museumnacht). Tijdens de museumnacht openen meer dan 1300 Franse musea gratis hun deuren voor het publiek. De museumnacht van 2016 neemt plaats op 21 mei.

→ Bekijk alle artikelen over Parijs