street art oostende

The Crystal Ship in Oostende: een verzameling van kleurrijke street art

Oostende: ‘slechts’ een Belgische kustplaats. Een plek om de zomermaanden door te brengen, of om het drukkere stadsleven te ontduiken. Een plek waar je kunt genieten van Belgische biertjes en visspecialiteiten. Maar óók een plek waar je de mooiste street art kunt bekijken. Ja, echt. Oostende is kleurrijker dan je denkt!

Wat te doen in Oostende? Dit zijn de leukste tips voor je weekendje Oostende!

The Crystal Ship Tour

We melden ons in de loop van de ochtend bij het toerismebureau van Oostende, waar een gids ons enthousiast begroet. Of we geen last van onze voeten hebben, want we gaan aardig wat meters wandelen vandaag, vertelt hij. We gaan namelijk The Crystal Ship Tour doen: een wandeling naar allerlei hoeken in de stad waar je bizarre street art vindt. En ook niet zomaar street art: ze vertellen vaak echt een verhaal, zoals over de plasticvervuiling. Zie je de plastic zakjes hangen bij de rokende vrouw? Dat vind ik, persoonlijk, de mooiste en beste street art. Overigens zijn er ook gewoon een paar die echt puur voor vermaak en plezier er staan, zonder dat ze een speciale bedoeling hebben. Maar dat maakt ze niet minder leuk – ze vrolijken de stad simpelweg nog meer op!

belgie oostende tips street art street art oostende tips oostende street art straten the-crystal-ship-street-art-oostende

oostende street art

De kleine street art details

Maar ja, waarom zou je een tour doen, als je deze pareltjes ook zo zelf al ziet? Simpelweg omdat er ook heel veel kleine details zijn. Niet ieder kunstwerk staat frontaal voor je klaar, en ze staan ook niet op de meest logische plekken. Zo is er één artiest die, verspreid door de stad, de achterkant van bepaalde inwoners heeft gemaakt. En kijk ook eens omhoog, dan zie je hier en daar soms een poppetje op een richel staan die nog niet groter is dan je wijsvinger.

Let op de verkeersborden in Oostende

Mijn favoriet? De verkeersborden. Ook die moet je maar nét zien! En omdat het een andere manier van street art is dan op de muren, vind ik hem extra uniek.

streetart oostende streetart oostende streetart oostende streetart oostende streetart oostende

Met street art de wereld (en Oostende) veranderen

The Crystal Ship heeft als motto dat kunst de mogelijkheid heeft om de wereld écht te veranderen en ik snap wel waarom ze dat zeggen. De tour kun je geheel zelfstandig wandelen, via deze site kun je een overzicht van alle locaties krijgen. Ze zijn ook echt helemaal van nu trouwens: je kunt de tour zelfs met een chatbot via Facebook doen. Yep, we naderen 2020! Volgens de planning worden de kunstwerken van The Crystal Ship volgend jaar weer uitgebreid en/of vervangen… Dus dan kun je weer opnieuw (of verder) op ontdekking!

→ Bekijk hier al onze België artikelen