Wadi shab oman bezienswaardigheden

Oman bezienswaardigheden die je écht moet zien

Opzoek naar een unieke vakantiebestemming? Check dan vooral eens Oman. Oman is een klein land in het Midden-Oosten wat nog niet ontdekt is door het massatoerisme en dat maakt dit land een extra mooie bestemming. Met zijn ongerepte natuur, mooie oases en canyons, is dit voor mij één van de vetste bestemmingen om een autorondreis te maken. Ook naar Oman? Deze bezienswaardigheden mag je niet missen.

Hoe maak je een rondreis door Oman?

Oman leent zich perfect voor een roadtrip, het is zelfs een must, omdat het openbaar vervoer in Oman erg beperkt is. De infrastructuur in Oman is op de meeste populaire plekken erg goed, maar zodra je je in de bergen bent, zal je al gauw merken dat je veel off-road routes tegenkomt en dat maakt het extra leuk, maar ook spannend om een roadtrip door dit land te maken.

De beste manier om deze rondreis te maken, is met een 4×4 auto. Er zijn namelijk een aantal wegen in Oman die je niet met een normale auto mag rijden en dat is ontzettend zonde, omdat dit vaak de meest prachtige routes zijn. Wij hebben onze auto gehuurd via Easy Terra waar we volledig verzekerd waren. Uiteraard kun je je auto ook huren via SunnyCars waar je ook volledig verzekerd bent voor alles.

Lees alles over het maken van een rondreis door Oman van 1 week

Wadi guhl Oman

Oman bezienswaardigheden die je sowieso wilt zien

Ook op reis naar Oman? Deze bezienswaardigheden mag je zeker niet missen.

1. Muscat

Je reis begint in Muscat, de hoofdstad van Oman. Muscat is een uitgestrekte stad langs de kust van de Golf van Oman. In de stad zijn er niet heel veel bezienswaardigheden dus daardoor heb je aan een dag of twee wel genoeg.

In de stad vind je de grootste moskee van het land; de Sultan Qaboos Mosque. Dit is tevens ook de enige moskee die open is voor het publiek en daardoor wel een bezoekje waard.

In de avond is het leuk om de souqs in Muttrah te bezoeken, dit is de lokale markt die diverse producten verkoopt. Van gouden en zilveren juwelen tot aan cashmier sjaals.

Lees hier alles over Muscat

Oman bezienswaardigheden Moskee Sultan Qaboos moskee Oman

2. Wadi Bani Awf

Vervolg je reis naar snake canyon in Wadi Bani Awf. Wadi Bani Awf is één van de meeste vette off-road routes om te rijden in Oman. Vanaf het stadje Tikhal gaat de weg over naar een gravel road en klim je langzaam de berg op waarbij de uitzichten steeds mooier worden en de afgronden steeds dieper.

Wadi bani awf Wadi bani awf

3. Snake Canyon

Overnacht bij het Bait Bimah Guesthouse en doe de dag erna een canyoning tour in het prachtige Snake Canyon. Wij hebben de canyoning tour via Bait Bimah geboekt waarna je wordt opgehaald en afgezet bij je verblijf. De korte loop (zo’n drie uur) kost zo’n 70 euro en de lange loop (zo’n 6 uur) kost ongeveer 90 euro. Bij de lange loop ga je ook abseilen dus dat maakt dit het wel meer dan waard.

Canyoning Oman Snake CanyonSnake canyon - wadi bani awf

4. Misfat Al Abriyeen

Na een bezoek aan Snake Canyon, kan je je reis voortzetten naar Misfat Al Abriyeen. Dit is een 500 jaar oud kleidorpje waar je heerlijk een nachtje kunt vertoeven in één van de originele, schattige kleihuisjes. Het dorpje is inmiddels een aantal toeristen tentjes rijker, maar het is voelt nog steeds authentiek aan. Volg de wit/gele/rode vlaggetjes voor een mooie wandelroute. Deze vlaggetjes vind je trouwens overal in Oman en duiden altijd een wandelroute aan.

Overigens ook een leuk weetje, de stad is vernoemd naar de originele bewoners van het dorpje, de Al Abri familie. Zorg er voor dat je je bescheiden kleed, dus je knieën en schouders bedekt.

Misfat al abriyeen

5. Jebel Shams & Balcony walk

Rijd verder het gebergte van Jebel Shams in en overnacht op de hoogste berg van Oman. Wij hebben overnacht in het Canyon Rest House. Het is een prachtige plek en maar 10 minuten rijden van de start van de bekende Balcony Walk. Deze hike is een must-do wanneer je in Oman bent!

De hike duurt zo’n 4 uur heen en terug en je loopt bijna de gehele weg op een smal paadje langs het ravijn. Echt waanzinnig mooi. Het is een aanrader om deze hike met zonsopgang te doen, omdat je echt het meest prachtige licht hebt en daarnaast is er ook een grote kans dat je nog de enige bent samen met de vele geiten.

→ In een ander artikel vertel ik je alles over de Oman Balcony Walk.

Balcony Walk Oman Balcony walkBalcony walk Oman bezienswaardigheden

6. Nizwa

Na een goede ochtend workout, kan je je reis vervolgen naar het dorpje Nizwa. Nizwa zelf vonden wij niet heel veel voorstellen, omdat je naast de souqs en het Nizwa Fort niet veel te doen hebt in het dorpje. Wel kun je in de omgeving nog een bezoekje brengen aan Bahla Fort en Jibreen Castle. En mocht je er toevallig op een vrijdag zijn, bezoek dan om 7 uur ’s morgens de geitenmarkt. Deze hebben wij zelf gemist, maar het schijnt wel een ervaring te zijn.

Nizwa oman bezienswaardigheden Nizwa oman bezienswaardigheden

7. Saiq plateau & Wahiba Sands

Vanuit Nizwa hebben wij een bezoekje gebracht aan het Saiq plateau. Deze kronkelende, maar goede weg brengt je bovenaan de berg waar verschillende dorpjes liggen waar veel wordt verbouwd. Het klimaat is hier namelijk net wat anders waardoor dit ‘plateau’ zich goed leent voor het verbouwen van gewassen. Overigens kan je je weg alleen verder vervolgen wanneer je een 4×4 auto bezit en je wordt ook gecontroleerd bij een politie checkpoint.

Na een kort bezoekje, zijn we in zo’n drie uur naar de welbekende Wahiba woestijn gereden. Zo ontzettend gaaf! Laat je banden vooraf iets leeglopen bij het tankstation voordat je de woestijn in rijdt, zo voorkom je dat je vast komt te zitten in het zand.

→ Lees ook: Slapen in de woestijn van Oman

woestijn Oman

8. Naar de woestijn in Oman

Het is een absolute aanrader om een nachtje in de woestijn te slapen, want bij een heldere hemel kan je ontzettend veel sterren zien. Daarnaast kan je ook dune bashen, hiermee ga je met een ervaren driver mee en racet hij op en neer door de zandduinen waarna je afsluit met een mooie zonsondergang.

Wij hebben overnacht in Sama Al Wasil desert camp, een echte aanrader! Het is supermooi en rustig en daarnaast hebben ze zelfs een outdoor bioscoop midden in de woestijn. Supervet. Ook kan je gratis sandboards lenen waarmee je van de hoge duinen kan glijden, erg leuk om een keer te proberen.

Wahiba woestijn Wahiba woestijn Wahiba woestijn

9. Wadi bani Khalid, Wadi Tiwi & Wadi Shab

Om je reis door Oman langs de bezienswaardigheden af te sluiten kan je enkele van de prachtige wadi’s bezoeken die Oman rijk is. Trek een middagje uit voor het bezoeken van Wadi Bani Khalid. Dit is een wadi waar vrij veel lokale Omani’s komen met name in het weekend.

→ Lees ook: Wadi Shab & Wadi Bani Khalid: de mooiste valleien in Oman

Wadi bani khalid oman bezienswaardigheden Wadi bani khalid oman bezienswaardighedenWadi bani khalid

Wadi Tiwi

Trek een hele dag uit om zowel Wadi Tiwi als Wadi Shab te bezoeken op je weg terug naar Muscat. Wadi Tiwi is prachtig om doorheen te rijden en eenmaal aangekomen bij één van de dorpjes kan een dorpeling je meenemen naar de verschillende wadi’s in de omgeving.

Wadi tiwiWadi tiwi oman bezienswaardighedenWadi tiwi oman bezienswaardigheden

Wadi Shab

Iets verderop vind je Wadi Shab. Met een klein bootje wordt je voor 1OR naar de overkant gebracht van waaruit je je hike kan starten. Je bevindt je hier tussen geweldig mooie kloven waar je een oase van palmbomen en groen/blauw water vindt. Eenmaal aangekomen bij het laatste poeltje, moet je je spullen achterlaten om vervolgens een stuk te zwemmen om de verborgen grot te kunnen bezoeken. Deze indrukwekkende omgeving is zeker een bezoekje waard.

Wadi shab oman bezienswaardigheden Wadi shab oman bezienswaardighedenWadi shab oman bezienswaardigheden

Bimmah Sinkhole

Mocht je nog tijd over hebben op de weg terug naar de hoofdstad, maak dan ook een korte stop bij Bimmah Sinkhole. Dit is eigenlijk een groot gat met helderblauw/groen water. Ook hier kan je een verfrissende duik nemen in het water.

Bimmah sinkhole

Wat is de beste reistijd voor Oman?

De beste reistijd voor Oman is tussen oktober en maart wanneer het nog niet op z’n heetst is en de temperaturen overdag nog dragelijk zijn. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen namelijk gemakkelijk oplopen tot zo’n 50 graden. Lees hier meer over de beste reistijd voor Oman.



→ Bekijk hier alle artikelen over Oman