Wadi Shab Oman vallei

Wadi Shab & Wadi Bani Khalid: de mooiste valleien in Oman

Hoe je Wadi Shab & Wadi Bani Khalid het beste kan omschrijven? Als een gigantische kloof, waar de rotsen goudgeel van kleur zijn en waartussen een intens mooie smaragdgroene rivier water stroomt. Je kan er zwemmen, chillen onder palmbomen, picknicken en toffe hikes maken. Qua natuur is de woestijn in Oman waanzinnig om te zien, maar de wadi’s, de valleien, verdienen ook zeker een plek op je bucketlist.

Wadi Shab & Wadi Bani Khali

→ Handig: Huur een auto om de mooiste wadi’s te bezoeken
→ In de buurt logeren: Wadi Shab Resort

Wat is een wadi eigenlijk?

Tijdens je rondreis in Oman zul je merken dat je heel veel wadi’s tegenkomt. Wadi Shab, Wadi Bani Khalid, Wadi Tipi… Een handjevol wadi’s waar je hoogstwaarschijnlijk langs zult gaan als je in Oman reist. Maar wat is een wadi eigenlijk? Wadi is een Arabisch woord en je kan ‘wadi’ het best vertalen naar het Nederlands door het woord ‘vallei’ of ‘rivierdal’ te gebruiken. Over het algemeen bestaat Oman uit een heel droog woestijngebied, maar op de plekken waar een wadi is ontstaan zijn er scheuren in de rotsen gekomen en daar begon water doorheen te stromen. Als het heeft geregend kunnen deze wadi’s flink overstromen vertelde onze gids, maar als het een droge periode is dan zijn ze ideaal om in te zwemmen. Ook zul je merken dat op de plekken waar een wadi is, ook veel groen is. Ineens wordt het landshap niet gedomineerd door zand of rotsen maar door palmbomen en door fruitbomen. Bananen, papaya’s en mango’s, ineens krijgen ze kans om te groeien in het droge landschap.

Wadi Bani Khalid

Wadi Shab in Oman

Wadi Bani Khalid, een oase van rust en groen

Als we naar Wadi Bani Khalid lopen vanaf de verkeersplaats moeten we een slinger paadje afleggen. Eerst zien we vooral rotsen maar langzaamaan komt er steeds meer groen te voorschijn en uiteindelijk komen we bij een gigantische plas uit die wordt omgeven door palmbomen. Het water is diep groen en soms weer turquoise van kleur en het ene hoekje is nog paradijselijker dan het ander. We kunnen om de hele plas heen lopen en al gauw zien we wat mensen in het water duiken. Een mooiere plek om te zwemmen ga je niet gauw vinden hier in Oman. Aan het grote meer is ook een restaurantje te vinden. Omdat wij nogal uitgehongerd en dorstig zijn, besluiten we hier eerst te lunchen. Net zoals bij veel andere plekken is de lunch ook hier een buffet lunch. We scheppen verse hummus op ons bord, heerlijke salades en kruidige curry’s met rijst. Als we weer gevuld zijn, besluiten we de kloof verder in te lopen. Aan het pad lijkt geen eind te komen en achter elke hoek schuilt een nog mooier stukje wadi. Het constrast tussen de kleur van de rosten en het turquoise en diep groenen water is waanzinnig mooi om te zien.

Zwemmen in Wadi Bani Khalid

In Wadi Shab kun je gewoon zwemmen, je kan bij de grotere plas zwemmen of juist wat verder de vallei inwandelen en daar het water in gaan. Qua kleding is het wel handig verschillende opties mee te nemen. Het wordt hier namelijk niet echt gewaardeerd om in bikini het water in te duiken als vrouw. Neem voor de zekerheid dus wel een shirtje mee wat je hier eventueel over aan kan doen in het water. Vanaf de brug die aan het begin van de kloof ligt, kun je ook het water in springen. Vanaf de rotsen is dit verboden, maar vanaf de brug mag dit wel.

Wadi Bani Khalid

Wadi Shab Oman vallei

Wadi Shab Oman

Wadi Shab

Als je naar Wadi Shab gaat, dan moet je na het neerzetten van je huurauto eerst een bootje pakken. De bootjes brengen je namelijk naar de ingang van Wadi Shab. Voor dit tochtje betaal je niet meer dan 3 euro, ongeveer 1 Omaanse Rial is normaal. Eenmaal aangekomen in de wadi start je wandeling. Doe dus goede schoenen aan als je dit gaat doen, want door het stromende water zijn sommige rotsen aardig glad geworden en door het water wat er soms nog op ligt kan het juist weer glibberig zijn. Je kan verschillende wandelingen doen in deze kloof, trek in ieder geval een uurtje uit voor de heenweg en een uurtje voor de terugweg. Tijdens het lopen kom je langs allerlei mooie poelen en wandel je langs hoge rotswanden. Ook tijdens deze wandeling kun je weer zwemmen. Het slim om je zwemoutfit al aan te doen, want in de vallei zijn niet hokjes oid waar je je rustig om kan kleden.

Wadi Tiwi, het zusje van Wadi Shab

Niet veel verder dan Wadi Shab vind je Wadi Tiwi. De wadi is beneden super mooi, bij het water. Maar nog toffer vonden wij misschien wel het viewpoint. Vanaf boven zie je pas goed hoe groen deze wadi is en hoe groot de zee van palmbomen is temidden van al die goudgele rotsen. Onze gids vertelt ons dat je hier ook goed kunt hiken. Helaas hebben wij geen tijd voor zo’n wandeltocht, maar we kunnen ons heel goed voorstellen hoe gaaf het is om hier een hike te maken terwijl je af en toe afkoelt in dat prachtige water.

Wadi Tiwi

Wadi Tiwi Oman

Wadi Tiwi Oman

Bimmah Sinkhole

Op ongeveer 20 a 25 minuten rijden vanaf Wadi Shab en Wadi Bani Khalid vind je nog een meer watergeweld. Bij de Bimmah Sinkhole is namelijk een groot deel van de rotsen ingestort en is een soort ondergrondse poel ontstaan. Het is nog zo’n veel gefotografeerde plek in Oman en onwijs mooi om te zien. Je kan via een trap afdalen en de grot in. Eenmaal beneden kun je je zwemkleding aan doen, want het is de ideale plek om een duik te nemen. Het is echt gek om te bedenken dat deze grot ook zo dichtbij de zee is ontstaan, op iets meer dan 500 meter vind je de Golf van Oman namelijk al. Een bizarre plek en het deed ons een beetje denken aan de Cenotes in Mexico. Het meer dat je trouwens beneden in de grot vindt is ongeveer 70 meter bij 50 meter en het schijnt zo’n 20 meter diep te zijn.

Bimmah Sinkhole

Bimmah Sinkhole Oman

Waar ligt Wadi Shab & Wadi Bani Khalid in Oman?

Als je naar Wadi Shab en Wadi Bani Khalid wilt dan ben je vanaf Muscat ongeveer 2 uur onderweg, Wadi Shab ligt wat zuidelijker dan de hoofdstad. Het ligt tussen Muscat en Sur in, dichtbij de kust. Wadi Shab mondt namelijk uit in de Golf van Oman. Ga je naar Wadi Bani Khalid, dan zul je juist wat meer landinwaarts moeten rijden, dat ligt wat verder van de kust af. Bij Sur rij je dan het land in. Wij zijn met onze tour operator, Desert Flower Tours, naar Wadi Shab, Wadi Tiwi en Wadi Bani Khalid gegaan maar je kan ook vanuit Muscat een busje pakken voor ongeveer een tientje richting dit gebied. Als je zelf wilt reizen in Oman, dan kan het handig zijn om een Lonely Planet van Oman te kopen. Hierin staat namelijk ook hoe je ergens kunt komen en voor welke prijs dat normaal is.

Je trip naar Oman plannen?

Helemaal zin gekregen om deze wadi’s met eigen ogen te zien? Een rondreis is zo geregeld:

Overnachten in de buurt van Wadi Shab of Wadi Bani Khalid?

Bij Wadi Bani Khalid vind je een redelijk groot restaurant waar je van een buffet lunch kunt genieten, maar hotels zijn niet echt te vinden in de vallei. Als je een hotel zoekt, dan moet je dus iets verder weg kijken. Bij zee, bij Tiwi Beach, vind je bijvoorbeeld wel het Wadi Shab Resort. Wij zijn hier alleen geweest om te lunchen, maar de kamers zien er fijn uit en er is ook een zwembadje met uitzicht op zee. Als je hier een kamer boekt is het ontbijt ook inbegrepen.

→ Meteen boeken: Wadi Shab Resort

Handig: huur een auto in Oman

Een ideale manier om Oman te verkennen is door met een huurauto op pad te gaan. Je kan zo gemakkelijk op de tofste plekken komen en je kan deze vaak het best huren via Sunny Cars, via hen ben je namelijk altijd 100% verzekerd en kom je niet voor gekke extra kosten te staan.

Een meerdaagse hike doen in Wadi Shab?

Als je een meerdaagse hike wilt doen of een langere wandeltocht wilt maken, dan kun je ook bij Wadi Shab eerst met een bootje wat verder de vallei invaren. Zij nemen je verder de natuur in en kunnen je gidsen tijdens een wandeltocht. Draag wel goede schoenen als je naar de wadi’s gaat, want de rotsen kunnen glad zijn of glibberig.

Met een reisorganisatie naar Oman

Je kan natuurlijk ook met een reisorganisatie naar Oman. Fijne aanbieders met mooie rondreizen zijn bijvoorbeeld: 333Travel, Djoser of D-Reizen.

Wadi Shab
→ Bekijk hier al onze Oman artikelen