Oman Balcony Walk

Balcony walk in Jebel Shams, één van de meest indrukwekkendste hikes in Oman

Wie aan Oman denkt, zal vast denken aan een hoop zand. Wat ook niet gek is, Oman bestaat voor 62% uit woestijn. Toch zijn er in het noorden van het land ontzettend veel mooie gebergtes waaronder Jebel Shams, het hoogste gebergte in Oman. En waar bergen zijn, kun je vaak prachtig hiken en dat is in Oman niet anders. De Oman Balcony Walk is een van die toffe hikes. Benieuwd waarom deze wandeling zo tof is en hoe je hem kan doen? Ik vertel je er alles over!

→ Meer lezen over mijn reis?
Check de mooiste bezienswaardigheden in Oman die ik heb bezocht.
→ Overnachtingstip: Canyon Rest House

The Balcony Walk in Jebel Shams

View over de Balcony Walk Jebel Shams

Hoe kom je in Jebel Shams in Oman

De top van de berg is relatief gemakkelijk te bereiken en het einde van de weg zal met name off-road zijn. Hier hoef je overigens geen 4×4 auto te hebben, dus dit is voor iedereen toegankelijk. Eenmaal bovenaan vind je een aantal verblijven waar je kan overnachten.

Waar verblijf je?

Wij hebben geslapen in het Canyon Rest House, dit is overigens een heel huis voor 10 personen, maar kost net zoveel per nacht als één van de omliggende resorts in de omgeving dus een absolute aanrader ook al ben je maar met een aantal personen.

The Balcony Walk in Jebel Shams

Jebel Shams is op de hoogste toppen zo’n 3000 meter hoog en wordt ook wel de Grand Canyon van Oman genoemd, en terecht! De beste manier om het gebergte te verkennen is door de Balcony Walk te lopen.

Het startpunt van je hike

Het startpunt van deze hike kan je op Google maps vinden onder: W6 – Balcony Walk Hike Al Khitaym. De hike is vrij gemakkelijk dus ook voor de niet ervaren hiker is dit goed te doen. Het is voornamelijk een smal pad waarbij je zo de diepte van het ravijn kan inkijken – daarom is het minder geschikt als je heel erg hoogtevrees hebt!

Hoe lang doe je over de Balcony Walk

De gehele route duurt zo’n 4 uur en je loopt dezelfde weg terug, maar dat maakt het zeker niet minder saai. Het is een absolute aanrader om de hike bij zonsopgang te starten. De eerste zonnestralen die tussen de bergen glinsteren, zorgen voor een indrukwekkend uitzicht wat het vroege opstaan meer dan waard maakt. Daarnaast ben je vrijwel de enige (los van enkele geiten) op het wandelpad, wat het ook heerlijk rustig maakt.

Jebel Shams kloof Balcony walk Jebel Shams hiken in Oman Geiten op de Balcony Walk Mooie kleuren door de zonsopkomst zonsopkomst Jebel Shams Zonsopkomst Jebel Shams zonsopkomst Jebel Shams

Op zoek naar de ‘hidden pool’ in Jebel Shams

Eenmaal tegen het einde van de route vind je de overblijfselen van een oud dorpje en kan je in een korte klim omhoog nog een hidden pool vinden, deze hebben wij helaas gemist, omdat we dachten dat we er al waren. Vandaar ook de naam ‘hidden’.

Is het een moeilijke wandeling?

Verder is het pad goed te volgen, omdat het pad gekenmerkt is met de bekende rood/geel/witte vlaggetjes die je door heel Oman kunt vinden. Dat maakt verdwalen vrijwel onmogelijk!

Wat neem je mee?

Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat en neem genoeg water en eten mee. Tijdens de gehele wandeling kan je niks kopen dus belangrijk dat je goed bepakt bent. Daarnaast kan het overdag goed heet worden en is er vrijwel geen schaduw. Verder kom je weinig locals tegen dus kan je best een top en een korte broek. Je komt wel wat toeristen tegen, maar als het goed is, is dat geen probleem.

Jebel Shams hidden pool Hidden Pool Jebel Shams hiken Oman Balcony Walk Oman Balcony Walk

Wat lijkt jou tof om in Oman te doen? Laat het hieronder weten en als je juist nog tips hebt voor Jebel Shams, zijn we daar ook zeker benieuwd naar!→ Bekijk hier alle artikelen over Oman