Oman vakantie

Naar Oman op vakantie? 7 x waarom je moet gaan!

Als je zegt dat je naar Oman op vakantie gaat, dan kun je allerlei verschillende reacties verwachten. De een heeft er meteen een beeld bij en juicht met je mee omdat je naar dit bijzondere land toe gaat. Terwijl de ander vooral vragen over deze bestemming begint te stellen, die zo basic kunnen zijn als ‘waar ligt Oman eigenlijk?’ of die juist gaan over wat voor highlights en cultuur je er vindt. Benieuwd waarom wij je aanraden om dit land in het mysterieuze Midden-Oosten te overwegen als volgende vakantiebestemming? We geven je 7 redenen!

7 x waarom je ooit op vakantie naar Oman moet gaan

Oman vakantie

Rondreis Oman woestijn

1. Een must tijdens je Oman vakantie: de woestijn!

In de woestijn van Oman kun je in onwijs mooie tentenkampen slapen terwijl je in de verte een groepje kamelen zien. Echte tenten zijn het overigens al lang niet allemaal meer, want er zijn ook veel kleine huisjes gebouwd waarin je perfect kunt overnachten. Tijdens je dagen in de zandwoestijn maak je verschillende tochten met een 4WD. Daarbij scheur je over meters hoge zandduinen en zie je de mooiste zonsondergangen. Is de maan niet al te fel en laten de wolken het afweten? Dan kun je ‘s avonds ook nog eens genieten van een machtig mooie sterrenhemel en daarna uitgebreid chillen bij een kampvuurtje terwijl je op de achtergrond live muziek hoort. De woestijn moet je gewoon gezien hebben tijdens je vakantie in Oman. Zo magisch, zo bijzonder. Het fijne aan de woestijn in Oman is bovendien dat je er vanuit Muscat ook zo naartoe rijdt. Hierdoor kun je al gauw een gevarieerde reis in Oman maken, waarbij je indrukwekkende natuur combineert met bijzondere cultuur. Wij vonden de trip naar de woestijn echt een van de meest memorabele momenten van onze reis, dus beloof alsjeblieft dat je dit niet overslaat als je ook besluit te gaan!

2. Heerlijk eten

Er zijn een paar dingen die je overal in Oman tegen zult komen als het om eten gaat en dat zijn: Dadels (heel veel dadels!), Khawa (Arabische koffie waar je maar een klein shotje van drinkt) en zoetige, plakkerige Halwa. Halwa is een typische lekkernij in Oman en is onder andere gemaakt van saffraan, suiker, amandelen en rozenwater. Vooral dat laatste ingrediënt geeft het een typisch smaak, dus afhankelijk daarvan wordt waarschijnlijk bepaald of je er gek op bent of dat je het liever laat staan. Overigens zijn niet alleen de lokale lekkernijen een reden om naar Oman te gaan, je kunt daarnaast ook genoeg andere lekkere dingen eten. In hotels als The Chedi zal dit wat meer luxe zijn, maar in kleinere of goedkopere hotels is er vaak ook een uitgebreid en heerlijk buffet te vinden.

3. De bijzondere valleien in Oman

In Oman vind je veel Wadi’s, dit zijn bijzondere valleien waar veel water en begroeiing te vinden is. De ene keer is het water intens blauw, terwijl bij andere Wadi’s het water prachtig smaragd groen van kleur is. Het landschap wordt verder gedomineerd door terracotta rode rotsen en op genoeg plekken kun je in zo’n vallei een meters hoge palmboom of bananenplant spotten. Voordat wij naar Oman gingen, hadden we niet verwacht dat we zulke bijzondere oases van rust zouden vinden. Denk je aan het Midden-Oosten dan denk je eigenlijk vooral als eerst aan de mysterieuze cultuur en zanderige woestijn. Maar een landschap zoals je in de Wadi’s vindt, zijn niet meteen top of mind en daarom misschien wel extra bijzonder om toch te zien. Twee van de mooiste Wadi’s die wij tijdens onze Oman vakantie hebben gezien zijn Wadi Shab en Wadi Bani Khalid. Neem trouwens je zwemkleding mee als je hier naartoe gaat, want in de zinderende hitte kan het heerlijk zijn om hier een duik te nemen!

4. Het is er super veilig

Wij schreven al eerder over de veiligheid in Oman en daarin kon je al teruglezen dat Oman een zeer veilig land is. Er is geen dreiging voor terrorisme, als toerist kun je er zeer veilig rondreizen en qua kleding hoef je ook zeker niet altijd bedekt te zijn. Dat bedekt zijn is eigenlijk alleen bij religieuze gebouwen, zoals de Sultan Qaboos Moskee, nodig. Daar moet je een hoofddoek dragen als vrouw en moet iedereen zijn enkels en polsen bedekken. Kom je op andere plekken in Oman? Dan zul je al gauw merken dat je je ook in gewone zomer outfits kunt vertonen. Als je een keer naar het Midden-Oosten wilt afreizen dan is dit een van de veiligste en fijnste opties om naartoe te gaan.

Muscat Oman tips

Oman vakantie nizwa

5. Prachtige bouwwerken op plekken zoals Muscat en Nizwa

Wist je dat je in Muscat en Nizwa super mooie gebouwen vindt? Prachtige religieuze bouwwerken maar ook indrukwekkende forten. We schreven al eerder over de to do’s in Muscat en daarin kun je onder andere terugzien hoe mooi de Sultan Qaboos Moskee is en hoe kleurrijk het Al Alam Palace is. Ook het Royal Opera House is een foto waard en als je dan toch bezig bent, moet je natuurlijk ook naar de souq in Muscat. Ben je in Nizwa? Dan moet je naar het gelijknamige fort! Al zijn de straatjes daaromheen ook super fotogeniek.

6. Magische hotels zoals The Chedi

In Oman vind je heerlijke hotels die over de top luxe zijn, maar er zijn ook traditionele B&B’s waar je je helemaal een Omani voelt. Onze ultieme favoriet isThe Chedi. Een machtig mooi hotel dichtbij Muscat waar je het ultieme Arabische sprookje beleeft en je kunt slapen in prachtige beachvilla’s maar waar je ook iets betaalbaardere hotelkamers vindt. Yep, als je ooit op een machtig mooie betoverende plek wilt slapen, moet je echt een nachtje (of twee) in The Chedi boeken. Een ander mooi hotel waar je knusse hutjes kunt boeken is bij Muscat Hills.

7. Omdat je hier een ultieme 1001-nacht ervaring kunt beleven

De meest alomvattende reden om naar Oman te gaan, is omdat je hier simpelweg een ultiem 1001-nacht sprookje kunt beleven. De eindeloze gele woestijn, de mannen die allemaal in traditionele witte kleding gehuld gaan, de betoverende Sultan Qaboos Moskee, de overdosis kamelen die je hier gaat zien en de wonderbaarlijke Wadi’s. Ja, als je Aladdin tof vond om te kijken, ga je ook zeker verliefd worden op Oman. Het is zo anders dan Europa, zo anders dan reizen in Zuid-Oost Azië of Noord-Amerika. Dit landschap en deze cultuur wil je gewoon een keer ervaren.

→ Bekijk hier al onze Oman artikelen