Of je nu blond-, bruin- of roodharig bent, als westerling wordt je in Yangon, net als in de rest van Myanmar, door mannen met door betelnuts rode gekleurde tanden en vrouwen met versierde gezichten toegelachen. Wat verder direct bij aankomst in Yangon opvalt, is dat bijna alle mannen in traditionele rokken genaamd Longly lopen en dat veel vrouwen en kinderen gele verfstreken genaamd Thanaka op hun gezicht dragen. Thanaka is een geel papje dat wordt gemaakt van water en boomschors en wordt vanuit schoonheidsoogpunt gedragen of gebruikt tegen zonnebrand. Betelnuts, het rode spul wat voornamelijk mannen gebruiken, wordt met allerlei ingrediënten in een blad gerold en is op iedere straathoek in aparte stalletjes te koop. Bij het kauwen komt veel vuurrood speeksel vrij en dit wordt continue uitgespuugd. De straten in Yangon liggen er dan ook vol mee. Niet alleen de mensen en hun gebruiken zijn kenmerken voor Yangon. Ook de Shwedagon tempel is een kenmerkend beeld van deze stad. Lees hieronder meer over Yangon en reis mee naar deze bijzondere plek in het zuiden van Myanmar.

Wat te doen in Yangon?

1. Tempels bezoeken: Shwedagon Pagoda

Yangon, ook wel Rangoon genoemd, biedt een verscheidenheid aan bezienswaardigheden waaronder koloniale architectuur, musea en pagodas en tempels. De Shwedago pagode is een stoepa (stupa) en deze pagode is de mooiste en grootste pagoda van Myanmar. Deze 98 meter hoge pagoda is helemaal bedekt met bladgoud, is een van de heiligste plekken van Myanmar en dus een bedevaartsplaats waar ook monniken worden ingewijd. Iedere Birmees moet hier minimaal eenmaal in zijn leven geweest zijn. De pagoda is zowel overdag als s’avonds prachtig om te zien. Verder staat in het centrum van de stad de circa 2000 jaar oude, meerdere malen gerestaureerde en herbouwde Sula pagode. Ook deze pagoda is absoluut de moeite waard om te bekijken.

2. Yangon rivier

Door de stad Yangon loopt de brede Yangoon rivier. Met een veerpont vaar je naar het aan de overkant gelegen Dala. Voor, tijdens en na de oversteek wordt je belaagd door fietstaxichauffeurs. Bespreek vooraf het aantal kyats en laat je langs tempels, pagoda en markt fietsen. Nadat je terug bent gevaren is een bezoek aan het koloniale Strand hotel, gelegen aan de Strand road, bijna een must. Het kost wat maar dan kun je ook genieten van het prachtige gebouw, interieur en overheerlijke gerechten. In heel Yangoon zijn koloniale bouwstijlen terug te vinden wat de stad een extra bijzondere uitstraling geeft.

3. Markt in Yangon

In het centrum van de stad is een enorme overdekte markt met 2000 kramen de Bogyoke Aung San Market ookwel de Scott market genoemd. De markt is dagelijks geopend behalve op feest-, religieuze- en maanloze dagen. Op de markt wordt een diversiteit aan artikelen verkocht waaronder handgemaakte kleding, stof, schoenen, souveniers, goud en zilveren sieraden, parels en semi edelstenen als jade gemaakt en verkocht. Myanmar is beroemd om het jade. Afdingen is een must! Tot tenminste 30% van de oorspronkelijke vraagprijs. In “My Cafe” drink je de beste koffie van Myanmar. Op de mainroad worden dagelijks in stalletjes en kraampjes tegenover de vele kleine winkeltjes naast betelnuts ook groenten, fruit, vlees, vis, bloemen en op kleine terrasjes Birmeese hapjes en drankjes verkocht.
Op maanloze dagen is alles dicht.

Reizen naar Yangon

Yangon is de grootste stad van Myanmar, maar niet de hoofdstad van voormalig Birma. Veel reizigers beginnen hun reis in Myanmar. Om in Yangon te komen boek je vanuit een ander Aziatisch land, zoals bijvoorbeeld Thailand, een vlucht met Air Asia. Een directe vlucht vanuit Nederland is namelijk nog niet mogelijk. Wij boekte daarom eerst een vlucht naar Bangkok om vervolgens voor een bedrag van ongeveer 50,- euro van Bangkok naar Yangon te vliegen. Wanneer Yangon het beginpunt van je rondreis door Myanmar is, is het overigens handig om direct bij aankomst op het vliegveld tegen een goede koers geld te wisselen. Je kunt er vanuit gaan dat in Yangon, net als in de rest van Myanmar, ATM’s niet altijd werken. Het kan wel eens gebeuren dat je een paar dagen moet wachten voordat een ATM gevuld wordt.

Om vanaf het vliegveld de stad in te komen zijn er taxi’s en pickup trucs die je voor een aantal Kyats naar je hotel brengen. Sinds enkele jaren rijdt het verkeer rechts in Myanmar, maar het overgrote deel van de voertuigen heeft het stuur nog niet aan de linkerkant dus wanneer je met de taxi gaat moet je goed opletten bij het in- en uitstappen. In Yangon rijden overigens geen scooters en motoren, dus wat dat betreft is de stad weer rustiger. Dit besluit is genomen omdat een generaal ooit is aangereden door een scooter en hij heeft vervolgens scooters en motoren in Yangon verboden.

Uiteraard kun je ook vanuit een andere plek in Myanmar naar Yangon reizen. Zo zijn er nachtbussen tussen Yangon en plekken als Inle Meer, Bagan en Mandalay te vinden. Deze nachtbussen kun je voor een aantal euro al gebruiken.

Slapen in Yangon

Bij het Hninn Inn budget hotel dat wij vooraf hadden geboekt werden wij bijzonder vriendelijk en gastvrij ontvangen. Dit hotel heeft schone kamers en een gunstig ligging. In de straat van het hotel is een Birmees restaurant waar wij op aanraden van het hotel heerlijk voor enkele kyats hebben gegeten, Jonge jongens zorgen voor de bediening. De tip hebben we direct aan hen gegeven en niet bij het afrekenen aan de restaurant eigenaresse. De Yangonezen zijn erg vriendelijk en behulpzaam en zeker niet opdringerig.

Yangon in het kort

Yangoon is een grote stad met circa 4 miljoen inwoners. Het is geen schone stad, zo zul je merken dat alleen de tempels en pagoda’s er eigenlijk schoon zijn. Verder zijn de wegen soms goed en soms minder goed. Zo kan een asfalt weg ineens overgaan in een zandweg en visa versa. Verder kent Yangon heel wat armoede, dit is dan ook iets om op voorbereid te zijn als je naar deze stad gaat. Kleed je daarom ook gepast en wellicht wat soberder, let ook op sieraden of andere waardevolle spullen alhoewel wij zelf geen last van dieven of iets dergelijks hebben gehad. Verder kan het in Yangon in de periode juni t/m augustus enorm veel en lang regenen. Het regenseizoen is hier namelijk écht regenseizoen en als er zo’n stortbui uit de lucht komt valt er weinig te doen.

Verder reizen vanaf Yangon naar Bago of Golden Rock

Met trein of nachtbus verlaat je Yangon richting het noordoosten naar Kyaikto. Dit ligt in de Myanmarese staat Mon. Deze staat vind je op circa 210 kilometer van Yangon. Hier ga je heen om de Golden Rock te bezichtigen. Liever een andere dagtrip maken? Ga dan naar Bago!

Bago ligt op ca. 80 kilometer van Yangoon en biedt diverse bezienswaardigheden w.o. het heiligste boeddhabeeld Schwethalyaung van Myanmar. Deze liggende Boeddha is 55 meter lang, 16 meter hoog en is gebouwd in 994 na Chr., en ligt in een overdekte hal. Buiten ligt een nieuwe boeddha en beide beelden zijn prachtig. Maha Kalyani Sima is de inwijdingshal voor monniken, hier leven ca. 1500 monniken, bezoekers kunnen het lunchen van de monniken bekijken. In het ‘’ Snake Monastery’’ ligt een Birmese python van 6 meter lang en 40 cm breed die de reïncarnatie van de oppermonnik Hsipaw moet voorstellen. Bij iedere donatie zegt een monnik een gebed op.

één antwoord

  1. Anja &Ad

    Oktober 2016 in Yangon aangekomen. Pinnen met ing pinpas was gemakkelijk op het vliegveld. Ons hotel City Star is geen backpack hotel maar wel heel fijn nadat we de cultuurshock aan het verwerken waren. Na Thailand. Via een reisburootje hier kunnen we voor 22 dollar in een slaapbus naar het Inlemeer. Duurt ong 10 uur. Gaan we overmorgen doen. Leuke site Hennie…waardevolle tips! Groetjes Anja & Ad

    Beantwoorden

Geef een reactie, deel jouw reistips!