Yangon: Dit wil je doen op de eerste stop van je Myanmar-avontuur

Of je nu blond-, bruin- of roodharig bent, als westerling word je in Yangon, net als in de rest van Myanmar, door mannen met door betelnuts rode gekleurde tanden en vrouwen met versierde gezichten toegelachen. Wat verder direct bij aankomst in Yangon opvalt, is dat bijna alle mannen in traditionele rokken genaamd Longly lopen en dat veel vrouwen en kinderen gele verfstreken genaamd Thanaka op hun gezicht dragen. Thanaka is een geel papje dat wordt gemaakt van water en boomschors en wordt vanuit schoonheidsoogpunt gedragen of gebruikt tegen zonnebrand. Betelnuts, het rode spul wat voornamelijk mannen gebruiken, wordt met allerlei ingrediënten in een blad gerold en is op iedere straathoek in aparte stalletjes te koop. Bij het kauwen komt veel vuurrood speeksel vrij en dit wordt continue waar je ook kijkt uitgespuugd. De straten in Yangon liggen er dan ook vol mee. Niet alleen de mensen en hun gebruiken zijn kenmerken voor Yangon. Ook de Shwedagon tempel is een kenmerkend beeld van deze stad. Lees hieronder meer over Yangon en reis mee naar deze bijzondere plek in het zuiden van Myanmar! Voor velen het begin of juist het eindpunt van hun reis.

Shwedagon pagoda yangon Tempel Yangon shwedagon

Yangpn Shwedagan tempel

Wat te doen in Yangon? 6 ultieme must do’s!

Yangon is een grote stad met circa 4 miljoen inwoners. Het is geen schone stad, al wordt er zeker een uitzondering gemaakt voor tempels en pagoda’s waar alles juist enorm blinkt. Benieuwd welke plekken en to do’s je zeker niet mag missen als je hier bent? We hebben onze 6 favorieten hieronder voor je opgeschreven:

1. Bezoek tempels zoals de Shwedagon Pagoda

Yangon, ook wel Rangoon genoemd, biedt een verscheidenheid aan bezienswaardigheden waaronder koloniale architectuur, musea, pagodas en tempels. De Shwedago Pagoda is een stoepa (stupa) en deze pagode is volgens velen de mooiste en grootste pagoda van Myanmar. Deze 98 meter hoge pagoda is compleet bedekt met bladgoud, is een van de heiligste plekken van Myanmar en dus een bedevaartsplaats waar ook monniken worden ingewijd. Iedere Birmees moet hier minimaal eenmaal in zijn leven geweest zijn. De pagoda is zowel overdag als ‘s avonds prachtig om te zien.

2. Meer tempels zien in Yangon?

Krijg je geen genoeg van de tempels? Naast de Shwedagon Pagona staat in het centrum van de stad ook de circa 2000 jaar oude, meerdere malen gerestaureerde en herbouwde, Sule Pagoda. Ook deze pagoda is absoluut de moeite waard om te bekijken! Verder is de Botataung Paya erg mooi, die ook giga goud is gekleurd en dichtbij de Yangon rivier ligt.

3. Vaar over de Yangon rivier met de Dalah Ferry

Door de stad Yangon loopt de brede Yangon River. Een boottochtje hierover is hier zeker aan te raden. Met een veerpont kun je namelijk naar het aan de overkant gelegen Dalah varen. Bereid je wel voor op dat boottochtje, want zowel voor, tijdens als na de oversteek word je belaagd door fietstaxichauffeurs. Stap niet zomaar in, maar bespreek vooraf het aantal kyats die je wilt betalen voor de rit zodra je weer aan wal komt. En laat je vervolgens langs tempels, pagoda’s en markten fietsen. Wil je niet per se iets in Dalah zien? Dan is simpelweg genieten van het boottochtje ook al leuk! Daar betaal je trouwens zo’n 4000 kyat voor als toerist.

4. Stop na je boottocht even bij het Strand Hotel

Nadat je terug bent gevaren is een bezoek aan het koloniale Strand Hotel, gelegen aan de Strand road, bijna een must. Het kost wat maar dan kun je ook genieten van het prachtige gebouw, interieur en overheerlijke gerechten. In heel Yangon zijn koloniale bouwstijlen terug te vinden wat de stad een extra bijzondere uitstraling geeft.

5. Struin over de markt in Yangon

In het centrum van de stad is een enorme overdekte markt met 2000 kramen te vinden. De Bogyoke Aung San Market, ook wel de Scott Market genoemd. De markt is dagelijks geopend, behalve op feest-, religieuze- en maanloze dagen (yep hou de nacht dus goed in de gaten!). Op de markt wordt een diversiteit aan artikelen verkocht waaronder handgemaakte kleding, stof, schoenen, souvenirs, gouden en zilveren sieraden, parels en semi edelstenen zoals jade. Misschien leuk om te weten: Myanmar is beroemd om haar jade! Als je dus typisch iets van hier mee wilt nemen, is dit een perfecte keuze. Oh en over betalen gesproken: Afdingen is hier een must! Tot tenminste 30% van de oorspronkelijke vraagprijs.

6. Drink een koffietje bij My Cafe of eet een hapje op de markt

Zin in een pauze na al dat shoppen en geslenter? In “My Cafe” drink je de beste koffie van Myanmar! Verder worden op de Main Road dagelijks in stalletjes en kraampjes, tegenover de vele kleine winkeltjes, allerlei producten verkocht. Denk aan betelnuts voor de locals, maar ook aan groenten, fruit, vlees, vis en bloemen. Ook hier kun je een break nemen, want er zijn ook kleine terrasjes waar je Birmese hapjes en drankjes kunt kopen. Ook hierbij geldt: Op maanloze dagen is alles dicht!

Zo zie je gemakkelijk alle highlights in de stad

Je kunt natuurlijk zelf je tripje naar Yangon regelen, maar er zijn ook reisorganisaties die bouwstenen aanbieden en je dan helpen tijdens je reis. Riksjatravel is zo’n reisorganisatie en zij kunnen alles voor je regelen in Yangon. Denk aan je hotel, maar ook aan leuke excursies zoals een Shwedagon tour met gids waarbij je ook traditioneel Birmees gaat eten. Lees hier meer over deze Yangon bouwsteen

Yangon uitzicht Yangon markt Yangon

Reizen naar Yangon, zo plan je je trip

Yangon is de grootste stad van Myanmar, maar niet de hoofdstad van voormalig Birma. Veel reizigers beginnen hier hun reis in Myanmar omdat op Yangon (en op Mandalay) de meeste internationale vluchten vliegen.

Zo kom je er

Om in Yangon te komen boek je vanuit een ander Aziatisch land, zoals bijvoorbeeld Thailand, een vlucht met Air Asia. Een directe vlucht vanuit Nederland is namelijk nog niet mogelijk. Wij boekte daarom eerst een vlucht naar Bangkok om vervolgens voor een bedrag van ongeveer 50,- euro van Bangkok naar Yangon te vliegen.

Betalen in Myanmar

Wanneer Yangon het beginpunt van je rondreis door Myanmar is, is het overigens handig om direct bij aankomst op het vliegveld tegen een goede koers geld te wisselen. Je kunt er vanuit gaan dat in Yangon, net als in de rest van Myanmar, ATM’s niet altijd werken. Het kan wel eens gebeuren dat je een paar dagen moet wachten voordat een ATM gevuld wordt, dus neem voldoende cash mee tijdens je reis.

Zo reis je vanaf het vliegveld naar de stad

Om vanaf het vliegveld de stad in te komen zijn er taxi’s en pickup-trucks die je voor een aantal Kyats naar je hotel kunnen brengen. Sinds enkele jaren rijdt het verkeer rechts in Myanmar, maar het overgrote deel van de voertuigen heeft het stuur nog niet aan de linkerkant zitten, dus wanneer je met de taxi gaat moet je goed opletten bij het in- en uitstappen. In Yangon rijden overigens geen scooters en motoren, dus wat dat betreft is de stad weer rustiger. Waarom die er niet rijden zoals bijvoorbeeld in Bangkok of Kuala Lumpur wel het geval is? Dit besluit is genomen omdat een generaal ooit is aangereden door een scooter en hij heeft vervolgens scooters en motoren in Yangon verboden.

Slapen in Yangon

Bij het Hninn Inn Budget Hotel, dat wij vooraf hadden geboekt hadden, werden wij bijzonder vriendelijk en gastvrij ontvangen. Hier hebben wij dus in Yangon geslapen. Dit hotel heeft schone kamers en een gunstig ligging. In de straat van het hotel is een Birmees restaurant waar wij op aanraden van het hotel heerlijk voor enkele kyats hebben gegeten. Jonge jongens zorgden er voor de bediening en we hebben de fooi echt aan hun gegeven en niet aan de restaurant eigenaresse. Oh en wil je liever ergens anders slapen dan in Hninn Inn Budget Hotel? Kijk dan een beetje naar de hotels in Downtown Yangon, daar zitten namelijk de leukste accommodaties.

Vanaf een andere plek in Myanmar naar Yangon

Uiteraard kun je ook vanuit een andere plek in Myanmar naar Yangon reizen. Zo zijn er nachtbussen tussen Yangon en plekken als Inle Meer, Bagan en Mandalay te vinden. Deze nachtbussen kun je voor een aantal euro al gebruiken en vaak ter plekke boeken.

Reizen, armoede en veiligheid

Qua veiligheid op de weg: De wegen zijn soms goed en soms minder goed tijdens het reizen. Zo kan een asfalt weg ineens uit het niets overgaan in een zandweg en visa versa. Hou daar dus een beetje rekening mee, yep ook in nachtbussen, want die kunnen hierdoor enorm hobbelig zijn en sneller voor wagenziekte zorgen. Verder kent Yangon heel wat armoede, dit is dan ook iets om op voorbereid te zijn als je naar deze stad gaat. Kleed je daarom ook gepast en wellicht wat soberder, maar let ook op sieraden of andere waardevolle spullen, alhoewel wij zelf geen last van dieven of iets dergelijks hebben gehad.

Beste reistijd

Het kan in Yangon in de periode juni tot en met augustus enorm veel en lang regenen. Het regenseizoen is hier namelijk écht regenseizoen en als er zo’n stortbui uit de lucht komt valt er weinig te doen. Hou hier dus rekening mee tijdens je planning. Het noorden van Myanmar is vaak wat droger dan dit stukje.

Alles zelf regelen of liever hulp?

Je kunt natuurlijk je hele Myanmar trip zelf uitstippelen, maar er zijn ook steeds meer reisorganisaties die toffe individuele trips kunnen regelen. Check bijvoorbeeld deze Myanmar trip van Riksjatravel, zij regelen dan in Yangon je hotel en excursies voor je voor één prijs. Super handig! Ook ANWB heeft hele betaalbare en complete rondreizen door Myanmar waarbij je ook Yangon aandoet.

Verder reizen vanaf Yangon naar Bago of Golden Rock

Genoeg van Yangon gezien? Je kan vanuit Yangon verschillende kanten op, zoals bijvoorbeeld naar Bago of Golden Rock. Met de trein of nachtbus verlaat je dan Yangon richting het noordoosten, naar Kyaikto. Dit ligt in de Myanmarese staat Mon. Deze staat vind je op circa 210 kilometer van Yangon. Hier ga je heen als je de Golden Rock wilt bezichtigen. Liever een andere dagtrip maken? Ga dan naar Bago!

Ontdek Bago, als dagtrip of tijdens je volgende stop op je reisroute

Bago ligt op circa 80 kilometer van Yangon en biedt diverse bezienswaardigheden waaronder het heiligste boeddhabeeld van Myanmar: Schwethalyaung. Deze liggende Boeddha is 55 meter lang, 16 meter hoog en is gebouwd in 994 na Christus. De heilige Boeddha ligt in een overdekte hal, maar buiten kun je een nieuwere boeddha zien en eerlijk is eerlijk: Eigenlijk zijn beide beelden prachtig. Maha Kalyani Sima vind je hier ook, dit is de inwijdingshal voor monniken en er leven er hier zo’n 1500. Bezoekers kunnen het lunchen van de monniken bekijken, mocht je dit willen. Tot slot: het Snake Monastery. Hier ligt een Birmese python van 6 meter lang en 40 cm breed, die de reïncarnatie van de oppermonnik Hsipaw moet voorstellen. Bij iedere donatie zegt een monnik een gebed op.

→ Bekijk hier al onze Myanmar artikelen