Hpa-an myanmar kawgun

Waarom je Hpa-An niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Myanmar

Hpa An (spreek uit Paa-An) ligt bij veel backpackers niet op de route als ze naar Myanmar gaan. Het ligt in het zuiden waardoor de afreis vaak te lang is om van de route af te wijken. En ik geef toe dat je er een tijdje voor moet hobbelen – letterlijk, maar deze parel is meer dan de moeite waard om te bezoeken! Waarom precies geef ik aan in dit blog.

1. Weg van de “gebaande” paden, in Hpa-An vind je nog meer rust

Het allereerste wat me aan Hpa-An opviel was de hoeveelheid rust die er heerste. Ik kwam van het minstens net zo indrukwekkende Bagan en had er een nachtbus opzitten toen ik uitstapte op Hpa-An bus station. Ondanks dat Bagan ook niet barstte van de mensen zoals Mandalay of Yangon, was het in Hpa-An net alsof een scene in het oude Wilde Westen zich afspeelde. Je weet wel, zo één waarbij er een stofwolkje voorbij waait in een verlaten dorpje. De mensen praatten echt amper Engels en de weg vinden naar het motel was nog best een opgave. Nu scheelt het dat het “centrum” van Hpa-An niet zo groot is. In mijn motel kwam ik erachter dat er ontzettend veel te zien is in Hpa-An, en dat je er vooral ook gewoon moet genieten van de rust. Geen massa’s toeristen en geen verkooppraatjes.

Hpa-An

hpa-an myanmar uitzicht hpa-an myanmar

2. Schitterende natuur

Eén van de eerste dingen die je kunt doen om van een prachtig uitzicht op een hoge rots te genieten, is de rivier Salween oversteken met een van de veerpontjes; kleine kanootjes met een motor. Je zit tussen de lokale mensen die heen en weer pendelen tussen Hpa-An en Pabu. Af en toe moet je misschien wat water uit je bootje scheppen, maar je eindbestemming die aan de overkant ver boven je uittorent – haal je volgens mij altijd. Laat je begroeten door de koeien, de vriendelijke mensen en de rust. De weg naar de grote rots vind je zeker. Het pad naar boven was, toen ik er was, vrij dicht begroeid (regenseizoen) maar prima begaanbaar. Maar dit is nog lang niet alles qua natuur. Struin de omgeving af, huur een motor of stap in een tuktuk, en omring je met de landbouw in dit deel van Myanmar. Het is werkelijk waar prachtig.

Natuur

Hpa-an myanmar kawgun

koe hpa-an

3. Rijkdom aan cultuur in grotten

Cultuur en natuur gaan in Hpa-An hand in hand. Bijna alle natuur in Hpa-An is verbonden met een vorm van cultuur, in veel gevallen een tempel. Dus als je dacht na puntje 2 “neh, als dit de enige natuur is, laat maar” wacht dan nog even en lees verder waar je naartoe moet.

Sadan Cave in Hpa-An

Eén van de mooiste verrassingen was het bezoek aan de Sadan Cave. Heel belangrijk, als je deze tempel ingaat, neem dan wel je schoenen mee zodat je niet met blote voeten over meters losse steentjes moet lopen. De naam zegt het al, deze tempel is, net als vele anderen, gebouwd in een grot. Maar het verschil met deze is dat je door de grot heen mag lopen. Je komt uit aan de andere kant waar een prachtige boottocht door omhoog rijzende rotsen op je wacht.

Sandan Cave

Hpa An sadan cave myanmar

1000 buddha’s van Hpa-An

Onderaan de voet van de grote Mount Zwegabin vind je de 1000 buddha standbeelden in Lumani Park. Als je er over nadenkt hoeveel werk het bouwen en onderhouden van deze beelden in beslag heeft genomen, gaat het je haast duizelen. Neem je camera mee want je wilt het beeld met al deze buddha’s tegen een bergachtig landschap vast en zeker vastleggen. Er bestaat ook de mogelijkheid om Mt. Zwegabin te beklimmen en te overnachten bij monniken, al kan dat niet het hele jaar door.

1000 Buddha’s

10000 buddha's hpa-an myanmar

Kyauk Ka Lat Pagoda

Wat je ook niet moet missen is Kyauk Ka Lat Pagoda. Deze pagoda is op een wel heel bijzondere plek gebouwd. Als je de omhoog staande steen ziet, verwacht je haast niet dat je erop kunt lopen. Wederom is de omgeving ook de moeite waard. Stralend blauwe wateren en prachtige berglandschappen.

Kyauk Ka Lat

Hpa-an kyauk ka lat myanmar

Kawgun Cave

Hoewel de Kawgun Cave naar mijn mening niet helemaal in een grot ligt, is dit één van de mooiste tempels in de Hpa-Anse natuur. Het is bijzonder hoe goed alle met klei gemaakte decoratie is behouden. De precisie die de Birmezen hebben gebruikt met het aanbrengen is bijna ondenkbaar. Eigenlijk kan ik dit niet omschrijven, je zult het zelf moeten ervaren. Een extra groot pluspunt aan deze plek is dat je met een lange trap, langs heel veel apen, naar een pagoda kan klimmen op de top van de rots. Hier vind je een ware 360 graden experience die je móet hebben gezien.

Kawgun Cave

kawgun hpa an

4. De meeste vleermuizen die je ooit in je leven zult zien

Wanneer de zon bijna ondergaat, kun je je begeven naar de Bat Cave. Misschien heb je net zoals ik bij dit woord associaties naar Batman. En die zijn terecht. Wat ik daar heb gezien deed me erg denken aan de scene uit een van de gelijknamige films waarin Bruce Wayne zijn angst overwint door tussen honderden vliegende vleermuizen te gaan staan. Bij de Bat Cave hoef je niets anders te doen dan te wachten tot de vleermuizen in die grot vinden dat het schemerig genoeg is om hun tocht aan te gaan richting de zee. Wanneer het moment daar is, ontstaat er een uur-lange stroom aan uitvliegende vleermuizen. Bizar! Neem voor de zekerheid wel een zaklamp mee. Niet om op deze beestjes te schijnen maar om je pad te verlichten als je terugloopt naar de parkeerplaats.

Je dagen in Hpa-An plannen?

Al deze bezienswaardigheden kun je in één dag bekijken. Boek een tuktuk toer met een aantal mede reizigers of huur zelf een motor. Beide zijn goede opties om jezelf tegoed te doen aan deze – vaak overgeslagen – schatten die Myanmar rijk is.

→ Bekijk hier al onze Myanmar artikelen