Mandalay Myanmar

Mandalay: Deze tempels én de U-Bein Bridge wil je zien

Wellicht kende je Mandalay van het welbekende liedje “Road to Mandalay”, misschien ken je het slechts als één van de grootste steden van Myanmar of ken je Mandalay nog helemaal niet? In elk geval is het hoog tijd om meer over deze bijzondere reisbestemming te lezen, want Mandalay is een plek in Azië waar je geweest wilt zijn.

Op ontdekkingsreis naar betoverend Mandalay

Je vindt Mandalay in het noorden van Myanmar. Mandalay is een grote drukke stad die gekenmerkt wordt door het koninklijk paleis dat middenin het centrum ligt, maar ook door de Mandalay Hill en de vele tempels die je in en rondom de stad vindt. Ook de U-Bein Bridge is een herkenbaar punt van Mandalay en eigenlijk maakt alleen deze brug Mandalay al tot een highlight die je niet gemist wilt hebben tijdens een rondreis door Myanmar. Kies Mandalay uit als start voor je rondreis door Myanmar (je kunt namelijk vanuit Bangkok goedkoop vliegen met NokAir of AirAsia naar Mandalay) of kies Mandalay juist uit als eindbestemming en begin in het zuidelijker gelegen Yangon. Benieuwd geworden naar deze op één na grootste stad van Myanmar? Hieronder hebben we allerlei tips en highlights voor je uitgelicht.

5 x Bezienswaardigheden die je wilt zien in Mandalay

Ondanks dat Mandalay geen Bagan of Inle Lake is, telt deze stad toch heel wat mooie bezienswaardigheden. Plan in ieder geval één zonsondergang in voor de U-Bein Bridge, maar laat je ook meenemen langs allerlei tempels waar monniken graag hun Engels met je oefenen en voor wie tijd heeft: beklim de Mandalay Hill of bezoek het koninklijk paleis in het centrum van de stad.

1. U-Bein Bridge

De U-Bein Bridge vind je bij Amarapura, een plek dichtbij Mandalay. De U-Bein Bridge is een voetgangersbrug gemaakt van teakhout van meer dan één kilometer lang. Niet alleen de brug is bijzonder om te zien, ook het boottochtje dat je voor een aantal Kyat rondom de brug kunt maken en de mensen die je op de U-Bein Bridge tegenkomt maken een bezoek aan deze plek bijzonder. Trek een half uur tot een uur uit voor zonsondergang om vanuit het centrum van Mandalay naar de U-Bein Bridge te komen. Zelf reden we rond kwart voor vijf weg en rond zes uur en half zeven zagen we de zon bij de U-Bein Bridge zaken. Een bijzonder gezicht door de warme gloed die op de brug en de gezichten van de monniken viel die lopend of relaxend op de brug te vinden waren.

Mandalay Myanmar

2. Mandalay Palace

Het Mandalay Palace vind je in het centrum van Mandalay en wordt omringd door een groen park, hoge muur en diepe gracht. Het Paleis zelf heeft rood gouden punt daken en vanaf een aantal hogere punten heb je een mooi uitzicht over het geheel. Het Paleis ligt middenin Mandalay en niet alleen een wandeling binnen de paleismuren is mooi, ook een wandeling rondom het paleis is een aanrader. De paleismuren met haar grootste toegangspoorten zijn dankzij de grachten en de Mandalay Hill op de achtergrond meer dan mooi om te zien. Voor het Mandalay Palace betaal je een toegangsprijs en dit ticket kun je vervolgens ook voor een aantal tempels gebruiken.

Mandalay Myanmar Shwe in Bin teakhouten tempel Mandalay

3. Ga naar deze 5 bijzondere tempels in Mandalay

Wanneer je in Mandalay bent kun je een dag vullen met het bezoeken van tempels. De ene tempel is nog groter, kleurijker, witter, drukker of mysterieuzer dan de ander. Wij begonnen onze tempeltour bij Shwe in Bin Kyaung. Dit is een teakhouten klooster waar allerlei monniken leven die graag een praatje met je maken om hun Engels te oefenen. Het klooster is geheel van hout gemaakt en vooral de deuren en daken zijn voorzien van bijzondere houtsnijwerken. We hoorden dat de tempel het leukst is om aan het eind van de dag te bezoeken, omdat het kooster dan wat levendiger is maar ook overdag troffen we er diverse monniken aan. Verliefd geworden op deze eerste teakhouten tempel? Ga dan ook naar Shwenandaw Kyaung. Voor deze tempel betaal je echter wel een kleine toegangsprijs dus houd daar rekening mee, verder vind je naast Shwenandaw Kyaung wel weer een andere tempel en deze heet Atumashi Kyaung dat er van de buitenkant uit ziet als een groot wit statig gebouw.

Onze tocht vervolgde zich vervolgens verder naar Kuthodaw een tempel die gekenmerkt wordt door allerlei fel witte stupa’s met als centrale punt één grote gouden stupa. In de kleinere witte stupa’s vind je onderdelen van het grootste boek ter wereld. Hierbij moet je niet denken aan een papieren boek, maar een verhaal dat is gekerft in grote witte stenen die middenin de witte stupa’s staan. Deze tempel telt honderden witte stupa’s en is een plek waar locals samenkomen en ook graag schuilen voor de drukkende hitte van Mandalay. Tot slot bezochten we Mahamuni Paya, de plek waar menig boeddhist naartoe trekt in Myanmar om een stukje bladgoud te plakken op de reusachtige boeddha die middenin het complex staat. Naast een reuzen boeddha vind je hier een gigantisch grote gong en vijver. Voor een dergelijke tempeltour plus bezoek aan de Mandalay Hill betaal je een taxi een prijs van tussen de 15.00 en 20.000 Kyat. Hierbij wordt bij elke tempel op je gewacht en als je geluk hebt laat je chauffeur je ook nog wat andere bijzondere plekjes zien waar je zelf nog niet op was gekomen.

4. Jade beelden, houtsnijwerk en bladgoud

Tijdens het bezoeken van Myanmar zul je merken dat er ook heel wat souvenirs worden verkocht. Van jade beeldjes tot bronze boeddha’s, kleine hebbedingetjes en producten waar bladgoud in is verwerkt. Tijdens onze dagen in Mandalay bezochten we een aantal plekken waar deze producten worden gemaakt. Zo reden we langs een kleine factory waar locals druk waren met de grootse houtsnijwerken, maar zagen we ook hoe stenen boeddha’s werden gemaakt en hoe van het kleinste stukje goud een groter stuk bladgoud werd geslagen. Het kan zijn dat je chauffeur hoopt dat je wat koopt (soms krijgen ze hier commissie voor), maar uiteraard ben je tot niks verplicht. Wij hebben echter wel gemerkt dat afdingen soms nodig is, want de prijzen kunnen omgerekend naar euro’s aardig hoog liggen.

Mandalay Myanmar

5. Mandalay Hill

Het is een stukje naar boven lopen en eigenlijk is het uitzicht ook niet helemaal de reden dat je omhoog gaat, maar de tocht die je over Mandalay Hill aflegt is het wel dubbel en dwars waard. Tijdens het lopen kom je namelijk verschillende boeddha beelden tegen en ook hier gaan locals graag met je op de foto of maken ze even een kort praatje met je. Bovenaan de top gekomen kijk je uit over Mandalay en vind je nog een uitbundig gekleurde tempel. Je bergschoenen kun je overigens thuis laten, want de Mandalay Hill beloop je met blote voeten. De trappen zijn redelijk schoon te noemen en de treden zijn vrijwel overal overdekt waardoor je in de schaduw loopt. Onderweg kun je een verkoelend drankje of mooie souvenir kopen en op sommige plekken zelfs je hand laten lezen. Vanaf de toegangspoort ben je ongeveer in een half uurtje aan de top, wij hadden overigens zelf geregeld dat we bovenaan werden opgehaald zodat we niet hetzelfde stuk weer terug hoefde te lopen en meer tijd hadden voor andere bezienswaardigheden.

Praktische tips voor Mandalay: Van een leuk hotel tot toffe restaurants

Hieronder vind je nog een aantal tips voor het vinden van hotels in Mandalay en goede restaurants.

Hotels in Mandalay

Je door de taxi chauffeur vanaf het vliegveld of busstation af laten zetten in “the city centre of Mandalay” is eigenlijk niet echt een aanrader als je naar Mandalay gaat. Beter is het om van te voren te weten waar je heen gaat, want het centrum van Mandalay wordt vooral gezien als één hele drukke verkeersstraat waar her en der wat winkels zijn en het voornamelijk erg druk is. Onze tip voor een hotel: The Emperor Hotel. Het is een net hotel, misschien iets hoger geprijsd dan andere hotels maar het heeft een prettige ligging en goed ontbijt. Qua prijzen voor hotels in Mandalay moet je overigens ook niet te budget denken, de laagste prijzen voor hotels beginnen namelijk rond de 20 of 25 euro. De meeste hotels hebben wel ontbijt en wifi, maar een pick-up bij het vliegveld hoef je bijvoorbeeld niet te verwachten. Ze kunnen daarentegen wel weer advies geven over wat leuk is om te doen in Mandalay en je helpen bij het boeken van bustickets naar je volgende bestemming in Myanmar en taxi naar het busstation.

Restaurants in Mandalay

Het kan lang zoeken zijn voor je een leuk restaurant in Mandalay vindt. Gezellige restaurants zoals we die in Europa kennen zijn sowieso ver te vinden, ook het nachtleven is niet bepaald bruisend in Mandalay (toen wij er waren gelden er zelfs een nachtklok  die om 21:00u inging) en sommige goede restaurantjes zijn ook nog eens verscholen in kleine zijstraatjes waar je geen idee van hebt als reiziger. Weten waar je heen gaat is dus eigenlijk wel handig als je een restaurant in Mandalay zoekt. Een aantal leuke en goede restaurantjes vind je in ieder geval bij 27th street tussen 75th en 74th street in. De plekken waar wij in deze buurt hebben gegeten zijn:

  • Marie Min Restaurant
    Marie Min staat bekend als hét vegetarische restaurant in Mandalay. Je kunt er lekkere curry’s eten, maar ook fried rice, noodles of salade. Verse sappen, zoals een banana of mango juice, kun je hier ook naar hartelust drinken. Marie Min vind je overigens in een klein zijstraatje van 27th street, maar het restaurant wordt met borden al redelijk goed aangegeven.
  • Rainforest Restaurant
    Zin in Thais? Dan moet je naar het Rainforest restaurant gaan dat direct tegenover het Marie Min Restaurant ligt. Ook hier kun je vegetarisch eten (dit staat met een groot bord op het balkon aangegeven), maar hun Thaise vleesgerechten zijn ook zeker lekker.
  • Too Too Restaurant
    Bij Too Too kies je uit vis, kip of garnalen en hier krijg je vervolgens rijst bij, bakjes met kruiden, hete sausjes, verse groenten en curry. Mocht je zin hebben, kun je een juice bestellen, maar normaal gesproken krijg je een flesje water bij het eten. Van locals kregen wij te horen dat dit een van de lekkerste restaurants is.

Zo kom je er

Je kunt vanuit Nederland het beste naar Bangkok vliegen in Thailand. Vanuit daar kun je vervolgens met een budget airline zoals Air Asia naar Mandalay vliegen. Eenmaal daar kan je rondreis door Myanmar beginnen! Het leukste is om in Mandalay te beginnen en dan in Yangon te eindigen (of andersom) en dan vanaf weer naar huis te vliegen. Check hier vliegtickets

Kom je vanuit een andere stad in Myanmar? Dan kun je met de (nacht)bus of trein naar Mandalay reizen. Eenmaal in Mandalay is het trouwens ook leuk om een fiets te huren in plaats van met een taxi op pad te gaan!

Beste reistijd om naar Mandalay te gaan

De beste reistijd voor Myanmar en Mandalay is van november tot en met april, dan is de temperatuur fijn en valt er weinig regen.

→ Bekijk hier al onze Myanmar artikelen