Inle Meer Myanmar

Inle Lake: Dit wil je er zeker weten doen rond het mooiste meer van Myanmar!

Samen met Bagan is het Inle Lake een van de meest populaire highlights in Myanmar. Het meer wordt omringd door een bergachtig landschap, terwijl op het Inle Lake zelf drijvende tuinen groeien en op hoge poten dorpjes zijn gebouwd middenin het water. In de floating gardens lijken oneindig veel tomaten en aubergines te groeien en wanneer je naar deze tuinen vaart kom je heel wat vissers tegen die zichzelf en hun bootje voortbewegen met een peddel die aan hun been lijkt vast te zitten. Lees hieronder meer over de bijzondere tocht die je kan maken vanaf Kalaw naar het Inle Lake, maar ook over het maken van een boottocht over het Inle Meer vanaf Nyaung Shwe en welke highlights er rondom Nyaung Shwe te ontdekken zijn als je er een fiets huurt!

Tips voor Inle Lake in Myanmar

Inle Lake Myanmar kindjes

Een bijzondere tocht, van Kalaw naar het Inle Lake en Nyaung Shwe

Een bijzondere manier om bij het Inle Lake te raken, is om vanaf Kalaw een meerdaagse wandeltocht door de natuur te maken. Tijdens het wandelen kom je langs traditionele dorpjes waar je samen met je gids en kok inkopen doet voor het avondeten. Vervolgens loop je door de wilde natuur naar een huis van een local om daar samen met je medereiziger de nacht door te brengen. De twee of drie-daagse wandeltocht eindig je uiteindelijk met een boottocht over het Inle Lake, waarna je uiteindelijk eindigt in het dorpje Nyaung Shwe waar je je wandelschoenen van de modder kan ontdoen en kan neerploffen op een zacht bed.

Ben je niet zo van het wandelen? Dan kun je uiteraard ook de bus of trein nemen vanuit Kalaw. Reken er alleen wel op dat de trein redelijk langzaam rijdt en dat je er met de bus wat sneller bent. Ook vanuit Mandalay, Bagan en Yangon kun je bussen nemen naar het Inle Meer. Deze duren echter vaak wel de hele nacht, dus houd daar rekening mee. Bij aankomst wordt je ’s avonds opgewacht door allerlei tuk tuk’s in Nyaung Shwe en die rijden je voor een aantal Kyat naar het gewenste hotel.

Rijstvelden Inle Lake Myanmar

Myanmar reizen Inle Meer

Slapen en eten doe je het best bij Nyaung Shwe, het dorpje dichtbij het Inle Lake

Nyaung Shwe is voor veel reizigers dé plek om te overnachten, hier vind je de meeste accommodaties en restaurants. Leuke plekken om te overnachten zijn het Aquarius Inn (dankzij de vermelding in Lonely Planet kan het wel druk of volgeboekt zijn, maar dat ze een mooie tuin hebben is zeker waar) en het Richmont Hotel dichtbij de tempel die middenin Nyaung Shwe staat. Hier slaap je met twee personen ongeveer voor 18 dollar per nacht. Voor wie wat luxer wilt slapen kan een hutje aan het meer boeken bij een resort. Lekker eten kun je in Nyaung Shwe ook op heel wat plekken. Onze favoriet qua ontbijt was het Red Star Café omdat ze hier de lekkerste banana pancakes verkopen en de moeder van de eigenaar je graag een gratis kopje verse thee komt aanbieden. Voor het avondeten was het Nepali Restaurant onze lievelingsplek met hun lekkere Nepalese eten. Naast restaurants en accommodaties is Nyaung Shwe ook een goede plek om een boottocht te boeken of een fiets te huren en een ritje te maken naar de wijnproeverij of spa die net buiten het centrum liggen. Ook de lokale markt in Nyaung Shwe is het waard om te bezoeken, lopend door de chaos van kraampjes met verse producten worden soms de mooiste souvenirs verkocht.

Myanmar Inle Meer mango

Markt Inle Lake

Een dag varen over het Inle Lake

Een tocht over het Inle Meer kun je op verschillende plekken boeken als je in Nyaung Shwe bent. Direct bij de boten die in het water van de rivier liggen, bij je hotel of juist een willekeurig cafeetje waar het bijvoorbeeld goed klikt met de eigenaar. Dit laatste was bij ons het geval en wij boekten onze dagtocht bij het Red Star Café dichtbij de kruising waar je ook het Aquarius Inn hotel, Gold Star hotel en Nawng Kham Little Inn hotel vindt. We werden om 08:00 ’s ochtends bij het Red Star Café verwacht en waren uiteindelijk na zonsondergang weer terug. Voor zo’n dagtocht betaalde we 18.000 Kyat per boot verdeeld over vijf personen en we mochten naar eigen zeggen een ‘fooi’ geven aan onze gids. Omdat onze gids ons zo’n leuke dag had bezorgd hadden we hem met twee boten een vergelijkbaar deel gegeven. Onze gids van het Red Star Café nam ons namelijk niet alleen mee naar de floating gardens, de vissers op het meer, de sigaren factory en zijde factory. Hij bracht ons ook naar een klooster waar allerlei jonge monniken woonden en de grootste houten festival boot (er konden zo’n 100 mensen op!) van het Inle Meer te vinden was, we bezochten een klein basisschooltje, we zagen hoe rijst werd geoogst en gepland op de rijstvelden en we zagen hoe in één van de dorpen een huis werd gebouwd. Tijdens het varen werd er onafgebroken naar ons gezwaaid door allerlei schattige kindjes uit de floating villages en vertelde onze gids meer over het leven bij het Inle Lake. Als je mee gaat op zo’n tocht kan het trouwens leuk zijn om wat kleinigheidjes als kleurpotloden mee te nemen, die kun je bijvoorbeeld bij schooltjes uitdelen als je daar langs gaat. De dag eindig je vervolgens op het grootste gedeelte van het meer, waar je tijdens zonsondergang allerlei vissers nog druk bezig ziet de laatste vis te vangen.

3 tips om te doen bij het Inle Lake en Nyaung Swhwe

Naast het varen over het Inle Meer zijn er ook een aantal andere dingen die leuk om te doen zijn in en rondom Nyaung Shwe. Huur bijvoorbeeld een fiets en maak een fietstocht richting het oosten of westen van Nyaung Shwe.

1. Wijnproeverij bij Red Mountain Estate ten oosten van Nyaung Shwe

Ten oosten van het dorpje van Nyaung Shwe op ongeveer 20 tot 30 minuten fietsen vanaf het centrum vind je iets hoger gelegen een wijngaard. Deze wijngaard heet Red Mountain Estate en je kunt er voor 2.000 Kyat een wijnproeverij doen waarbij je vier verschillende glazen wijn mag proeven. Oké, de wijn is niet even lekker als in Europa, maar… als je bij de Red Mountain Estate bent heb je wel het gevoel even in Frankrijk te zijn door de grote wijngaard. Bovendien maken de bordjes ‘sauvignon blanc’ die je tijdens het fietsen tegenkomt dit gevoel helemaal compleet.

2. Relaxen bij de natural hot springs in de spa van Nyaung Shwe

Ten westen van Nyaung Shwe vind je hot springs en een spa. In de spa zijn drie baden te vinden die gevuld zijn met het warme water uit de hot springs en eromheen kun je relaxen op luie ligstoelen. De spa ziet er luxe uit en het is heerlijk om er na de fietstocht een middagje door te brengen, helemaal als je net vanuit Kalaw komt en meerdere dagen hebt gelopen. Ben je niet zo’n fan van zulke spa’s en zwem je liever au naturel? Dan kun je ook buiten van de natuurlijke hot springs genieten. Als je namelijk naar de spa fietst zie je naast de spa een aantal restaurantjes vanaf de weg. Bij deze restaurantjes, aan de tegenovergestelde kant van de spa, zijn poelen direct in de buitenlucht te vinden. Van deze buiten poelen maken de meeste locals ook gebruik, maar als reiziger kan je er op zich ook even inspringen. Om sommige poelen is wel een klein muurtje gebouwd, maar om een enkele staat nog niks. Bovendien omzeil je de zo ook de toegangsprijs voor de spa, maar op luxe ligbedden hoef je buiten niet te rekenen. Vanaf het centrum fiets je hier in ongeveer 30 tot 50 minuten naartoe.

3. Tempels kijken in en rondom Nyaung Shwe

Middenin Nyaung Shwe vind je tot slot nog een grote tempel. Deze kun je inlopen, maar een rondje er omheen fietsen is ook zeker een aanrader. Ook zijn er in het stadje nog wat ruines te vinden, dus mocht je nog niet genoeg gezien hebben is het ook zeker leuk om deze op te zoeken.

Zo plan je je trip naar het Inle Lake

→ Bekijk hier al onze Myanmar artikelen