Myanmar bezienswaardigen 1

Deze 10 Myanmar bezienswaardigheden wil je ooit met eigen ogen bewonderen

Tijdens een rondreis door Myanmar zie je genoeg bijzonders. Van versierde gezichten tot weidse meren die je nog lang bijblijven. Maar ook glinsterende tempels en eeuwen oude schilderingen die zijn verborgen in indrukwekkende pagoda’s. Myanmar wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het druk bezochte buurland Thailand, door (nog) maar weinig andere reizigers bezocht en naast alle toffe bezienswaardigheden maakt dat een bezoek aan Myanmar misschien wel extra puur en bijzonder. Benieuwd welke Myanmar bezienswaardigheden je echt wilt bewonderen tijdens je reis? Wij hebben 10 van onze favoriete bezienswaardigheden hieronder op een rij gezet:

10 x Myanmar bezienswaardigheden

1. U-Bein Bridge in Amarapura

Dichtbij de stad Mandalay vind je het plaatsje Amarapura en dit is tevens de plek waar je de U-Bein Bridge kan vinden, een van onze favoirete bezienswaardigheden in Myanmar. Het is een teakhouten brug voor voetgangers van meer dan 1 kilometer lang. Wandel zelf een stukje over de brug vlak voor en tijdens zonsondergang of huur een van de bootjes om de brug en haar bezoekers vanaf het water te bekijken. Hier voelt Nederland echt onwijs ver weg, je wandelt echt even in een andere wereld. Voor ons was dit sowieso onze eerste kennismaking met Bagan, we vlogen namelijk vanuit Bangkok naar Mandalay toe, en dan is dit best even een cultuurshock.

2. Zonsondergang in Bagan

De zonsondergang in Bagan is er een die je niet wilt missen. Fiets naar de Shwegugyi tempel of Shwesandaw Paya tempel en wacht totdat je de kleuren van de lucht van blauw, naar paars en roze tot donkerzwart ziet veranderen. Een tip: Neem wel een lampje mee voor als je weer terug naar je hotel moet fietsen, er zijn namelijk vrijwel geen straatlichtjes te vinden onderweg!

Myanmar bezienswaardigen 1

3. Wandel naar de top van Mandalay Hill

In Mandalay kun je samen met een taxi een hele dag vullen met het bezoeken van bijzondere highlights en tempels. Een van de hoogtepunten tijdens onze zelfbedachte dagtocht was het bezoeken van Mandalay Hill. Niet alleen het bereiken van de top, maar juist de wandeling omhoog was wat het zo tof maakte. Je ontmoet mensen, ziet onderweg al mooie beelden en ook het uitzicht veranderd met elke stap die je omhoog zet. Lees hier meer over Mandalay

4. Beschilderde gezichten vol Thanaka

In Myanmar zul je veel mensen tegenkomen die een beschilderd gezicht hebben. De een heeft een simpele veeg op zijn of haar wang, terwijl de ander versierd is met een sierlijke tekening. Het wit, gele goedje is gemaakt van Thanaka en wordt vooral door vrouwen gedragen. Enerzijds ter bescherming voor de zon, anderzijds omdat ze het simpelweg mooi vinden.

5. Varen over het Inle Lake

Een van de meest bijzondere dagen tijdens onze rondreis door Myamar, was toen we een boottocht maakten over het Inle Lake. Helaas hebben wij zelf niet zo’n typische visser gezien mét in zijn handen een gigantisch groot net (die van ons had een kleinere, zie de foto hierboven), maar we zijn wel op bezoek geweest bij vrienden van onze gids, we hebben een korte wandeling door de rijstvelden gemaakt, een klein klooster bezocht en simpelweg uren rondgevaren en genoten van het uitzicht terwijl we onderweg zo nu en dan hebben gezwaaid naar langs varende kinderen.

6. Wijnproeverij en hotsprings

Ben je eenmaal in de buurt van het Inle Lake, dan is het ook erg tof om een middag een fiets te huren. Je kan dan naar de wijnvelden rijden die dichtbij het plaatsje Nyaung Shwe liggen en je kan daar vervolgens voor een paar euro een wijnproeverij doen. Het is niet de meest geweldige wijn die je ooit hebt geproefd, maar het uitzicht vanaf de wijngaarden is super mooi en de weg er naartoe is ook tof. Verder vind je helemaal aan de andere kant van Nyaung Shwe een aantal hotsprings. Aangezien het vaak super heet is in Myanmar, is het qua temperatuur niet per se nodig om hier in te gaan, maar lekker ontspannend is het wel.

7. Sulamani Pahto tempel in Bagan

Een van mijn favoriete tempels in Bagan is de Sulamani Pahto. Deze tempel is oranje, rood van kleur vanaf de buitenkant, maar binnenin vind je een overdaad aan prachtige schilderingen en gigantische boedha beelden. Dit was echt een van de plekken in Bagan waar ik uren had kunnen ronddwalen. Zorg dus echt dat je deze aan je fietsroute toevoegt als je hier op tempeltocht gaat.

8. De Golden Rock: Kyaiktiyo

Dichtbij de grote stad Yangon kun je een gigantische grote gouden rots vinden die balanceert op de rand van een klif. Deze gouden rots wordt ook wel Kyaiktiyo genoemd en dit is een van de meest bekende Myanmar bezienswaardigheden. Het is niet alleen een bijzondere rots om te zien en de pittige wandeling te trotseren, maar het is ook een heilige plaats voor boeddhisten die hier dan ook in grote getale op af komen. Lees hier meer over Yangon

Myanmar Bezienswaardigheden

9. Treinreizen in Myanmar

In Myanmar kun je spectaculaire treinreizen maken en met name overdag is dit eigenlijk al een must do op zich. Een van de tofste treinreizen is die over de Goitek-Kloof tijdens een rit tussen Mandalay en Pyin Oo Lwin (ligt in de bergen), een spannend gebeuren want de trein rijdt stapvoets de overspanning op. Het is een beetje cliche, maar bij de treinreizen in Myanmar gaat het echt om de reis die je maakt en niet per se om de bestemming. Je kan zo’n treinreis ter plekke regelen of bijvoorbeeld via een reisorganisatie als Van Verre, zij bieden namelijk ook losse bouwstenen aan die je kan doen tijdens je rondreis.

10. Kalaw trekking

Als je houdt van het maken van trekkings, dan is de meerdaagse wandeltocht vanaf Kalaw iets voor jou. Je ontdekt zo meer van de binnenlanden van Myanmar en ziet net even meer dan de welbekende bezienswaardigheden. Deze tocht eindigt bijvoorbeeld bij het Inle Meer.

→ Bekijk hier al onze Myanmar artikelen