Wereldwonder Petra Jordanie

Mysterieus wereldwonder in de woestijn: Petra en haar gigantische Al Khazneh

Bij de ingang laten we ons toegangsbewijs zien en direct razen mysterieus uitziende mannen langs ons heen op verschillende paarden. De toon lijkt nu al gezet. Mijn voorheen wit, zwarte Allstars kleuren langzaam rood wanneer we wandelend aan onze tocht beginnen. Boven me, wanneer de wolken verdwijnen, zorgt een stralende zon voor een warme gloed over de rotsen. Niet zomaar rotsen, want ook al zijn we net begonnen aan onze tocht, vrijwel meteen vallen ons de tombes en rotswoningen op die overal uit de bergen zijn gehakt.

Via de Obelisk Tombe & As-Siq naar Petra

Je fantasie gaat met je op de loop en je probeert te bedenken hoe het hier jaren geleden geweest moet zijn. We lopen langs de Obelisk Tombe, waar Egyptische invloeden terug in zijn te zien kijkend naar de vier driehoeken op de top. Maar langzaamaan komen we ook dichterbij As-Siq, een 1200 meter lange kloof die omringd wordt door 80 meter hoge golvende rotswanden. As-Siq, de hoofdingang naar Petra. Het is bijzonder om te merken dat we handelsstad Petra nog niet eens in zijn gegaan, maar dat ik me nu al verwonder over hoe mooi het er moet zijn. De golvende rotswanden die eindeloos veel verschillende kleuren rood in zich hebben trekken me als vanzelf naar binnen. Laten we gaan.

De golvende kloof As-Siq

Petra, geen druk bezocht stukje wereldwonder

In mijn gedachtes verwachtte ik bij Petra, net als bij Chichen Itza of de Eiffeltoren, een druk bezocht stukje wonder. Maar lopend door de verkoelende kloof As-Siq die richting grafmonument Al Khazneh gaat, besef ik me al gauw dat ik hier geen wachtrijen of massa’s hoef te verwachten. Oke, kamelen en ritjes op ezels worden me wel volop aangeboden. Maar vooral voel ik constant een kriebel in mijn buik, wanneer zijn we bij Al Khazneh? De trots van Petra. Het welbekende plaatje van Jordanië.

Magisch moment: Al Khazeh zien

Al Khazneh in Petra

Al Khazeh: Mysterieus, immens en mooi

Zenuwachtig als ik kan zijn, vraag ik me in de kloof bij elke hoek af of dit het moment gaat zijn dat ik er ben en ineens… is het zover. Mijn hart slaat even over, want Al Khazneh is zoals je verwacht. Mysterieus, immens en mooi. Een giga bouwwerk van 30 meter breed en 43 meter hoog. Het is indrukwekkend, een andere omschrijving past niet. Je wilt hier uren blijven kijken. Maar als ons gids toch echt vraagt door te lopen besef ik me dat achter dit monument nog veel meer van handelsstad Petra is te zien. Nog meer moois en cliche als het klinkt; ik lijk hier in Petra door een filmset te lopen.

Uren kijken, wereldwonder Petra

Klimmend naar de top, voor het mooiste uitzicht

Via de Street of Facades en het half ronde Theater dat Romeins aan doet, lopen we helemaal naar wat lijkt op het einde van Petra. Maar niets is minder waar, want zoveel van Petra is nog onontdekt horen we van onze gids. Gedurende de dag veranderen ook nog eens de kleuren van het landschap dankzij de zon. Het zonlicht gaat van fel, naar warm tot een gouden gloed met als gevolg dat je je blijft verbazen over wat je ziet. Wanneer we langs een hoger gelegen tombe lopen, de Urn Tomb, besluiten we de trap te pakken. Wat is daarboven? En hoe ziet zo’n tombe er eigenlijk vanbinnen uit? Nieuwsgierig gaan we naar de top en wat een uitzicht vind je daar. Kamelen, ezels en mensen zijn veranderd in kleine stipjes. Even sta je op de top van de wereld.

Petra from above

Uitzicht over wereldwonder jordanie

Een stukje historie over wereldwonder Petra

De stad Petra was ooit de hoofdstad van de Arabische Nabateeërs. Wanneer mensen precies begonnen aan de bouw van de Petra is onbekend, men weet slechts dat in de eerste eeuw voor Christus was. Jaren werd er aan de stad gewerkt en er ontstond een drukke handelsstad. Tot een aardbeving veel verwoeste. Denk daar veranderingen in handelsroutes bij. Met als gevolg: Petra werd meer en meer verlaten. Slechts enkele Bedoeïenen bleven als woestijnbewoners in deze ooit druk bezochte handelsstad achter. Totdat Petra uiteindelijk in de 19e eeuw door de Zwitser Burckhardt werd  herontdekt. Petra, toen ook wel bekend als the lost city. Burckhardt vermom zich om er te komen en sinds die herontdekking werd Petra in het Westen meer en meer bekend als archeologisch wonder. Anno 2015 is het nog steeds een plek waar veel mensen eens willen zijn geweest. Ik geef ze geen ongelijk. Want wat is het hier bijzonder. Magisch. Een sprookje van 1001 nacht.

Wereldwonder Petra

Je even in Petra wanen in minder dan een minuut?

Je zou denken dat het niet kan, maar hopelijk neemt dit filmpje je even mee op reis en brengt het iets van het gevoel over dat je krijgt als je hier in deze magische handelsstad loopt. Gecombineerd met beelden uit de bijna even mooie Wadi Rum, ontdek je in 45 seconde een van de mooiste delen van Jordanië:

En, gaat wereldwonder Petra op jouw bucketlist?

→ Bekijk hier al onze Jordanië artikelen