Wadi rum jordanie

Dit wil je zien in Wadi Rum in Jordanië, de Vallei van de Maan

Wanneer ik uit onze jeep spring, landen mijn voeten in rood zand. Zandkorrels waar 80 jaar geleden ook Thomas Edward Lawrence op stond. Misschien beter bij je bekend als Lawrence of Arabia, je weet wel, van die film die zoveel Oscars won. Een film die overigens ook precies op deze plek is opgenomen. Iets dat ik meer dan goed begrijp nu ik hier sta. Ook op dit moment voelt deze woestijn namelijk als een filmset aan. Het enige dat mist, is dat ik niet het typetje oosterse prinses ben en er geen mysterieuze bedoeïen man met licht groene ogen aan mijn zijde staat. Ik kijk naar de zon. Het felle licht prikt. Onder m’n voeten wordt het steeds heter, de warmte van het zand lijkt op te stijgen dwars door de zolen van mijn Allstars heen. Tijd om wat schaduw op te zoeken. Ik loop richting de muur van een zandstenen rotswand die een meter aan schaduw creëert. Trots torent hij boven me uit. Het is van de vele rotsen die samen de vallei van de maan vormen, de naam die de Wadi Rum liefkozend krijgt van haar bewoners.

→ Lees ook: Twee nachten naar de Wadi Rum Woestijn in Jordanië

De rode woestijn Wadi Rum

Uitkijken over de rode woestijn bij wadi rum

Rondreis door Jordanie

Wadi Rum, woestijn in het zuiden van Jordanië

In 2011 is Wadi Rum toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. Het is een gebied dat je vindt in het zuiden van Jordanië, dichtbij de rode zee en de grenzen van Israel, Saudi-Arabië en Egypte. Deze woestijn bestaat uit een vallei waarbij de rotsen een hoogte van meer dan 1750 meter kunnen behalen. Bizar. Wolkenkrabbers gemaakt door de natuur. Meters hoog zandsteen en graniet. Wat zijn wij mensjes toch nietig in vergelijking met al dat natuurgeweld. Wat Wadi Rum ook bijzonder maakt is dat er op verschillende plekken in de rotsen tekeningen zijn te vinden. Onze gids neemt ons mee naar een aantal van deze plekken en toont de ingegraveerde kamelen in de wand. Goed zoeken op onderstaande foto’s, dan zie je ze misschien ook!

Rotsen van bijna 1750 meter hoog

Wadi rum gids jordanie

Op het wensenlijstje: Slapen in Wadi Rum

Helaas blijven we geen nachtje slapen in Wadi Rum. Na zinnen te hebben gelezen van Lawrence of Arabia kan ik me zo goed voorstellen hoe mooi het hier is tijdens zonsondergang: “The crimson sunset on its stupendous cliffs and slanted ladders of hazy fire down its walled avenue”. Ook de sterrenhemel kan niet anders dan overweldigend zijn. In tegenstelling tot Amsterdam Oost, de drukke plek waar ik woon, is hier geen lichtje of zelfs huis te bekennen. Dat geeft de avondlucht dus vrij spel om zo veel mogelijk van haar sterren te tonen. Tot we plots bij een Bedoeïenen tent komen.

Thee bij Bedoeïenen

Overnachten wadi rum tentenkamp

Thee drinken bij Bedoeïenen in Wadi Rum

Bij de Bedoeïenen tent worden we als eerst begroet door het hoofd van Lawrence of Arabia dat in een rots is gegraveerd. Na wat foto’s besluiten we de tent in te lopen die in de schaduw is opgezet. Wanneer we eenmaal zijn gaan zitten, kijken al snel twee licht groene ogen me vragend aan. Ogen die fel aftekenen tegen een gebruinde huid. Ik knik ja en mijn glazen kopje wordt vanuit een zilveren theepot volgeschonken. Kruidenblaadjes komen mee en dansen in het water. In de tent is het koel en gek genoeg bezorgt de thee me ook geen hitte aanval. Wonderbaarlijk, want wie mij kent weet dat ik soms vanuit het niets kan ontploffen van de hitte. We drinken ons kopjes leeg en stappen onze jeep weer in. We rijden naar wat het einde van Wadi Rum is, een kort stukje maar wel een waarbij we nog achtervolgd worden door jongens op kamelen.

Op weg naar Akaba

Vanuit Wadi Rum reizen we vervolgens naar Akaba. Waar Wadi Rum uit een en al zand bestaat, is Akaba een strandbestemming. Toch niet zomaar één, want vooral de onderwaterwereld van de Rode Zee trekt de reizigers deze kant op. Onderwater vind je er koralen, schildpadden en allerlei vissen. Helaas hebben wij naast een duik in onze infinity pool niet zoveel tijd, dus die onderwaterwereld… Die wordt op de to do gezet voor een ander reisje net als die sterrenhemel van Wadi Rum!

Infinity bij Akaba

 Meer lezen, zien of ontdekken over Jordanië?

Ontdek ook het magische Petra, een wereldwonder in de woestijn of lees wat er allemaal in Amman te doen is.  Zin om een filmpje te kijken? Dan vind je hieronder mijn travelmovie over Petra en Wadi Rum:

→ Bekijk hier al onze Jordanië artikelen