Canyoning Wadi Mujib

Avontuur tijdens je bezoek aan de Dode Zee: canyoning in Wadi Mujib!

Ben je in de omgeving van de Dode Zee op zoek naar wat spanning en avontuur, dan kun je je helemaal uitleven bij de canyon van Wadi Mujib. Deze indrukwekkende kloof met haar miljoenen jaren oude rotswanden en turquoise water dient als populaire bestemming voor avonturiers. Canyoning is een combinatie van wandelen, zwemmen, klimmen, springen en glijden in een rivierkloof, en biedt in dit geval de perfecte afwisseling met de culturele bezoeken van je reis door Jordanië. Zowel beginners als meer ervaren avonturiers kunnen hier terecht om te genieten van een bijzonder mooi natuurgebied in combinatie met een vleugje adrenaline!

Hier vind je de hele Jordanië reisroute!
→ Tip: Vind hier vliegtickets deals naar Jordanië

Afslag naar Wadi Mujib

Over bioreservaat Wadi Mujib

Na een dagje dobberen in de Dode Zee was ik toe aan wat meer actie, en daarvoor is de rivierkloof van Wadi Mujib de perfecte plek. Een aantal grote hotels en resorts aan de Dode Zee liggen op zo’n 30 minuten rijden van de kloof. Vanaf de hoofdstad Amman rijd je in zo’n anderhalf uur naar Wadi Mujib. De rotspartijen hier zijn ontstaan door verschuivingen van aardplaten miljoenen jaren geleden, waarna in de smalle doorgangen zoetwatergangen zijn ontstaan. Het Mujib Biosphere Reserve is het laagste natuurreservaat ter wereld doordat het zo’n 410 meter onder zeeniveau ligt. Het afwisselende hoogteverschil (1300 meter) en de watertoevoer van verschillende plekken maakt dit ecosysteem heel bijzonder en is de reden dat deze plek nog altijd goed gedocumenteerd wordt door onderzoekers. Zo heb je hier vele plant- en diersoorten, waaronder bijzondere berggeiten met enorme hoorns, genaamd Ibexen. Deze zul je echter niet tijdens het canyonen zien, maar kun je wel spotten tijdens andere hikes in dit gebied.

Begin van de trail Wadi MujibBegin van de trail

De Siq trail

De Siq trail is de kortste en (relatief) makkelijkste trail van Wadi Mujib. Wel moet je ouder dan 18 jaar zijn, kunnen zwemmen en een redelijke conditie hebben. Wanneer je een zwemvest hebt gekregen, het bezoekerscentrum verlaat en de trap afdaalt, word je meteen voorzien van zicht op de wadi. Het avontuur roept! Met elke bocht wordt de kloof smaller. In het begin staat het water tot je enkels, maar wanneer de stroming versnelt en vervolgens ook het water tot je knieën, en daarna je borst, komt, is het tijd om te gaan zwemmen. Met vlagen valt het zonlicht de kloof binnen en worden de rotswanden spectaculair verlicht. Rode, oranje en gele tinten vullen je gezichtsveld en geven de wadi een warme en bijna buitenaardse uitstraling. Het water heeft een turquoise-groene tint en voelt in vergelijking met de Dode Zee relatief koel aan.

De route wijst zichzelf en af en toe staan er bordjes die wijzen op de touwen en rails die je kunt vasthouden. Tijdens deze route die eindigt met een waterval, moet je een aantal rotsen opklimmen, waar je op de terugweg ook weer (als op een glijbaan) vanaf glijdt. Afhankelijk van de drukte moet je af en toe even wachten, aangezien de hele trail tweerichtingsverkeer is. Eenmaal aangekomen bij het eindpunt kun je foto’s maken en relaxen. Wij hadden de waterval iets groter verwacht, maar dat neemt niet weg dat deze trail ontzettend leuk is om te doen en ook nog eens spectaculaire viewpoints biedt.

Canyoning Wadi Mujib De Siq Trail onderweg klauteren, Siq TrailWaterval op het eind van de Siq Trail

Met of zonder gids?

Wij hebben de trail zonder gids gevolgd, maar wanneer je wat onzeker bent is het mogelijk om deze tour begeleid te doen. Ik vond het absoluut te doen en vooral heel erg leuk door de klauter- en glijmomenten. Schrik trouwens niet van de kleine visjes die af en toe kietelen aan je benen, dit zijn dezelfde soort visjes die bij spa’s worden gebruikt bij het behandelen van dode huidcellen – volkomen onschuldig.

Canyoning Wadi Mujib: andere trails

Houd je je sokken liever droog? Dan kun je de Ibex trail overwegen. Die duurt zo’n 3 tot 4 uur en loopt landinwaarts, parallel met de Dode Zee. De route ontleent zijn naam aan het feit dat je kans maakt om Nubische Ibexen te spotten! Wel graag verfrissing van de rivier én abseilen? Overweeg dan de Canyon trail die zo’n 6 uur duurt en je via rotspartijen meeneemt naar de waterval hierboven beschreven. Dit laatste stuk moet je abseilen. Wanneer je echt een gehele dag bezig wil zijn, is de Malaqi trail een geschikte optie waarbij je door de heuvels afdaalt in de Mujib Rivier en af en toe kunt zwemmen in natural pools. Al deze trails kun je alleen begeleid (met gids) volgen.

NB: Check bij je verblijf of de Wadi Mujib open is. Van november tot en met maart heb je kans dat de trails gesloten zijn in verband met overstromingen.

Poseren in zwemvesten, Wadi Mujib

Praktische tips Wadi Mujib:

  • Hoe vroeger je start (dit kan vanaf 08.00 uur), hoe minder mensen.
  • Draag makkelijke kleding die nat mag worden. Je kunt er ook voor kiezen om alleen in een bikini, badpak of zwembroek te gaan. Ik vond een kort broekje over mijn badpak wel fijn voor het glijden op mijn billen op sommige stukken. Bij het begin van de trail krijg je een zwemvest van de organisatie.
  • Draag schoenen met een goed profiel die nat mogen worden. Je moet stukken zwemmen en over soms wat gladde rotsen klimmen. Ik droeg mijn Palladiums en die waren perfect voor deze trail. Het is ook mogelijk om waterschoentjes te kopen bij het bezoekerscentrum aan het begin voor 10 Jordaanse dinar.
  • Neem dit vooral níet mee: zonnebril, pet, camera, veel bovenkleding, rugzak, eigenlijk alles waarvan je denkt: dit is niet fijn als ik ga zwemmen en kopje onder ga (wanneer je van een waterval afglijdt bijvoorbeeld).
  • Voor fotomateriaal raad ik een go-pro aan. Mocht je die niet hebben: je kunt voor 10 dinar een waterbag huren, waarin je je mobiel waterproof kunt opbergen. Deze draag je dan tijdens de hike mee. Op sommige vlakke/rustige stukken kun je prima je mobiel uit deze tas halen en wat kiekjes maken!
  • Wij begonnen rond 11.00 uur en waren (inclusief veel fotomomenten) terug rond 13.30 uur. Het was erg warm (38 graden) die dag, maar omdat je veelal in de schaduw van de kloof loopt en zwemt, is dit goed te doen.
  • Doe rustig aan: voel je niet gehaast om sommige lastigere klimstukjes snel te moeten afleggen. Neem vooral de tijd om te genieten van deze waanzinnig mooie plek!


→ Bekijk hier alle artikelen over Jordanië

 

Foto’s gemaakt met telefoon en go-pro – Ruben Visser ’t Hooft