kamelen in Wadi Rum

Twee nachten naar de Wadi Rum Woestijn in Jordanië: Dit wil je weten!

De Wadi Rum-woestijn in Jordanië staat bekend als een van de mooiste woestijnen ter wereld. Dat komt omdat je hier veel meer vindt dan alleen maar eindeloos veel zand. Het ruige landschap, met zijn imposante rotsformaties van zandsteen, laat je voelen alsof je op een andere planeet bent beland. Het is dan ook niet verrassend dat Wadi Rum de bijnaam ‘The Valley of the Moon’ draagt. Stap in een jeep en verken het uitgestrekte landschap, om vervolgens de nacht door te brengen in een traditionele bedoeïenentent, te midden van de rust van de woestijn (en met zicht op duizenden fonkelende sterren). Wij sliepen zelfs twee nachten in de woestijn en keken onze ogen uit. Benieuwd waarom jij dit ook een keer mee wilt maken? We hebben onze reis zo goed mogelijk in tekst én beeld samengevat.

Wadi Rum | Jordanië

Boek je overnachting in een kamp van de Al Zalabeyh stam
→ Boek een reis naar Jordanië: Jordan Nomads (roadtrip) of Jordan Trail (wandeltrip)

Wadi Rum WoestijnJeep in Wadi Rum, Jordanië

Wadi Rum, woestijn van 720 vierkante kilometer groot

Lawrence of Arabia omschreef de Wadi Rum als groots en echoënd. Dit beschermde gebied in het zuiden van Jordanië is 720 vierkante kilometer groot en is één van de meest bijzondere woestijngebieden ter wereld. De grote bergen van zandsteen en graniet zijn thuis voor Bedoeïenenstammen en hun kamelen en geitenkuddes. Ik verbleef twee nachten in een kamp van de Al Zalabeyh stam, die al eeuwenlang in de Wadi Rum woont en het gebied verzorgt.

Kamp in de woestijn wadi rum

De rit naar de woestijn vanuit Aqaba

De rit naar Wadi Rum is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Op de dag dat ik de zuidelijke havenstad Aqaba achter me laat en de woestijnweg op draai met mijn huurauto, steekt er een minuscule zandstorm op. Kleine zandwervelwindjes omgeven mijn auto en maken de weg onzichtbaar. In de verte rijzen de kenmerkende rode bergen de lucht in en na ongeveer veertig minuten rijden parkeer ik de auto in Wadi Rum village. Hier word ik opgehaald door Soliman. Hij legt me uit wat de mogelijkheden zijn tijdens mijn verblijf in de woestijn en praat met me over politiek, de situatie in Syrië en toerisme in Jordanië. Dan is het tijd om te vertrekken. We stappen in de 4×4 en Soliman rijdt met plankgas het dorp uit, dat nagenoeg naadloos overloopt in de woestijn.

Goed om te weten: parkeren bij de Wadi Rum woestijn

Wanneer je door Jordanië reist met een huurauto en Wadi Rum bezoekt, dien je deze altijd te parkeren in Wadi Rum Village. De parkeerplaats bevindt zich helemaal aan het begin van het dorpje, aan de rechterkant naast het Wadi Rum Rest House. Bij aankomst staat iemand van het bedoeïenenkamp voor je klaar om je op te halen. Er zijn ook vaak lokale bewoners die je kunnen assisteren bij het contact opnemen met je accommodatie, zodat zij op de hoogte zijn van je aankomst, mochten ze nog niet klaar staan.

Met 4×4 crossen door de Wadi Rum woestijn

De eerste échte aanblik op de weids uitgestrekte woestijn voor me is adembenemend. Het waait nog steeds en tussen de zonnestralen, die door de wolken breken, dansen kleine zandwervelwindjes. Soliman rijdt hard door het zachte, rode zand van de Wadi Rum. Langs heuvels en rotsformaties, langs geitenhoeders en een karavaan kamelen die door de woestijn wordt gedreven. Na vijftien minuten rijden wordt de omgeving steeds rustiger; geen dieren, geen andere jeeps. Enkel onze jeep die ronkend door het zand ploegt en doelbewust op de voet van een grote rotsformatie afkoerst.

Wadi Rum woestijn zandChauffeur in wadi rum woestijn Wadi Rum woestijn jordanie

Tijdens een jeeptour rijden we dieper de Wadi Rum woestijn in

De heenreis is niet de enige rit in een Jeep die je deze dagen gaat maken. Met de 4xx word je dieper de woestijn ingenomen om bijzondere plekken te ontdekken. Deze tours zijn ter plekke bij je accommodatie te regelen en je kan mee met een groepstour of een privétour te boeken. Die laatste is duurder, maar je hebt zo wel veel meer tijd om foto’s te maken en te genieten van de prachtige omgeving. Ik kies voor een privétour en wanneer de dag aanbreekt en het kamp langzaam wakker wordt, zorgen de kampbewoners voor een ontbijt. Er komen wat kamelen aanlopen onder begeleiding van bedoeïenenkinderen en er staat een jeep klaar die me dieper de woestijn in zal brengen. De jeeptour brengt me langs de meest bijzondere plekken van Wadi Rum en op plekken waar je zonder jeep met vierwielaandrijving simpelweg niet kan komen.

De canyon Khazali Siq & de Nabateeërs

De Khazali Siq is een nauwe canyon dat door de Jebel (berg) Khazali loopt. Het is er schaduwrijk en er zijn eeuwenoude Nabateïsche inscripties te zien in de rotsen, zoals struisvogels, voeten en een vrouw die aan het baren is. Op verschillende plekken in de Wadi Rum zijn overigens inscripties of overblijfselen te vinden van de Nabateeërs. Zo kom ik ook kamelenkaravanen tegen, vogels en mensfiguren. Het machtige koninkrijk van de nomadische Nabateeërs strekte zich ooit uit van het moderne Jordanië, Syrië, Saoedi-Arabië en Israël en domineerde de karavaanroutes in het Oosten. Het waren ook de Nabateeërs die de beroemde stad Petra – een van de zeven moderne wereldwonderen – stichtten.

Verhalen vanuit de woestijn: Mother of Twenty & Lawrence of Arabia

Onderweg passeer je de Mother of Twenty, een berg met twintig toppen. De berg kreeg zijn naam nadat een vrouw negentien mannen die haar een aanzoek deden doodde. De twintigste was haar te slim af en met hem trouwde zij. Wadi Rum zit boordevol met dit soort verhalen en de bedoeïenen vertellen je er maar wat graag over. Een van de bekendste én meest recente is het verhaal van Lawrence of Arabia. Hij verbleef hier in een klein verblijf, gebouwd op ruïnes van een Nabateïsche watercistern en bereidde er zijn opstand voor. Het was ook de verfilming van dit verhaal in 1962 dat zorgde voor een groei van toerisme naar Jordanië. Een groei die, volgens Soliman, door de oorlog in Syrië wat stil is komen te liggen. Wadi Rum stond een paar jaar geleden nog model voor de rode planeet Mars, voor de film The Martian.

Rock Bridges

Wadi Rum heeft drie zogenaamde rock bridges, stenen bogen die door de tand des tijds zijn uitgesleten en waar je overheen kan lopen. De grootste is de Burdah, die zo’n tachtig meter hoog is. De Umm Fruth die er niet ver vandaan ligt, is makkelijker te bereiken én begaanbaar en hier vind je daarom meerdere reizigers die graag een foto laten maken van zichzelf terwijl ze op de boog staan.

Al Hasany zandduinen

Hoewel de woestijn een aaneenschakeling is van indrukwekkende duinen, met name door het kenmerkende rode zand, zijn de Al Hasany zandduinen veruit het meest indrukwekkend. Deze zandduinen liggen tegen de Jebel Umm Ulaydiyya. De chauffeur van de jeeptour eindigt hier, precies op tijd, de dag voor een onvergetelijke zonsondergang. Wanneer de zon de horizon bijna raakt, lijkt de hele woestijn nog even op te lichten en zijn in enkele minuten tientallen tinten rood te zien.

Lawrence of Arabia

Wadi Rum Lawrence of Arabie

Inscripties

Inscripties wadi rum

Rock Bridges

Wadi Rum tours jordanie

Geiten

Geiten in Wadi Rum Jordanie

UNESCO en bucketlistbestemming

Abdullah, de gids en chauffeur van de jeep, vertelt dat sinds Wadi Rum een nationaal park én Unesco Werelderfgoed is geworden en dat het toerisme alleen maar toeneemt. Het dorp aan de rand van de woestijn waar ik een dag eerder vertrok, krijgt steeds meer stenen huizen, winkels en heeft zelfs een school. De bedoeïenen, die hier eeuwenlang rondtrokken, zijn zich langzaam maar zeker aan het settelen en leven meer en meer van de toeristen die willen proeven van het woestijnleven. Tentenkampen en jeeptours zijn simpelweg een bron van inkomsten. Pragmatisch, maar niet erg romantisch.

Over het kamp van de Al Zalabeyh stam

Het kamp van de Al Zalabeyh stam is ingericht voor de toerist en er staan ongeveer 25 tenten, enkel voorzien van een bed. Van luxe kan je niet spreken, aangezien de tent alleen een klein schuifraampje heeft en één klein lampje.

De centrale tent in het kamp

In de centrale tent verzamelen de hongerige en afgekoelde reizigers zich om thee te drinken, zelf meegenomen drank te nuttigen en shishapijp te roken. Hier maak ik ook kennis met de keuken van de bedoeïenen. De gasten worden mee naar buiten genomen en we zien hoe zarb wordt klaargemaakt. Zarb is een combinatie van vlees, groenten, aardappels en wordt bereid in een ondergrondse barbecue. Eerder die dag hebben de bedoeïenen een vuur gemaakt in een gat in de grond. Als het vuur is gedoofd, plaatsen ze een rek met eten in het gat, bedekken het met een deksel en een grote berg zand, en laten het ruim twee uur achter. Wij zien hoe de zarb uit de grond wordt gehaald en wordt voorgeschoteld met salades en humus. De shisha’s en flessen drank volgen al vrij snel daarna. Wandel je de tent uit, de woestijnnacht in, dan voel je de ijzige kou van de laatste winterdagen in de woestijn onder een wolkenloze hemel. De melkweg is duidelijk zichtbaar en maakt een avond in de Wadi Rum alleen nog maar sprookjesachtiger.

Sterren kijken

Vooral wanneer de maan niet vol is, fonkelen duizenden sterren aan de hemel en kun je regelmatig een vallende ster zien. Trek een stukje weg van je kamp om geen last te hebben van de lampen. Ga niet meteen na zonsondergang, maar geef het een paar uur om echt donker te worden voordat je de sterrenhemel bewondert. Deze lucht ga je niet snel vergeten.

Bedoeienen in tent wadi rum woestijn koken in de woestijn wadi rum

Per kameel vanuit de Wadi Rum woestijn terug naar de bewoonde wereld

Terug naar Wadi Rum Village kan op twee manieren, vertelt Abdullah me de volgende ochtend: per jeep of op een kameel. Ik kies de laatste optie. Het is nog vroeg en ongeveer anderhalf uur lang wandelen we door de ochtendzon. Een rit door de woestijn op de rug van een woestijnschip heeft een kalmerend effect. De keffiyeh die ik in Aqaba kocht, komt hier wel goed van pas. De zon breekt door en de woestijn voelt zoals je het zou verwachten. Wanneer verderop het Wadi Rum dorp, met haar winkels en stenen huizen, aan de horizon verschijnt, valt me opeens ook op dat van diverse kanten jeeps dezelfde kant oprijden, hun sporen achterlatend in het zachte zand en het geluid van hun motoren die weerkaatsen tegen de Jebels om me heen.

Weer terug in Wadi Rum Village

De geluiden van de bewoonde wereld, van jeeps en dorpsleven zwellen aan. De ultieme stilte van Wadi Rum, het kalmerende geluid van mijn kameel die zachtjes zijn poten in het zand zet en het aansporende geklik-klik-klik van Abdullah de Bedoeïen, sterven langzaam weg. En ik weet: dit ga ik nog missen.

kamelen in Wadi RumWadi rum kamelen rit jordanie Kamelen in Wadi Rum Wadi rum kamelen woestijn

Goed om te weten

Zin gekregen om ook naar Jordanië en de Wadi Rum woestijn te gaan? Zo plan je je trip:

De beste tijd om naar de Wadi Rum woestijn te gaan

De beste tijd om naar Wadi Rum te gaan is maar tot en met mei of oktober en november, omdat je dan de verzengende hitte van de zomer vermijdt. Ik ben er in het voorjaar, wanneer de nachten in de woestijn nog steeds ijzig koud kunnen worden, dus wie op wil warmen, kan het beste naar de centrale tent gaan in het hart van het kamp.

Bereid je voor op wisselende temperaturen

Omdat het ‘s nachts behoorlijk koud kan worden in Wadi Rum – in de winter liggen de temperaturen zelfs rond het vriespunt – is het slim om genoeg warme kleding mee te nemen. Maar bereid je zeker ook voor op gemiddeld 28 graden overdag. Een dunne blouse en broek zijn dan aan te raden. Dat is niet te heet en je huid brandt dan geen uren in de zon. Iets voor op je hoofd is ook geen overbodige luxe en houd de zonnebrandcrème in de aanslag.

Neem cash geld mee

Er is geen pinautomaat beschikbaar in Wadi Rum Village, dus het is verstandig om vooraf geld op te nemen. Het is slim om geld mee te nemen voor uitgaven zoals fooien, maar ook voor tours die je nog tijdens je verblijf boekt. De kosten voor tours variëren gemiddeld tussen de 55 JD en 75 JD voor een dagtour.

Wil jij ook naar Wadi Rum in Jordanië?

We zetten de tips nog even op een rijtje:

  • De beste tijd om naar Wadi Rum te gaan is maar tot en met mei of oktober en november.
  • Blijf zeker slapen in Wadi Rum:
    – Ik verbleef in Wadi Rum Sky Camp, wat een zeer betaalbare optie is.
    – Slapen op een glamping is ook een optie in Wadi Rum.
  • Zorg voor laagjes kleding, aangezien de temperaturen vrij snel kunnen veranderen gedurende de dag.
  • Als je er toch bent, boek zeker een dagtour met een jeep.
  • Wandelen door de woestijn is ook een bijzondere mogelijkheid, maar wordt alleen aangeraden voor ervaren wandelaars.
  • Dit is ook tof om te doen: Jordan Nomads (roadtrip reis) of Jordan Trail (wandeltrip)
→ Bekijk hier al onze Jordanië artikelen