Wat te doen in Amman tips.

Wat te doen in Amman? Van moderne must do’s tot historische bezienswaardigheden | Jordanie

We staan op de hoogste berg van Amman, Jebel al-Qala’a. Omringd door ruïnes die horen bij de Citadel van de stad. Een historische bezienswaardigheid. Onder aan de voet zien en horen we toeterende auto’s door de straten glijden. De stad bestaat voornamelijk uit witte, grijze en gele gebouwen met hier en daar een topje van een turquoise gekleurde koepel. En als de zon straalt, dan valt er een warme gloed over de stad. Het is sowieso warm in Amman, een droge hitte die overigens niet drukkend aanvoelt, met soms een verkoelend briesje dat langs je blote armen waait. Blote armen, want van onbedekte benen zijn ze niet zo gediend in de hoofdstad van Jordanië. Toch wordt je hier als reiziger hartelijk verwelkomd. Jordanië wordt dan wel omringd door onrustige gebieden, maar lopend door Amman of reizend door de rest van het land merk je daar eigenlijk niets van. In dit artikel neem ik je mee langs hippe hotspots en historische sights in Amman, een stad die tot de oudste van de wereld behoort.

Drukte, warmte en historie in Amman

Wat te doen in Amman jordanie

Wat te doen in Amman?

In Amman vind je moderne architectuur, oude ruïnes maar daarnaast is het ook een drukke stad en kun je er geweldig eten. In een dag kun je hier een aantal gave dingen ontdekken, dus mocht je tijdens je rondreis door Jordanië hier een dagje vertoeven is dit wat ik je zou aanraden:

1. Citadel van Amman

Je las het hierboven al even, in Amman vind je ruïnes zoals die bij de Citadel. Naar deze historische bezienswaardigheden gaan is dan ook zeker iets dat je moet doen wanneer je in Amman ben. Bij de Citadel dat op de top van de berg Jebel al-Qala’a vind je bijvoorbeeld de hand van Hercules, maar ook het Umayyad Paleis en de tempel van Hercules.

Citadel van Amman

2. Romeins Amfitheater in Amman

Als je de berg afdaalt van Jebel al-Qala’a kom je middenin de drukte van Amman terecht. Daar vind je ook het Romeinse Amfitheater van de stad, dat je van boven al goed hebt kunnen bekijken omdat het gelegen is tussen de zeven heuvels van Amman. Het Amfitheater is een indrukwekkende verschijning waar je zowel van boven als van beneden even bij stil wilt staan.

Romeins Amfitheater & Amman

3. Downtown Amman

Via het Amfitheater loop je vervolgens langszaam downtown Amman in. Hier vind je niet zoals in Istanbul een Grand Bazaar of als in Marrakech een soeks, er zijn slechts wat winkeltjes te vinden, hotels en hier en daar een plek waar je wat te eten of drinken kunt halen. Toch is het leuk om hier even rond te lopen, langs de goud handelaren, tweedehands winkels of shops met kleurige jurken en doeken. Oh en heb je zin in iets verfrissend waarvan je energie krijgt? Drink dan een sugar cane juice bij het standje dat deze verkoopt, aanrader!

Downtown Amman

4. Abdali Boulevard

Wil je niet alleen ruïnes kijken als je in de hoofdstad van Jordanië bent, maar ook het moderne Amman ervaren? Dan moet je even naar de 370 meter lange Abdali Boulevard waarvan de bouw 5 jaar geleden is begonnen. Via een boulevard voorzien van schaduw loop je hier tussen gigantische bouwwerken langs luxe winkels en restaurants. Toen wij er waren was de Boulevard af, maar veel winkels stonden nog leeg. Als je dus wilt shoppen zou ik deze plek niet meteen aanraden (eerder Mekka Hall of Balad), maar het is wel bijzonder om het contrast te zien tussen ouderwets downtown Amman en deze moderne boulevard. Van horen zeggen hebben we begrepen dat je hier gave skybars vindt, waar je leuk een drankje kunt doen ’s avonds mét uitzicht! Verder worden er wel eens events georganiseerd rond feestdagen. En tot slot vind je in de buurt van de Abdali Boulevard ook de Blue Mosque waar je gewoon even langs moet rijden omdat het zo’n imposant bouwwerk is.

5. Luchen, eten & drankjes doen!

Ja, dat klinkt misschien gek ‘drankjes doen’ maar je vindt in Amman allerlei leuke cafeetjes en restaurants. Het is soms goed zoeken, maar in Amman vind je voldoende hotspots. En wil je een keer niet uit eten? Dan kun je in Amman ook heel goed een kookcursus volgen. Zo hoorde we dat je bij Beit Sitti de lekkerste traditionele gerechten uit Jordanië kunt leren bereiden.

Sufra restaurant in Amman

Restaurants in Amman

Eten in Jordanië is een groot feest. Stel je voor dat je aan lange grote tafel zit. Je bestelt als drankje een lemon mint juice en je hoort je buurvrouw voor een verse jus gaan, klinkt ook goed! Inmiddels verschijnt de ober met een gevuld dienblad en langzaamaan wordt de tafel vol gezet met verse hummus, babaganoush, broodjes (in Jordanië ook wel khobz genoemd), salades en nog meer smeersels. Na een kwartier aan smaakexplosies krijg je te horen dat dit nog maar het voorgerecht was… Locals zeggen dus ook niet voor niets “Lose 3 kilo’s in your own country before you get here, because you will gain 3 kilo’s easily!”. Leuke plekken om te eten of drinken in Amman zijn:

1. Sufra restaurant

Als je lekker wilt lunchen, maar dan ook echt lekker, dan moet je naar Sufra restaurant gaan. Kies voor een vleesgerecht als hoofdgerecht en van te voren hummus, tabouleh en babaganoush. Je vindt hier niet alleen goddelijk eten, maar het restaurant is ook super mooi ingericht. Als toetje kies je Muhallabieh, een soort pudding met een anijs achtige smaak. Je vindt Sufra bij Rainbow street, net als veel andere restaurants.

2. Books@Cafe

Dit cafe bestaat al langer en was tijdens de opening een grote vernieuwing en is daarom een bekende hotspot in Amman. Zoals de naam doet vermoeden kun je hier niet alleen wat drinken, maar ook veel boeken vinden en lezen.

3. Dunia Rooftop bar

Dit is een gezellige rooftop bar waar je ‘s avonds uit eten kunt, drankjes kan doen maar waar je ook waterpijp kunt drinken. Verder wordt er soms opgetreden gedurende de avond, bijvoorbeeld door een saxofoonspeler of andere artiesten. De bar is niet heel hoog gelegen, maar alsnog heb je wel een mooi uitzicht. Je vindt de bar bij Complex No 2, Al Farabi St 2.

4. Pi Lounge

Zin om te partyen? Dan moet je volgens een local naar Pi Lounge een crazy place waar je ‘s avonds echt los kunt gaan.

5. Cantaloupe Gastro Pub

Waar het uitzicht van Dunia misschien niet helemaal overweldigend is, zou dat het bij Cantaloupe Gastro Pub wel moeten zijn. Hier lijk je echt boven de stad te zweven.

Waar slapen in Amman?

Wij sliepen in het Landmark Amman hotel. Een luxe hotel, waar je een zwembad vindt en ’s ochtends een uitgebreid ontbijt waar sommige medewerkers je verassen met een: “Kopje koffie of thee mevrouw?” omdat ze een tijdje in Nederland hebben gewoond. De kamers zijn lekker groot en vanuit je raam heb je vaak een gigantisch uitzicht over de stad. Wij hebben veel met de auto gedaan, dus of het qua loopafstand een fijne plek is weet ik niet maar alleen voor het ontbijt en comfort zou ik dit hotel aanraden.

→ Bekijk hier al onze Jordanië artikelen