Roadtrip Hokkaido Japan Asahidake
Sophie van Gool

Maak een roadtrip in Hokkaido en ontdek Japan off-the-beaten-track

Japan is de afgelopen jaren steeds populairder als vakantiebestemming. Het land van de sushi, super schone straten en tegenstellingen tussen eeuwenoude tradities en hypermoderne steden is een absolute aanrader! Waar veel toeristen afgaan op Tokyo, Kyoto en Osaka, begonnen wij onze reis in Hokkaido, het meest noordelijke eiland van Japan.

Op dit eiland vind je geen mega-steden zoals Tokyo of Osaka – dit eiland staat bekend om de mooie natuur, hoge bergen en onsen (natuurlijke hot springs). Daarnaast kun je er (zoals overal in Japan) heerlijk eten en zijn de mensen heel vriendelijk en behulpzaam (maar spreken ze nauwelijks Engels!). Er zijn nog weinig (Westerse) toeristen dus als je off-the-beaten-track wilt reizen Japan, is Hokkaido een absolute aanrader.

De hoofdstad van Hokkaido is Sapporo, bekend van de biertjes (!) en de Olympische Winterspelen. In de zomer is het weer vergelijkbaar met Nederland (rond de 20-25 graden), in de winter kan het flink sneeuwen en is het een populaire ski-bestemming voor mensen uit heel Japan en andere landen in Azië!

Hokkaido | Japan

roadtrip maken in hokkaido japan Vos in Hokkaido Japan tijdens roadtrip winkel op hokkaido in japan eten Tokyo airport in Japan Furano op hokkaido in japan

Waarom een roadtrip de ideale manier is om Hokkaido te zien

De beroemde Japanse treinen komen maar beperkt in Hokkaido. De makkelijkste manier om rond te reizen is daarom met de auto. De kosten van een auto huren in Japan zijn vergelijkbaar met die in Europa (zo’n €30-40 per dag). Daarnaast moet je op sommige wegen tol betalen, en heb je natuurlijk kosten voor benzine.

Om een auto te kunnen huren moet je een internationaal rijbewijs hebben (dit kun je aanvragen bij de ANWB), en houd in gedachten dat men in Japan links rijdt! We waren hier een beetje bang voor van tevoren, maar omdat je vooral buiten de steden rijdt en er weinig verkeer is, viel dit ons erg mee.

Een auto geeft je veel vrijheid en het landschap is heel mooi. De afstanden op Hokkaido zijn niet zo heel groot (tenzij je naar het noordoosten gaat), en met GPS in de auto is de weg goed te vinden. Je haalt wat Japanse snacks bij de 7/11 supermarkt en rijden maar!

4 x doen tijdens je Hokkaido roadtrip

Hokkaido Japan Ryokan ontbijt

1. Noboribetsu

Wij begonnen onze reis in Noboribetsu, een bijzonder plaatsje bekend om de bergen, onsen en Hell Valley – een prachtige vallei waar je heel mooi kunt wandelen en hele goede onsen hebt. Wij sliepen hier in een ryokan – een traditioneel Japans hotel waar ‘s avonds je bed wordt opgemaakt en overdag de hele kamer wordt verbouwd. Je kan in je hotel ook rondlopen in een yukata – een traditionele Japanse pyjama. De meeste ryokans zijn inclusief ontbijt en avondeten. Alhoewel het eten heerlijk is moesten wij wel even wennen aan miso-soep en vis voor ontbijt…

HellValley hokaido japan HellValley Hokkaido roadtrip japan

Hell Valley in Hokkaido Japan Hokkaido japan Hell Valley tips

2. Furano & Biei

Furano en Biei zijn bekend om de lavendel en bloemenvelden – de zomer begint laat in Hokkaido en als je deze in bloei wilt zien kun je het beste in augustus of september komen! In juni begonnen ze net te bloeien.

Furano & Biei in hokkaido japan tijdens roadtrip Roadtrip Hokkaido Japan Blue pond Furano in hokkaido japan

3. Daisetsuzan National Park

Daisetsuzan National Park is een absolute aanrader, het is het grootste nationale park van Hokkaido en heeft een prachtige omgeving. Accommodatie in de omgeving is schaars en redelijk duur, wij hadden een Airbnb geboekt in Kamikawa, wat een goede uitvalsbasis was om de bergen te bezoeken. Er zijn verschillende plekken vanaf waar je kunt wandelen in dit park, aanraders zijn Asahidake en Sounkyo. Je kunt hier met een gondel de berg op waardoor je een heel mooi uitzicht hebt op het landscap. Bovenop de berg kun je wandelen. Precies zoals je verwacht in Japan, wordt alles perfect uitgelegd in de verschillende visitor centers. Als je wilt wandelen kan je Daisetsuzan het best in de zomer te bezoeken (eind juni lag er nog sneeuw op sommige plekken!). Het is een heel bijzonder landschap met een combinatie van HEEL VEEL bomen, hoge bergen en een vulkanisch landschap met geisers.

Roadtrip Hokkaido Japan Asahidake meertje

Hokkaido japan Asahidake geisers

raodtrip hokkaido in japan Sophie geisers

vos in hokkaido japan

Roadtrip Hokkaido Japan Asahidake

Roadtrip hokkaido Asahidake uitzicht in japan

Sounkyo-waterval-in-hokkaido

Hokkaido japan Sounkyo hertjes

Airbnb host Kamikawa in Hokkaido

4. Sapporo

Wij eindigden onze trip in Sapporo, een grote stad voor ons (2 miljoen mensen), maar klein vergeleken bij bijvoorbeeld Tokyo. In Sapporo kun je heel goed eten, de bekende dish is “Genghis Khan” – lamsvlees op de barbecue. Ook kun je hier de Sapporo Sky Tower op, waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Wij sliepen hier in Guest House Yuyu, een simpel maar nieuw, goed en schoon hostel en zeker aan goede optie (de meeste hotels in Japan zijn niet geweldig en wel vrij duur)

Wil je ook naar Hokkaido tijdens je Japan avontuur?

Om in Hoikkaido te komen vlogen wij naar New Chitose Airport, dat ligt in de buurt bij Sapporo in de buurt. Hier kan je naartoe vliegen vanuit verschillende bestemmingen in Japan en Azië met o.a. Jetstar. Vervolgens kun je op het vliegveld een auto huren en het het noordelijkste eiland van Japan ontdekken!

→ Bekijk hier al onze Japan artikelen

 

Dit reisverhaal is geschreven door Sophie van Gool, zij bezocht Hokkaido in Japan en wilde graag haar tips voor Japan op WeAreTravellers delen.