Wij hartje de Filipijnen. De eindeloze witte zandstranden, de ontzettend lieve Filipino’s (die goed Engels spreken!), de talloze palmbomen, torenhoge golven (surfen is een must) en het verrassend goede eten: de Filipijnen has it all. Dit maakt het wat ons betreft tot één van de beste, meest heerlijke vakantielanden ter wereld. Ter wereld ja. Tijd is je beste vriend tijdens deze vakantie, want het land bestaat uit meer dan 7000 eilanden. Tel daarbij op dat het even duurt voordat je van eiland A naar eiland B bent. Vier weken is – hoewel nog steeds te kort naar onze bescheiden mening – dus perfect om deze adembenemende archipel te leren kennen. Maar voordat we je meenemen op onze reisroute door de Filipijnen van 4 weken, delen we ook nog een berg handige tips.
Reisroute in de Filipijnen van 4 weken
→ Vliegtickets naar de Filipijnen
→ De tofste hotels, hostels en B&B’s in de Filipijnen
→ Tip: Boek je expeditie Coron – El Nido bij Big Dream Boatman
Hier wil je rekening mee houden
Enkele facts op een rij om rekening mee te houden tijdens het plannen van je reisroute door de Filipijnen:
- Er zijn drie hoofdeilandengroepen, van noord naar zuid: Luzon (de Filipijnse hoofdstad Manila ligt hier), Visayas en Mindanao;
- De Filipijnen kent een tropisch klimaat en heeft een droog seizoen van november tot april. Let op: wil je naar het oh-zo-heerlijke Siargao, dan ga je juist het beste tussen april en september. Over het algemeen is het zo, net als in de rest van Zuidoost-Azië, dat ook in de regentijd er genoeg droge momenten zijn. En het is dan nét een tikkeltje rustiger (wij zijn niet de enige die de Filipijnen als vakantieland ontdekt hebben…) dan in het hoogseizoen.
- Er zijn diverse vliegmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden (daar kom je niet onderuit bij de Filipijnen) zoals Cebu Pacifc, Philippine airlines Air Asia. Allemaal prima maatschappijen wat ons betreft. Hoe later je boekt, hoe duurder de vluchten zijn.
- Voor de Filipijnen heb je geen visum nodig die je vooraf regelt, die krijg je bij binnenkomst in het land. Zorg er wel voor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is.
- Voor je reis naar de Filipijnen is het aan te raden om je te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A. Andere vaccinaties hangen van je verder plannen en je eigen gezondheid af. Laat je daarover goed adviseren, zoals bijvoorbeeld bij de GGD.
Reisroute van dag tot dag
Zoals gezegd is tijd je beste vriend in de Filipijnen en brengt deze 4-weekse reisroute je niet door heel de Filipijnen maar wel langs diverse hoogtepunten. Van haver tot gort nemen we je mee door dit heerlijke vakantieland. En geloof ons: dat wil je ook!
Dag 1 en 2: Manilla
Manilla is vaak, hoe je het ook went of keert, je start- en/of eindpunt van je rondreis door de Filipijnen. Weinig reizigers zijn écht te spreken over Manila en wat ons betreft kun je de hoofdstad overslaan. Maar wat we heerlijk vinden na een lange vlucht en je zouden aanraden? Even bijkomen in een goed hotel: om te wennen aan de hitte, je jetlag vaarwel te zeggen en te landen in Azië. Voilà, daar was het Belmont hotel: tegenover het vliegveld gelegen, voorzien van een rooftop zwembad (inclusief bar, jaja) en prima geprijsd.
Dag 3-6: El Nido
Binnen een kleine 1.5 uur ben je al vliegend beland op het oh zo prachtige Palawan. Vaker bekroond tot het mooiste eiland ter wereld. In het noordelijke gedeelte van Palawan ligt het bekende El Nido. Toeristisch, ja. Fabelachtig mooi, ook een ja. Goede restaurants – we noemen o.a. het Hapiness café waar de fluffy falafel broodjes to die for zijn – en parelwitte stranden zijn ook present op Palawan. Favoriet strand? Vanilla Beach: relatief klein, gezellig en oh zo heerlijk. De allerbeste reden om naar El Nido af te reizen is wat ons betreft om hier te gaan starten met de expeditie naar Coron. Hét hoogtepunt van de Filipijnen en kanniemissen. Een bucketlist-thing van heb-ik-jou-daar.
→ Meteen doen: Boek je expeditie Coron – El Nido bij Big Dream Boatman
→ Lees ook: 8x de leukste dingen om te doen in El Nido, Palawan
Dag 7-10: expeditie van El Nido naar Coron
Er zijn diverse organisaties die deze expeditie aanbieden zoals TAO, Buhay Isla en Big Dream Boatman. Wij gingen met laatstgenoemde organisatie en kunnen er kort over zijn: een aanrader tot en met. Tot in de puntjes geregeld en Verzorgd (met hoofdletter, is op z’n plek) en de allerliefste crew. De ervaring van dagenlang op zee vertoeven, slapen op onbewoonde bounty eilanden en prachtige snorkelspots is niets minder dan een droom.
→ Meteen doen: Boek je expeditie Coron – El Nido bij Big Dream Boatman
→ Of: Boek hier je expeditie naar Coron
Dag 10-13: Coron
Nadat je terug komt van je vierdaagse op-zee avontuur is het fijn om even bij te komen. Hoewel Coron niet torenhoog op ons lijstje stond en we hier eigenlijk enkel kwamen – shame on us – omdat de expeditie hier eindigde, bleek het een heerlijk eiland te zijn. Hop on, hop off van de scooter en beklim de Mt. Tapyas voor zonsondergang. Een gouden tip voor Coron? Boek een accommodatie met zwembad: de stranden liggen relatief ver weg van de stad en zijn ook van mindere kwaliteit dan bijvoorbeeld op El Nido. Het eiland heeft veel onverharde wegen dus de tijd die google maps aangeeft om met je billen bloot melk uit een kokosnoot op het strand te drinken, klopt vaak niet. Tel daar gerust het dubbele voor. Mocht je nou toch geen zwembad bij je accommodatie hebben, kun je altijd nog gaan plonzen in de rooftop jacuzzi van de Funny Lion (250 pesos per persoon) of naar het Tag Resort gaan met een daypass (488 pesos per persoon, dit geld kun je vervolgens spenderen aan eten en drinken: ha! Goede deal, dachten we zo).
→ Lees ook: Alles wat je wilt weten over Coron, Filipijnen
→ Tip: Boek hier je expeditie Coron – El Nido
Dag 14-15: Cebu
Cebu staat bekend als één van de hoofdeilanden en wordt vaak – zoals wij ook hebben gedaan – als ‘hub’ gebruikt om door te reizen naar de andere eilanden. De reden om langer op Cebu te verblijven is met name canyoning. Van hear say hebben we begrepen dat dit heel gaaf is. Wij moesten hem overslaan door gebrek aan tijd, so much to see, so little time… Maar een aanrader dus, dat canyoning.
→ Meer tijd? Ga onder andere naar Moalboal: een van de tofste dorpjes van het Filipijnse eiland Cebu
Dag 16 – 19: Bohol
Vanuit Cebu vaar je in ongeveer 2 uur naar dit veelzijdige eiland. Bohol staat met name bekend om twee bezienswaardigheden: het kleinste primaat ter wereld genaamd de tarsier en de zogenaamde Chocolate Hills. Het heeft echter nog zoveel meer dan en het eiland is verrassend veelzijdig: tropische stranden, groene natuur, bumpy roads die perfect zijn voor lange scootertochten en vreselijk veel goede restaurants. Iets met Bohol has it all.
→ Ontdek het groene Bohol: meer dan alleen de Chocolate Hills
Dag 19 –23: Siquijor
Mysterieus, kleinschalig, een weelderig jungle en ontelbaar veel zeesterren: Siquijor wordt over het algemeen minder bezocht, maar wat ons betreft ten onrechte. Het is gunstig gelegen tussen Cebu en Bohol en vanuit Bohol vaar je in ongeveer twee uur naar Siquijor. Er is één hoofdstraat, een dorpje kun je het nauwelijks noemen, genaamd San Juan en hieraan liggen de meeste restaurants. En goed dat die zijn! Van de Tipsy Bar (leuke plek om bordspellen te spelen) tot aan Luka Loka (heerlijke pokebowls): de keuze is reuze. Onze favoriet is Ocean Bowl bistro. Gelegen op het kleine maar heerlijke Paliton beach. Alles wordt bij deze bistro vers gekookt door de eigenaresse en haar schattig zoontje wiens favoriete zin is ‘isse delicious?’, terwijl je met je voeten in het zand loert naar de schitterende zonsondergang.
→ Siquijor: Ontdek een van de mooiste eilanden van de Filipijnen
Dag 24- 28: Siargao
What’s not to love? Siargao móet (niks moet natuurlijk, maar je begrijpt ons) op je Filipijnen lijst staan. Hoewel niet het meest handig gelegen – je moet vanuit Siquijor weer de boot terugpakken naar Cebu om vervolgens daar een vlucht te nemen naar Siargao – is het wat ons betreft meer dan de moeite waard. Let erop dat je de boot en de vlucht niet te strak op elkaar plant. Door onder andere het, bij vlagen, onstuimige weer worden nogal eens wat boten en/of vluchten geannuleerd. Eenmaal op Siargao aangekomen wil je niet meer weg en je kunt hier gemakkelijk één week of meer vertoeven. Het is alles wat je van een eiland wil en verwacht: de goede vibe, surf mogelijkheden en talloze goede accommodaties en restaurants.
→ Siargao: surfen op het mooiste eiland van de Filipijnen
Dag 28: Manila
Vanuit Siargao vlieg je weer terug naar de hoofdstad Manila. Ons advies is om ofwel een ochtendvlucht te nemen naar Manila en pas ’s avonds naar Nederland terug te vliegen of een nacht te overnachten in Manila. Waarom horen we je denken? De vluchten in de middag zijn met regelmaat vertraagd en er is op de route Siargao – Manila vaker o.a. forse turbulentie. Zo hebben wij > één uur rond gecirkeled om te landen op Manila in verband met de wind. Geen pretje als je een vlucht moet halen dus een gewaarschuwd mens telt voor twee: neem je tijd.
Extra opties voor je Filipijnen reisroute
Ben jij the lucky one die meer dan één maand de tijd heeft om in deze prachtige archipel te vertoeven? Dan hoef je je zeker niet te vervelen. Je kunt ofwel meer tijd doorbrengen op één van de genoemde eilanden ofwel je route uitbreiden naar bijvoorbeeld de rijstvelden in het noorden van de Filipijnen: Batad. Dit staat bekend als één van de mooiste delen van de Filipijnen. Uitgestrekt rijstterrassen en authenticiteit zijn twee woorden die Batad goed omschrijven. Je kunt vanaf Manilla naar Batad reizen en de beste optie is de nachtbus. Deze rit duurt ongeveer 9 uur en kost je ongeveer 490 pesos per persoon.
Budgettips
Het reizen door de Filipijnen vonden wij een stuk duurder in vergelijking met andere landen in Zuidoost-Azië zoals Vietnam of Thailand. Enerzijds doordat je meer binnenlandse vluchten nodig hebt, anderzijds doordat de kosten voor onder andere accommodaties hoger liggen dan in de welbekende ‘backpack-landen’. Daarbij is het leven op onder andere Siargao – zo begrepen we van lokale mensen – een stuk duurder geworden ná de tsunami en de covid periode. Niet te min blijft het, voor ons Nederlanders, nog altijd een goed te betalen vakantieland en kun je uiteraard hierin keuzes maken (binnenlandse vluchten ruim op tijd boeken, slapen in hostels en meer lokaal eten).
Een relatief grote kostenpost was de expeditie van El Nido naar Coron – hoewel iedere pesos waard – en we betaalden hiervoor omgerekend 505 euro per persoon. Wij boekten deze expeditie via Big Dream Boatman. We waren in 2023 ongeveer 85 euro per persoon per dag kwijt, exclusief de retourvlucht vanuit Nederland (ongeveer 800 euro) en de expeditie. In dit totaalbedrag zitten onder andere de accommodatie-, vervoer (vluchten, boten, scooters, taxi’s)-, andere excursies en de eet- en drinkkosten. Het was het was ons betreft waard en we de Filipijnen staat met stipt in de top vijf van onze meest favoriete landen van Azië.
→ Aanrader: Boek je expeditie El Nido – Coron bij Big Dream Boatman
En? Ben je overtuigd om ook deze reisroute in de Filipijnen van 4 weken te maken? Een ding is zeker: succes gegarandeerd, dat beloven we je.
Meer lezen?
Ontdek Port Barton, een knus vissersdorpje in de Filipijnen Ultieme Palawan backpack route: Wat moet je op de Filipijnen zien tussen Coron en Puerto Princesa? In deze video zie je de Filipijnen zoals je het nog nooit gezien hebt… Malapascua: alles wat je wilt weten over dit idyllische Flipijnse eiland Reisroute Filipijnen: dit wil je doen als je 2 weken de tijd hebtMeteen een tripje plannen?
Handige links:
Vliegtickets deals naar de Filipijnen De tofste hotels en hostels in de Filipijnen