Palawan

Eilandavonturen: ontdekt het paradijs op Palawan

Palawan in de Filipijnen werd al meerdere keren tot het mooiste eiland ter wereld uitgeroepen. De honderden kilometers lange kustlijn heeft paradijselijke witte stranden met palmbomen, aan azuurblauw water. Verder naar het binnenland ligt een bergketen met toppen tot 1.200 meter hoogte. De regenwouden en jungles vormen een uitgestrekt en ongerept natuurgebied. Langs de kust liggen onbewoonde (rots)eilandjes en ook onder water ligt een kleurrijk landschap verborgen. In dit blog lees je 7 must-do’s voor je vakantie op Palawan.

7 x doen op Palawan

Vind vliegticketdeals naar de Filipijnen
→ Toffe hotels op Palawan: Prince John Beachfront Cottages en Dryft Darocotan Island

Eilandexpeditie op Palawan

1. Bezoek de Bacuit Archipel

De 45 eilandjes in de Bacuit Archipel maken deel uit van Palawan. Ook hier wandel je op blote voeten over witte zandstranden en zwem je in helder water. Het zijn de hoge rotsformaties die kaarsrecht boven schilderachtige baaien uitsteken die de eilanden extra aantrekkelijk maken. Je kunt hier per boot van eiland naar eiland hoppen. Begin je avontuur in het noordelijk gelegen plaatsje El Nido, waar je verschillende tours kunt boeken.

Bacuit Archipel Palawan

2. Duik naar oorlogswrakken uit Japan

Onder het wateroppervlak van Coron Island, een eilandje ten noorden van Palawan, liggen Japanse oorlogsschepen. Deze scheepswrakken zijn na een aanval in de Tweede Wereldoorlog gezonken en nooit van de zeebodem weggehaald. Trek je duikuitrusting aan en kies naar welk wrak je gaat duiken. Voor beginnende duikers is het bevoorradingsschip Olympia Maru een goede keuze. Dit 150+ meter lange schip staat rechtop op de zeebodem en je kunt er nog altijd sporen van haar vroegere functie zien.

3. Ga op eilandexpeditie met Buhay Isla

Bij reisorganisatie Buhay Isla boek je een driedaagse tour langs paradijselijke eilanden. Vaar van El Nido naar Coron en bezoek baaien met helder water, witte zandstranden met palmbomen en fotogenieke strandhutten met rieten daken. Op een van de stranden is Expeditie Robinson opgenomen. Onderweg heb je ruim de tijd om de eilanden te ontdekken, en met zeeschildpadden te snorkelen. Je logeert in basic 2-persoons strandhutten met zeezicht en de kok bereidt heerlijke maaltijden voor je.

→ Lees ook: 8 x doen in El Nido in de Filipijnen

bootje varen, FilipijnenZonsondergang op PalawanPalawan

4. Bezoek vissersdorp Port Barton

Tussen Puerto Princesa en El Nido bezoek je het vissersdorp Port Barton. Het kleine dorpje met zo’n 6.000 inwoners wordt omschreven als ‘het El Nido van 20 jaar geleden’. Hier aan het witte zandstrand kom je meer locals dan toeristen tegen, en beleef je het authentieke eilandleven. Slenter door de twee straten met kleine winkeltjes en restaurants, relax op het strand of snorkel over de Coral Gardens-koralen. Je kunt vanuit Port Barton ook eilandhoppen tussen de kleine eilandjes voor de kust. Voor wie een back-to-basic experience wilt aan het strand slaapt in een houten hutje bij Prince John Beachfront Cottages.

→ Hotel tip voor Port Barton: Prince John Beachfront Cottages
→ Lees ook: Ontdek Port Barton, een knus vissersdorpje in de Filipijnen

Port Barton Filipijnen Port Barton Palawan Port Barton

5. Eilandhop naar Coron Island en Busuanga

Boek een boottrip naar de noordelijke eilanden van Palawan, Coron en Busuanga, die onderdeel zijn van de Calamian Islands. Busuanga is het grotere eiland van de twee, waarop het dorp Coron ligt. De noordelijke kust van het eiland is het rustigste deel. Coron Island ligt ten zuidwesten van dit eiland. Ook hier zie je hoge rotskliffen boven zandstranden en kraakhelder turkooizen water uittorenen. In het water rond de eilanden kun je fantastisch snorkelen en kajakken naar afgelegen stranden. Voor een onvergetelijk uitzicht bij zonsondergang, beklim je de 724 treden naar de top van Mt Tapyas.

Strand van Palawan Stranden op Palawan

6. Vaar op de Princesa Underground River

Vanuit Sabang, een stadje aan de westkust van Palawan, maak je een boottocht op een van de meest complexe grottennetwerken ter wereld. Die van de Princesa Underground River, een 8,2 kilometer lange ondergrondse rivier. Zo’n 1,5 kilometer van de rivier kan bevaren worden. Ga samen met een gids ondergrond en bewonder de stalagmieten en stalactieten van het beschermde natuurgebied. De rest van de rivier kan niet bevaren worden, omdat de rotsen te laag boven het water hangen.

→ Hotel tip voor Puerto Princesa: Atremaru Jungle Retreat

7. Bezoek een gevangenis zonder muren

In de stad Puerto Princesa bezoek je de Iwahig gevangenis. Deze bijzondere gevangenis met 3.000 gevangenen heeft geen muren. Een bezoek voelt alsof je een dorp omgeven door een enorm natuurgebied binnenloopt. Je loopt als bezoeker tussen de bewoners, met wie je een gesprekje aan kunt knopen. Niet elke gevangene heeft evenveel vrijheid, afhankelijk van hun straf en van hoe lang ze al in de gevangenis verblijven. Bezoek de boerderij waar veel bewoners werken en volg eventueel een rondleiding met een van hen.

Gevangenis Palawan Iwahig Gevangenis, Palawan Iwahig Gevangenis

Plan je reis naar Palawan

Ben je enthousiast geworden over dit eiland met witte stranden, ruige rotsen, een ondergrondse rivier en een gevangenis zonder muren? Boek een (directe) vlucht Amsterdam naar het stadje El Nido. Je kan ook vanuit Manilla naar Puerto Princesa vliegen.

→ Tip: Vergelijk en vind je vliegtickets naar El Nido via Skyscanner

Hotels Palawan

Er zijn verschillende plekken waar je kan logeren in Palawan:

Route Palawan

Benieuwd hoe je precies een toffe reisroute maakt in Palawan? Check dan deze backpack route over Palawan. Hier ontdek je precies wat je wilt zien tussen Coron en Puerto Princesa. Een leuke route is bijvoorbeeld van Puerto Princessa naar Port Baron, El Nido, Buhay Isla en dan naar Coron.

→ Lees ook: Dit is de ultieme route voor Palawan

Beste reistijd Palawan

Benieuwd naar de beste reistijd? Voor het lekkerste weer reis je naar Palawan tussen november en april. Het regenseizoen loopt namelijk van mei en juni tot en met oktober. Dit is de natste periode op het eiland, met veel neerslag.


Meteen een tripje naar de Filipijnen plannen?

Handige links:

Vliegtickets deals naar de Filipijnen De tofste hotels op Palawan


→ Bekijk hier alle artikelen over Filipijnen