Bohol Filipijnen

Ontdek het groene Bohol: meer dan alleen de Chocolate Hills

Wie ‘Bohol’ zegt, zegt ‘Chocolate hills’: één de meest unieke, fascinerende natuurverschijnselen ter wereld. Bohol is echter meer dan dat. Tropische stranden, groene natuur, bumpy roads die perfect blijken voor ellenlange scootertochten en verrassend veel leuke restaurants: that’s ook Bohol. Kijk maar naar overstaand lijstje. Stuk voor stuk aanraders voor een paar heerlijke dagen op dit kleine Filipijnse eiland. Perfect om op te nemen in je eiland hopping lijst. Want, noteren maar: dit zijn de beste hotspots van Bohol van ons Filipijnen reisdagboek.

Bohol | Filipijnen

Vliegtickets naar de Filipijnen
→ Overnachtingstips: Mayana Resort, Veraneante Resort of Panglao Lofts

Bohol Filipijnen

First things first: hoe kom je op Bohol?

De meeste mensen, zo ook wij, arriveren op het eiland Bohol met de boot. Vanuit het eiland Cebu hop je zo de boot op, om er vervolgens 30km verderop weer af te hoppen. Besluit je op de grootste stad van het eiland te varen, Tagbilaran, dan doe je er twee uur over en betaal je ongeveer P700 voor de zogenaamde tourist class. Een prima klasse wat ons betreft, dus let je op de kleintjes gedurende je (backpack)reis dan is dit een goede keuze. Vaar je vanuit Cebu op Getafe, gelegen in het noordwesten van Bohol, dan hop je na één uur op de boot er weer af. Dit kost ongeveer P300. Er vertrekken dagelijks meerdere boten vanuit Cebu naar Bohol en je boekt online – dit is aan te raden, sommige vertrektijden zijn populair dus boek voor de zekerheid één dag van te voren – gemakkelijk een ticket bij diverse maatschappijen waaronder Oceanjet Ferry. Eenmaal aangekomen in Tagbilaran met de boot of het vliegtuig? Reken dan op ongeveer P250 voor een tricycle naar Alona beach (één uur rijden). Een tricyclye is hét vervoersmiddel op de Filipijnen en stukken goedkoper dan een taxi. We raden je aan om te onderhandelen over de prijs op drukke plekken zoals de haven in Bohol: ‘I have a good price’ blijkt vaak, na onderhandeling, toch een nóg betere prijs te zijn…. Vanuit Manila kun je ook in 1.5 uur tijd vliegen op Bohol met maatschappijen als AirAsia en Philippine airlines. Reken dan op prijzen vanaf P1800 exclusief bagage. Dit boek je er altijd nog los bij in de Filipijnen.

Waar overnachten op Bohol?

Hoewel we spreken over het eiland ‘Bohol’ als geheel, zijn eigenlijk veel accommodaties en restaurants gelegen op Panglao Island. Dit is een ieniemienie eiland verbonden met een brug vanaf het vasteland van Bohol. Mocht je een accommodatie boeken op Bohol, let hier dan even op: bekende plekken zoals Aloha Beach zijn namelijk ook gelegen op Panglao Island. Word je overweldigd in het accommodatie keuzeaanbod op Bohol? Dan hebben wij, tot uw dienst, drie goede opties op een rij gezet. Scheelt je zoek- en uitpluiswerk.

Mayana Resort: noem je ‘resort’, heb je ons. In Filipijnen stukken betaalbaarder, in vergelijking met Europese landen. In de drukte en hectiek van Aziatische landen – hoewel dit meevalt in de Filipijnen – is het soms fijn om je te kunnen terugtrekken in je eigen, rustige paradijs. Lijkt dit je wel wat? Dan is Mayana een goede optie. Dit resort heeft ruime, schone kamers en voor ongeveer P3800 per nacht inclusief ontbijt voor tweepersonen blijft deze budgetvriendelijk.

Veraneante Resort: hoewel het hotel – we vonden het meer een hotel dan een resort – basic is en naar onze bescheiden mening ook enigszins gedateerd (we doen aan expectation management), is het toch een prima plek om te verblijven. Waarom, horen we je denken? Vriendelijk personeel (altijd extra punten), goede locatie en een groot zwembad voor het luttele bedrag van P1800 voor twee personen inclusief ontbijt. Dat is nog eens een dealtje!

Panglao Lofts: je eigen, ruime appartement voor iets meer space dan een normale hotelkamer vind je bij Panglao Lofts. Nieuw, schoon, stijlvol ingericht, een eigen keuken, dichtbij het strand gelegen en een zwembad. Wat wil je nog meer? Je betaalt hier ongeveer P3300 per nacht voor twee personen.

The Mayana ResortPanglao Lofts

Drie must-do’s op Bohol

Wij hebben vier dagen mogen snoepen, jaja ook letterlijk, van Bohol. Dat leverde een boekwerk aan tips op maar we beperken ons, voordat je je door ellenlange teksten heen ploetert, tot de volgende drie.

1. Eten, eten, eten!

Bohol staat bol – hèhè – van de steengoede restaurants. Nu dompelen we ons op reis het liefst onder in de lokale cuisine en in de Filipijnen bestaat dit uit een mengelmoes (te ‘danken’ aan het koloniale verleden) van diverse keukens, waaronder de Spaanse- en Maleisisch keuken. Dé Filipijnse keuken is dus moeilijk te vatten in één gerecht, wat maakt dat je zeer divers kunt eten op de eilanden. Zo ook op Bohol. Komtie. We hebben ons moeten inhouden met dit lijstje maar toch:

  • Bougainvillea: een Spaanse tapasbar gerund door een Spanjaard met waanzinnige kwaliteit tapas en uiteraard een glas sangria on the side. De wijnen, relatief duur in de Filipijnen, zijn hier prima geprijsd (rond de P235) en de tapasgerechten liggen rond de P300 per gerecht. Met 3-4 gerechten heb je een volwaardige maaltijd voor twee personen. Verzeker jezelf van een knusse plek buiten aan een tafel – standje airco is te veel aanwezig binnen – en negeer het gegeven dat de Filipino’s ook op dit plein dol zijn op karaoke & je hebt een topavond.
  • Bouquet: we kunnen niet over restaurant Bouquet schrijven zonder het vreselijke knappe interieur als eerste te benoemen. Bali-vibes, zouden we zeggen. Organische vormen, beige tinten en natuurlijke materialen zetten de toon van dit restaurant. Met een gemengde Filipijnse- en Koreaanse keuken (er zijn heel – met de nadruk op heel – veel Koreaanse toeristen op Bohol te vinden) prijken gerechten als ‘beef stew’ op de kaart. Dit alles mooi geserveerd. Bouquet staat garant voor de meer fine-dining ervaring en een romantische avond.
  • Giueseppe Pizzaria & Sicilian Roast Bohol: Italiaanse avond, ja. We kunnen hierover kort zijn: de focaccia met olijven is fingerlicking good, de gerechten goed geprijsd (zo betaal je P600 voor een verrukkelijke lasagne) en je waant je even in Bella Italia.
  • BBQ’en op Aloha beach: zin in een snelle hap voor enkele, luttele euro’s terwijl je loert naar de ondergaande zon? Langs het strand van Alohoa beach zijn veel BBQ-restaurantjes te vinden waar je zelf de verse vis kunt uitzoeken, rijst en groenten erbij geserveerd krijgt en voilà: een typische, Filipijnse maaltijd wordt voor je bereid.

toffe bar op Bohol eten op Bohol Filipijns eten

 2. Dag toeren met de scooter op Bohol

Hup de scooter op en naar de Chocolate Hills, zo’n twee uur scooteren vanaf Panglao. Daarvoor kwam je immers – waarschijnlijk – naar Bohol toe. Rijd naar het uitzichtpunt ‘Carmen’, parkeer je scooter op de centrale parkeerplek en voor P100 per persoon word je vervolgens met een busje naar de top gebracht. Easy does it. Het einde van de dag staat garant voor minder ladingen met toeristen, dus wat ons betreft een goed moment. En voorkom teleurstellingen bij jezelf: bij mist zie je nauwelijks iets. De Chocolate Hills zijn prachtig en uniek, maar ook onderweg van en naar de Chocolate Hills kom je genoeg ‘stopwaardige’ plekken tegen. Zo doorkruis je Man Made Forest, een prachtig bos waarbij je door een ‘boog’ gevormd van bomen rijdt, en kun je een stop maken bij een Tarsier Sanctuary: één van de kleinste primaten ter wereld. Onze tip? Ga naar de opvang in de regio Corella (P80 per persoon): diervriendelijker én minder toeristen. Zoals benoemd kun je goed eten op Bohol en ook tijdens deze scooterdag kun je aan je culinaire trekken komen. Niks Diner Resto, perfect voor een lunchstop na enkele uren op de scooter, is gelegen middenin het groen van Bohol en de chicken teriyaki is een gogogo.

Chocolate Hills Bohol Chocolate HillsChocolate Hills BoholTarsier in een boom

3. Tropische stranden

Uiteraard kun je op Bohol genieten van de ultieme zonzeestrand-vibes. Het gebied rondom Anda, in het noorden van het eiland, is – naar onze bescheiden mening – rustiger en mooier dan het gebied rondom Alona Beach. Laatstgenoemde kun je enigszins vergelijken met de strip van een populaire Spaanse badplaats, yes: inclusief de karaoke en neonverlichting. Een ander aan te raden strand is Doljo Beach: een mooi, breed zandstrand wat goed onderhouden wordt en waar veel schaduwplekken te vinden zijn. Je komt hier vooral om te zonnebaden want de zee is minder makkelijk toegankelijk door de vele zeesterren en zee-egels. Je loopt via Moadto Strip – je kunt hier wat biertjes scoren bij de 7 Eleven – naar het strand. Anno 2023 is er één resort gelegen aan dit strand (goede ligbedjes zijn present), maar helaas wordt er flink gebouwd dus wie weet is dit nu nog ‘niet-verder-vertellen-plekje’ straks druk bezocht. White beach kun je, wat ons betreft, skippen: een (te) klein zandstrand omringd door veel resorts en hotels. En één woord? Drukdrukdruk.

tropische stranden op Bohol Stranden op Bohol palmbomen langs de kust Filipijnen

Oh oh oh, het is waar: we Love, met hoofdletter, de Filipijnen en Bohol is geen uitzondering hierop. Duik in de andere artikelen van ons Filipijnen reisdagboek en gegarandeerd dat jij dadelijk ook naar de Filipijnen wil.


→ Bekijk hier alle artikelen over Filipijnen