Backpacken Tibet tips

Tips om te backpacken in Tibet

Tibet, het dak van de wereld. Een plek in China waar veel reizigers graag naar toe zouden willen om te gaan backpacken. Niet alleen vanwege bezienswaardigheden als de Mount Everest, maar ook vanwege bijzondere steden als Lhasa of Gyantse en de vele kloosters die je in Tibet vindt. Kijk je vanuit Nederland naar de kosten voor een backpack trip naar Tibet, dan loopt dit al gauw in de duizenden euro’s. Hierdoor denken velen dat een reis naar deze bijzondere bestemming niet toegankelijk is, maar niet is minder waar. Er is zijn namelijk goedkopere manieren om dit veel besproken land en deze wonderlijke plek te bezoeken. Een aantal handige tips voor als je gaat backpacken in Tibet vind je hieronder en ook lees je meer over de bezienswaardigheden van Tibet.

Backpacken in Tibet

5 x Bezienswaardigheden in Tibet

Er zijn een aantal dingen die je echt niet mag missen als je in Tibet gaat backpacken. Deze bezienswaardigheden zie je terug in alle foto’s hier, maar staan hieronder ook nog eens op een rij:

1. Lhasa

De hoofdstad van Tibet is Lhasa en eigenlijk ook direct de enige echte stad. Een van de highlights van Lhasa is de boeddhistische Jokhang tempel. Een bijzondere plek voor veel mensen uit Tibet omdat het de oudste tempel van Tibet is. Verder is het Norbulingka paleis een mooie plek in Lhasa en aan je to do kun je ook het Potala-paleis toevoegen. Tot slot kun je bij Barkhor echte Tibetaanse huisjes kijken en naar de markt gaan.

2. Gyantse

Gyantse ligt op de route van Tibet naar India. Wanneer je in Gyantse bent, wil je het Gyantse Kumbum klooster hebben gezien. Dit is het belangrijkste Tibetaanse klooster in deze stad en zowel van buiten als binnen mooi om te zien. Volgens Lonely Planet is dit ook een van de top picks in Tibet.

3. Shigatse

Dit is de tweede grote stad van Tibet. Ook hier vind je net als in Lhasa een bruisende markt en mooie wijken. Twee van de echte highlights van Shigatse is het Tashilhunpo klooster en Shigatse Dzong met op de achtergrond de bergen waar Tibet zo door gekenmerkt wordt.

4. Mount Everest

Natuurlijk kan de Mount Everest niet ontbreken in dit lijstje. Tijdens je backpackavontuur door Tibet wil je echt even naar het basecamp zijn geweest. Zo’n waanzinnig utizicht zal je niet gauw weer zien. Bergen die besneeuwd zijn met  op de voorgrond her en der wat kleurrijke tentjes en een strak blauwe lucht op de achtergrond.

5. Yamdrok meer

Het Yamdrok meer lijkt net als de Mount Everest bijna onwerkelijk. Het blauwe water steekt fel af tegen de bruin met groen gekleurde bergen en her en der zie je een jak lopen. Die jakken dragen op hun rug kleurige zadels en versieringen, waardoor foto’s maken hier een must is.

Hoe kun je goedkoop backpacken in Tibet?

Tibet kent heel wat highlights, mooie kloosters, waanzinnige bergen en een bijzondere cultuur. Maar voor velen lijkt een backpackavontuur naar deze plek toch erg duur. Een manier om toch goedkoop te backpacken in Tibet, is om allereerst naar Chengdu te vliegen in China. Daar kun je vervolgens bij hostels verschillende tours boeken die je meenemen naar Tibet. Een goed hostel hiervoor is het ‘Mix hostel’ in Chengdu. Daar boeken ze dezelfde reis die grote reisorganisaties in Nederland ook aanbieden voor veel minder geld aan. Ze hebben momenteel zelfs zeven tours waar je uit kunt kiezen, waardoor je precies kan doen wat jij wilt tijdens je backpackavontuur.

Kosten voor een reis naar Tibet

De kosten voor een reis naar Tibet vanuit Chengdu kunnen rond de 450 euro p.p. (2012) zijn. Zo’n reis neemt je bijvoorbeeld in zeven dagen mee van Tibet naar Nepal. Uiteraard met de nodige tussen stops in Tibet zoals het basecamp bij de Mount Everest, het heilige Yamdrok meer en verschillende kloosters.

Bij zo’n reis zijn dan de volgende dingen inbegrepen:

  • Treinreis van Chengdu naar Lhasa inclusief bed (48 uur)
  • Permit voor Tibet
  • Vervoer en gids in Tibet
  • Een zevendaagsprogramma inclusief slapen en exclusief eten

Zelf moet je dus nog denken aan je vliegticket naar China en je reiskosten in China zelf voor je op reis kunt naar tibet. Bovengenoemde pakket kun je namelijk gemakkelijk bij een hostel boeken in Chengdu en zodra je dit doet wordt ook de aanvraag voor de permits (soort visums) gedaan, dit duurt ongeveer vijf dagen en geeft je dus ook de tijd om je voor te bereiden op de trip.

En nog een paar handige weetjes voor Tibet

Deze reistips zijn geschreven door Willemijn, hieronder vind je nog een aantal laatste weetjes van haar:

  • Je mag in Tibet alleen reizen in groepsverband.
  • Vermeld voor je in China komt niet dat je van plan bent naar Tibet te gaan. Het gebeurt wel eens dat China je dan geen visum verleent.
  • De treinreis is adembenemend en je lichaam kan wennen aan de hoogte. De kans op hoogte ziekte is zo kleiner.
  • Onze reis bracht ons door Tibet naar Nepal. Een visum voor Nepal kun je kopen aan de grens. Dit moet wel contant, dus neem voldoende geld mee: 40 dollar.
  • Kijk altijd voor vertrek naar de actuele situatie in Tibet. De toegang wordt wel eens gesloten en regels kunnen zomaar veranderen. Dit is ook een goede reden om in China de reis te boeken zodat je vrijwel zeker weet dat je ook echt Tibet in kan.

Handige links voor als je wilt backpacken in Tibet

→ Bekijk hier al onze China artikelen